dnie, mocno dociskając dłońmi (fot.1) . Ser zmiksować na gładko za pomocą melaksera ręcznego (fot.2) lub przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Do osobnego naczynia wbić jajka i rozkłócić je dobrze widelcem. Przelać do zmielonego sera, dodać cukier, olej kokosowy, esencję waniliową oraz mąką ziemniaczaną. Wymieszać mikserem do połączania składników. Na koniec dodać posiekaną nożem czekoladę(...)foremkę z gorącą wodą z czajnika. Dzięki temu nasz sernik będzie bardziej wilgotny i delikatny. Piec bez termoobiegu przez 80 minut. Sernik odstawić do całkowitego wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na noc. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego :) drukuj przepis
Świat CiastaKilka lat temu, kiedy jeszcze nie prowadziłam bloga, upiekłam ten torcik rybny na jakąś imprezę domową. Cieszył się wtedy bardzo dużym powodzeniem i szybko
To co kochamPyszne ciasteczka, naprawdę warto je zrobić. Przepis dostałam od koleżanki, zawsze robią te ciastka na drogę jak jadą na narty. Każdy się nimi zajada. Dziękuję Martyna
Kuchnia PokoleńNajpopularniejszy angielski krem. Mocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich
maniapieczeniaPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w
Oryginalny smakMinęła połowa mojego urlopu. Nadal próbuję różności z innych kuchni. Tym razem dzielę się z Wami przepisem od mamy mojego męża. Wykonanie również nie moje, ale
W kuchni u MonikiNiedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafeksię nie dowiem, czy to ciasto ma to do siebie, że jest jednak trudne, czy to ręce 12-latków przyczyniały się do tego potwornego uwieńczenia wysiłków na zajęciach z techniki :P Zabrałam się do roboty. Wyciągnęłam mój rzadko używany robot z zakamarków szafek kuchennych i na niego zwaliłam cały obowiązek mieszania. Chciałam, by to ciasto było porządnie wypracowane. Robiłam(...)już ciasto na dwie równe części, to do jednej wsypujemy dwie łyżki kakao a do drugiej te dwie nieszczęsne łyżki mąki :D Wtedy się już bawimy w wylewanie do formy. Wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i na zmianę wylewałam jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach 1 godzinkę. Pękło mi...nie mam recepty na to, by ciasto zwyczajnie się
Pieprzyć z Fantazjądodajemy śmietanę , erytrytol / odżywkę białkową , jajka i całość dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych , mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki , do połowy ich wysokości . Następnie do każdego dołka nakładamy łyżeczkę masła orzechowego . Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem . Pieczemy przez 12 minut(...)Błonnik 26 g 3 g Kaloryczność dla wykorzystania czekolady gorzkiej 85%, śmietany 18% oraz odżywki białkowej. Z powyższego przepisu powstaje 9 sztuk. Jeszcze więcej keto słodyczy Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy
WegePrzepismiski wlewamy maślankę (lub mleko), wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja używam ręcznej trzepaczki, całość można też zmiksować). Do naszej mieszanki wkładamy kurczaka, mieszamy łyżką i odstawiamy całość na czas nagrzania piekarnika do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki(...)pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy
Słodkie okruszkibabeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka. Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską wanilii, najlepiej przekroić ją, wybrać nasionka i całość dorzucić do mleka. W innym naczyniu roztrzepać jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając powoli wlewać zagotowane(...)gotowaniu wyjąć). Na koniec wmieszać przesianą mąkę kukurydzianą. Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego
I tu będę miała takie tesię też Jonagoldy. 0,5 kg mąki 2 jajka 1 szklanki wody (250 ml) 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia do smażenia olej kokosowy lub smalec (opcjonalnie) cukier puder do posypania Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno
Dieta bez mlekaśmietankowego serka topionego - 200 g startego parmezanu + starty parmezan i świeże zioła do wykończenia. Sposób przygotowania: Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól jajka i oliwę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche - możemy dodać troszkę wody. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną(...)Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, Tabasco oraz świeżymi
DominikaDolciodcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 duże jajka ekologiczne Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie. Podgrzej mleko, powinno być letnie
