ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:96/1234)

Pleśniaczek z wiśnią 123

drugiej części ciasta dodajemy kakao, trzecią pozostawiamy bez zmian – obie wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut. Po upływie czasu ciasta wyjmujemy i ścieramy je na tarce. Posypujemy po konfiturze ciemną kruszonką. Ubijamy białka z cukrem na sztywno i nakładamy na kakaową kruszonkę, posypując kolejną warstwą jasnej kruszonki. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek bananowy 369

chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku(...)widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut - po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem i jabłkami 173

Przekładamy ciasto (jest dosyć gęste) do wyłożonej papierem do pieczenia formy i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch układamy jabłka i rabarbar. Uwaga! Rabarbar puści sok, dodajemy same kawałki rabarbaru, bez soku!5. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 40 - 45 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Posypujemy ciasto sporą ilością cukru pudru

Kraina Tysiąca Smaków
Jabłkowe różyczki 434

Gotować kilka minut na średnim ogniu. Miękkie plasterki jabłek odcedzić i ostudzić. Ciasto francuskie rozwałkować i przeciąć na 8-9 pasków. Posypać cynamonem. Każdy kawałek ciasta posmarować łyżeczką powideł. Następnie na samej górze ułożyć plasterki jabłek. Ciasto bez jabłek podwinąć, a następnie całość zrolować (przyjrzyjcie się zdjęciom). Przygotowane różyczki przełożyć do formy, np. do muffinek. Piec około

Ugotować
Jabłecznik z puree z dyni na kruchym spodzie - bezglutenowy 135

możemy spokojnie wykleić je na formę a folię lub silikon odkleić. Wałkując kruche ciasto bezglutenowe nie można podsypywać go mąką - ciasto wciągnie mąkę i stanie się gumowate po upieczeniu. Ciasto trzeba szybko rozwałkować zanim ogrzeje się i zacznie się zbytnio kleić do wałka.  Składniki na jabłka: 2 duże jabłka - najlepiej kruche i lekko słodkie (np. championy) 250 ml puree(...)wciągną wilgoć podczas pieczenia. Ale dobrze wtedy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, która zagęści całość po upieczeniu. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 30 minut bez termoobiegu.  Podawać po przestudzeniu - można z lodami i bitą śmietaną. Świetnie też smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto nabiera kruchości. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik na bazie jogurtu greckiego- poezja! 161

smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej: 6 białek szczypty(...)cukier i ubijaj dalej na gładką bezę. Wsyp budyń i wszystko zmiksuj. Teraz powoli dodawaj jogurt delikatnie mieszając łyżką oraz pokrojone drobno owoce. Wylej masę na wystudzone podpieczone ciasto a z jego surowej reszty zrób „robaczki” ścierając je na tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch i piecz około 45 minut w 180 stopniach aby wierzch zdążył się

Arbuziaki
Pyszna i szybka babka bez miksera 177

pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu o smaku śmietankowym bez cukru (proszek) niespełna 1 szklanka cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 jajka klasy L Babkę upiekłam w dwóch mniejszych formach(...)dość gęstej masy. Ciasto przekładamy do foremek (u mnie dwie małe 155x60x55 mm) . Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowym poziomie około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem

Słodkie okruszki
Banalny herbaciany piernik 156

koniec pieczenia najlepiej sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto się upiekło. Jeśli lepi się, znaczy że musimy jeszcze go podpiec. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na około 5 minut, po czym wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony piernik można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, ale bez tego również smakuje wybornie. * Proszę

Smakowy Raj
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi 115

pochrupać po powrocie z przedszkola. Jak już mają jeść ciacha to niech przynajmniej będą domowe :). W oryginalnym przepisie miały mieć polewę, ale okazało się, że są bardzo dobre także bez polewy, więc z niej zrezygnowałam.  Dla kogo: dla myszkujących w domowej spiżarni w poszukiwaniu pudełka z ciasteczkami dla lubiących ciacha  dla mających nadmiar płatków owsianych  Składniki(...)grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty. Poukładać na papierze do pieczenia i piec ok. 13-15 minut w temp 180 stopni. po upieczeniu można udekorować polewą lu lukrem - ja z tego zrezygnowałam, bo były pyszne także bez polewy.  Przepis znalazłam w gazetce "Kruche ciasta i ciasteczka" Hanny Jachowskiej

Mania Wypiekania
Jabłecznik z bezą 144

Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto.  Wykonanie farszu: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości. Wykonanie bezy: Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania

Różowa kuchnia
Paszteciki z mięsem – do czerwonego barszczu 197

miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podsypujemy odrobiną mąki (nie dodajemy mąki bezpośrednio do ciasta). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem (ja używam miski do ciast drożdżowych z pokrywką, ale Wy możecie przykryć ciasto ściereczką). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Czas wyrastania może być różny, w zależności od warunków (około 1 godziny, u mnie krócej). Ciasto krótko wyrabiamy(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Paszteciki pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), aż do uzyskania ładnego koloru (około 20-25 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasta). Tak przygotowane paszteciki idealnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego

Słodkie okruszki
Paznokieć 426

Jeśli nie macie 3 jednakowych blaszek, wystarczy wyciąć 3 jednakowe prostokąty z papieru do pieczenia o wymiarach około 36 x 25, wykleić papiery ciastem, bezę podzielić na 3 placki i równomiernie ją rozprowadzić.Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut. Trzeba bardzo uważać przy wyjmowaniu placków z blaszek, gdyż są bardzo kruche. Pieczenie na papierze jest o tyle łatwiejsze, gdyż wystarczy placek zsunąć. Placki ostudzić. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować kremem, wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Smacznego

na moim stole...
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ 135

spodzie, z bezą i kruszonką, tym razem z dodatkiem moreli. Zwykle ten sernik piekłam z brzoskwiniami ze słoika (puszki), kiedyś już go zmodyfikowałam i zamiast brzoskwiń dodałam truskawki, była również wersja z brzoskwiniami i porzeczką. Wszystkie wersje bardzo smaczne, ale połączenie ciasta z morelami, dało niesamowite doznania smakowe. Słodycz ciasta i kwaśność moreli= bajeczny smak. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce(...)Masa powinna być szklista i gęsta. Masę bezową wyłożyć na kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce

Smaczne Zdrowe
Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne 121

blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut *** *** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków. Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować lub polać czekoladą *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA

Blog z Apetytem
Ciasto na dwóch jajkach , najprostsze i pyszne 233

sprawi ,że oba kolory ciasta utworzą po przekrojeniu ,ciekawszy wzór . Ciasto wkładamy do piekarnika . Temperaturę ustawiamy na 160 – 170 C , w zależności jak nasz piekarnik piecze Oczywiście obie grzałki , czyli góra i dół bez termoobiegu . Pieczemy do suchego patyczka , czyli po około 40-50 minutach trzeba nakłuć i sprawdzić czy patyczek jest suchy . Jeśli suchy to gotowe

Ogrodnik w podróży