coś słodkiego, albo kiedy mamy ochotę na porządne wytrawne śniadanie. I taki właśnie jest dzisiejszy przepis, który podpatrzyłam u Żanety Hajnowskiej . Troszkę zmieniłam proporcje, bo moja gofrownica lubi gęste ciasto. Przepis na razowe gofry orkiszowe nie zawiera cukru, więc jest idealny także jako baza do dań wytrawnych. Do moich orkiszowych gofrów podałam galaretkę z czarnej porzeczki i plasterki(...)ryżowe Razowe gofry orkiszowe bez cukru Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki oleju 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: Wszystkie składniki na gofry dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. Powinniśmy uzyskać ciasto o konsystencji gęstej
Kulinarne przygody Gatityminut. Mąkę przesiej do dużej miski wraz z 2/3 cynamonu, 2/3 cukru i sodą. Dodaj roztopiony olej koksowy i zakwaszone cytryną mleko. Pozostały cukier, cynamon i orzechy wymieszaj razem. Zagnieć ciasto. Bardzo dobrze się z nim pracuje, jak widzisz, po zagnieceniu go miska jest czysta (zagniatam w misce, nie lubię bajzlu na desce) Jeżeli masz płaską, bez boków blaszkę(...)pieczenia. Ciasto powinno być możliwie jak najcieńsze. Wykrawaj kwadraciki wielkości około 1×1 cm. Jak widzisz, bez problemu można też przenieś „płatki” na blachę. Takich całych blach miałam 5, więc gdy jedne ciacha się piekły to drugie formowałam, a piekłam na 2 blachach. Posyp „płatki/ciastka” mieszanką cukrową i piecz w temp
greenscarfaromatem. Smakuje jak delikatne lody na chrupkim spodzie. Pycha! Ze wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest miód. Zamiast sernika jest ubite mleko kokosowe. Możecie zastąpić(...)minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień. Przepis jest wzorowany na recepturze z tasty.co , której jednak nie możemy odszukać. Jak znajdziemy, dodamy linka. Generalnie polecamy ten serwis, bo jest w nim milion przepisów na ciasta bez pieczenia. Składniki: Spód
Niedzielny kucharzskładników. Blachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki(...)zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Czekolady zetrzeć na tartce na grubych oczkach bezpośrednio nad ciastem, rozprowadzając równomiernie. Ciasto schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomisłodka, chrupiąca beza. Chłopcy stwierdzili, że to jedno z lepszych ciast jakie zrobiłam:) Mi też baaardzo smakował. Ostrzegam: ciasto wciąga i uzależnia!! :) Spód: 3 żółtka, 150g mąki pszennej, 100g masła, 30g cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło. Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem i piec około 15-20 minut w temp. 190st. Ostudzić. Malinowa galaretka: 600g malin, 2 galaretki
Z miłości do słodkościzostawić do tężenia, mrożone truskawki bez szypułek wysypać do miski do odmrożenia jajka, miękką margarynę, cukier utrzeć mikserem do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie "grudkowata" ale taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie
W Mojej Kuchni Lubięopakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 3 łyżki nasion chia 1 łyżka jogurtu naturalnego szczypta cynamonu PRZYGOTOWANIE: Białka ubić na pianę. Resztę składników zmiksować razem blenderem. Dodawać pianę i przemieszać. Przelać do foremki. Najlepiej sprawdza się sylikonowa. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-30 minut. 180 stopni, góra i dół. Dla synka kawałek ciasta wysmarowałam nutellą i dodałam cukierki
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI 500 g twarogu chudego 400 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę. Pozostałe(...)mokre inne zaś takie suche. Masę serową przelać do misy multicookera, dodać pianę i wymieszać. Zamknąć pokrywę multicookera i nastawić pogram CAKE i czas 1 godzina i 30 minut. Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i marynowanymi cytrynkami Eterno. INFORMACJA O LOKOWANYM PRODUKCIE Cytrynki z rumem Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: cytryny (do produkcji użyto do 52% owoców
ClauditteMissCookingbrzegach pizzy. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i posypuję oregano. Rozsypuję tarty ser (jeśli wybraliście cebulkę to posypcie ją na ser), następnie układam równomiernie paprykę, pieczarki i pepperoni. Wszystko posypuję lekko ziołami prowansalskimi oraz świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) w temp. 200 C przez 20-25 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchniżelatyny na bezę: 6 białek 1 szklanka cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka soku z cytryny na krem: 250 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone łyżka cukru pudru dodatkowo: arkusz ciasta francuskiego 60 g płatków migdałowych Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić. Białka(...)mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C. Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut aż rozczyn "ruszy". Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa(...)kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos . Jeśli
Grunt to przepis!następnie 1 godzinę bez, od czasu do czasu mieszamy. Gotowy gulasz przekładamy do dwóch żaroodpornych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego wykrawamy 2 kółka odrobinę większe niż miseczki. Krawędzie miseczek smarujemy białkiem, kładziemy krążki z ciasta, smarujemy żółtkiem i szybko wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto ładnie
My Culinary ArtOczywiście, można zrobić bez kruszonki, ale sami wiecie, że na cieście to właśnie ona jest najsmaczniejsza (Foremka 25x31 cm) Składniki: 650 g rabarbaru (opłukany, obrany) 60 g brązowego cukru 200 g masła 200 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 220 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z jednej(...)wstawiłam ponownie do piekarnika bez przykrycia. Tym razem na 5-7 minut. Odstawiłam do wystudzenia. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Następne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się do masy. Dodałam startą na tarce skórkę z cytryny. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypywałam po łyżce
Kuchnia u Krysioraz zawartość pierwszej miski. Wszystko wstawiamy do formy do pieczenia o wymiarach 21x21cm i pieczemy w 170 stopniach przez ok 35-40minut, albo do czasu, aż drewniany patyczek (ja używam tego do szaszłyków) wsadzony w ciasto będzie wychodzić czysty (suchy). Smacznego! Artykuł Czekoladowe brownie z batata (paleo, bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifełyżki kakao( choć zależy od tego jak jest ciemne) 1 łyżeczka proszku do pieczeniaObie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kakaem i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części (2/3- na spód i 1/3- na wierzch) owijamy folią spożywczą i do wkładamy do zamrażalnika na 1hMasa serowa(...)koniec dodajemy proszek budyniowy i odciśnięte rodzynki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Zamrożone ciasto ( cześć na spód)trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Na ciasto delikatnie przekładamy masę serową, następnie ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170ºC. Studzimy przy lekko
Mia Cucina Sofieta