Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z orzechami. Jest to jedno z niewielu ciast bez mas. Ponieważ miałam w domu sporą ilość jabłek i orzechów postanowiłam, że je przygotuję. Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość jabłek w oryginalnym przepisie - 16. Trochę dużo, prawda? Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki(...)się, że tak. Nie chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6 jabłek. Wyszło naprawdę smaczne. Ktoś z Was je robił z 16 jabłek? Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody Wykonanie: Jabłka
Sto kolorów kuchnipomidory. Wystarczy, że wsypiemy do misy wg ustalonej kolejności składniki, odstawimy na 2 godziny pod przykryciem, dodamy pokrojone pomidory, wymieszamy silikonową łyżką i mamy gotowe ciasto drożdżowe na chlebek bez wyrabiania ! Jest to świetny pomysł dla początkujących lub dla leniwych, albo dla jednych i drugich. Opcjonalnie można dodać otręby, płatki, słonecznik, siemię lniane, otręby czy czarnuszkę do środka(...)pszenno-żytni) jest jednym z wielu przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam smaczne i szybkie mini bułeczki. Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanki mąki żytniej 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju 10 sztuk pieczonych pomidorów płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do misy wsypujemy warstwami kolejno: 1 szklankę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzamiłowaniu do ciasta francuskiego zdaje się już wspominałam. Od dłuższego czasu jego gotowa (kupiona - przyznaję bez bicia;) wersja, stanowi nieodzowny element stałego wyposażenia naszej lodówki. Można z niego w ekspresowym tempie wyczarować naprawdę wiele kulinarnych propozycji, poczynając od przystawki po danie główne i deser.Paluchy już prezentowałam, ale że ostatnio robiłam nieco inną wersję smakową, którą grupa(...)kolejny wariant. Francuskie paluchy z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar 10 dkg sera parmezan kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić w krążki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamożliwości poznawania nowych smaków i rozbrajającego uroku. To też jeden z najprostszych deserów i naprawdę trzeba się postarać, żeby coś tutaj popsuć. Podstawowe ciasto 1,5 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki masła 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany/gęstego jogurtu pół łyżeczki cukru z wanilią kilka kropli aromatu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Dodatki pół(...)bezkształtna masa lub co gorsza, zlały się ze sobą. Przyda się tutaj forma do pieczenia z oddzielnymi przegródkami - z doświadczenia wiem, że pieczenie bez niej w 99% skończy się skrobaniem piekarnika z ciasta. Do pełni szczęścia babeczki powinny spędzić około 20 minut w 180 stopniach, jednak najlepiej zawsze sprawdzić czy nie trzeba jednak 2 minut krócej lub dłużej
sama złodyczwiększej formie np. w 30 cm lub 20 cm na 30 cm to zróbcie z podwójnej ilości składników. Składniki na mały tort o średnicy około 20 cm: 5 jajek (koniecznie w temp. pokojowej) 6 łyżek cukru drobnego 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na masę: 350-400 gr wiśni z kompotu(...)żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 min (do suchego patyczka). Od razu po upieczeniu, wyjąć z piekarnika, w formie zrzucić na podłogę z wysokości około
moj przepis najajek, cukier, mleko owsiane, olejek waniliowy i szczyptę soli. Wszystko mieszamy energicznie trzepaczką. W rondelku rozpuszczamy masło klarowane lub bezmleczną margarynę i studzimy. Do masy białkowej dodajemy stopiony tłuszcz i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię na średniej wielkości ogniu. Gdy będzie gorąca zdejmujemy ją z ognia, nakładamy 1-2 łyżki masy i szybkimi kolistymi ruchami rozprowadzamy ciasto(...)patelnię na najmniejszy ogień i smażymy przez około 5 minut. Gdy spód ciasta się zarumieni przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po usmażeniu przekładamy ciasto na papierowy ręcznik i zaczynając od dołu rolujemy w kształt rożka. Trzeba to zrobić szybko, gdyż ciasto po zdjęciu z patelni błyskawicznie twardnieje. Jeśli na dole został nam otwór
Dieta bez mlekaprzepis kusił mnie od dawna. Nigdy nie mogłam skompletować składników, a ciasta pieczone przeze mnie są często dziełem przypadku. Otwieram lodówkę i szafki, patrzę co mam i… powstaje wypiek. Tym razem składniki przygotowałam bardzo pieczołowicie, nie mogło zabraknąć żadnego detalu. Przepisu szukać nie musiałam, wystarczyło odwiedzić bloga Pauliny – Czekoladą utkane. To właśnie tam w marcu znalazłam pyszny sernik czekoladowy(...)masę serową:- 500g twarogu- 500g serka mascarpone- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru- 4 duże jajka- 1/3 szklanki śmietany 30%- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii- 200g czekolady deserowej- oraz 2 szklanki wiśni bez pestek odsączonych z syropu (dałam 3 puszki po 425g – jak na zdjęciu)Składniki na polewę:- 150g gorzkiej czekolady- ½ szklanki śmietany 30% Wszystkie
mojewypiekiinietylkotaką dekorację to oczywiście tort możemy posmarować kawową śmietanką bez barwinków. Uważam, że tort jest prosty w przygotowaniu i w miarę szybki, nie używałam żelatyny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort orzechowy z kawą i whisky Składniki: Biszkopty: 5 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 160g mąki(...)dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Dodać resztę mąki i wymieszać. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć
Mała CukierenkaŚwiętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został(...)robiła w tym roku nie tylko te ciasteczka cynamonowe , ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam zamieścić na blogu, ale za to dokładnie to samo ciasto wykorzystałam do dzisiejszej propozycji. Keto linzer cookies Nadzienie ma znaczenie Konfitura, która wypełniła środek ciastek to zaś własnej roboty mocno zagęszczony sok z granatu . Myślę, że świetnie nada się też
Modern Cave GirlPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego
Bulliopasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis naUwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać
sierotka maRysia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z
Marta GotujeTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu
Kuchnia Łukasza