ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:189/1234)

Focaccia 101

grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze chwilę je wyrabiamy, po czym rwiemy po kawałku i wyrabiamy bułeczki. Spłaszczamy je i wtykamy w nie kminek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wyszło 8 bułeczek. W każdej z nich zrobiłam małą dziurkę. Pieczemy ok. 20 minut do złotego koloru. Podajemy ciepłe z dipami, do wędlin

Zasmakuj Kuchni
Ciasto jogurtowe z borówkami 232

minut, nie licząc czasu potrzebnego na pieczenie :) Ale od początku, poniżej lista składników i prosty przepis… Składniki 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 łyżki sody jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1/2 cytryny Dodatkowo cukier puder borówki Szybkie ciasto jogurtowe(...)suche i krótko wszystko mieszamy do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią przygotowaną masę. Na wierzchu układamy borówki i delikatnie je dociskami. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok. 55-60 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek będzie suchy znaczy, że jest już gotowe. Ostudzone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta cytrynowa z bezą 191

wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka(...)otarta z 2 cytryn • 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn) • sok z 1 niedużej pomarańczy • 85 g masła pokrojonego na kawałki • 3 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 całe jajko W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier i skórki z cytryny (zetrzeć tylko żółtą część, gdyż biała jest gorzka) Następnie wlać sok z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Bazyliowa focaccia 132

garści czarnych oliwek bez pestek kilkanaście koktajlowych pomidorków gruba sól morska  oliwa z oliwek Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, wlewamy rozczyn i oliwę. Bazylię drobno siekamy lub blendujemy. Dodajemy do pozostałych składników. Robotem wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy folią(...)Następnego dnia ciasto wykładamy na lekko omączony blat, odgazowujemy. Focaccię rozciągamy na wymiary blaszki do pieczenia i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Smarujemy oliwą.  Wciskamy w nią oliwki i pomidorki  i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 40 minut, posypujemy grubą solą morską. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne przygody Gatity
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 122

podmłody. Przez około 10 minut zagniatajcie (ręcznie lub mikserem) ciasto (jesli trzeba podsypując mąką)- do momentu aż przestanie kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przełóżcie do misy, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do wyrastania na około 2-3 godziny- ciasto musi conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie(...)równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 15 minut- do momentu zarumienienia. Upieczone bułki odparujcie na kratce. przepis Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Domowe ciasteczka oreo 129

minut. Upieczone ciasteczka odkładamy do całkowitego wystudzenia *** *** Przygotowujemy krem: miękkie mało miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy stopniowo mleko w proszku i ucieramy do momentu, aż krem będzie jednolity i dość gęsty *** *** Na połowie ciasteczek układamy po łyżeczce kremu *** *** Ciasteczka z kremem przykrywamy pozostałymi ciasteczkami i lekko spłaszczamy *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA

Blog z Apetytem
Dutch baby – grzeszne śniadanie 79

baby jest bardzo proste do przygotowania. Każdemu wyjdzie – nie ma szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby(...)bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu o bardziej pochyłych niż stromych brzegach, wtedy ciasto

Niedzielny kucharz
Dutch baby – grzeszne śniadanie 107

baby jest bardzo proste do przygotowania. Każdemu wyjdzie – nie ma szans, żeby zepsuć to danie. Wystarczy zmiksować składniki (co zajmuje 10 sekund), rozgrzać piekarnik, wylać ciasto na gorącą patelnię, odczekać 20-25 minut i naleśnik gotowy. Można go zjeść tylko z posypką z cukru pudru, ale doskonale smakuje też z owocami (także mrożonymi) i innymi cukierniczym dodatkami. Dutch baby(...)bez problemu robić za deser – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić coś samodzielnie, a macie mało czasu lub nie umiecie/nie chcecie piec ciasta. Satysfakcja gości gwarantowana! My moglibyśmy jeść dutch baby na okrągło! Jeśli skusił Was ten pomysł na śniadanie – jeszcze słowo od Wujka Dobra Rada. Naleśnik najlepiej robić w naczyniu o bardziej pochyłych niż stromych brzegach, wtedy ciasto

