miksera ubić jajka z ksylitolem, ksylitolem z wanilią i ekstraktem waniliowym na puszysta masę. Dodać partiami stopione, letnie masło i dokładnie ubijać. Następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mniejszej miski przekładamy ok.1/3 gotowego ciasta, dodajemy do niej kakao oraz mleko tak, by uzyskać podobną konsystencję ciasta do tej jaka(...)mąką i schłodzonej w lodówce) wykładamy ok.1/3 jasnego ciasta, na to 1/3 ciemnego ciasta, następnie 1/3 ciasta jasnego i 1/3 ciasta ciemnego i kolejny raz ciasto jasne i ciemne. Wypełnioną ciastem formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45-50 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Odstawić na kilka
Smaczne ZdroweZnacie takie dni kiedy to macie ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie macie czas na przygotowanie wybornego deseru ??. Mam rozwiązanie szybki, lekki i szalenie smaczny sernik
vaniliowoczekoladowajabłkowego, a zdjęcia wyglądają mega apetycznie. Wiedziałam, że będę musiała go upiec! :) I tak się stało. Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko, nawet bez użycia miksera. Efekt? Rewelacyjny! Wilgotny, aromatyczny ... na drugie dzień po upieczeniu chyba jeszcze smaczniejszy :) Niestety zdjęcia robione prawie w całkowitych ciemnościach, nie odzwierciedlają nawet w najmniejszym stopniu jego(...)całe jajko szczypta soli Dodatkowo: ok. 100 g skórki pomarańczowej ok. 100 g posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Przecier jabłkowy podgrzewamy, następnie dodajemy masło, szczyptę soli oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy z musem jabłkowym dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i przyprawą do piernika oraz jajko. Mieszamy (łyżką wystarczy
Walijskie PichcenieOdkąd w prezencie dostałam blender nie wyobrażam sobie już bez niego mojej kuchni. Ciasta, koktajle, lody, desery, placki, naleśniki… Ileż dzięki niemu stworzyłam pysznych potraw i ile wiąże się z nim zabawnych historii. Zwłaszcza od czasu, gdy moja mała księżniczka zaczęła mi pomagać w kuchni. Kiedyś stwierdziłam, że nie wymienię go (mimo lat) na inny sprzęt. Dziś jednak(...)porcje) 1 szklanka zimnej maślanki 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ koszalińska) 1 jajko M 21/2 łyżki cukru trzcinowego 1/3 łyżeczki sody około 1/2 łyżeczki oleju kokosowego propozycja podania: cukier puder i połówki truskawek Przygotowanie: Do miski wlewamy maślankę, wbijamy całe jajko, dodajemy cukier, mąkę i sodę. Całość dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Placuszki
Słodkie okruszkiJuż jeden dzień dzieli nas od Tłustego Czwartku, powiem szczerze, że lubię takie dni, bo wydaje mi się, że mogę bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami. Oczywiście nie jest to prawda, może jakbym w ogóle w roku nie jadła pączków, to w ten dzień mogłabym poszaleć z ich ilością, ale mimo wszystko i tak jem je w ogromnej ilości(...)jedno jajko; - opakowanie cukru wanilinowego; - 6 łyżek oleju; - łyżka spirytusu; - smalec lub olej do smażenia; - cukier puder do posypania Wykonanie: Drożdże utrzeć z 2 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i dwie łyżki mąki, dokładnie wymieszać, odstawić aż drożdże zaczną pracować. Przesiać mąkę, dodać zaczyn, żółtka i jajka, cukier, cukier wanilinowy. Dodać olej, którym lekko wysmarować ręce. Zagnieść ciasto około
dom-agi.plpodłużne biszkopciki tzw. ladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami i biszkopcikami kolor ciasta, przełożony mocno kawowym, delikatnym kremem, obłożony biszkopcikami i przyozdobiony pastelowymi bezikami. Ciemne czekoladowe biszkopty o średnicy 20 cm, stąd też torcik miał być nie za duży, skromniutki i kameralny(...)kryształu (tzw. golden sugar) 4 jajka 2 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mleko i ubijamy krótko. Następnie dodajmy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i ubijamy do połączenia się składników. Dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Ciasto wykładamy po równo do dwóch form
