masłem dodajemy do ubitej piany i mieszamy. 5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżkami nakładamy porcje ciasta formując ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 6. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika na najwyższe pięterko, pieczemy przez ok. 15 minut z termoobiegiem lub bez, wszystko zależy od piekarnika. Polecam piec przez około 7 minut z grzaniem góra
Kawa z mlekiemwymieszaj szpatułką. Gruszkę obierz i pokrój w małą kostkę. Dodaj do przygotowanej masy i wymieszaj. Gotowe ciasto nakładaj do formy wypełnionej papilotkami, a następnie każdą sztukę posyp brązowym cukrem. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz 25 minut w temperaturze 200 stopni C (bez termoobiegu). Na ostatnie 5 minut polecam włączyć termoobieg, żeby góra się zarumieniła. Wartości odżywcze (sztuka
Przepisy na widelcurówne części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka". Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym
Ciastka - domowe słodkościgładkie i gęste. Piekarnik nagrzewam do temp. 175 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, a boki smaruję masłem. Wykładam połowę ciasta, wyrównuję, smaruję dżemem i rozsmarowuję delikatnie drugą część ciasta, wyrównuję. Piekę ok. 45 minut. Po upieczeniu studzę na blacie, posypuję cukrem pudrem i delikatnie wyciągam z formy. SMACZNEGO
Zasmakuj Kuchniobsypanych kaszą manną foremek na babeczki (do 3/4 wysokości, można nawet ciut niżej, bo ciasto mocno rośnie). Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom piekarnika). Pieczemy do tzw. suchego patyczka około 15-20 minut (czas pieczenia może być różny w zależności od wielkości foremek / piekarnika). Po wyjęciu z foremek polewamy
Słodkie okruszkiDodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, mleko i ekstrakt. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wycinać kształty (równą ilość ciasteczek z dziurką i bez). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach około 10 minut. Po przestudzeniu przełożyć ciasteczka powidłami śliwkowymi i posypać zmielonym na puder ksylitolem. Przechowywać
Fitkotbardzo przywrzeć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką dokładnie od brzegu do brzegu. Ma być cienka warstwa. Piecz w nagrzanym piekarniku 8 minut. Zdejmij papier z ciastem z blachy i pozwól ostygnąć ok. 5 minut. Użyj szpatułki (u mnie drewniana)aby zdjąć makaron
Marta próbujeczarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Najprostszy sernik kawowy Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Spód: 200 g herbatników 60 g roztopionego masła
Kulinarne przygody Gatitytego jajka oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy. Ciasto dzielimy na 2 części. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni (bez termoobiegu). Ciasta najlepiej piec po kolei. Duża formę smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Jedną część ciasta wykładamy na blachę. Pieczemy przez 20 – 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Musimy pamiętać
Ciastka i ciastaSkładniki: mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 3 łyżki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, dżem porzeczkowy 4 łyżki, ocet jabłkowy 1/4 szklanki, woda 2 szklanki, śliwki 12 sztuk, mandarynki 3 sztuki, cukier puder - ile potrzeba oprócz owoców i cukru pudru wszystkie składniki wsypać do miski, rózgą blendera dokładnie zmiksować(...)połączenia składników foremki silikonowe do babeczek napełnić do połowy do każdej foremki powkładać śliwkę bez pestki i dwie cząstki mandarynki na owoce do pełna nałożyć resztę ciasta - piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec babeczki około 40 minut, do suchego patyczka, babeczki wyjąć z foremek jak będą dobrze zimne, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babeczki
W Mojej Kuchni Lubięszkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200 C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony
Moje domowe kucharzeniewyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać łyżką wierzch. Po upieczeniu Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować, przekroić na połówki. Poukładać je na wierzchu ciasta przeciętą stroną do góry. Piec w temperaturze 170C - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika; piekarnik należy wcześniej rozgrzać - przez około 45-50 minut do suchego patyczka
Grunt to przepis!rozpuścić i lekko przestudzić. 4. Mieszaninę jajek i mleka połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. 5. Na końcu dodać masło. Wymieszać. 6. Odstawić na 15 minut. 7. Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto mogło wyrosnąć. 8. Placuszki delikatnie przewracać na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. 9. Odkładać
