Napoleonka bez pieczenia 139Napoleonka bez pieczenia to jedno z prostszych ciast z użyciem krakersów lub herbatników zamiast pieczonego spodu. To przepis, z którym poradzą sobie nawet osoby początkujące. - gotowe w 30 minut - świetne ciasto na każdą okazję - ze spodem z krakersów lub herbatników
AniaGotuje.pl
Placek na białkach z czekoladą i truskawkami 150końcu wmieszać uprzednio posiekaną czekoladę. Masę przełożyć do natłuszczonej formy. Umyte oraz osuszone truskawki bez szypułek przekroić na pół, delikatnie obtoczyć w mące i ułożyć (przecięciem do góry) na wierzchu ciasta. Placek piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Po ostudzeniu udekorować czekoladą roztopioną z odrobiną mleka. (*) Pamiętajcie, że ciepłe białko
Di gotuje
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! 241Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, grzanie góra – dół i pieczemy 45 – 50 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczone ciasto wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem. Przepis na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! znalazłam na blogu – Ostra na słodko . Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia. Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie puszyste
mojewypiekiinietylko
Murzynek królweski 333pianę, a następnie ostrożnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 2 szklanki mleka 200 g śmietanki 30% 1 opakowania budyniu (u mnie malinowy bez cukru 20 g ) 4 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu (u mnie
Cynamonowe szczęście
Drożdżowa babka zaparzana 193pozostałą mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować
CookYourself
CIASTO DYNIOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 286proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (w niezbyt gładkie ciasto, bez widocznych grudek mąki). Pod koniec mieszania dodajemy żurawinę i posiekane orzechy. Wykładamy do przygotowanej formy, wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut do tzw suchego
cool and minty
Czekoladowe pancakes z borówkami 226pomocą rózgi. Cały czas ubijając dodajemy po kolei - cukier, kakao, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na samym końcu dodajemy do ciasta roztopione masło i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Naleśniki smażymy na małym ogniu bez użycia dodatkowego tłuszczu (chyba że przywierają, wtedy wystarczy delikatnie nasmarować patelnię olejem) aż naleśnik będzie lekko zrumieniony
W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka brownie z orzechami laskowymi 186wstaw na pół godziny do lodówki, dzięki temu będzie łatwiej formować masę. Połowę ciastek zrobiłam bez dodatkowej czekolady, nie ma co przesadzać Odmierzaj porcje ciasta dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciacha przez około 15 minut w temperaturze 180 C. Smacznego OLYMPUS DIGITAL CAMERA
greenscarf
Ciasto Narcyz 6097Wedlowskiego ptasiego mleczka. Idealne również jako tort. To jedno z ciast, które zaskoczyło nawet mnie samą :-) - bez pieczenia - bez spodu - bez glutenu - prosty i szybki Ps. Kto jeszcze nie próbował najpopularniejszego w sieci przepisu na Śnieżny Puch ? :-) Czas przygotowywania: około 40 minut Czas chłodzenia: minimum 4 godziny Ilość: tortownica średnicy
AniaGotuje.pl
Muffinki bananowe z gorzką czekoladą 188przygotowaniu muffinki, idealne do popołudniowej herbaty (np. owocowej Richmont) lub kawy. Składniki suche: 2 szkl mąki tortowej 3/4 posiekanej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia 7 - 10 łyżeczek cukru trzcinowego Składniki mokre: 2 banany 2 jajka 1/2 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju Wykonanie: Suche składniki(...)wymieszać z resztą). Dodać do mokrych składników mleko i olej - wymieszać i połączyć z suchymi. Ciastem zapełnić silikonowe foremki do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 20 minut. Ostudzone można polać polewą czekoladową lub zjeść bez żadnych dodatków. Smacznego
Trufelkowo
