ciasto będzie już dobrze schłodzone, wyjmujemy je z lodówki i i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 4-5 mm. Wykładamy na formę do tarty posmarowaną masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Na przygotowaną formę z ciastem kładziemy pognieciony papier do pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ciasto, które(...)zaczynamy robić masę waniliową. Składniki na masę miksujemy i połowę masy wylewamy na spód od tarty, układamy brzoskwinie. I ponownie wylewamy masę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub 160 stopni bez termoobiegu około 30 minut. Wychłodzoną tartę posypujemy cukrem pudrem. Pamiętajcie aby była wychłodzona, ja swoją posypałam jak była jeszcze ciepła i "stopniał mi w oczach" cukier
Z Kuchni Do Kuchnijakże smaczną słodkością. Inspirowałam się tu przepisem z bloga Kuchenne Szaleństwa , który mnie zaintrygował nietypowym dodatkiem chałwy do standardowego ciasta bananowego. Moje poprzednie wypieki bananowe do podejrzenia tu: Ciasto bananowe w polewie czekoladowej Ciasto bananowe z cynamonem i kokosem Dwukolorowe ciasto bananowe Muffinki czekoladowe z bananem Składniki na małą keksówkę: 2 dojrzałe banany 2 łyżki miodu płynnego - u mnie ciemny(...)proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia z reszta składników. Masę ciastową przełożyć do formy - ja użyłam silikonowej, więc nie musiałam jej natłuszczać i obsypywać bułką tartą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 40-45 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika. Testem "suchego patyczka" sprawdzać stan upieczenia ciasta. Ciastu pozwolić trochę
Grunt to przepis!tartą bułką, ciasto dać do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 45 minut, babkę mocno wystudzić w formie. Niestety, babka była mało wyrośnięta, bez zakalca ale mocno zbita, więc użyłam jej po wystudzeniu do bajaderki. Babkę pokruszyć do miski, dodać orzechy włoskie, pokruszone herbatniki (na dnie foremek z papierem do pieczenia ułożyć
W Mojej Kuchni Lubięstopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy oraz obie mąki, mieszamy szpatułką do połączenia. Bezę orzechową przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 30-35 minut. Studzimy. Mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz około 1/2 szklanki gorącego mleka. Miksujemy do połączenia. Garnek z mlekiem ponownie stawiamy na palniku. Wlewamy do niego przygotowaną mieszankę żółtkową i stale mieszając, gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy
Smaki Na Talerzuserca zrobionym – wypiekiem. Keks z suszonymi owocami, orzechami laskowymi, skórką pomarańczową kandyzowaną oraz płatkami migdałów. Pachnący słodyczą, świętami, skórką pomarańczową i cynamonem. Wspaniały na święta! Szybciutki, bez miksera, na jedną keksówkę – u mnie o wymiarach 25 x 12 cm. Do kawy, na święta, polecam! Sprawdź także inne moje przepisy na keksy: keks bakaliowy z lukrem oraz keks(...)skórką pomarańczową. Jaja roztrzepuję widelcem. Dodaję do masy, mieszam łyżką. Formę smaruję olejem (opcja), wykładam papierem do pieczenia, przyklejam lekko. Wykładam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 170 C przez ok. 50-60 minut (środkowa półka piekarnika, grzanie góra plus dół bez termoobiegu). Sprawdzam cienkim nożykiem czy wychodzi suchy, wtedy wyłączam piekarnik, studzę na blacie. Podaję:) Rada: Keks można
Zasmakuj KuchniGRUSZKĄ Czas przygotowania 20 minut + 20-25 minut pieczenia 30g mąki jaglanej 30g mąki gryczanej 30g mąki kokosowej 50g jogurtu naturalnego Jajko Jabłko Gruszka Cynamon Jajko połączyć z jogurtem Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąki i połączyć całość Wyrobić ręką na elastyczne ciasto, włożyć do lodówki W czasie kiedy ciasto odpoczywa w lodówce umyć i obrać owoce Jabłko(...)lodówki, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru lub folią spożywczą i rozwałkować na grubość około pół centymetra Na rozwałkowane ciasto wyłożyć owoce (bez soku który z nich wyciekł) tak, żeby około 2 centymetry ciasta z brzegów zostały wolne Pozostawione brzegi zawinąć na wyłożone owoce Piec 20-25 minut w 180 stopniach
HealthyCreationspieczenia i odrysowałam dwa okręgi o średnicy około 20 cm. Pianę bezową wyłożyłam na odrysowane okręgi i wstawiłam do piekarnika. Bezę piekłam 15 minut w 160 stopniach, a następnie zmniejszyłam do 100 stopni i piekłam jeszcze godzinę. Studziłam w zamkniętym piekarniku. Blaty przełożyłam kremem, zostawiając jeszcze trochę na wierzch i przyozdobiłam całość orzechami Wykorzystanie białka Ciasto bezowe Beza
Relaxtimezagniatam w ciasto, tworząc kulę. Ciasto na pierniki wstawiam na ok. 20 minut do lodówki, przykrywam folią lub talerzem. Po tym czasie odrywam kawałki ciasta i rozwałkowuję, stolnicę podsypuję lekko mąką, by ciasto się nie przyklejało. Wycinam kształty. Pierniczki układam na papierze do pieczenia. Piekę w temp. 180 st. C, grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu (na środkowej
Zasmakuj Kuchni2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa śmietanokwo - kokosowa: 4 białka 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru 500 ml kwaśnej śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 3 szklanki czerwonych porzeczek Najpierw wykonujemy ciasto. Mnie pomógł robot. Ze składników na ciasto zagniatamy kulę. Dzielimy ją w proporcji 60 % i 40 %. Obydwie porcje zawijamy w folie spożywczą(...)ścieramy na dużych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut. Międzyczasie robimy masę kokosowo - śmietankową. Ubijamy białka na sztywno i dosypujemy bardzo powoli cukier, aż do powstania lśniącej bezy. Dołożyć śmietanę, wymieszać łopatką. Na koniec dodać wiórki oraz budynie. Wymieszać
Z Kuchni Do Kuchnischładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zawijamy boki, nadmiar ciasta można obciąć i dokleić do boków. Spód nakłuwamy widelcem, boki można ozdobić np. przyciskając do nich widelec. Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Piekarnik(...)rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Pieczemy na środkowym poziomie około 20 minut, do uzyskania złotawego koloru. Wyciągamy z piekarnika, studzimy. Następnie spód smarujemy konfiturą, po czym nakładamy kajmak. Ja lubię gdy kajmak
Słodkie okruszkiCiasto bez pieczenia, przypominające swoim smakiem popularny baton snickers. Proste i dość szybkie w wykonaniu, wystarczy nieco wcześniej przygotować sobie budyń aby gotowe ciasto powstało dosłownie w ciągu 10 minut. Taki deser idealnie komponuje się zarówno na świątecznym stole, jak również na rodzinnych imprezach. Z pewnością posmakuje wszystkim wielbicielom bardziej kalorycznych słodkości. Składniki: Masa budyniowa: 1 litr mleka(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 budynie waniliowe (po 40g, bez cukru) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 2 żółtka 300 g masła Polewa: 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (ja użyłam mieszanej) 150 ml śmietanki 30% Dodatkowo: 2 opakowania herbatników maślanych 2 opakowania herbatników kakaowych 2 puszki masy kajmakowej 1 i 1/2 szklanki
Fascynacje Anistopniowo cukier, a kiedy piana będzie sztywna dodajemy kolejno żółtka. Do masy dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 160-170 stopni C. Kiedy biszkopt wystygnie przecinamy go poziomo na 2 blaty. Przygotowanie warstwy serowej: Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem(...)gęstnieć polewa jest gotowa. Ciasto: Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat biszkoptowy, wylewamy na niego połowę polewy, a na nią wykładamy połowę masy serowej. Ser przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, na niego wylewamy pozostałą polewą, a na koniec wykładamy resztę masy serowej. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu dowolnie dekorujemy
Trzeci talerzcukier waniliowy, cynamon i gotujemy bez przykrycia, aż śliwki się nieco rozpadną, a masa lekko zgęstnieje. Gotową masę zestawiamy z ognia, dodajemy dżem, kaszę manną, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzone ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy i wykładamy nią blachę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni
Rozpustne gotowaniekwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami
Kulinarne życiecytryny. Mieszamy wszystko tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 18-20 minut w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) , do tzw. suchego patyczka. Mini babeczki pieczemy ok 12-15 minut . Wyjmujemy babeczki z piekarnika(...)być gęsta, a nie twarda. Babeczki najlepiej wyciągnąć z lodówki 20 min przed podaniem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C. Piekłam babeczki na najniższym poziomie piekarnika. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi
Słodki Pomysł