gładka masę . Ciasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce
Ogrodnik w podróżyBabka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego
Kulinarna Chwilaciastem, dziurkujemy widelcem. Na tym etapie można podpiec sam spód, lub wyłożyć bułką tartą czy orzechami. Ja podpiekłam sam spód przez około 15 minut w 200 C. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie do ostygnięcia. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy bezę. Jedynym(...)mankamentem tej metody jest fakt, że należy poczekać, aż ciasto ostygnie, ostrożnie wyjąć je z formy, formę umyć i użyć do upieczenia bezy. Beza: Białka wlewamy do miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy po łyżce cukru, cały czas ubijając (nie należy zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po każdorazowym dodaniu cukru, dobrze ubijamy pianę
Mia Cucina Sofietablaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyłem całe ciasto. Blachę odstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 minut. Po 15 minutach ciasto posypałem dodatkami (oprócz ogórka kiszonego i czosnku) i piekłem dalej przez około 25 minut (należy sprawdzać stan ciasta). Po upływie 15-20 minut sprawdziłem stopień wypieczenia i spód ciasta. Jeżeli ciasto i spód są już dobrze(...)wypieczone na wierzch dodałem ogórek kiszony oraz posiekany czosnek i piekłem jeszcze 5 minut. Gotowe. Smacznego Pizzę najlepiej podawać na ciepło. Ja swoją zjadłem bez dodatku sosu, ponieważ nie chciałem zakłócać smaku dodatków. Jeżeli tak jak ja na pizzy układacie ogrom dodatków nie ma potrzeby pizzy polewać ketchupem, musztardą lub sosem czosnkowym. Jeżeli zrobimy większą porcję możemy ją później
Gar Zdrowiaminuty, obroty 1, wsteczne Wykonanie kruszonki – masło, mąkę, cukier za pomocą dłoni szybko ugnieść produkty. Zagnieść i formować kruszonkę. Odstawić. Formowanie wianka – wyjąć ciasto z miski na stolnicę obsypaną mąką. Ponownie delikatnie zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto na papier do pieczenia obsypany lekko mąką. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Można rozwałkować, ale u mnie ciasto było tak elastyczne(...)bez problemu. Pociąć ciasto na trzy równej szerokości kawałki. Na środku każdego kawałka położyć farsz orzechowy. Wszystkie trzy kawałki zawinąć formując ruloniki. Delikatnie podsypywać mąką. Zapleść ruloniki ciasta jak warkocz. Zawinąć warkocz tworząc koło, zlepić końcówki ze sobą. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30 minut. Ciasto
Kuchnia Pokoleńlekko ciepła przed połączeniem z resztą składników). 3. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. 4. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, bez termoobiegu. 5. Oddzielamy żółtka o białek. 6. Żółtka ucieramy z cukrem „do białości” przy pomocy miksera (ok. 5-6 minut na najwyższych obrotach). 7. Dodajemy do nich uprzednio rozpuszczoną czekoladę z margaryną i ponownie mieszamy(...)szczyptą soli. 9. Ubite białka przekładamy do czekoladowej masy i delikatnie, a zarazem dokładnie mieszamy, aby wszystko ładnie się połączyło. 10. Powstałe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy na pierwszy od dołu poziom piekarnika. 11. Ciasto pieczemy 40 – 45 minut. 12. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. W trakcie stygnięcia ciasto troszkę „klapnie” Brownie możemy podawać
Okiem Blondynki by McBlondipiekarniku zaczęło się niego mocno kopcić jakby ktoś rozpalał ognisko:P A wszystkiemu winna była właśnie nieszczelna forma, przez którą wyciekał topiący się pod wpływem temperatury tłuszcz ze spodu ciasta. Jaki z tego wniosek? Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła(...)czynność i zmiksowałam masę tylko mikserem. Jeśli jednak chcecie uzyskać aksamitnie gładką fakturę bez grudek to możecie się nim posłużyć. Gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej wkładamy na parę godzin do lodówki
My simple kitchenminut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki. Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos . Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy piekarnika). Piecz pizza przez
codojedzeniaDodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach 38x23 cm wyłożyć na dnie papierem. Nie smarować boków formy. Wlać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach C około 35 minut. Masa budyniowa 1 puszka ananasów 1 budyń śmietankowy (dałam dwa budynie(...)cukru 150 g wiórków kokosowych Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec dodawać stopniowo cukier. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Składanie ciasta: Na upieczony biszkopt wlać ugotowany budyń i wyłożyć pianę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż piana z wierzchu będzie miała złoty kolor. ananasek
O kuchni z uczuciemczekoladowym spodzie przygotowanym z kruchych ciasteczek oblanych czekoladą (ja użyłam ciasteczek maszynowych Brześć ). Sernik jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Potem trzeba się tylko uzbroić w cierpliwość, aż ciasto się upiecze. I… jak to zwykle bywa w przypadku serników znikł bardzo szybko. Polecam go i Wam, spróbujcie. Składniki: 500 g sera z wiaderka na sernik (gęstego, nie wodnistego(...)Sernik wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Pieczemy około 45 minut. Boki sernika powinny odchodzić lekko od blaszki, a wierzch być przyrumieniony. Po upieczeniu zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach (jeszcze kilka minut). Gdy ciasto całkowicie ostygnie oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego Sernik z borówkami na czekoladowym spodzie
Słodkie okruszkimiąższ bez osłonki) 3 łyżki miodu lawendowego 1/3 szklanki cukru pudru pokruszona beza Wykonanie 1 Zagniatamy składniki na kruchy spód. Formujemy kulę z ciasta, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. 2. Prostokątną formę na tartę wylepiamy razem z brzegami schłodzonym ciastem. Nakluwamy je w wielu miejscach i pieczemy w 180C przez(...)masy sok z całej limonki oraz dodajemy wydrążony miąższ z tego owocu. Całość miksujemy i schładzamy w lodówce przez ok. 20 minut. 3. Schłodzoną masę przekładamy na kruchy spód, całość wyrównujemy podłużnym nożem, dekorujemy pokruszona bezą i dodatkami wg uznania. 4. Smacznego! Artykuł Mazurek sernikowy z limonką i lawendowym miodem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniapieczenia Dodatkowo: - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza (3 białka, 150g cukru pudru, szczypta soli, łyżka soku cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy(...)porcję ciasta (druga będzie do wykorzystania innym razem), podsypujemy stół mąką i wałkujemy ciasto na grubość ok. 5mm. Z ciasta wykrajamy okręgi większe niż foremki, o ok. 1 – 1,5cm. Wykładamy ciastem foremki, nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszyło się. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 20 minut (aż się zezłocą). Upieczone studzimy
mojewypiekiinietylkopieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki pokroiłam na plastry (ok. 0,5 cm grubości), ułożyłam je na spodzie foremki, jedno obok drugiego. Ugniatając dłonią utworzyłam spód ciasta. Wstawiłam do lodówki na około 30 minut. Piekarnik włączyłam na 180 ° C (g/d). Ciasto, po wyjęciu z lodówki nakłułam widelcem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut(...)piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę do 120 °C. Bezę zostawiłam do pieczenia na 1,5 godziny. W międzyczasie, po godzinie zmniejszyłam temperaturę do 100 °C. Zachowując właściwą temperaturę pieczenia beza się nie spiekła i zachowała jasny kolor. Beza ma się suszyć w piekarniku. Po zakończeniu pieczenia/suszenia uchyliłam drzwiczki piekarnika i pozostawiłam bezę do wystudzenia. Czas
Kuchnia u Krysimasę. Przez kilka minut wyrabiajcie w misie ręką lub mikserem z hakiem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie (będzie dosyć rzadkie). Przykryjcie misę folią spożywczą i odstawcie do wyrośnięcia na około 1,5- 2 godziny. Ciasto będzie gotowe gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Przygotujcie formę do pieczenia, możecie wysmarować ją masłem. Przełóżcie tam ciasto, przykryjcie folią(...)ściereczką i odstawcie do garowania na kolejne 1-1,5 godziny. Nagrzejcie piekarnik do 220 st. , koniecznie bez termoobiegu (termoobieg wysusza pieczywo). Chleb posmarujcie wodą, obsypcie płatkami owsianymi i włóżcie do zaparowanego piekarnika ( spryskanego dosyć obficie wodą). Pieczcie około 40-45 minut (upieczony chleb powinien wydawać po stukaniu w spód głuchy odgłos). Studźcie na kratce
OliveandThyme