pieczemy kawałki dyni bez pestek w temperaturze 190 stopni przed 40 minut. Następnie miąższ blendujemy na gładki mus. 1. Roztapiamy masło z cukrem i cukrem wanilinowym 2. Odstawiamy z ognia. 3. Dodajemy mus i aromat. 4. Odkładamy pół szklanki masy na polewę. 5. Do masy dodajemy żółtka, następnie mąke z proszkiem do pieczenia. 6. Z białek ubijamy pianę(...)delikatnie łączymy z ciastem. 7. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. 8. Pieczemy do suchego patyczka około 45 minut w temperaturze 180 stopni
DiteczTaki deser mogłabym jeść każdego dnia Racuchy drożdżowe są pulchne i przepyszne. Smakują wspaniale z cukrem pudrem, ulubionym dżemem czy czekoladą. Najlepsze oczywiście lekko ciepłe A
Słodki sentymentziemniaczaną. Masę bezową rozkładamy na płaski placek, najlepiej na dużą blachę piekarnikową wyłożoną papierem pergaminowy. Im większa powierzchnia tym beza szybciej wyschnie. Suszymy w rozgrzanym piekarniku w 100 C termoobieg ok 2h. ( Im grubszy placek tym beza wymaga dłuższego suszenia). Bezę dobrze wysuszoną tłuczemy drewnianym tłuczkiem na kawałki ok 1 cm x 1 cm ( tak żeby była pokruszona(...)czas ubijać. Następnie po trochu dodajemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wódkę. Ubijemy jeszcze trochę, tak żeby biszkopt był dobrze napowietrzony. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 160 C przez ok 30-40 minut. Sprawdźcie wykałaczką czy ciasto nie przywiera, wtedy będzie upieczone i nie będzie zakalca :) masa
Niezły Młynekupominek najbliższym. Szybciutkie w przygotowaniu, jedynie ciasto musi pół godzinki poleżeć przed pieczeniem w zamrażarce. W szczelnie zamkniętej puszce, upieczone dzisiaj przetrwają aż do Świąt. Moje dzisiejsza porcja nie ma oczywiście szans, za chwilkę zniknie z talerza ostatnie ciastko, dlatego na pewno będę je jeszcze piekła przed samymi Świętami:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1(...)zmiksuj. Ciasto będzie bardzo gęste, dlatego dokończ wyrabianie ciasta ręcznie.Dosyp orzechy i żurawinę i porządnie wymieszaj całość.Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj dwa wałki około 30 cm długości.Wałki ciasta posmaruj mlekiem przy pomocy pędzelka i obtocz je w wiórkach kokosowych wysypanych na deskę lub tacę.Wsadź ciasto do zamrażalnika na 30 minut (ja wsadziłam
Słodko-Słony Świat Ilonypiekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego 1 łyżeczka karobu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody dodatkowo: płatki migdałów(...)Wbić jajko i wlać olej. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Odrywać niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot
FitkotTrufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w
Smakowite Daniarondelku. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz rozdrobnione liście bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, aż zredukuje swoją objętość i mocno zgęstnieje. Trwa to około 50 - 60 minut. Podczas gotowania, sos od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypalił. Sos powinien być doprawiony dość mocno. Nie może być mdły(...)ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Ciasto przykrywamy szmatką i odkładamy na 15 minut, aby troszkę urosło. Po tym czasie na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy. Na sosie rozkładamy ser mozzarella. Na mozzarelli rozkładamy pieczarki. Całość posypujemy oregano. Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Grzałka góra + dół, bez
Smak mojego domudodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki pszennej. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny(...)pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 35 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia
Nastoletnie Wypiekaniedodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki pszennej. Odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do drożdży dodać resztę składników (oprócz masła) i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste, nie powinno kleić się do rąk. W razie potrzeby dodać odrobiny(...)mąki pszennej). Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe masełko. Z ciasta uformować kulę i umieścić ją w misce oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny do podwojenia objętości. Ważne, by ciasto rosło w ciepłym miejscu bez przeciągów (więcej przeczytasz TUTAJ ) Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 równych części. Z każdej uformować okrągłego pączusia, lekko
Nastoletnie Wypiekaniepieczemy w 190°C (bez termoobiegu) przez ok. 25-35 minut (aż będzie miękka – wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjmujemy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i miksujemy dynię na gładko w blenderze lub malakserze. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Boczniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Po dwóch minutach dodajemy(...)lekko się zarumienią, lekko solimy. Zdejmujemy z ognia. Ciasto: Do mąki dodajemy posiekane masło, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub w malakserze gładkie ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Kulę z ciasta wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24-26 cm). Nakłuwamy
Poezja smakuPartiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe(...)pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę
My simple kitchennich cukru. Placuszki przygotujecie w zaledwie kilka minut i do ich przyrządzenia będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Obowiązkowym dodatkiem do ciasta są bardzo gęste powidła śliwkowe bez zawartości cukru. Moje powidła dosłownie nie spływały z łyżki i świetnie zagęściły ciasto na placuszki. Karob możecie zastąpić gorzkim kakao, ale wtedy do ciasta musicie dosypać odrobinę więcej mąki (około 1-2 łyżki(...)sztuk: 5 czubatych łyżek bardzo gęstych powideł śliwkowych (bez cukru!) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko 1 czubata łyżeczka karobu Do miski przełożyć wszystkie składniki na placuszki. Za pomocą blendera całość ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na kilka minut. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie
Ugotowaćminut). Ciasto przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie lekko zagniećcie ciasto jeszcze raz. Podzielcie na trzy części, z każdej z nich uformujcie wałek. Z trzech wałków splećcie warkocz dobrze sklejając początek i koniec. Ułóżcie na blasze, nakryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 180 st. Chałkę posmarujcie roztopionym masłem. Pieczcie
OliveandThymekolację dla znajomych. A co tam:) Jak dobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza(...)odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory. Papryki wyjmij, włóż
Zasmakuj Kuchnimące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki gryczanej ( u mnie z kaszy niepalonej) 100 g migdałów bez skórki 150 g cukru 200 g miękkiego masła 4 duże jajka (L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, najlepiej(...)ubitą pianę do masy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu
maniapieczenia