ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1283/2705)

BUŁKI ORKISZOWE Z ZIARNAMI 119

ciasta z ziarnami, to 900g (moje bez ziaren ważyło 730g, dlatego dodałam 170g ziaren). Dokładnie wrabiamy ziarna w masę. Ja następnym razem dodam ziarna od razu, razem z pozostałymi składnikami, będzie łatwiej je wmieszać.  Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do miski przesmarowanej oliwą. Odstawiamy pod przykryciem, na ok. 2-3h, aż podwoi objętość. Następnie ciasto dzielimy(...)Posypałam jeszcze bułki dodatkowo makiem. Gotowe bułki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do napuszenia. Po tym czasie bułki nacinamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220*C i pieczemy ok. 20-25 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu, ja piekłam swoje 20 minut . U mnie z parą wodną

Smaczne Zdrowe
Amoniaczki Babci Julii 203

przepisu mojej Babci Julii ;)  O dziwo, jak na takie zwykłe ciasteczka cieszyły się dużym zainteresowaniem...;) A jeszcze się pochwalę nowym nabytkiem, czyli silikonową matą do pieczenia. Dzięki niej można piec ciasteczka bez natłuszczania formy ;) Cudo!   Amoniaczki Babci Julii   Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag mąki ziemniaczanej 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 3 jajka(...)Uwaga! Amoniak będzie się cudownie pienił i śmierdział ;) ale jest to tylko chwilowy efekt. Dodajemy mleko i amoniak do ciasta i wyrabiamy. Ciasto wałkujemy, ale niezbyt cienko. Wykrawamy foremkami dowolne wzory, maczamy w białku i cukrze krysztale wymieszanym z makiem. Pieczemy na złoty kolor. I gotowe

Lawendowe Niebo
Piernikowe plecionki drożdżowe 168

mnie ciasta rosną dużo szybciej, ciasto powinno podwoić swoją objętość). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, choć pod koniec można go na chwilę włączyć, aby plecionki miały ładniejszy kolor). Ciasto dzielimy na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie/macie na długi pasek a la prostokąt (nie musi być idealnie równy i tak go będzie(...)drugą), następnie z naszego świderka tworzymy coś w rodzaju ślimaczka, końcówkę zawijamy pod spód i dociskamy. Ja przeważnie każde ciasto robię ciut inne (lubię jak się różnią). Nasze piernikowe plecionki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach. Każdą plecionkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na środkowym poziomie około 20-25 minut (czas pieczenia

Słodkie okruszki
Tarta z rabarbarem i bezą 184

powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód i brzegi, dobrze docisnąć(...)groch (uwaga bardzo gorące!!!), posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 15 minut aż ciasto będzie złote. Zostawić do ostudzenia. 3. Umyty i pokrojony rabarbar włożyć do rondelka z 6 łyżeczkami cukru (reszta zostaje do bezy) i startą skórką pomarańczową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu pod przykryciem często mieszając aż zmięknie i puści sok ale żeby

UgotujmyTo.pl
Kokosanki 169

wykorzystać? Pewnie też sobie czasem zadajecie to pytanie. Najprostszy i najszybszy sposób na ich zużycie to… kokosanki. Pewnie pomyśleliście o bezach ? Dlaczego nie, ale nie tym razem. Bezy zajmują więcej czasu (suszenie w piekarniku). Zresztą sami możecie się przekonać. Składniki na ok. 40 sztuk : - 5 białek (z jaj rozm. L) - ½ szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 º C i pieczemy ok. 15 minut. Gotowe przekładamy na talerz. Kokosanki – kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo

mojewypiekiinietylko
Polski chleb wiejski 216

miksera wlać letnią wodę, dodać cały zaczyn, sól, mąkę i miksować około 15 minut. Dużą miskę wysmarować olejem i przełożyć ciasto. Przykryć bawełnianym ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po 1,5 godzinie ciasto przełożyć na stolnicę rozciągnąć i zwinąć na kopertę, przełożyć z powrotem do miski do ponownego wyrastania. Po tym czasie chleb(...)około godzinę. Do piekarnika włożyć naczynie z szklanką wody i nagrzać piekarnik na 230 stopni. Włożyć na 5 minut naczynie żaroodporne, wyjąć wysypać mąką i przełożyć ciasto. Chleb przekroić, włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Wyjąć i studzić na metalowej kratce.  Z chleba miał być uformowany bochenek ale moje ciasto było rzadkie więc

Ala piecze i gotuje
Pasta z dyni do smarowania pieczywa 81

jesień przystało, pasta z dyni. Bardzo lubię dynię. Przetwarzałem ją już na wiele sposobów. Robiłem zupy dyniowe, chleb dyniowy, nawet ciasto dyniowe. Tym razem wybór padł na pastę do smarowania pieczywa. Bo przecież nie wyobrażam sobie jesieni bez chociaż jednego dyniowego przepisu na blogu. W końcu wielokrotnie wspominałem, że cenię sobie sezonowość warzyw i owoców i staram się(...)cebula duszona z czosnkiem i pikantną papryczką stałą się idealną bazą do wszystkich moich past kanapkowych. Nie wyobrażam sobie żebym mógł takiej bazy nie dodać. Raz spróbowałem zrobić bez tego i nie skończyło się to najlepiej. Pasta wyszła średnio dobra. A właśnie ta duszona cebula idealnie wyciąga i podkreśla główny smak tych past. Taka baza musi być

