łyżek oleju 75 ml cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 jajka 500 ml mleka Składniki nadzienia: 250 g serka mascarpone 100 ml mleka pół litra jagód cukier do posłodzenia jagód Wykonanie: Przygotowanie naleśników: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieszczamy w misce i miksujemy około 3 minuty. Ciasto odstawiamy na 30 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki nadzienia(...)stron. Przewracamy je na drugą stronę, gdy mają ładny, lekko rumiany kolor. Naleśniki najlepiej jest smażyć na patelni teflonowej lub ceramicznej. Można na nich bowiem smażyć bez tłuszczu. Tylko przed wylaniem pierwszego naleśnika patelnię natłuszczam łyżeczką oleju. Przygotowanie nadzienia: Ponieważ serek mascarpone jest gęsty, mieszamy go z mlekiem. Jagody miksujemy i jeśli lubicie słodsze, dodajcie podczas miksowania
Smak mojego domujajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym. W międzyczasie w małym rondelku rozgrzej na średnim ogniu masło, i smaż mieszając od czasu do czasu, aż zobaczysz że lekko brązowieje (uważaj żeby nie przypalić). Zdejmij z ognia i odstaw do lekkiego ostygnięcia. Przelej ubite jajka z mlekiem do suchych składników i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło i zmiksuj do uzyskania jednolitego ciasta. Wlej
karmelowykuchni. Niestety się za bardzo nie da. Wpisów mnie, ale jak się ochłodzi to wtedy nadrobię ;))) Ciasto hmmm, pyszne było, robiła je moja mama, bez mas, troszkę pracochłonne, ale warto :)) Trzymajcie się :))) Składniki ciasto jasne: 13 dkg masła 20 dkg cukru pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy(...)puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy
kruche babeczkidziś przekąska słodka, ale sycąca :-) Bez wątpienia będzie się nadawała na podwieczorek, słodką kolację czy śniadanie :-) Polecam... SKŁADNIKI 200 ml mleka 2 jajka 5 g drożdży 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki drobnych płatków owsianych 1 łyżka cukru z wanilią 2 jabłka cukier puder do posypania tłuszcz do smażenia (może być masło klarowane) Mąkę mieszamy z płatkami(...)cukrem waniliowym. Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie przelewamy do mąki, dodajemy jajka i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę; dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem
Czary - gary w kuchniChristmas Red". Składniki: tortownica 22cm 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki barwnika czerwonego w żelu masło kasza manna 300g kremówki 30% 250g mascarpone 1 łyżka cukru pudru konfitura z płatków róży 250ml zimnej herbaty earl grey (bez cukru) żywe róże do dekoracji Białka miksujemy na puszystą pianę, pod koniec(...)uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy jeszcze minutę po dodaniu ostatniego żółtka. Dodajemy połowę czerwonego barwnika, miksujemy. Resztę barwnika dodajemy partiami, do uzyskania pożądanego koloru ciasta. Odkładamy mikser. Tortownicę dokładnie smarujemy masłem, obsypujemy kaszą manną. Mąki mieszamy, przesiewamy i partiami dodajemy do ciasta. Łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki, dzięki czemu masa zbytnio
Gotowanie i blogowaniesię bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Banany obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy cukry, jajko i mieszamy łyżką. Następnie(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do połączenia się składników. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się
Aga w kuchniJajka z syropem zmiksować, żeby się lekko spieniły i napuszyły, wciąż miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie(...)zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć z jednej strony pod przykryciem, aż ciasto się zezłoci, po czym przewrócić na drugą i smażyć na złoto już bez przykrywki. Można też w nieco lżejszej formie rozgrzać piekarnik do 200 stopni, umoczyć jabłka w cieście, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekać 10-15 minut, aż się
Przepysznik - BLW i nie tylkoTorcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy
Kuchnia w czekoladziemasło odpowiada m.in za kruchość naszego ciasta oraz jego piękny, maślany zapach! Nie polecam margaryny, jeśli już, to dobrej jakości, przeznaczonej do pieczenia. Ale wiążmy się z tym, że ciasto nie będzie tak "dobre" jak z prawdziwego masła. 3. CUKIER: Najlepiej cukier puder! Oczywiście przesiany. Nie będzie odznaczać się w cieście. Zwykły biały cukier podczas pieczenia nie zdąży się(...)rozpuścić i zkarmelizuję się, tworząc ciemne plamki- będzie widoczny, a tego chcemy uniknąć! 4. JAJKA: Dodatek jajek, zależy od przepisu z jakiego korzystamy. Jeśli dodamy żółtka-nasze ciasto będzie elastyczne, a po upieczeniu jeszcze bardziej kruche i delikatniejsze. Jeśli chcemy, aby ciasto było twardsze, dodajemy białko. Uwaga! Zbyt duża jego ilość może skutkować naprawdę twardym ciastem
Nastoletnie Wypiekaniemielone migdały, posiekane orzechy włoskie, suszoną żurawinę (bez namaczania). Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień. Schłodzone ciasto (porcja – 2/3) wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 34 x 25 cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)międzyczasie szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy robotem, z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką (nie używamy już robota). Po wmieszaniu pierwszego dodajemy kolejne, na końcu dodajemy 2 żółtka (zostaną od masy makowej). Do masy makowej ubijamy ze szczypta soli 4 białka
mojewypiekiinietylkozawsze lubiłam naleśniki. Każde. Bez wybrzydzania. I szczerze się przyznam ale myślałam, że przepis na naleśniki jest jeden, od zawsze (mleko, mąka i jajka). Myliłam się. Naleśniki Gordona są wyjątkowe - maślane, miękkie, cienkie i sprężyste. Od dzisiaj moim No.1! Są idealne do wszystkiego, do krokietów, do nadziania serem i złożenie w trójkącik, czy do posmarowania dżemem/konfiturą (niepotrzebne(...)skreślić ;)) i zrolowanie. Pycha! 'naleśniki wg.Gordona Ramsay'a' Składniki: - 300 ml mleka - 2 jajka (użyłam rozm.L) - 25g roztopionego masła - 140g mąki pszennej - sól Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmieszać, do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć cienkie naleśniki. Przekładać ulubionym nadzieniem. Smacznego! *przepis pochodzi z książki kucharskiej Gordona Ramsay
CookYourselfzachwalać jaki szpinak jest dobry i zdrowy a więc ja również chciałam go posmakować. Oczywiście mama mi go kupiła. I co? Nie byłam w stanie go przełknąć. Był bez smaku nie wspomnę już o kolorze, który przypominał..... sami wiecie co :) Od tamtego czasu nie wzięłam szpinaku do ust. Jednak jakiś czas temu kupiłam sobie mix sałat gdzie również(...)szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki: ciasto kruche: 2 jajka 150g margaryny 300g mąki szczypta soli pół łyżeczki
Amatorka kuchennaPyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie
Ze smakiem i z pasjąpomocą stempelków i zachowują ładny kształt po upieczeniu. Mikołaj (i nie tylko on) na pewno będzie zachwycony, a po ciasteczkach zostaną tylko okruszki... Tylko pamiętajcie o szklance mleka! Bez tego nie smakują tak dobrze. ;)Składniki:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mleka1 duże jajko400 g mąki pszennej razowejszczypta soli3 łyżki przyprawy(...)Przygotowanie: Masło ubij mikserem do białości. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy i mleko. Dalej ubijaj, aż masa będzie biała. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj z masłem. Dodaj mąkę, szczyptę soli oraz przyprawę do piernika, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i odstaw na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm i wytnij
Food Squaremasło 10 dag, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, agrest 30 dag twaróg półtłusy bez mielenia włożyć do misy robota razem z cukrem, cukrem wanilinowym i mieszać z 5 minut - my lubimy taki sernik z wyczuwalnymi grudkami twarogu, ale można użyć zmielonego następnie dodawać po całym jajku "XL" cały czas mieszając następnie wsypać tartą bułkę, proszek do pieczenia w trakcie(...)mieszać z 1 minutę tortownica 20 cm - wysmarować tylko masłem i wsypać herbatniki połowę sernika dać na herbatniki do reszty wsypać obrany agrest i łyżką wymieszać i dać na ciasto piec w 200C około 45 minut, sernik z blaszki wyjąć jak wystygnie sernik jest smaczny, wilgotny a agrest delikatnie łamie słodycz sernika.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię