idealnie gładkie i nie popęka.) Sposób 1. Tortownicę (bez masy) należy dwukrotnie i szczelnie owinąć folią aluminiową, a następnie wypełnić masą. Większą formę o wysokich bokach wstawić do rozgrzanego piekarnika i do połowy napełnić wrzącą wodą. Następnie do tak przygotowanej blaszki wstawić torownicę z ciastem. Piec około 55-60 minut (**) w 170-175 stopniach. (Gotowy sernik powinien być ścięty(...)wodą. Sernik piec około 55-60 minut w 170-175 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić (całą noc) w lodówce. (*) Uprzednio podpieczony spód będzie smaczniejszy i łatwiejszy w późniejszym krojeniu ciasta. (**) Używam piekarnika gazowego, który czasami ma swoje humorki. Przeważnie ciasta piekę odrobinę dłużej, więc w tym przypadku czas pieczenia sernika może być
Di gotujemisy, ułożyłam śliwki, posypałam migdałami, włączyłam i się piekło. Ciasto pięknie wyrosło, boki ładnie zrumienione i bez pilnowania. Trochę się denerwowałam, bo nie widziałam co się z ciastem dzieje ale to tylko kwestia czasu by przywyknąć do takiego gotowania i pieczenia. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże jajka(...)płatkami migdałów. Zamknąć urządzenie ustawić program "cake", czas pieczenia 45 minut w temperaturze 170. Przed wyjęciem ciasta trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć zmielonym na puder ksylitolem. Trochę się bałam, że może być problem z wyjęciem ciasta ale ciasto bez problemu dało się wyjąć z misy. *Ksylitol zmieliłam
Ala piecze i gotujerozpuść drożdże razem z łyżką cukru, odstaw na 15 minut, aż zaczyn się aktywuje. Jeżeli używasz suszonych drożdży to ten etap pomijasz. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier oraz zaczyn. Zagnieć ciasto i odstaw na minimum godzinę w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, zagnieć chwilkę, podziel na dwie(...)ciasto nie było surowe w środku po upieczeniu. W średnim garnku zagotuj wodę z dodatkiem łyżki cukru. Gotuj każdego wyrośniętego bajgla 1-2 minut z każdej strony, i po wyjęciu z garnka kładź od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy lekko przeschną, upiecz je w temp. 200 C przez 12-15 minut na środkowej półce piekarnika, bez
greenscarfSałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5
Kuchnia MagdaLenyzarabia się ciasto a rano tylko piecze. Zanim ogarniemy się z rana to w tym czasie chlebek robi się sam, w sam raz na śniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakował, że powiedział, że od teraz pieczemy i nie kupujemy już chleba. Chleb niby ma być pieczony w garnku ale jeśli nie macie takiego żeliwnego z pokrywką i bez plastikowych(...)kilka minut. Dodać do mąki, posolić i wymieszać. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano garnek z pokrywką lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika nagrzanego do 230*C. Ciasto wyjąc z miski na obsypany mąka blat, zagnieść i złożyć jak kopertę na cztery części. Przełożyć do nagrzanego naczynia, przykryć i piec pół godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatruskawek bezy kwiaty czarnego bzu Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie partiami dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Po jednym wbić żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut(...)mieszaniną czekoladę, wymieszać. Ostudzić do temperatury 28 st. C. Schłodzony sernik polać z wierzchu ostudzoną polewą (28 st. C.), udekorować truskawkami, bezikami i kwiatami czarnego bzu. Schłodzić w lodówce, aby polewa zastygła. Smacznego! Ciasto bierze również udział w konkursie u Alicji , bo taki sernik zdecydowanie zasługuje na odpowiednią oprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia lub smarujemy oliwą. Ciasto rozkładamy na basze i rozciągając formujemy koło lub prostokąt. Tworzymy niewysoki brzeg na całym obwodzie. Na cieście układamy ulubione dodatki, u mnie były to: - domowy sos pomidorowy lub koncentrat pomidorowy - ser wegański, zamrożony ser z ziemniaka lub mozzarella - cebule - pieczarki Pieczemy 20-25 minut. Zajadamy z ulubionymi sosami lub bez. Smacznego! Wegetariańska wersja
