Polecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 4 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 50 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru(...)delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wsypać mąkę, połączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować koło wielkości 19 cm. Wyłożyć 3/4 bezy, z reszty
Pożeraczka, czyli raz adobrzemajowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki: 1 kg mielonego twarogu ( użyłam sera z wiaderka z Lidla) 8 jaj 1 szkl(...)Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy
Słodkości i nie tylkotruskawkami (forma 22 cm): 6 jajek o temperaturze pokojowej 90 g mąki kokosowej 120 g roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, keto, optymalna) 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody szczypta soli himalajskiej lub kłodawskiej 8-12 łyżek (50-75 ml) zimnej wody 300 g truskawek lub innych owoców(...)ciasta łatwo było dodać owoce i by nie było zbyt gęste i po upieczeniu zbite. Wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć. Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie dodawajcie zbyt dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie. Piec przez ok 20-25 minut w temperaturze 190° C aż ciasto
Ola la LCHFproszku do pieczenia Wszystkie składniki wyrobić na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Całość wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika, po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez 20 minut. Składniki na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie) Białka ubić(...)sztywną pianę, stopniowo dodawać do nich cukier cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny. Na podpieczone już ciasto wyłożyć bezę, zmniejszyć temperaturę do 100ºC, aby wysuszyć bezę. Składniki na sos wiśniowy: 400 g wiśni 0,5 szklanki cukru Wiśnie umieścić w rondelku razem z cukrem. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut od czasu do czasu mieszając. Tak powstałym
Banana Smileswyłożonej papierem do pieczenia. A jeśli mamy formę silikonową to bez papieru będzie dobrze :) Ciasto ma sięgać do połowy wysokości formy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć do brzegów formy. Potrwa to 6-12 godzin. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę
Marder&Marder ManufacturePiecze się 10 minut, smakuje na ciepło i zimno. Idealna przekąska na stół, do deski serów i sałatek wszelakich. Polecam, bo jest szybko, smacznie, ładnie wygląda, świetnie smakuje Takie ciasteczka możecie posmarować także majonezem, ketchupem, passatą, pesto, użyć dowolnego sera, nawet wędliny. Ciasteczka wytrawne na kilka sposobów na pewno zasmakują Waszym bliskim. SKŁADNIKI: 375 g ciasta francuskiego 2 spore łyżki(...)wolicie PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto rozkładam na blacie, kroję na równej wielkości kwadraty, smaruję pastą i posypuję tartym serem. Wychodzi 24 kwadraty. Piekę na papierze do pieczenia, na środkowej półce piekarnika przez 10 minut. Ekspresowa przekąska na ciepło lub zimno gotowa
Zasmakuj Kuchnibłyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w nadzieniu z serów pleśniowych. Czas 40 minut w tym 30 minut pieczenie Poziom trudności : łatwe Liczba porcj i: 3-4 Zrobienie zdjęć tej tarcie było wyjątkowo trudne… Nie dlatego, że jest nieładna – wręcz przeciwnie, danie takie(...)wyjątkowo fotogeniczne. Po prostu trudno było przygotować ujęcie, bo co chwila sięgały po nią małe łapki. Czy Was też kusi ta tarta pełna szparagów i sera zapieczona w chrupiącym cieście? Proponujemy Wam dziś zupełnie niezwykły przepis na szparagi, inspirowany przepisem 1977 r. autorstwa Carla Mirarchi , współwłaściciela restauracji Robert’s na nowojorskim Brooclinie, który zapisali dziennikarzy NY Timesa. Są to szparagi
Niedzielny kucharzjesienne dni. Najlepiej smakuje, gdy jest posypany cukrem pudrem oraz podany na ciepło. Wbrew pozorom poniższe ciasto jest łatwe i szybkie do przygotowania, a w smaku jest naprawdę pyszne. Jeżeli lubicie białą bezę to najlepiej dopiero po 35 minutach pieczenia jabłecznika wycisnąć pianę z białek. Dzięki temu beza nie powinna opaść i zmienić koloru. Składniki na formę(...)Formę do pieczenia wysmarować masłem. Na sam spód zetrzeć większy kawałek ciasta, następnie wyłożyć uduszone jabłka, a na sam wierzch zetrzeć mniejszą część kruchego ciasta. Zimne białka (z 6 jajek) ubić na sztywną pianę. Pod sam koniec ubijania dodawać (powoli!) cukier puder - cały czas ubijając białka. Przygotowaną masę włożyć do szprycy i wycisnąć na sam wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzać
UgotowaćZastanawiało mnie czy wyjdą bezy z ksylitolem,więc zabrałam się do roboty i stwierdziłam jak wyjdą to wam pokaże.Wyszły więc zobaczcie jak to wygląda. Obawiałam się , że będą brązowe jednak mimo moich obaw wyszły całkiem całkiem. Fakt piekłam je w 110 stopniach jakieś 20 minut, a potem zmniejszyłam do 90 i suszyłam jakieś ze dwie godzinki.Takie beziki maja jakby(...)obok drugiej bo robiłam ją specjalnie na ciasto z kremem.( Najlepiej foremkę od ciasta które piekliśmy na odwrocie gdzie kładziemy papier do pieczenia). Jeśli mają być do dekoracji to wyciskajcie w małych odstępach bo jeszcze urosną bezy. Piekłam je w 110 stopniach jakieś 20 minut, a potem zmniejszyłam do 90 i suszyłam jakieś ze dwie godzinki. Ciekawostka: Ksylitol mniej
Różowa kuchniajajecznej przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia, mieszając drewnianą łyżka, tylko do czasu połączenia się składników. Na koniec dodać ostudzone, roztopione masło i delikatnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę. Blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, powciskać jabłka, a na wierzch posypać garść(...)kawałki). Całość oprószyć cynamonem. Piec ciasto z jabłkami w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 40-50 minut, do tzw. “suchego patyczka”. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli szukacie również innych inspiracji na ciasta z jabłkami to polecam poniższe przepisy: Piernik z jabłkami i orzechami Szarlotka na kruchym cieście Szarlotka bez pieczenia na herbatnikach
Kulinarne Przebojepodsypany mąką blat. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 10 równych części (najlepiej użyć do tego wagi). Z każdego kawałka formujemy kulkę, obtaczamy ją delikatnie w mące, spłaszczamy i rozwałkowujemy na cienki placek, o śr. ok.15cm. Czym cieńszy placek, tym delikatniejsze ścianki pity. Grubsze ciasto, to grubsze ścianki gotowego produktu. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrastania(...)czasie już grzejemy piekarnik z blachą, szamotem lub kamieniem do pizzy. Moje wyrastały ok. 20 minut (czas mnie naglił...) Ostrożnie przenosimy kawałki papieru z ciastem do piekarnika i pieczemy w piekarnika nagrzanym do 230*C ok. 8-10 minut , na programie góra-dół bez termoobiegu. Pity powinny mocno wyrosnąć ( choć nie wiem od czego to zależy, ale moje
Smaczne Zdroweapetyczną, chrupiącą skórkę. Moje modyfikacje: do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH); przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym); wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce; ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem(...)kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200oC i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos
Przepisy na domowy ser i chlebWymieszać dokładnie z resztą składników - ja tu użyłam dużej, drewnianej łyżki . Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję, tak że łyżka spokojnie sobie poradzi przy mieszaniu - takie ma być! Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę wyrobić również używając łyżki. Formę keksową o wymiarach LxWxH(...)czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 220C i piec jeszcze
Grunt to przepis!staram się eliminować ze swojej diety gluten. Zrobienie ciasta na pizzę tylko na mące bez glutenu nie jest wcale takie proste. Wiedzą o tym wszyscy ci, którzy chociaż raz próbowali takie ciasto przygotować. W cieście bezglutenowym ważny jest dobór odpowiednich mąk. Niestety ale nie każda mąka bezglutenowa sprawdzi się w cieście na pizzę. Przekonałam się(...)godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozłożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem i posmarować delikatnie oliwą. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto na 15 minut do podpieczenia. Po 15-u minutach wyjąć ciasto z piekarnika, posmarować mascarpone i posypać tartym
MeCookspieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. beza kokosowa Do miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier(...)ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe i całość delikatnie ze sobą łączymy łyżką. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ją rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 20 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. masa Ananasa odsączamy z syropu, syropu nie wylewamy tylko go łączymy z wodą tak aby powstało 400 ml płynu. Plastry
Smakowite Dania