Bułeczki śniadaniowe – idealne 137pentelkę jak na poniższym zdjęciu, później zawijamy o kółko dwa końce ciasta. Zlepiamy końce ciasta, układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiam na chwilę by bułeczki jeszcze podrosły – na około 30 minut. Dobrze gdyby w pomieszczeniu było ciepło, bez przeciągów. 1 roztrzepanym jajkiem smaruję bułeczki i posypuję makiem , białym sezamem i czarnym sezamem . Piekę
MojaQchnia.pl
Brownie buraczane 198(oraz orzechy jeśli używasz) i kawałki buraka. Ciasto mieszamy delikatnie szpatułką. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem – powinien być wilgotny, ale bez surowego ciasta. Wyjmujemy i polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej z odrobiną masła, posypujemy nasionami granatu
Kolizje Smaków
Torcik agerstowo-śmietanowy z borówkami 198masy stopniowo przesiałam mąkę powoli i delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam do tortownicy (kwadratowa o śred. 25 cm) wyłożonej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego
Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 345trójkąty. Nakładamy na najkrótszy brzeg po odrobinie kremu i zwijamy jak rogaliki pamiętając by końcówka ciasta była zawsze na spodzie. 4. Każdy rogalik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C (bez termoobiegu) ok 25 minut (do zrumienienia). Do przygotowania rogalików możemy użyć dowolnego nadzienia: białego sera, budyniu, marmolady lub cząstek owoców
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto ze śliwkami i kremem budyniowym. 171wykładamy blachę papierem do pieczenia i wykładamy na niego spód. Na równo rozłożony spód wylewamy krem budyniowy. Rozkładamy owoce i posypujemy kruszonką. Ciasto na kruszonkę powinno bez problemu dać się pokruszyć w palcach. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Całość pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez około 45-50 minut. ….Smacznego
KasiaiKrzysiu.pl
Gofry z cukinii 225jakiś porządky słodzik) - 5g kakao - cynamon szczypta - proszek do pieczenia/ soda oczyszczona szczypta - słodzik według uznania DODATKI u mnie: - 10g batona proteinowego - 105g jeżyn - 80g truskawek - 11g orzechów w karmelu - 7g orzeszków ziemnych WYKONANIE: CUKINIA: - zetrzyj na tarce - wsyp szczyptę soli - przełóż do miski - po 15 minutach ( po przygotowaniu i zrobieniu całej reszty) ODSĄCZ Z NADMIARU WODY(...)pianę - dodajemy OSTROŻNIE resztę składników + odsączoną cukinie - ja do połowy cista dodałam kakao, połowę zostawiłam - pieczemy w nagrzanej gofrownicy lub w piekarniku jako ciasto 180* ok 35 minut lub smażymy na palteni! SMACZNEGO! CIASTO Z MOIMI DODATKAMI: 472KCAL B37 W51 T12 CIASTO BEZ DODATKÓW: 255KCAL
fitolarun.blogspot.com
Ciasto z roszponką 154cukier ubijamy na puszystą masę. Dodajemy sodę, mąkę i roszponkę zmiksowaną z orzechami, marcepanem . Wszystko razem miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem (u mnie taka o średnicy 10cm) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Podajemy z ulubionym kremem, bezami lub bakaliami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt
Słodkie środy - Tort pod czereśniową chmurką 219wiśni 2 galaretki 600 ml wrzącej wody dodatkowo: 100-120 g małych białych bez PRZYGOTOWANIE: Spód: Mąkę łączymy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i masłem – szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 60 minut do lodówki. Następnie ciastem wykładamy tortownice (u mnie 27cm) nakłuwamy widelcem. Wstawiamy ciasto do nagrzanego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowa babka zaparzana 184mąkę i dodajemy rozpuszczone masło. Pod koniec, dodać rodzinki i dokładnie je wmieszać w ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułka tartą formy i odstawić na 30 minut. W tym czasie, rozgrzać piekarnik do 180C bez termoobiegu. Piec 40 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu można babkę obsypać cukrem pudrem, lukrować czy polać
CookYourself
CIASTO CYTRYNOWE JOGURTOWE – KUKURYDZIANE , FIT , BEZGLUTENOWE 524cytrynowa – 1 łyżka * osoby będące na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście proszek do pieczenia bez glutenu SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Wszystkie składniki miksujemy razem, aż ciasto się napuszy. Wylewamy do keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia ). Pieczemy ok. 40 minut, strudzimy i gotowe! Smacznego
Ostra na Słodko
Ciasto marchewkowe z chili 269proszkiem i sodą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone dobrze. Patyczek powinien być lekko wilgotny, ale bez drobinek lepkiego ciasta.Przed pokrojeniem ciasto powinno wystygnąć, żeby nie było efektu lekkiego zakalca ;)Do dekoracji:1/2 czekolady
Codzienna kuchnia niecodzienna
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 285Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa jest dość luźna, bardziej niż w wersji pierwszej dlatego po 20 minutach pieczenia wyjmuję blachę z piekarnika i wtedy jeszcze raz nacinam podpieczone ciasto, tak by utworzyły się oddzielne kawałki. Blaszka wraca do piekarnika i dopieka się jeszcze
Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA BURACZANE Z ZIARNAMI, NA MĄCE JAGLANEJ 269dodać także pokruszone orzech laskowe, lub zrobić połowę z orzechami (wówczas 30g) a drugą połowę bez. Jedna i druga wersja jest przepyszna.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta i formujemy ciacha. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170* (termoobieg), ok.45 minut. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia na blaszce. Smacznego
Smaczne Zdrowe
BABECZKI CYTRYNOWE. 318Następnie wlewam mleko, miksuję, sok z cytryny - miksuję, a na końcu olej cienkim strumieniem, miksując bez przerwy na małych obrotach. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Wypełniam ciastem do 2/3 papilotki do muffinek, wstawiam do pieca i piekę przez jakieś 20 - 25 minut, aż pięknie zbrązowieją na wierzchu. Czekam, aż wystygną. Posypuję cukrem pudrem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 429rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Krem budyniowy: 1 saszetka budyniu
Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 239Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę 15 minut obciążone. Potem zdejmuję i piekę bez, aby spód nabrał koloru - kolejne około 10 minut. Ostudzić. Na mus: 1,5 szklanki
Fabryka pomysłów
Domowe krakersy z solą i rozmarynem 233rozkładamy na papierze do pieczenia, smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzelka oliwą z oliwek i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do zezłocenia przez 10-12 minut. W tym czasie wałkujemy kolejne krakersy. Po wyjęciu studzimy gotowe krakersy na kratce i tak samo pieczemy kolejne partie. Krakersy przechowujemy w szczelnym pojemniku, bez dostępu wilgoci(...)suchym i chłodnym miejscu –wytrzymają miesiąc. SKŁADNIKI CIASTO NA KRAKERSY – duuużo! 250g mąki pszennej T500-550 + zapas 1 łyżeczka drożdży suszonych (3,5-4g – pół opakowania) 170ml ciepłej wody 3 łyżeczki cukru (15g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżki drobno posiekanego rozmarynu (zużyłam 7g samych listków) ½ łyżeczki soli DO PIECZENIA około 100-120ml oliwy
Karo in the Kitchen
Murzynek - proste ciasto czekoladowe 272wielkim fanem zwykłych ciast bez mas i kremów i skomplikowanych warstw. Jedyny wyjątek stanowią ciasta z masą kajmakową - pozostałe ciasta z masami są wg niego przekombinowane. Ciasto miało być szybkie w przygotowaniu i zwykłe i w ten sposób powstał Murzynek - ciasto, które chyba każdy zna i lubi. Dla kogo: dla fanów zwykłych ciast dla kochających czekoladowe klimaty(...)zniszczyć ubijanego wcześniej białka. Blaszkę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 200 stopni. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Po upieczeniu ciasta podgrzać pozostałą masę kakaową (1/5) i polać nią ciasto jak polewą. Można posypać orzechami, kokosem lub zostawić bez posypki. Blacha: keksówka o długości ok. 30cm
Mania Wypiekania