Be Fit Be Strongminut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę(...)marmoladę(lekko oprószamy cynamonem) nacinamy w taki sposób: każdy trójkąt zwijamy , zaczynając od podstawy wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem pieczemy 30 minut w temp 175 – 180 stopni po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem Smacznego
Domowe ciastaproszku do pieczenia ½ szkl. cukru pudru 70 g masła 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz: 500 g rabarbaru 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru 3 szkl. mleka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka masła Piekarnik nagrzać do 170°C . Składniki ciasta zagnieść w kulę. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Rabarbar pokroić(...)kawałki. Nie trzeba go obierać, chyba, że ma bardzo grubą skórkę. Ugotować budyń z torebki dodając cukier, masło i wanilię. Lekko przestudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg wielkości tortownicy i ułożyć go na jej dnie. Na ciasto wyłożyć równomiernie cały rabarbar. Zalać wszystko budyniem (ciepłym) i na górze
Posadzone i zjedzoneNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy
Zdrowie i pysznie na talerzuowinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciasto rozwałkować na wielkość spodu formy i wyłożyć je na papier. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 st.C (ciasto powinno się lekko zezłocić). Podpieczony spód należy lekko przestudzić. Składniki na masę serową: 1,25 kg białego(...)ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać mąkę, bułkę tartą i zmielone orzechy., delikatnie wymieszać. Pianę równomiernie rozłożyć na masie serowej. Przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 1,20 godz. Po upieczeniu sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik można posypać cukrem pudrem
In my kitchendodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na blachę, spód wyłożony papierem do pieczenia, boki nie smarowane. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.18-20 minut, na programie do pieczenia biszkoptów lub góra-dół, bez termoobiegu. Ja po wyjęciu z piekarnika zrzucam blaszkę na podłogę (na dywan, dnem do dołu(...)wysokości ok.50cm, tak by biszkopt równo opadał. Odstawiam do przestudzenia. Boki okrawam delikatnie nożem, wyjmuję biszkopt. Dokładnie wykładam blaszkę papierem do pieczenia tak, by gotowe ciasto nie stykało się z blachą, dopiero wtedy wkładam z powrotem biszkopt. Budyń: - 500g mleka - 100g masła - 3 jajka - 50g mąki orkiszowej typ750 - 20g mąki ziemniaczanej - 80-100g ksylitolu lub cukru - 1 łyżka
Smaczne Zdrowedżem bez dodatków, tyle że zajmie Ci to trochę więcej czasu, przepis znajdziesz tu Przygotowanie nadzienia: zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok(...)temperaturę minimum pokojową. Zagnieć ze wszystkich składników ciasto, odstaw do wyrośnięcia na około 1,5 h (musi podwoić swoją objętość), po wym ponownie chwilę wyrób w celu odgazowania. Uformuj drożdżówki, po czym odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut i możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj
greenscarfciasto stanie się gładkie - w razie potrzeby dolać wody. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i posiekany tymianek (jeśli nie mamy świeżego może być suszony albo mieszanka typu zioła prowansalskie). Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do foremek silikonowych. Warstwa ciasta powinna mieć grubość około 1 cm. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut(...)smaku solą, cukrem, pieprzem i papryką. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut (powinno być jeszcze blade). Na wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam
głodny alergikmasę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie.. Składniki na ok. 16 sztuk: 3 1/2 szkl. mąki 3 jajka 1/4 kostki masła 2 łyżki cukru 4 dag drożdży ok. 1/2 szkl.letniego mleka Masa: 1 1/2 szkl(...)zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć.[ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem. Razem
Moje domowe kucharzenie