ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:112/1234)

Malinowa chmurka 11391

wierzch płatkami migdałów. Piec bezę w temperaturze 140 st.C przez około 60 minutbeza będzie dobrze wypieczona. Pozostawić bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, by odpowiednio się wysuszyła (najlepiej na całą noc). Przygotować spód z kruchego ciasta (można dzień wcześniej): Masło i jajka powinny być schłodzone. Składniki na kruchy spód szybko zagnieść na jednolite ciasto, włożyć do woreczka(...)wymiarach 23x33cm) posmarować masłem (lub innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Jeśli używacie mrożonych malin, to trzeba je wcześniej

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno z truskawkami-łatwy i pyszny +FILM 84

pszennej tortowej -płaska  łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru MASA SEROWA -1 kg sera sernikowego z wiaderka -500ml śmietanki 36% -szklanka cukru pudru -4 łyżki żelatyny -125ml wrzątku DODATKOWO -ok 600g truskawek (można dać więcej) -2 galaretki truskawkowe  -750ml gorącej wody Na początek pieczemy biszkopt  (ten krok można pominąć(...)połączenia. Dodajemy na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach by nie utracić puszystości masy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.  Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. U mnie biszkopt piekł się 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy brzegi biszkoptu od blaszki, i zostawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kaiserschmarrn - omlet cesarski z morelami 157

cukier do posypania morele Wykonanie: odzielić żółtka od białek. Żółtka, mleko, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i cukier wymieszać na gładką masę bez grudek. Pozostawić na 10 minut umyć i namoczyć rodzynki białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem. Dodać odsączone rodzynki rozgrzać na patelni masło i wylać połowę ciasta. Ułożyć kawałki pokrojonych na mniejsze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb mieszany z czarnuszką 156

minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj .   Po tym czasie do drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.   Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej(...)pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty.     Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i uformować w okrągły bochenek. Przenieść go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 60-90 minut do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowe makaroniki z Nutellą 200

wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Mieszamy dokładnie serek mascarpone z Nutellą. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Jak tylko

Ciastkozercy
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 174

tradycyjną wersję, chlebek piecze się na suchej patelni bez dodatku tłuszczu przez ok 2 minuty !! dlatego jeśli macie ochotę na pizze, a nie macie czasu na tradycyjne ciasto wypróbujcie koniecznie tą ekspresową wersję :) Mieszajcie swoje ulubione mąki, bez problemu można zrobić wersję bezglutenową np z mąki ryżowej, pełnoziarnistą żytnią lub zwykłą pszenną. Składniki :  Na ciasto - 1 szklanka mąki(...)sól wyrobić ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać wody, jeśli jest zbytnio klejące dodać mąki, następnie wyrobione ciasto podzielić na pół i każdą kulkę rozwałkować najlepiej na papierze do pieczenia (ciasto ułożyć na jednym kawałku papieru i przykryć drugim) na taką grubość jaką chcemy, następnie ciasto położyć na suchą rozgrzaną patelkę i piec ok 1 minuty, przewrócić

zdrowa vege kuchnia
Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi 151

Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko.  3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.  4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makowa pokusa 212

łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, które następnie chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut. Schłodzone dzielimy na 2 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy na złoty kolor (ok 15 minut w 180 st. C) Beza makowo-kokosowa: 6 białek   szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Możecie bezę upiec w jednej blaszce (23x33 cm) ale obawiam się, że może być ciężko ją rozkroić na pół. Dlatego proponuję podzielić na pół i jeśli macie 2 takiej samej wielkości blaszki możecie piec obie jednocześnie. Tak czy siak beza powinna się piec 30 minut w 170 st. C Krem: 3 szklanki mleka 2 czubate

Cynamonowe szczęście
Prosta Babka Drożdżowa w Polewie Czekoladowej 237

lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i wstawić miskę. Pieczenie babki drożdżowej: Foremkę z wyrośniętym ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Babkę piekłam około 30 minut . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy babka jest upieczona to możemy wbić patyczek

