ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:489/867)

PLACKI NA KEFIRZE Z JABŁKAMI 135

Lekkie, puszyste i bardzo mięciutkie.  Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników. Bez wyciągania miksera i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy. Na koniec dodajemy cieniutko pokrojone jabłka i łączymy je z ciastem. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się i zezłocą. Podajemy oprószone z cukrem pudrem, z ulubioną(...)pamiętając, że małą jego ilość placuszki od razu wchłoną, a w większej będą się ładnie smażyć i rumienić. SKŁADNIKI/ 15 szt 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 jajko  1 szklanka kefiru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 jabłka DODATKOWO: olej do smażenia, np. kokosowy, cukier puder, dżem lub konfitura WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy

cool and minty
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 200

Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrabiania :) Na blogu znajdziecie już wersję ze śliwkami , dziś nadszedł czas na rabarbar :) Do zrobienia w kilka minut, każdy, naprawdę każdy, sobie z nim poradzi :) Smakuje idealnie - drożdżowe ciacho, kwaśny rabarbar i słodka kruszonka  Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij(...)adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 50 g świeżych drożdży 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki mleka 2 jajka rabarbar Składniki na kruszonkę: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła Jajka roztrzepać, odstawić. Drożdże

Domowa cukiernia Ewy
Muffiny z jabłkiem i cynamonową kruszonką 108

przepis idealny dla Was :)  SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki masła 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Składniki mokre 1 duże jabłko obrane i pokrojone w małą kostkę 2 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju Składniki suche 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki(...)mokre, po czym łączymy i mieszamy razem. Napełniamy foremki muffinkowe (u mnie blaszana na 12 sztuk) do 3/4 wysokości i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut (bez termoobiegu). Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy na 10 minut. Studzimy i podajemy :) Smacznego!   Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryżyki kokosowo sezamowe z amarantusem 168

śnie koktajlowe Wszystkie suche składniki (kleik, cukier, sezam, wiórki, amarantus, proszek do pieczenia, galaretkę) przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy miękkie masło, jajka i pastę waniliową (można zastąpić esencją/ekstraktem/ziarenkami z laski wanilii) - ręcznie zagniatamy ciasto. Nabieramy porcje łyżką, formujemy kulki, układamy zachowując odstępy (urosną) na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Każdą lekko spłaszczamy i trzonkiem(...)pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 20 – 25 minut. Gotowe studzimy na kratce. Z podanych proporcji wyszły mi 44 spore ciastka. Część upiekłam bez wiśni/czereśni, a wzór na nich został zrobiony krajaczem do jabłek. Używając proszku do pieczenia bezglutenowego i takiej samej galaretki otrzymamy ciastka dla osób na diecie bezglutenowej. Ryżyki kokosowo

mojewypiekiinietylko
Knedle z truskawkami 143

roku nie rozpieszcza zbytnio słońcem i nie wszystkie owoce są tak słodkie, jak bym chciała. Cóż, trzeba brać to co daje natura. Na działce już dawno przekwitł bez, piwonie a teraz róża. Z tej ostatniej zrobiłam spore zapasy w słoiczki. Truskawkowe przetwory też na zimę zrobione, żeby mieć w te mroźne dni namiastkę lata. A co do knedli(...)roku, polecam. Składniki: 500 g ziemniaków 2/3 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać

Gosia gotuje
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 175

jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik(...)rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem Proporcje:  2 x foremka o wymiarach Składniki Ciasto: 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 50 g rozpuszczonej masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła

Kulinarne przygody Gatity
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 142

bohaterem tego przepisu. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami płatkami czekoladowymi to propozycja na pyszne śniadanie. Składniki 200 g białego sera 150 g otrębów owsianych 80 g suszonych śliwek 200 ml mleka 2 łyżki  dżemu z czarnego bzu Łowicz 2 łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka(...)delikatnie mieszamy z masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe

My Chcemy Jeść
torcik michałkowy 137

smakach- jasne i ciemne. Krem zrobiony na ich bazie jest bardzo smaczny ale dość słodki, dlatego całość przełamałam kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki. Ciacho smakuje i wygląda dość wykwintnie, bez obaw można więc je podać na jakąś większa uroczystość.  A żeby tort ładnie się prezentował warto podać go na pięknej paterze Flower Cake od Brandani , którą możecie kupić(...)najlepszej cukierni. Warto zainwestować, patera jest duża (31 cm) więc będzie idealna, żeby podać na niej nie tylko torty ale też świąteczne ciasta.   *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kremy michałkowe: 600 ml śmietanki kremówki  po 15 cukierków