SMYKWKUCHNIbezglutenowe , a dodatek siemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan ( paleo vegan, tak jest takie coś ). Do tego jest to fajna opcja dla wszystkich uczulonych na jajka. Składniki: 200g kaszy jaglanej 3 łyżki siemienia lnianego garść mielonych migdałów (lub innych) szczypta cynamonu kilka łyżek miodu (lub innego słodzidła) 1 dojrzały banan szklanka wybranych owoców szczypta soli Przygotowanie(...)plasterki banana). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut aż lekko zbrązowieje. Gotowe. Serwujemy np. ze śmietanką kokosową lub polane gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Ciasto z owocami dla leniuchów (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifenawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki(...)masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania
karmelowyprzepis. Bezglutenowy makaron jajeczny z dodatkiem mąki kokosowej Składniki (na 2 duże porcje makaronu np. do spaghetti, lub więcej jeśli dodajemy go do zupy): 6 jajek ok.100 gram kremowego serka (ja użyłam Łaciaty bez dodatków) 2 łyżki stołowe mąki kokosowej opcjonalnie- 1/4 łyżeczki czosnku (użyłam sproszkowany) 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu _____________________________ Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Wyłóż blachę(...)bardzo przywrzeć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką dokładnie od brzegu do brzegu. Ma być cienka warstwa. Piecz w nagrzanym piekarniku 8 minut. Zdejmij papier z ciastem z blachy i pozwól ostygnąć ok. 5 minut. Użyj szpatułki (u mnie drewniana)aby zdjąć makaron
Marta próbujealuminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch(...)Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7. Aluminiowe foremki od Jana Niezbędnego to bardzo wygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne w transporcie a nawet mogą być wielokrotnie używane. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymiski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra(...)dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół
wesoła kuchniaprzełożony dżemem żurawinowym. Czyli połączenie słodkiego z kwaśnym. Bardzo pocieszające w chłodne jesienne dni:-) Składniki na małą blaszkę: 400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 200g dżemu żurawinowego garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Białka ubij z cukrem. Ugotowaną fasolę, bądź fasolę z puszki(...)szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz suszoną żurawinę. Ja jeszcze dodatkowo rozkruszyłam jednego beza na samą górę
wysmienityOd dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam
Dieta moja pasja400g białego sera twarogowego 2 małe jajka ok 1½ szklanki mąki pszennej sól 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzone przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbijamy jajka i dodajemy większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta
Kuchnia w czekoladziemisce rozbełtać widelcem jajka i połączyć je z olejem. Do miski ze składnikami sypkimi, dodać składniki mokre i wymieszać krótko mikserem - ciasto będzie dość gęste, nie przejmować się, takie ma być . Dołożyć startą marchew i zmiksować do połączenia z resztą - ciasto się w tym momencie trochę rozluźni . Dopiero teraz dołożyć sodę oczyszczoną i szybko ją wmieszać. Ciasto przełożyć do formy(...)użyć metalowej keksówki, tylko wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia . Formę wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem patyczka. Ciasto nie potrzebuje już polewy czy lukru, bo słodyczy nadaje mu marchewka. Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: LIDIA WESOLOWSKA [FB] - K orzenno -czekoladowe
Grunt to przepis!mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce zmiksuj jajko, cukier i miód. Następnie wmieszaj roztopione masło, po nim śmietanę i ekstrakt waniliowy. Wmieszaj czereśnie i czekolad do suchych składników. Wlej powoli mokre składniki do suchych i mieszaj delikatnie tylko do otrzymania jednolitej masy, nie za długo. Rozłóż ciasto do formy muffinkowej i włóż do piekarnika. Piecz przez
karmelowybardzo dawna. Dużym wyzwaniem jest odnalezienie dobrego połączenia smaków oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy(...)bardzo polecam! Składniki: 1 szklanka mąki teff 1/4 szklanki mąki gryczanej 5 łyżek zmielonej babki płesznik szczypta soli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 szklanka wody - wrzątku 3 jajka - zamienniki jajek 2,5 łyżki octu jabłkowego lub cytryny 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka zmielonego lnu Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 190 C. Formę ( taka