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche ciasto z czarnymi porzeczkami i owocową bezą 139

żółtek, proszku do pieczenia i kwaśnej śmietany zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i zawinąć w folię. Jedną część wstawić na 2 godziny do zamrażalnika a drugą schłodzić. Blachę o wymiarach 25 x 34 cm wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na niej rozwałkowaną jedną część ciasta, tą która była schładzana. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego(...)bezę: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodać kisiel i wszystko wymieszać. Gdy spód będzie już podpieczony wyłożyć na nim owoce a na nie wyłożyć pianę. Z zamrażalnika wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce tak aby starte ciasto przykryło całą pianę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut. Upieczone

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto z kiwi, cytrynową pianką i galaretką 209

łyżki wody. Prostokątną blachę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić ciastem spód. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: owoce kiwi(...)cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć obrane i przekrojone na pół kiwi, a na nich ubitą pianę. Wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 175ºC przez około 30 minut. Po ostudzeniu wylać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę na wierzch ciasta i schłodzić

Czerwień i błękit
Sernik z bezą kokosową 127

budyń śmietankowy Beza kokosowa: 6 białek szczypta soli 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 g wiórek kokosowych Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier oraz starte na tarce masło i smalec. Siekamy nożem do połączenia. Dodajemy żółtka oraz jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowanym ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia blaszki 21x32cm. Podpiekamy(...)wylewamy na ciasto w formie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Pod koniec pieczenia ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy kokos, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowaną piankę kokosową wykładamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut (do zrumienienia się bezy kokosowej). Studzimy

Smaki Na Talerzu
Bagietka pszenna na pszennym zakwasie 123

skręcony wałek, który układamy na blachę wyłożoną dwoma kawałkami papieru do pieczenia ułożonymi w taki sposób, żeby bagietki się ze sobą nie stykały. Ja położyłam na środku pod papierem rolkę papierową owiniętą folią aluminiową. Z drugim kawałkiem ciasta postępujemy tak samo. Blachę przykrywamy folią spożywczą, żeby ciasto nie wysychało, a następnie ścierką, żeby miało cieplej. Zostawiamy na 5 godzin(...)czasie powinno urosnąć. Bezpośrednio przed wstawieniem do piekarnika możecie posmarować wierzch bagietek mlekiem. Blachę bez przykrycia wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200°C, funkcję pieczenia góra-dół, pieczemy 45-50 minut, licząc od momentu wstawienia. W trakcie rozgrzewania się piekarnika ciasto jeszcze trochę się powiększy. Pieczemy do zrumienienia skórki. Jednak, jeśli posmarujecie wierzch mlekiem

Bułka z Chlebem
Czekoladowe Ciasto z Avocado 142

kawiarniane”, takie, na którego widok już ślinka cieknie Bardzo Wam polecam Składniki: 1 duże obrane, bez pestki avokado (około 150g) 300 g cukru trzcinowego 350 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml niesłodzonego mleka sojowego 150 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Obrane(...)średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Rozdzielamy ciasto pomiędzy dwiema formami, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone, patyczek powinien być suchy. Ciasta odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 85 g obranego, bez pestki avocado 85 g masła 200 g czekolady

Made By Mom And Son
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 170

wyrabianiu pomogłam sobie mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania z ciastem chlenowym. 1. Garnek żeliwny - lub tak jak u mnie: naczynie żaroodporne z pokrywką Na obsypaną porządnie mąką ściereczkę kuchenną przełożyć wyrobione ciasto i razem ze ściereczką włożyć całość do sitka lub durszlaka - no chyba że ktoś jest(...)góra-dół; bez termoobiegu . Następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 15 minut - ja przedłużyłam czas pieczenia o 5 dodatkowych minut dla uzyskania bardziej chrupiącej skórki . Po wyjęciu z piekarnika, wyłuskać chleb z naczynia i studzić na metalowej kratce - musi odparować również od spodu . 2. Foremka silikonowa - tę metodę pieczenia wypróbuję następnym razem Wyrobione ciasto chlebowe przełożyć

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania