pentelkę jak na poniższym zdjęciu, później zawijamy o kółko dwa końce ciasta. Zlepiamy końce ciasta, układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję bułeczki i posypuję makiem , białym sezamem i czarnym sezamem . Piekę
MojaQchnia.pl(oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu
Kolizje Smakówmasy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego
Kolorowa kuchnia Elkitrójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady lub cząstek owoców
Kuchnia w czekoladziewykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.pljakiś porządky słodzik) - 5g kakao - cynamon szczypta - proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta - słodzik według uznania DODATKI u mnie: - 10g batona proteinowego - 105g jeżyn - 80g truskawek - 11g orzechów w karmelu - 7g orzeszków ziemnych WYKONANIE: CUKINIA: - zetrzyj na tarce - wsyp szczyptę soli - przełóż do miski - po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY(...)pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO! CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37 W51 T12 CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL
fitolarun.blogspot.comcukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytwiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać
CookYourselfcytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe! Smacznego
Ostra na Słodkoproszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady
Codzienna kuchnia niecodziennaWkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze
Smaczne Zdrowedodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego
Smaczne ZdroweNastępnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkirozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu
Fabryka pomysłów