Szybki deser bannoffee bez pieczenia – przygotowanie zabiera tylko kilkanaście minut, chyba, że na bieżąco przygotujecie dulce de leche, czyli gęsty karmel. Możecie oczywiście skorzystać np. z gotowej masy kajmakowej, wtedy szybki deser bannoffee będzie nawet super szybki ;) Szybki deser bannoffee to po prostu inna odmiana ciasta bannoffee (bannoffee pie) – jednego z klasycznych angielskich deserów – połączenia
Pociąg Do Kuchnibudyń śmietankowy (bez cukru) 1 całe jajko Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru pudru (do bezy) Dodatkowo: puszka brzoskwiń w syropie (400 g) cukier puder do posypania Zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę masło. Rozcierać masło z mąką palcami aż powstaną bardzo drobne okruszki ciasta, można też(...)180ºC (góra i dół bez termoobiegu). Na spód ciasta wyłożyć masę serową (fot.2) . Następnie wyłożyć pokrojone brzoskwinie (fot.3) i przykryć ubitymi białkami (fot.4) . Na wierzch zetrzeć na tarce, drugą połowę ciasta (fot.5) . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor, przez około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj
Świat CiastaProsty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt
zdrowo i aktywnieProsty i szybki przepis na sernik tradycyjny z rodzynkami. Z dodatkową polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 60 minut Koszt
Zdrowie i pysznie na talerzuminuty). Miksując dolewamy małym strumieniem olej. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej partiami, choć często dodaję od razu całość ) oraz kilka kropel aromatu (u mnie migdałowy) i mieszamy całość dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie dziś blaszka 18×28 , piekę też(...)około 2 małe garście, ma być tylko jedna warstwa owoców jak na zdjęciu, nie więcej. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (środkowy poziom piekarnika, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy około 55-60 minut do tzw. suchego patyczka (pamiętajcie, że czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Smacznego
Słodkie okruszkiSkorzystałam z propozycji Amber do wspólnego pieczenia chleba.Tym razem to chrupki chlebek norweski. Zaproponowany przepis wydawał mi się prosty, a przy tym bardzo ciekawy :) Składniki : 200 ml otrębów pszennych 200 ml płatków owsianych 200 ml pestek dyni 200 ml pełnoziarnistej mąki żytniej, u mnie pełnoziarniasta pszenna 200 ml ziaren słonecznika 100 ml siemienia lnianego 100 ml ziaren(...)Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut. Ja dodałam jeszcze łyżkę czarnuszki. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut. W moim piekarniku bez termoobiegu piekłam 20 min Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze
Proste Potrawyciasto jest cięższe i ku uciesze czekoladoholików – bardziej czekoladowe. Nikt mu się nie oprze – szczególnie dzieci. Najlepiej podawać je na ciepło z gałką ulubionych lodów. Wtedy jest zdecydowanie najsmaczniejsze. Co ciekawe przepis na to ciasto jest wyjątkowo prosty do zapamiętania. Wystarczy po 200 g – mielonych migdałów, cukru, masła, czekolady – które łączymy z pięcioma jajkami. Ciasto czekoladowe(...)mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłożonej papierem (lub wysmarowanej masłem i wysypanej migdałami mielonymi). Pieczemy ok. 45 minut w 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Studzimy przy bardzo lekko uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu ciasto czekoladowe możemy posypać kakao. Podajemy z gałką lodów. * mielone migdały możemy kupić, a można też zmielić samodzielnie płatki
Poezja smakucukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki wody Do przygotowania bezy będziecie potrzebować: 6 białek 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżki skrobii ziemniaczanej I oczywiście formy do pieczenia. Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu
Okiem Blondynki by McBlondicukru (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki wody Do przygotowania bezy będziecie potrzebować: 6 białek 10 dag cukru (u mnie cukier trzcinowy) 1 łyżki skrobii ziemniaczanej I oczywiście formy do pieczenia. Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm. Wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od przygotowania ciasta. W tym celu na blat wysypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy(...)nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 35 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki (ja podstawiłam je korkiem od wina) i zostawiamy placek w piekarniku na ok. 30 minut. Wyjmujemy ciasto i pozwalamy mu przestygnąć. Ze względu
Okiem Blondynki by McBlondiZagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę czystą ściereczką i umieść w ciepłym miejscu do czasy aż podwoi swoją objętość – 1-2 h. Ja zawsze chowam ciasto drożdżowe na czas wyrastania do wyłączonego piekarnika(...)się nagrzał), bo mam pewność, że z żadnej strony nie będzie wiało, a ciasto będzie miało spokój. Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Z każdej uformuj owalny placek rozciągając ciasto i uklepując. Przełóż na ciepłą/nagrzaną blachę. Piecz w nagrzanym do 230 C piekarniku bez termoobiegu! przez 4-5 minut. Po upieczeniu posmaruj chlebki delikatnie ulubionym olejem
greenscarfścianek miski (po następnych mniej więcej 10 minutach), przykryjcie misę ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie zagniećcie ciasto jeszcze raz, jeśli to konieczne podsypując lekko mąką- (będzie dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Przygotujcie formę , wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto "wlejcie" (tak, tak, będzie dosyć luźne(...)Zróbcie masę serową: twaróg rozgniećcie widelcem zmieszajcie z żółtkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Nagrzejcie piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Na wyrośnięte ciasto nałóżcie w przypadkowych miejscach masę serową, truskawki i posypcie wszystko kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut- do suchego patyczka
OliveandThymełyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanka cukru szczypta soli opakowanie cukru z wanilią 1 szklanka maślanki 2 jaja 1/2 szklanki oleju rzepakowego Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. Ciasto z rabarbarem piekę w formie 24 x 28 cm przez ok. 45 minut. W innych formach czas pieczenia może ulec(...)nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia. Z rabarbaru odcinam końce, obieram nożem, siekam w niezbyt dużą kostkę. Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wtykam posiekany rabarbar. Piekę ok. 45 minut do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Do kawy
Zasmakuj Kuchniwysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu
Smaczne Zdroweciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Dwie formy keksówki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrób lekko ciasto w misie, składając je do środka. Napełnij ciastem foremki, posyp resztą nasion, przykryj formą i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika
codojedzenia