ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:160/1234)

CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I SOSEM WANILIOWYM 133

minut, aż wszystkie składniki utworzą jednolity i lekko gęsty sos. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy ziarenka wanilii. Mieszamy. CIASTO : Dno formy o wymiarach 17x24 cm lub tortownicy o średnicy 22-23 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia lub oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez(...)jasną i puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy do ciepłej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masę czekoladowo-jajeczną i mieszamy na minimalnych obrotach miksera lub szpatułką. Krótko, tylko do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka. Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika

cool and minty
Magdalenki 179

brak formy! Te proste ciasteczka świetnie smakują również upieczone w najzwyklejszej blaszce na muffinki. Przygotowanie magdalenek nie zajmuje więcej niż 30 minut – wliczając czas pieczenia! Standardowa forma na magdalenki ma 12 muszelek, na tyle właśnie starcza ciasta z poniższych proporcji. Jeśli chcielibyście zobaczyć inne z przepisów inspirowanych moim pobytem w Paryżu, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów(...)Foremkę na magdalenki smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Nadmiar mąki strzepujemy. Wypełniamy każde zagłębienie ciastem w mniej więcej 80%. Piekarnik rozgrzewamy na 200 stopni góra dół, bez termoobiegu. Przed włożeniem blaszki zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Magdalenki pieczemy przez ok. 15-20 minut lub do czasu aż się zarumienią. Po wyciągnięciu z piekarnika ostrożnie podważamy każde ciasteczko nożem

Ciastkozercy
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 178

plaster mięsa z serca wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2  łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty  garść(...)dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy je do niewielkiej okrągłej formy (10-12 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut.   Pieczarkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy blendując dżem z czarnego bzu z buraczkami

Quinoa Raz!
Tarta bolońska 52

pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.  Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.  Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.  W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.  Zanim pokroiłam tartę odczekałam

Pieprzyć z Fantazją
Tarta bolońska 96

pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką.  Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano.  Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto.  W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut.  Zanim pokroiłam tartę odczekałam

Pieprzyć z Fantazją
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 154

zarumienienia.W czasie pieczenia ciasta, wkładamy do miski 2 połówki brzoskwiń i mielimy na przecier ręcznym blenderem. Do miski dodajemy jajko, śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie

W kuchni wieczorem
Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) 170

wieku. Włoska firma cukiernicza Motta z Mediolanu specjalizująca si ę  w produkcji lodów, pieczeniu ciast, zwłaszcza  tradycyjnego ciasta panettone  na  Boże Narodzenie,  postanowiła upiec specjalne ciasto na  Wielkanoc. Motta wymyśliła ciasto, którego receptura zbliżona jest do panettone, ale zmieniono jego kształt  i nadano(...)poniżej. LUKIER Miksujemy migdały bez sk ó rki z 50 gr cukru i białkiem . Lukrem delikatnie smarujemy ciasto. Najlepiej zacząć od środka aby nie opadło. Ciasto posypujemy cukrem w granulkach a na wierzch kładziemy migdały. Ciasto pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
Jogurtowe kukurydziane z sezamem 91

kruszonką. Polecam szybki i łatwy w przygotowaniu przepis na ciasto jogurtowe kukurydziane z czarnym sezamem. Smacznego Jogurtowe kukurydziane ciasto z czarnym sezamem i skórką pomarańczową SKŁADNIKI: 3 jajka 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią 2 łyżeczki skórki z pomarańczy startej na drobnych oczkach(...)Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół bez termoobiegu. W misce mieszam mikserem wszystkie składniki do napuszenia, kilka minut. Na koniec wsypuję czarny sezam i skórkę z pomarańczy (lub aromat). Mieszam łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Wyjmuję, studzę na blacie kuchennym

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowe paluchy z serem 121

Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i  nie będzie kleić się do rąk. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 2.  Masa serowa: Twaróg(...)Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm.  Na połowie ciasta rozsmarować masę serową.  Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić.  Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm.  Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Nastoletnie Wypiekanie
Szarlotka z bezą i orzechami 158

mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g masła 3 żółtka (z dużych jajek) 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka śmietany nadzienie: 1,5kg jabłek (szara reneta, antonówka) 2 łyżki cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) beza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem(...)ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać ok 1/3 szklanki wody i dusić, aż zmiękną, ale jeszcze nie będą się rozpadać. Oprószyć cynamonem. Ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyłożyć nim dno i boki tortownicy (24cm). Na ciasto wyłożyć jabłka, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut

Obiad gotowy
WIŚNIOWA CHMURKA 222

wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 laskiej łyżeczki proszku do pieczenia W misie miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Ciastem wykleić dokładnie dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić do lodówki, na ok.30-60 minut. Schłodzone ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15-20 minut, na termoobiegu, do lekkiego zezłocenia. Blaszkę(...)była ona niezbędna... Blaszkę odwracamy do góry dnem, smarujemy masłem, przyklejamy do niej papier do pieczenia, wykładamy masę bezową i równo rozprowadzamy. Posypujemy płatkami migdałów. Blaszkę ostrożnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok. 60 minut na termoobiegu. Beza powinna być chrupka i wypieczona. Po upieczeniu wystawiamy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Smaczne Zdrowe
Bezowa rolada cytrynowa 174

cudnym intensywnie żółtym kolorze. MNIAM!!! Masa która później powstaje z użyciem lemon curd jest idealna do wszelkich bardzo słodkich bez i biszkoptów. Bardzo prosty a świetny sposób na dodanie pazura klasycznym masom budyniowym czy maślanym. Bezowa rolada cytrynowa Składniki: Beza: 6 białek z dużych jaj 300 g cukru 4 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem(...)temperatury 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę na 150 stopni- pieczemy ok 45 minut. Bezę wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie

sierotka maRysia w kuchni
Pychotka, czyli Pani Walewska 688

masła, zimnego 6 żółtek 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% szczypta soli Wszystkie składniki wyrobić. Powstałe ciasto zagnieść w kulę i podzielić na pół. Składniki na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodać(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden

Calzonella.com
ciasto ucierane z chałwą,truskawkami,galaretką,bitą smietaną... 177

być. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, pokruszoną chałwę i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x24 cm, ciasto rozsmarować w formie, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu. Zimne ciasto nasączyć wodą z sokiem malinowym, na wierzchu poukładać(...)zagęstnikiem do bitej śmietany, z rękawa cukierniczego ubitą śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć połówki truskawek, posypać posypką czekoladową, schować do lodówki na kilka godzin. Po zimowych dniach tęskni się do przedwiośnia, żeby zobaczyć namiastkę letnich owoców na talerzu sięgamy po mrożone truskawki bez szypułek Hortex , jest to najlepsza możliwość i najszybsza (ogromny wybór warzyw i owoców mrożonych Hortex

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkoptowa rolada z waniliowym kremem 116

kremem (Foremka 36x26cm- 13 kawałków) Najprostsza i najszybsza rolada biszkoptowa jaka może istnieć. Przygotowanie całości, włącznie z pieczeniem zajmuje około 20 minut. Tak więc można ją szybko przygotować gdy wpadną niespodziewani goście. Jest to kolejny dietetyczny wypiek bez tłuszczu i bez cukru. Składniki: 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki erytrotolu(...)sztywno. Żółtka, mąkę, 2 łyżki erytrotolu i łyżkę mleka umieszczamy w drugiej misce i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Do ciasta dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy łyżką. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy ok. 10 min w 180*C. W tym czasie szybko przygotowujemy krem. Ricottę łączymy z kremowym serkiem, wanilią

Moja Micha