Trufle kakaowe z biszkoptami i mascarpone to wyjątkowy deser dla wszystkich słodyczomaniaków. Ten pyszny smakołyk bez pieczenia, można przygotować w zaledwie kilkanaście minut w
Smakowite Daniarondelku. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz rozdrobnione liście bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos gotujemy bez przykrycia, na średnim ogniu, aż zredukuje swoją objętość i mocno zgęstnieje. Trwa to około 50 - 60 minut. Podczas gotowania, sos od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypalił. Sos powinien być doprawiony dość mocno. Nie może być mdły(...)ciasto rozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Ciasto przykrywamy szmatką i odkładamy na 15 minut, aby troszkę urosło. Po tym czasie na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy. Na sosie rozkładamy ser mozzarella. Na mozzarelli rozkładamy pieczarki. Całość posypujemy oregano. Pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Grzałka góra + dół, bez
Smak mojego domupieczemy w 190°C (bez termoobiegu) przez ok. 25-35 minut (aż będzie miękka – wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjmujemy i studzimy. Następnie obieramy ze skórki i miksujemy dynię na gładko w blenderze lub malakserze. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Boczniaki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Po dwóch minutach dodajemy(...)lekko się zarumienią, lekko solimy. Zdejmujemy z ognia. Ciasto: Do mąki dodajemy posiekane masło, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub w malakserze gładkie ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Kulę z ciasta wkładamy na 15 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę na tartę (ok. 24-26 cm). Nakłuwamy
Poezja smakuPartiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie ze sobą połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy będzie jeszcze bardzo ciepłe(...)pomocą tego ręcznika powoli i delikatnie zawinąć ciasto w rulon. Odstawić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Mus jabłkowy: 2 szklanki musu zagotować, aż masa będzie gorąca. Następnie zdjąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę
My simple kitchennich cukru. Placuszki przygotujecie w zaledwie kilka minut i do ich przyrządzenia będziecie potrzebować zaledwie kilku składników. Obowiązkowym dodatkiem do ciasta są bardzo gęste powidła śliwkowe bez zawartości cukru. Moje powidła dosłownie nie spływały z łyżki i świetnie zagęściły ciasto na placuszki. Karob możecie zastąpić gorzkim kakao, ale wtedy do ciasta musicie dosypać odrobinę więcej mąki (około 1-2 łyżki(...)sztuk: 5 czubatych łyżek bardzo gęstych powideł śliwkowych (bez cukru!) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko 1 czubata łyżeczka karobu Do miski przełożyć wszystkie składniki na placuszki. Za pomocą blendera całość ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na kilka minut. Musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto będzie
Ugotowaćminut). Ciasto przykryjcie folią i odstawcie do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie lekko zagniećcie ciasto jeszcze raz. Podzielcie na trzy części, z każdej z nich uformujcie wałek. Z trzech wałków splećcie warkocz dobrze sklejając początek i koniec. Ułóżcie na blasze, nakryjcie i odstawcie jeszcze na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik bez termoobiegu do 180 st. Chałkę posmarujcie roztopionym masłem. Pieczcie
OliveandThymekolację dla znajomych. A co tam:) Jak dobre to można jeść, nie tylko na śniadania. Lubię w omletach to, że mają wdzięczne ciasto, do którego można "wrzucić" co się ma. Dosłownie. Mój jest z pieczoną papryką, kiełbasą i cebulką z dodatkiem suszonych pomidorów, ale spokojnie można wrzucić do środka pomidory, pieczarki, cukinię, czy marynowane, konserwowe warzywa. Inwencja smakowo - twórcza(...)odetnij górę i boki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Ustaw piekarnik na 200C i podpiekaj je bez termoobiegu na środkowej półce do momentu, w którym zobaczysz, że skórki są lekko czarne i popękane (około 15 minut). Do ciasta dodaj pokrojone w kostkę: cebulę, kiełbasę oraz suszone pomidory. Papryki wyjmij, włóż
Zasmakuj Kuchnimące gryczanej i sporej ilości chrupkich migdałów. Prosta do wykonania, naturalnie bezglutenowa i bardzo smaczna. Polecam! Składniki: 100 g mąki gryczanej ( u mnie z kaszy niepalonej) 100 g migdałów bez skórki 150 g cukru 200 g miękkiego masła 4 duże jajka (L) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do babki, najlepiej(...)ubitą pianę do masy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć z foremki. Babkę można posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Babka z kaszą jaglaną (bez glutenu