Niedzielny kucharz
Kruche ciasto z bezą, truskawkami i bitą śmietaną. 102

bezy (50g) 2 czubate łyżki dżemu truskawkowego 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Aby przygotować kruchy spód mieszamy wszystkie składniki w dużej misce i dokładnie ugniatamy. Pamiętaj by nie ugniatać zbyt długo by nie ogrzać ciasta. Następnie podsypując mąką ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy do pieczenia. Spód nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na około 30 minut. Następnie(...)Śmietanę ubij na sztywno z cukrem a truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Upieczony spód wysmaruj dżemem a następnie szprycą lub łyżką nałóż 1/3 śmietany, przekładaj truskawkami i rozkruszoną bezą aż wyczerpiesz wszystkie składniki

wysmienity
Piernik z bakaliami przekładany powidłem 167

imbiru 1/2 łyżeczki goździków mielonych szczypta kolendry mielonej szczypta kminku mielonego szczypta pieprzu szczypta ziela angielskiego szczypta kardamonu około 400 g dżemu lub powidła śliwkowego 100 g suszonych śliwek bez pestek 50 ml soku pomarańczowego 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Piernik z bakaliami Przygotowanie(...)białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite białka i powoli mieszam łyżką, tak aby składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić

Uwaga Babcia Gotuje
Wielkanocna Baba drożdżowa 107

następnie wyrabiać ciasto stopniowo dodając jajka. Jak wszystkie składniki się połączą wyrabiać jeszcze około 10 minut. Do ciasta dodać masło, wyrabiać ciasto do połączenia się składników i do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i od miski. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki sparzone  mleku. Ciasto przykryć ścierką i zostawić(...)wyrośnięcia na około 1 godzinę do momentu aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i przełożyć do foremek. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości. Powinno wystarczyć 40 minut. Piec w temperaturze 180 o C bez termoobiegu (grzanie góra i duł) przez około 30 minut

Mama Gotuje
Szybkie bułeczki na proszku do pieczenia 135

Smaczne bułeczki pieczone na proszku do pieczenia. To opcja dla osób, którym nie po drodze z drożdżami a także po prostu z powodu ich braku. Z wierzchu chrupiące w środku puszyste. Najlepiej smakują po upieczeniu. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ450 0,5szklanki maślanki 1 jajko 2 łyżki oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Pół płaskiej łyżeczki(...)sprężyste ciasto. Podzielić   je na 6 równych części i uformować kształt bułki ( jeśli ciasto będzie się kleić zwilżyć dłonie wodą) u mnie kulki ciasta ważyły po 80g. Bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, u mnie dodatkowo posypane sezamem. Bułeczki piec od razu po uformowaniu, w nagrzanym piekarniku góra/dół bez termoobiegu 20 minut /190stopni

W garach u Gosi
SZARLOTKA 93

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Smaruję równomiernie jabłkami prażonymi, posypuję resztą ciasta. Szarlotkę piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się

Zasmakuj Kuchni
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 95

posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu. Po godzinie wyjmij ciasto. 1/3 ciasta wylep formę. Ja rwę je na kawałki i wylepiam nimi dno formy. Wyrównuję. Układam równomiernie śliwki i posypuję resztą ciasta. Kruche ciasto piekę 45 minut na środkowej półce piekarnika aż ładnie się

Zasmakuj Kuchni
Babeczki wielkanocne 119

formie przetrwa nawet 3 dni.  Ciasto (na ok 12 babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru  3 jaja  1 łyżeczka proszku do pieczenia 220 g szpinaku ( użyłam mrożonego) Jaja ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość, wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wlewamy olej i mieszamy całość(...)jeszcze zblendować, wtedy ciasto będzie miało ładniejszy kolor), dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (polecam firmy Stella), a każdą papilotkę napełniamy ciastem do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 25 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Krem: 200 ml śmietany 30% 100 g serka kanapkowego (proponuję poszukać takiego bez dodatku soli

Cynamonowe szczęście

Proponowane wyszukiwania