W mojej kuchniMasą dodajemy oba rodzaje mąki. Całość lekko miksujemy żeby produkty się połączyły. •Do zmiksowanego ciasta dodajemy białko .Całość mieszamy łyżką bardzo delikatnie. •Foremki smarujemy cienką warstwą oliwy lub oleju. •Do rozgrzanego piekarnika 160°C wkładamy formę i pieczemy ok.20 minut ( ja piekę bez nawiewu góra –dół). •Po upieczeniu babeczki pozostawiamy w foremkach aż wystygnie
Gotowanie Patkitych, na muffinki? Składniki (12 muffinów): 160 g mąki pszennej 140 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 130 g jogurtu naturalnego 60 g roztopionego i przestudzonego masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie: Do przygotowania muffinów wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Musimy(...)suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy 25 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu). Powinniśmy osiągnąć efekt tzw. suchego patyczka, a muffinki powinny się lekko zrumienić
Smak mojego domustartą mozzarellę. Przyprawić solą, pieprzem, oregano i czosnkiem. Masę odstawić na minimum 5 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić ją oliwą lub olejem. Masę wyłożyć na blachę formując placek. Piec w 230 stopniach ok. 20 minut aż spód będzie zwarty. Sos: Czosnek zeszklić. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię i oregano. Dusić do odparowania nadmiaru wody(...)którą układać ulubione dodatki. Ja położyłam plasterki salami, pokrojoną w piórka cebulę i papryczki jalapeno. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni ,aż ser zacznie topnieć. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją pokroić i wziąć w rękę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpaski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta. Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25-30 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. (Źródło przepisu: Sio Smutki + modyfikacje
Kuchnia co dniadodać przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać, składniki mają tworzyć jednolitą masę bez grudek. Foremkę (33 x 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku 29 minut. Piec dokładnie 29 minut, gdyż dłuższe pieczenie wysuszy ciasto, zaś krótsze to będzie
Kuchcik gotujeproszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wykładać łyżką na surowe ciasto makowe, delikatnie rozprowadzając po całej powierzchni. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić. Masa orzechowa: 0,5 l mleka; 120 g cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy bez cukru
In my kitchenproszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około(...)minut, do suchego patyczka upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy to dać więcej śmietany ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut. Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy
prawdziwe jedzeniespód po np. sernik można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec. Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. rrarossa@gmail.com
RAROSSAziemniaczanej- 1-2 łyżeczki wody lub mleka (gdyby ciasto nie chciało się skleić)Uwaga: duża porcja, piekłam w blaszce 33x22 i ciasto było równiutkie z nią.Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misce i zagnieść. Gdyby ciasto nie chciało się połączyć, dodać 1-2 łyżeczki wody lub mleka. Przygotowanym ciastem wykleić dokładnie dno formy wyłożonej papierem do pieczenia.Masło utrzeć(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C , pieczemy ok. 80-90 minut. Po wyjęciu boki okroić nożem i pozostawić do wystygnięcia.Mój serniczek dodatkowo polukrowałam mielonym cukrem trzcinowym rozrobionym ze śmietaną i posypałam płatkami czekoladowymi bez cukru (z ksylitolem). Wyszedł pyszny, puszysty i wart powtórzenia. Nie dodałam rodzynek do ciasta gdyż mi nie pozwolono...(bunt rodzinki). A byłyby
Smaczne Zdrowebezą z migdałami! Czego chcieć więcej? ;-) Polecam, tarta rozpływa się w ustach jest słodko-kwaśna w smaku, a aromat migdałów nadaje niepowtarzalny smak i charakter ciasta! Zapraszam! Pieczemy! SKŁADNIKI: na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 130 g zimnego masła - 80 g cukru pudru - 2 zimne żółtka - 3 płaskie łyżki zimnej śmietanki 12% lub 18% tłuszczu - łyżeczka proszku do pieczenia(...)drgnie ;-))) Przygotowujemy budyń z mleka i proszku. WYKONANIE: 1. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę, brzegi jak i dno. 2. Na ciasto wylewamy gorący budyń. 3. Na budyń wykładamy masę z rabarbaru i dżem/konfiturę wiśniową 4. Na sam wierzch bezę, którą posypujemy posiekanymi migdałami. 5. Ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca do temp. 180 stopni C. 6. Pieczemy 50-60 min.na