maniapieczeniawłoskich 200g masy marcepanowej Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 2/3 szklanki orzechów włoskich Sposób przygotowania : Kruche ciasto: Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm wyścielić papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut. Masa makowa: Mak gotować(...)kruchy spód. Beza: W misie miksera ubić białko razem z szczypta soli. Gdy białko będzie sztywne dodawać powoli, partiami drobny cukier do uzyskania gęstej, błyszczącej masy bezowej. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Na masę makową wyłożyć bezę, na nią wysypać posiekane orzechy. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy lekko popęka. Czas
Pyry na Gazkolejno 4 jaja, po każdym należy dobrze zmiksować ciasto. Dzielimy na 2 części i każda z nich rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (silikonu nie trzeba wykładać papierem, tak samo maty teflonowej). Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 25 minut. Krem: 500 g mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 kostek białej czekolady pół szklanki cukru(...)gotującego się mleka wlewamy miksturę mleka i proszku budyniowego. (Gotujemy jak zwykły budyń, ale bez cukru) Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch, po czym dodajemy po łyżce zimnego kremu i dokładnie miksujemy. Masę przekładamy na zimny blat ciasta i przykrywamy drugim zimnym blatem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Całość można oprószyć cukrem pudrem
MamaOskarkatylko nadaje się do wytrawnych wypieków, równie dobrze się sprawdza w słodkich. Nie będę ukrywać, że pączek czy drożdżówka z takie mąki, nie jest zbyt kusząca. Jednak ciemne ciasta, gdzie dodajemy kakao, melasę lub inny ściemniający składnik, tu już można sobie sypnąć. 1,5 mąki pszennej graham 3/4 szklanki ciepłej wody szczypta cukru 10 g świeżych drożdży(...)zaczną szumieć czyli puszczać bańki. Wtedy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Bez wyrabiania, bez napowietrzania, wystarczy dobrze wymiesza i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę wykładamy papierem, formujemy cztery placki, wstawiamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy na 170 stopni i pieczemy około 25 - 30 minut. Piekarnik będzie się nagrzewał, a ciasto dostanie temperatury co mu pozwoli lepiej wyrosnąć. Pieczarki podsmażamy
Dieta moja pasja. Ciasto zakrywamy folią spożywczą lub zwykłą reklamówką do wyrośnięcia. Powinno wyrosnąć do brzegów blaszki. U mnie zazwyczaj rośnie 1-1,5h. 2. Wyrośnięty chleb można posypać ziarnami lub oprószyć mąką. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 250 st.C (funkcja "góra-dół" bez termoobiegu). Piec najpierw 10-15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 45 minut(...)minut przed końcem pieczenia chleb wyjmujemy z formy, ściągamy papier i wkładamy do piekarnika (bez formy) na ostatnie 10-15 minut. Chleb będzie upieczony, jeśli ostukany od spodu wyda głuchy odgłos i będzie ładnie zarumieniony. 3. Wystudzony chleb można także zamrozić. Po wyjęciu i odmrożeniu będzie jak świeży :) Uwaga: Dodatek drożdży można pominąć, ale wówczas chleb będzie wyrastał
Kuchnia domowa Aniprażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym(...)ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
Pychotkaaaprażone razem ok 5 minut). Ciasta piec po około 20 minut na 150 st. W międzyczasie przygotować masę grysikową. Do mleka wsypać grysik i cukier, gotować wszystko razem 10 minut na wolnym ogniu nie doprowadzając do przypalenia. Gdy ugotowany grysik będzie zimny zmiksować go z masłem. Przygotowaną masę wyłożyć na upieczony placek bez orzechów, najlepiej nasączony wodą lub innym(...)ponczem, na masę wyłożyć placek z orzechami. Ciasto szybkie smaczne można upiec 3 placki wtedy będzie wyższe a'la tort Jest to porcja na dużą blachę
PychotkaaaZawinięte w folię wkładamy do lodówki na 45 minut. Możecie od razu zrobić kilka porcji i zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem lub słodką śmietanką, żeby był zrumieniony i błyszczący po upieczeniu. Cukinię smarujemy oliwą i posypujemy ziołami. Całość wstawiamy do już rozgrzanego piekarnika na 45-55 minut, aż ciasto będzie chrupkie i złociste. Wyjmujemy z piekarnika. Dajemy galette lekko ostygnąć i podajemy po 5 minutach. Na zimno jest równie dobra. Idealnie pasuje do niej kieliszek białego półwytrawnego wina
Karo in the Kitchen