Marder&Marder Manufacture
Goldi, czyli cytrynowy beztłuszczowy bezglut 141

Dzisiejsze ciasto to takie brownie, tyle że żółte, stąd nazwa Goldi. Jest ciężkie, wilgotne nie za słodkie, do tego bez glutenu i dodatku tłuszczu. Jadłam je dziś na śniadanie (wczoraj upiekłam) i popijałam czarną herbatą- smakuje jeszcze lepiej, bo konsystencją i smakiem przypomina sernik! Cudo. ps. Śmiało możesz zastąpić cytryny limetkami lub pomarańczami. Składniki na tortownicę(...)cytryny 1 banan łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Przygotowanie: Dokładnie wyszoruj cytryny, wyparz gorącą wodą i ugotuj do miękkości- trwa to około godzinę. Po ugotowaniu pozbądź się pestek. W dużej misce zblenduj na gładką masę cytryny, banana i cukier. Dodaj mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz

greenscarf
Pączki hiszpańskie 139

proponuję pączki inne, delikatniejsze i lekkie jak puch. Rozpływają się w ustach. Są to pączki hiszpańskie, nazywane również wiedeńskimi. Są zrobione z ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną i bez niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi. Które pączki wybierzecie? Przyznam się, że wybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać(...)mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodałam, kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy

Kuchnia u Krysi
Bezglutenowa tarta ze szparagami – tarta bez ciasta 146

sposób wyeksponowania sezonowych produktów – ale co z tymi, którzy nie jedzą mąki? Czy to, że podstawą tarty jest ciasto ma ograniczać bezglutenowców? Niekoniecznie – bo tartę można zrobić kompletnie bez używania ciasta. Nie będzie chrupiąca, ale sprawdzi się świetnie jako bardzo smaczny zamiennik klasycznej! Szczególnie wtedy, gdy cierpicie na celiakię albo macie uczulenie na gluten pszenny, lub po prostu jesteście(...)piekarnika. Pieczemy przez 40-45 minut. Jak sprawdzić czy tarta już gotowa? W jej środek wbijamy nóż – jeśli jajka z serem jeszcze się nie ścięły, zobaczycie w miejscu nacięcia mleczny, jasny płyn a nóż po rozcięciu będzie brudny i oblepiony rzadkimi jajkami. Gotowa tarta to przeźroczysty płyn w miejscu nacięcia (składniki mają w sobie wodę) i czysty nóż, bez

Karo in the Kitchen
Chleb pszenny na drożdżach 94

domu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)wlać do misy z mąką. Wyrobić gładkie ciasto - wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do ciast drożdżowych. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia

Kocham..lubię..gotuję..
Tort czekoladowo marchewkowy 196

Pora na niedzielne ciasto! Miałam wielką ochotę na marchewkowe ciasto , aż w końcu je upiekłam. Rezultat, tort czekoladowo marchewkowy zaspokoił moje wszelkie oczekiwania. Tak się akurat zbiegło, że już niedługo zaczyna się adwent i świąteczne wypieki . Myślę, że tort czekoladowo marchewkowy może być niezłą smakową sensacją na świątecznym stole. Torcik czekoladowo marchewkowy Składniki: tortownica o średnicy 27 cm Spód marchewkowy(...)Wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z kakao,solą, cynamonem, orzechami i sodą. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj dokładnie łyżką. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i napełnij masą. Piecz ciasto przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Ostudzone ciasto rozkrój na 3 placki. Krem czekoladowo serowy 270 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 kakao

codojedzenia
Domowe eklerki 144

żeby ciasto się nie przypaliło. Jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i jest błyszczące . Wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia . Ciasto musi być naprawdę dobrze wystudzone , jeśli będzie ciepłe , nie wyrośnie .. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto za pomocą rękawa cukierniczego , wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wyciskane ciastka powinny(...)Wtedy eklerki są takie w sam raz , na raz Piekarnik rozgrzewamy do 200 º C , wstawiamy eklerki i pieczemy przez około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy eklery jeszcze na 5 minut żeby obeschły w cieple , bez otwierania drzwiczek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić

Ogrodnik w podróży
Kruche ciasto z jagodami i bezą 176

mąki ziemniaczanej Beza: 6 białek szczypta soli 250 g cukru 1 łyżeczka octu winnego białego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Do miski wsypać mąkę, cukier, dodać zimne żółtka, zimną wodę i posiekane nożem zimne masło. Zagnieść szybko ciasto, owinąć przejrzystą folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Ciasto rozwałkować, wyłożyć(...)dodać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć na jagodach. Włożyć do piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 ° C i piec około 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i w ten sposób studzić ciasto. Uwagi: Jeżeli korzystacie z mrożonych jagód, to ich nie odmrażajcie. Wystarczy wymieszać zamrożone jagody z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na podpieczonym kruchym

Passions hobbies life