SMYKWKUCHNIplastry i układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.Po upływie tego czasu posmarować ślimaczki roztrzepanym jajkiem.Ślimaczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 12 - 15 minut, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanego przepisu wychodzi(...)przy czym w tym drugim przypadku należy dodać ilość cukru wskazaną na opakowaniu.Margarynę można zastąpić masłem.Z uwagi na walory smakowe do ciast drożdżowych zaleca się mleko 3,2%. Ja dałam 0,5%.Przed pieczeniem można dodatkowo bułeczki posypać cynamonem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawykorzystamy do bezy) -3/4 szklanki cukru -5 dkg masła lub margaryny -2 łyżki mąki ziemniaczanej -wanilia -czereśnie smażone Z podanych składników zagniatamy ciasto i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy(...)minut. W tym czasie z pozostałego ciasta formujemy cienki wałeczek i kroimy na tyle części, ile mamy serniczków. Z piekarnika wyjmujemy serniczki i pozostawiamy ok. 5 minut. Do piekarnika wstawiamy blaszkę z pałeczkami na papierze do pieczenia i pieczemy do zrumienienia. Składniki bezy: -5 białek -3/4 szklanki cukru -łyżka soku z cytryny
Maminek kulinarnyłyżkach ciepłej wody. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą. Wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy z mąką drewnianą łyżka. Dodajemy oliwę, mieszamy. Stopniowo wlewamy wodę, mieszając. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 3 minuty. Wkładamy z powrotem do misy, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie znowu wyrabiamy 3 minuty, formujemy kulę, wstawiamy do głębokiego naczynia, przykrywamy(...)passatę przelewamy do rondla. Dodajemy całą cebulę i ząbki czosnku, bez pokrywki gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Pod koniec dosypujemy oregano i przyprawiamy solą i miodem do smaku. Jeśli w sosie są większe kawałki pomidorów rozgniatamy je widelcem. Studzimy. Krok 3 Rozgrzewamy piekarnik na maksymalną temperaturę Ciasto wyciągamy z lodówki, przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, posypujemy z wierzchu
Niedzielny kucharzminut, żeby masa trochę przestygła. Do przestudzonej masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Nie należy dodawać kolejnego jajka zanim poprzednie nie zostanie dobrze wchłonięte. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Powstanie gęste, gładkie, błyszczące ciasto, które ciężko opada od końcówki mieszającej miksera. Piekarnik rozgrzać do temperatury 225 ° C. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia(...)bez końcówki lub z okrągłą końcówką o średnicy 1 cm. Wycisnąć na papier ciasto rysując okrąg. Drugi okrąg wycisnąć wewnątrz pierwszego okręgu. Trzeci okrąg wycisnąć pomiędzy pierwszym a drugim okręgiem. Lekko wygładzić powierzchnię ciasta palcami. Posypać ciasto płatkami migdałowymi. Piec około 25 minut, do momentu mocnego zrumienienia się ciasta. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia
maniapieczeniasamej blasze, bez papieru do pieczenia). Do rozgrzanej patelni lub formy wlewam około 300 ml wrzącej wody. Piekę ciabatty przez 5 minut w temperaturze 250 stopni. Po 5 minutach otwieram piekarnik, wyjmuję naczynie z wodą, wypuszczam parę i obniżam temperaturę do 220 stopni. Piekę kolejne 18 do 20 minut, aż ciabatta nabierze złotego koloru. Pieczenie z parą(...)rozrywać ciasta. 5. Przekładam ciabatty na posypany mąką papier do pieczenia, przykrywam ściereczką i pozostawiam do ponownego wyrośnięcia na około 90 do 120 minut. 6. Na około 30 minut przed pieczeniem nagrzewam piekarnik do 250 stopni, grzałka góra - dół. Na 10 minut przed pieczeniem wstawiam na dno piekarnika żeliwną patelnię albo pustą formę do pieczenia
Cztery Fajerymiksujemy przez ok. 3-4 minuty aż składniki połączą się w lekko bladą, puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz masło i mieszamy wszystko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 dodajemy barwnik spożywczy, u mnie to niebieski, zielony oraz różowy. 4 część masy pozostawiamy bez barwnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury(...)formie na muffinki ustawiamy wafelki do lodów. Wrzucamy do nich naprzemiennie po łyżeczce każdego koloru masy. Czynność kontynuujemy do wykończenia składników. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika na 20 minut lub do momentu, w którym wykałaczka wbita w środek babeczki wyjdzie sucha. Odstawiamy do wystygnięcia. Pora na krem. Wszystkie składniki miksujemy do powstania jasnego i puszystego kremu. Przekładamy
Mostek w kuchni