Made By Mom And Sonmąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto. Łopatkę ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę(...)cienką warstwę farszu mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym. Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza
Pyry na Gazsoli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy(...)grubość ok 3 mm. Wycinamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki
Słodki Pomysłjajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Zbyt długo pieczone ciasto(...)może być odrobinę za suche.) Gotową babkę udekorować polewą i płatkami migdałowymi. (*) Jak pominiecie mąkę migdałową to nie będzie wielkiej tragedii. Co prawda wpływa ona na smak, ale i bez niej ciasto będzie smaczne. Jednakże jeśli ją posiadacie - użyjcie! (**) Można użyć posiekanych migdałów bez skórki
Di gotujesera 100 g ziemniaków gotowanych 1 jajko 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki soli duży pęczek natki pietruszki Dodatkowo: 20 g masła Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki ubić i wystudzić. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części, a z każdej
KuchniaWeDwoje.plskładniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne. Po tym czasie smażymy naleśniki, na mocno rozgrzanej patelni. Ja używam specjalnej patelni do smażenia naleśników, ma niziutki brzeg, dzięki czemu przewracanie nie stanowi żadnego problemu(...)pędzelkiem cienką warstwę. Naleśniki smażymy na jasny złoty kolor. MASA SEROWA: - 250 g białego sera - 1 jajko - 2 łyżki śmietany (zamiennie użyj jogurtu greckiego) - ziarenka z 1/2 laski wanilii - 2 łyżki cukru Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. POMARAŃCZE: - 2 pomarańcze bez białej skórki inaczej będą gorzkie! - 1 łyżka cukru - 2 łyżki miodu - 1 rozgnieciony goździk - 1 ziarno kardamonu
SMYKWKUCHNIgapa ;-). Zachęcam do pieczenia! Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 20 g świeżych drożdży 380 g mąki pszennej 190 g ciepłego mleka 100 g cukru 1 jajko szczypta soli 60 g masła, stopionego i przestudzonego Budyń kokosowy: 500 ml mleka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka 80 g wiórek kokosowych(...)waniliowego Dodatkowo: białko do posmarowania drożdżówek cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 2 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj
Nastoletnie Wypiekaniechęci, by wstać wcześniej, wyrobić ciasto i czekać aż wyrośnie brak? Jest na to sposób>>> te paluchy możecie zajadać nawet o poranku, bez zarywania nocy! Ciasto przygotowuje się na wieczór i pozostawia w lodówce, aż do rana. W tym czasie spokojnie sobie rośnie tak, jakby robiło to przez 1-2 godzinki w ciepłym miejscu(...)Składniki: (na ok. 15 sztuk) Rozczyn: 15 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki letniej wody 2 łyżki mąki pszennej typ 650 Ciasto: cały powyższy rozczyn 360 g mąki pszennej typ 650 + mąka do podsypywania 1 jajko 1 łyżeczka miodu 2 płaskie łyżeczki soli 60 g sezamu 90 g letniego mleka 90 g letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek
Nastoletnie Wypiekaniecebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)około 10 cm 75 g drobno posiekanych kurek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę zeszkli, dorzucić kurki ze szczyptą soli, zmniejszyć
Posadzone i zjedzoneżeby podwoił swoją objętość. Po tym czasie do miski wlewam roztrzepane jajka wymieszane z ekstraktem z wanilii i wszystko mieszam, na początku łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką do momentu, w którym przestanie się bardzo kleić do dłoni. Wlewam roztopione masło i wyrabiam do momentu, w którym ciasto wchłonie tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Przykrywam ściereczką i odstawiam(...)około godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Następnie uderzam w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć. Rozwałkowuję na duży prostokąt na blacie oprószonym mąką, 2/3 ciasta smaruję wcześniej przygotowanym serem i na ser sypię jagody i jeżyny. Na część ciasta bez sera sypię porzeczkę i posypuję ją cukrem. Ciasto z owocami zwijam w rulon
Blondynka Gotuje