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cieciorkowy chleb 111

gęsta i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Chleb jest puszysty, ma wyjątkowy smak ciecierzycy, a chrupiące ziarna sprawiają, że można go zajadać jak ciasto. Od razu mogę powiedzieć, że wyjątkowo smakuje ze śliwkową marmoladą bez cukru – sprawdzałam :D {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Cieciorkowy chleb","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)oliwek","250 g m\u0105ka z ciecierzycy","100 g maka z migda\u0142\u00f3w","50 g siemi\u0119 lniane","100 g ziarna (np. s\u0142onecznika, dyni, sezamu)","4 szt jajko","1\/2 \u0142y\u017ceczka s\u00f3l"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie, a\u017c uzyskamy mas\u0119 bez grudek. Mas\u0119 wylewamy do wy\u0142o\u017conej papierem

Kucharzyca
Tort migdałowy z malinami i mango 430

wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec w 200`C przez 15-20 minut  jajka ubić na puszysty kogel-mogel. Jaja powinny potroić objętość. Wymieszać delikatnie szpatułką z wymieszanymi mąkami: orkiszową i ziemniaczaną. Do foremki o średnicy 20 cm wylożonej papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec w 160`-180`C około 30-35 minut - do suchego patyczka. Góra powinna się(...)pestki, następnie z dodatkiem cukru zmiksować na gładką masę. W międzyczasie 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Połączyć z musem owocowym podprażyć płatki migdałowe na patelni bez tłuszczu, na nie za wielkim ogniu, by nie przypalić migdałów mascarpone ubić z cukrem, następnie dodawać porcjami śmietanę kremówkę i ubijać kilka minut, aż krem zwiększy objętość i stanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Razowe ciasto ucierane z rabarbarem 170

mojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób(...)łyżeczki proszku do pieczenia 150 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki lub więcej do smaku cukru brązowego (im drobniejszy tym lepiej) 4 jajka rozmiar L 1 szklanka mleka sojowego lub innego szczypta soli 400-800 g rabarbaru pociętego na 2 cm kawałki cynamon cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wysmarować

moj przepis na
Bezglutenowe, dietetyczne naleśniki deserowe z quinoą 127

ociekały tłuszczem. Domownik porównał ich smak do andrutów i coś w tym chyba jest :) Idealne do podania na słodko z ulubionymi domowymi dżemami bez cukru :) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka 2 szklanki napoju z quinoa 3/4 szklanki skrobi kukurydzianej pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z żołędzi (opcjonalnie, można zastąpić inną bezglutenową) 1 łyżka miodu(...)quinoę z jedną szklanką napoju miksujemy blenderem ręcznym, łączymy z resztą składników i mieszamy mikserem. Patelnię z powłoką teflonową smarujemy niewielką ilością tłuszczu i rozgrzewamy. Nalewamy na środek trochę ciasta i rozlewamy po całej powierzchni (naleśnik nie może być zbyt gruby). Smażymy go z jednej strony na złoty kolor, jednocześnie podważając brzegi, żeby się za bardzo nie spiekły. Gdy wierzch

Quinoa Raz!
Pączki z serka homogenizowanego (pączki angielskie) 135

cukru pudru 1-2 łyżek soku z cytryny Wykonanie: Serek homo wymieszać z jajkami. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Wymieszać. W płaskim płaskim garnku/rondlu rozgrzać olej (do temperatury 175 stopni). Nakładać ciasto na rozgrzany olej za pomocą małej łyżeczki. By ciasto nie przyklejało się do łyżki można maczać ją w oleju. Smażyć pączki(...)cukrze lub polać lukrem. Lukier cytrynowy lepiej pasuje do pączków zrobionych z serka homo naturalnego. Jeśli wykonywałaś/eś pączki z serka waniliowego to lepiej będzie zrobić zwykły lukier bez soku cytrynowego (zamiast soku cytrynowego dodaj wody).  Przepis pochodzi z bloga "Wypiecz Wymaluj

Mania Wypiekania
Ciasto jogurtowe z truskawkami i polewą, tzw. 'kubeczkowe' 156

sezonie truskawkowym! ;) Ciasto: * jogurt naturalny- duży kubeczek, 370 g (użyłam firmy Zott) * mąka- 2 kubeczki * cukier- 1/2 kubeczka * olej- 1/3 kubeczka * proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki * aromat waniliowy- kilka kropli * truskawki- około 200 g Dodatkowo: * czekolada- 60 g * mleko- 1 łyżka Ciasto: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jogurt przelać do miski (kubeczek wymyć), dodać jajka, odmierzony kubeczkiem cukier oraz

Kraina Miodem Płynąca
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 116

lekko osolonej wodzie. Tłuczemy je na miałko. Po ostygnięciu wyrabiamy z jajkiem i rozgniecionym gotowanym ryżem na jednolita masę. Doprawiamy odrobiną cukru i soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka(...)minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam ze słodzoną śmietaną. Pyszne... brak słów, zachwyt był i to duży - u wszystkich spożywających. Pełen sukces, biorąc pod uwagę, że danie bez glutenu, z którym jak się okazuje mi nie po drodze. A jeśli zapomnimy o cukrze i zamiast śmietany użyjemy kefiru to danie można zaliczyć nawet do dietetycznych

Kuchnia po mojemu