Babeczki Leśny Mech – proste i pyszne 145Dziś mam dla was przepis na babeczki Leśny Mech. Te pyszne zielone muffinki to idealna propozycja na deser. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. A smak? Koniecznie spróbujcie. Delikatne, wilgotne ciasto o niepowtarzalnym zielonym kolorze i pyszny krem na bazie mascarpone. Takiemu połączeniu ciężko się oprzeć. Moja rodzina uwielbia babeczki leśny mech. Te, które widzicie na zdjęciach przygotowałam specjalnie na przyjazd(...)wykładamy papilotkami. Nakładamy naszą masę. Masy wystarczy na 12-14 babeczek. Babeczki pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego najlepiej stosować zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. Babeczki wyciągamy, studzimy. Ścinamy górę, robiąc lekkie wgłębienie w każdej babeczce. Góry
Słodkie okruszki
Jagodowa kostka 600ogrzewać ciasta. Przygotowanym ciastem wykładamy dno prostokątnej formy (21×32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy całość widelcem. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Umyte i osuszone jagody rozkładamy na kruchym cieście. Tężejącą galaretką zalewamy owoce, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z serkiem(...)miksujemy. Wykładamy na galaretkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę. Bezę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (ja wmieszałam wiórki do piany razem z mąką). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp
Smaki Na Talerzu
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 230pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza : 4-6 białek 1/2 szklanki cukru(...)ciasta półkruchego umieszczamy w misie robota i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. W razie konieczności, gdyby nie chciało się skleić dodajemy 1 łyżkę śmietany. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut
Kulinarne Fantazje Marioli
CISTO TRUSKAWKOWA CHMURKA + FILMIK 230pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza : 4-6 białek 1/2 szklanki cukru(...)ciasta półkruchego umieszczamy w misie robota i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i zwarte. W razie konieczności, gdyby nie chciało się skleić dodajemy 1 łyżkę śmietany. Zawijamy je w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Zimne ciasto rozwałkowujemy, posypując je mąką i wykładamy na blaszkę 25/30 wyłożoną folią aluminiową. Równio rozkładamy i pieczemy 25 minut
Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z pianką 275budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru dodatkowo: cukier puder do posypania bułka tarta do posypania pod jabłka Przygotowanie: Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodać cukier i masło, posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać żółtka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwa kawałki, jeden z 1/3 ciasta, a drugi 2/3 ciasta, owinąć folią i mniejszy kawałek włożyć(...)spód foremki, podpiec z 8 minut w 180 stopniach C. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, następnie piankę i na wierzch delikatnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Piec w 170 stopniach C około 60 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się przypiekać, przykryć je papierem do pieczenia. Po wystudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem
Kuchcik gotuje
FASOLOWE BROWNIE CZEKOLADOWE ( BEZ MĄKI I CUKRU ) 189FASOLOWE BROWNIE CZEKOLADOWE Jedno z najbardziej wilgotnych ciast jakie jadłam. Niesamowicie kremowe, ciężkie i mokre. Ciasto jest bez mąki, a cały sekret tkwi w fasolce, która zawiera dużo skrobi. Nie zawiera również cukru. Słodzikiem są banany i daktyle, więc są to naturalne cukry. Niczego nie brakuje w smaku, a fasola jest nie wyczuwalna. Gdyby ktoś zapytał mnie czym jest(...)jaja. Miksujemy blenderem. Dodajemy zmiksowane blenderem daktyle, kakao, olej i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy blenderem, aż masa będzie jednolita i bez grudek. Przelewamy do wyłożonej pergaminem formy 25x30 cm. i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 35- 40 minut. Ciasto powinno lekko popękać
Kuchnia Paulettes