Składniki: 0,5 litr mleka 100 ml wody gazowanej 2 jajka 1 opakowania cukru waniliowego 250 g mąki pszennej szczypta soli 3 łyżki oleju słoiczek konfitury jagodowej 2 łyżki kakao ponadto: kiwi, banan, figi, różowe winogrono bez pestek,jagody lub borówki amerykańskie Składniki podwajamy, jeżeli chcemy mieć wyższy tort(...)czekolady deserowej 1 łyżka miękkiego masła Śmietankę zagotować w rondlu, dodając kostki czekolady i łyżkę masła. Delikatnie mieszać. Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem, podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Odstawić na pół godzinki, następnie smażyć naleśniki. Ser rozdrobić widelcem, dokładnie wymieszać z jogurtem, serkiem homogenizowanym.Dodać cukier. Zblenderować
pieprzny smaczekwywalone bezpieczniki od prądu. Niestety, śmierć kuchenna bez możliwości reanimacji - swoje lata przeżył. Ale za to pozostało mi na pocieszenie pyszne ciasto, które naprawdę nie tylko wygląda ale i smakuje! Na spodzie umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch udekorowałam jeżynami i polewą czekoladową. Ciasto słodkie - idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso(...)kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella) Mus czekoladowy: 250 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 250 ml kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu) Wierzch: 50 g mlecznej czekolady łyżka mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnynaturalnego miodu 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki poszatkowanych suszonych owoców (rodzynki, daktyle, morele) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Do miski przełożyć olej kokosowy, dodać miód, aromat, szczyptę soli i jajka. Wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić(...)około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią (proszę zachować między ciastkami odstępy i obserwować, ponieważ szybko się pieką). Piekłam
Mała Cukierenkakolorów kuchni . Kolejne ciasteczka, które zasługują na miano tych najlepszych. Smakują rewelacyjnie - nawet bez nadzienia, jedynie posypane cukrem pudrem. Pokochają je dzieci - jak i dorośli. U mnie za każdym razem znikają ekspresowo! (około 40 pojedynczych sztuk) 125g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego (dodałam śmietankowy) 200g mąki pszennej 30g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku(...)/konfitura (użyłam konfitury morelowej) cukier puder do posypania (opcjonalnie) Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki. Ciasteczka ułożyć na blasze
Di gotujeŚwięta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów(...)pszennych 1 płaska łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy 8 jajek ugotowanych na twardo Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mąkę, sól, cukier i otręby, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie
Podróż w kulinariapieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym
Truskawkowa Fiestadodać do niej spieniony rozczyn, mleko z masłem i cukrem - nie powinno być zbyt gorące, nie może parzyć. do tego jajka i łyżeczka soli. Wyrabiać wszystko dokładnie przez 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć ręką, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Posmarować gruszkową Owocową Rapsodią St. Dalfour , posypać(...)piec na złoto ok. 12-15 minut w temperaturze 190 stopni. Partnerem wpisu jest dystrybutor Owocowej Rapsodii St. Dalfour Gruszka , tradycyjnej francuskiej konfitury słodzonej zagęszczonym sokiem owocowy, bez dodatku barwników i aromatów
Kulinarne Inspiracjejajko – 1 szt * roztopione masło – 35 g * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * roztopione masło do posmarowania * cukier + cynamon + bakalie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy. ( Ciasto(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski. Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ). Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ). Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut. I gotowe! Smacznego
Ostra na Słodkosiekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Przygotowujemy foremki do małych lub większych babeczek, smarujemy je masłem, oprószamy mąką. Ciastem wykładamy foremki na babeczki. Pieczemy około 15 minut(...)łyżka masła 3 łyżki cukru cynamon Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki. Wrzucamy do garnka i dodajemy masło, cukier, cynamon. Chwilę podgotowujemy, by jabłka lekko zmiękły. Beza: 3 białka 150 g o cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do momentu gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, Ponadto
Podróż w kulinariaraczej gruszki w cieście czekoladowym :) Mam nadzieję, że zdjęcia wyglądają kusząco i zachęcająco do wypróbowania przepisu, bo ciacho smakuje obłędnie. Mało brakowało, a byłoby ciasto bez owoców, bo gruszki gotowane w syropie kusiły niesamowicie, żeby je zjeść od razu. To smak mojego dzieciństwa, więc tym bardziej jestem z siebie dumna, że wytrwałam do końca :) Na więcej słów nie liczcie(...)gruszek: 2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru 2 laski cynamonu 1 łyżka soku pomarańczowego Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 1/3 szklanki tradycyjnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli 1 jajko 1 szklanka maślanki pół szklanki oleju Posypka do gruszek: 1 łyżka mąki
Domowa Cookierenka Agiciasto połączyć za pomocą miksera lub trzepaczki. Masa powinna być jednolita, nie za gęsta, powoli spływająca po łyżce. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że naleśniki w czasie smażenia nie przywierają do patelni i można je smażyć bez dodatkowego tłuszczu ( na suchej patelni). Jeśli ciasto wyszło zbyt gęste dolać wody, jeśli zbyt rzadkie dodać więcej mąki. 2. Nabierać
DefinicjaSmakuSezon na truskawki czas zacząć ;) Jak nie wykorzystać 4,99 zł/kg? Shake zapewnił mi śniadanie. Czułam się totalnie najedzona ;) Przepis na mufinki kukurydziane
W kuchni bez szafekodżywka bez problemu się rozpuściła nie pozostawiając żadnych grudek, smakiem przypomina koktajl mleczny więc jej wypicie było dla mnie samą przyjemnością ;) Składniki: jajko 4 łyżki żytnich płatków 70g gęstego jogurtu naturalnego (około 3 łyżek) łyżka odżywki białkowej KULTURYSTA.COM 100% Whey Protein Professional 2 łyżki mleka szczypta sody Sposób przygotowania: Płatki mielimy na mąkę żółtko z jajka, płatki(...)około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser! To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady nie może być udana! Tort podarowałam W., ale mam także coś dla Was! Pod przepisem znajdziecie konkurs, w którym nagrodą są aż trzy zestawy najlepszych czekoladowych pyszności(...)dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto: 1 3/4 szklanki mąki 1 szklanki cukru 3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo ok 1/2 słoika konfitury
KUCHARNIAsieć - zapach jaki unosi się podczas ich pieczenia nie pozwala myśleć o niczym innym, jak tylko o schrupaniu jeszcze ciepłej bułeczki. I następnej. I jeszcze jednej. Pyszne same, bez dodatków. Cudowne z masłem. Niepowtarzalne z czerwonym pesto. Idealne jako zagryzka do wiosennej sałaty z klasycznym vinegretem. Świetne solo, wspaniałe w duecie. Spróbujcie - jestem przekonana(...)łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych (użyłam świeżych) 260 g mleka 30 g masła, roztopionego Na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka Wszystkie składniki na ciasto umieścić w mikserze i zmiksować, można również wyrobić ręcznie (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Ciasto powinno być gładkie i bardzo dobrze wyrobione. Umieścić w misce, przykryć
KUCHARNIA