Lajtkraft food intoleranceoczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo(...)sezon jest krótki i już za chwilę rabarbaru nie będzie. Nie ma rady- trzeba się najeść na zapas;) Składniki: 150 g miękkiego masła 150 g brązowego cukru 2 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałów 300 g rabarbaru Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy
Smakowity Blog Kulinarnypowinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:) Drukuj Sernik krakowski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 240 gr mąki 160 g masła 60 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto
Mieszam w Garnkupowinien nazywać się zatem sernikiem więziennym?:) Drukuj Sernik krakowski window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 240 gr mąki 160 g masła 60 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka szczypta soli masa serowa 1 kg sera trzykrotnie mielonego 100 ml śmietany kremówki 4 jajka 1 szkl. cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kaszy manny cukier waniliowy Wykonanie Ciasto
Mieszam w Garnkutylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki: 150 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 banany 150 g mąki 5 g proszku do pieczenia Jest to mała porcja na około 8 sztuk. Banany jak widać(...)ciemne, mają one wtedy więcej smaku. Przygotowanie: Banany oczywiście obieramy i blendujemy. Masło z cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy
KasiaiKrzysiu.plkrakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła moja babcia i ja tak robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek cukru sól Masa serowa 1 kg sera twarogowego tłustego 10 jajek 1,5 szklanki cukru 4 łyżki masła
O kuchni z uczuciemjajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia masa truskawkowa 3 galaretki truskawkowe 1 kg mrożonych truskawek masa śmietanowa 0,5 l. śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania : Jaja za pomocą miksera ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę. Na końcu dodajemy uprzednio rozmrożony szpinak. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x36). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. ok. 1 h. Placek przekrawamy na dwie części. Jedną zachowujemy, wierzchnią kruszymy i odkładamy. Truskawki (bez rozmrażania) rozdrabniamy za pomocą noża. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody. Wlewamy je do truskawek. Miksujemy. Wykładamy na ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubijamy
Pobite gary Barbaryjajko Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać, letnie wlewać wolnym strumieniem do ciasta i zmiksować
Ala piecze i gotujeczekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu PRZYGOTOWANIE BLATÓW CZEKOLADOWYCH Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, kakao – wymieszać, przesiać i odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone
Calzonella.comKolejne ciasto z serii “bajkowych” po cieście Frozen przyszedł czas na Shreka. Wprawdzie jego sława już przeminęła, ale cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :) SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm ) Biszkopt rzucany 4 jajek ¾ szklanki cukru(...)białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto
RAROSSAskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem(...)Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka, podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt: 6 jajek 1 szkl mąki 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem(...)Pieczemy ok. 35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową I: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru 2 łyżki cukru 200 g masła wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałej części mleka rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka, podgrzewamy cały czas mieszając do zgęstnienia. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniamiksujecie dalej. Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sód, proszek do pieczenia, kakao i mieszacie. Dodajecie powoli i na zmianę z masą z daktyli do masła zmiksowanego z cukrem i jajkami. Ciasto przekładacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem i pieczecie ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu – studzicie, wyjmujecie z foremki i przewracacie do góry nogami (tylko ostrożnie(...)łyżce serek mascarpone, a potem znowu łyżka po łyżce – masło orzechowe, cały czas mieszając. Ciasto kroicie wzdłuż na pół, smarujecie jedną połówkę kremem, nakładacie drugą połówkę, znowu smarujecie kremem. Smarujecie nim również boki. Staracie się to robić równo, ale bez przesady. Posypujecie pestkami granatu i kakao. Zróbcie je kiedyś dla siebie. Albo dla kogoś. Na przykład na pierwszą
GRUBY WAŁEKłyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?) Warstwa II daktyle bez pestek 250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego(...)kakao Przygotowanie 1. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem. Wyrób na gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć. 4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą
Powiedz dietom nieporcje): 300g mąki - ja używam Pełne Ziarno Lubelli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 4 łyżki oliwy z oliwek* 4 łyżeczki słodziku - używam Sussina Gold w proszku bez aspartamu** szczypta soli kilka lasek rabarbaru dżem owocowy * zamiast oliwy można użyć miękkiego masła - ok. 150g ** słodzik można zastąpić cukrem - to ok. 120g W zakładkach na górze strony znajdziecie(...)Nastawiamy piekarnik aby nagrzewał się do temperatury 180*C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do misy, robimy zagłębienie i wlewamy tam oliwę i jajko. Wszystkie wiktuały zagniatamy na elastyczne ciasto, po czym dzielimy na 4 części. Foremki do tartaletek smarujemy odrobinką oliwy nabranej na palce, pędzelek, papier lub co tam jeszcze macie ;) i wykładamy
Spektrum Smakurobić :). A tymczasem, powoli zaczynam myśleć jakie to by ciasto upiec dla mojej mamusi z okazji zbliżającego się święta.. Hmm, na pewno musi to być coś z kokosem! Gdy już coś wymyślę, zaprezentuję Wam na blogu, a nóż widelec ktoś skorzysta z mojej propozycji! :) Chciałabym Wam zaprezentować kolejne placuszki bez mąki , tym razem z jabłuszkiem. Mój mężczyzna bardzo(...)się spodobają! Są lekkie, delikatne i bardzo puszyste, a jabłuszka komponują się z nimi idealnie. Wychodzą 2 porcje, 1 ok. 63g = 88kcal. Składniki: - 3 łyżki płatków owsianych - 2 jajka - 2 łyżki jogurtu naturalnego - pół jabłka - pół łyżki ksylitolu - szczypta soli Jajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam
Be Fit Be Strongcukru Masa serowa: ½ kg twarogu półtłustego 4 jajka wiejskie 1 budyń kokosowy z cukrem 150 ml mleka kokosowego 50 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru 50 g masła Biały mus: 250 ml śmietanki kremowej ½ tabliczki białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę(...)wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2. MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować z cukrem masłem i żółtkami na jednolitą masę, budyń wymieszać z mlekiem
Wanilia i KardamonSernik w moim domu cieszy się dużym powodzeniem i bez względu na to jaki jest, przygotowany prawie natychmiast znika. Sernik łaciaty jest wilgotny, aromatyczny, o umiarkowanej słodyczy i dobrze się kroi. Przygotowanie również nie zabiera zbyt wiele czasu. Składniki: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 żółtka(...)masła 1/2 szklanki pokrojonych drobno migdałów (opcjonalnie) masa serowa: 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie twaróg Hanusi z Mlekovity) 200 g masła 1 1/2 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 budynie śmietankowe w proszku aromat pomarańczowy i cytrynowy (kilka kropli) lukier: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: ciasto: Mąkę przesiać
Kuchcik gotujeLekki, zdrowy, MEGA wilgotny sernik. Bez zbędnego ciasta, cukru i niepotrzebnych dodatków. Sama zjadłam dwa kawałki na drugie śniadanie i wszystko idealnie wkomponowało się w moje makro-składniki :) Resztą podzieliłam się nim z moimi przyjaciółkami, które wkręciły się w healthy lifestyle :) jestem mega zadowolona i szczęśliwa, że coraz więcej osób wkręca się w taki styl życia :) Kilka kawałków zjedli(...)lubicie bardzo wilgotne serniki, z lekko kwaskowatym smakiem - ten powinien Wam posmakować :) Składniki: 1kg twarogu mielonego (polecam ten z Biedronki, ma 113kcal/100g i sporo białka) 25 tabletek słodzika 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Słodzik rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Żółtka mieszamy z mąką, aromatem
Czarnawisienkawersji bezglutenowej Potrzebne nam będą : 2 jajka, 2 opakowanie jogurtu (może to być jogurt sojowy, w ten sposób mamy przepis na coś słodkiego bez glutenu i bez laktozy). Dalej opakowanie od jogurtu służy nam jako miarka i dorzucamy : 1 opakowanie od jogurtu cukru (lub połowę cukru, a resztę syrop z agawy), 1 opakowanie od jogurtu pełnoziarnistej(...)konfitury ze skórki pomarańczowej. 1/4 łyżeczki sody, szczypta soli. Przepis na bezglutenowe muffinki: Do miski włożyć 1 opakowanie jogurtu, cukier, jajka. Całość wymieszać. Dorzucić mąkę, wiórki kokosowe, sodę i sól. Dokładnie razem rozetrzeć. Na zakończenie dodać konfiturę pomarańczową. Rozłożyć ciasto do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu z piekarnika można polać jeszcze gorące muffinki sokiem
MODA NA BIO