Niedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafeksię nie dowiem, czy to ciasto ma to do siebie, że jest jednak trudne, czy to ręce 12-latków przyczyniały się do tego potwornego uwieńczenia wysiłków na zajęciach z techniki :P Zabrałam się do roboty. Wyciągnęłam mój rzadko używany robot z zakamarków szafek kuchennych i na niego zwaliłam cały obowiązek mieszania. Chciałam, by to ciasto było porządnie wypracowane. Robiłam(...)już ciasto na dwie równe części, to do jednej wsypujemy dwie łyżki kakao a do drugiej te dwie nieszczęsne łyżki mąki :D Wtedy się już bawimy w wylewanie do formy. Wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i na zmianę wylewałam jasne i ciemne ciasto. Piekłam w 180 stopniach 1 godzinkę. Pękło mi...nie mam recepty na to, by ciasto zwyczajnie się
Pieprzyć z Fantazjądodajemy śmietanę , erytrytol / odżywkę białkową , jajka i całość dobrze mieszamy. Do osobnej miski dodajemy mąkę kokosową , proszek do pieczenia oraz kakao , lekko mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych , mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki , do połowy ich wysokości . Następnie do każdego dołka nakładamy łyżeczkę masła orzechowego . Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem . Pieczemy przez 12 minut(...)Błonnik 26 g 3 g Kaloryczność dla wykorzystania czekolady gorzkiej 85%, śmietany 18% oraz odżywki białkowej. Z powyższego przepisu powstaje 9 sztuk. Jeszcze więcej keto słodyczy Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy
WegePrzepismiski wlewamy maślankę (lub mleko), wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz oraz obie papryki. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja używam ręcznej trzepaczki, całość można też zmiksować). Do naszej mieszanki wkładamy kurczaka, mieszamy łyżką i odstawiamy całość na czas nagrzania piekarnika do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do drugiej miski wsypujemy pokruszone płatki(...)pokruszyć zostawiając ciut większe kawałki – u mnie dziś ta wersja, ja moje płatki kruszę w dłoniach). Wyciągamy miskę z kurczakiem zanurzonym w masie. Wyjmujemy kawałki mięsa z ciastem i obtaczamy je w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy kawałek smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 20-25 minut (czas zależy
Słodkie okruszkibabeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka. Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską wanilii, najlepiej przekroić ją, wybrać nasionka i całość dorzucić do mleka. W innym naczyniu roztrzepać jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając powoli wlewać zagotowane(...)gotowaniu wyjąć). Na koniec wmieszać przesianą mąkę kukurydzianą. Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego
I tu będę miała takie tesię też Jonagoldy. 0,5 kg mąki 2 jajka 1 szklanki wody (250 ml) 1 kg jabłek łyżeczka proszku do pieczenia do smażenia olej kokosowy lub smalec (opcjonalnie) cukier puder do posypania Jabłka obieramy, wycinamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Składniki na ciasto mieszamy, aż konsystencja nie będzie jednolita. Powinno
Dieta bez mlekaśmietankowego serka topionego - 200 g startego parmezanu + starty parmezan i świeże zioła do wykończenia. Sposób przygotowania: Przesiewamy do miski mąkę, dodajemy sól jajka i oliwę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest za suche - możemy dodać troszkę wody. Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy pożądaną wielkość i ilość prostokątów, dostosowaną do naczynia, w którym będziemy zapiekać lazanię. Cebulę, marchew i seler kroimy w drobną(...)Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem, Tabasco oraz świeżymi
DominikaDolciodcedzamy na sitku, dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy na 1 godzinę. CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWCA: ( z podanych składników otrzymasz 3 duże makowce, na jedną standardową blachę) - 500 g mąki pszennej tortowej - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki mleka - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 duże jajka ekologiczne Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie. Podgrzej mleko, powinno być letnie
SMYKWKUCHNIbezglutenowe , a dodatek siemienia lnianego zamiast jajek sprawia, że jest vegańskie lub pegan ( paleo vegan, tak jest takie coś ). Do tego jest to fajna opcja dla wszystkich uczulonych na jajka. Składniki: 200g kaszy jaglanej 3 łyżki siemienia lnianego garść mielonych migdałów (lub innych) szczypta cynamonu kilka łyżek miodu (lub innego słodzidła) 1 dojrzały banan szklanka wybranych owoców szczypta soli Przygotowanie(...)plasterki banana). Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut aż lekko zbrązowieje. Gotowe. Serwujemy np. ze śmietanką kokosową lub polane gorzką czekoladą. Smacznego! Artykuł Ciasto z owocami dla leniuchów (bez glutenu) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifenawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto wyszło pyszne. Najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami albo bitą śmietaną. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Łatwe ciasto z nektarynkami (4 porcje) Składniki(...)masła 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki mleka 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego 2-3 nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania
karmelowyprzepis. Bezglutenowy makaron jajeczny z dodatkiem mąki kokosowej Składniki (na 2 duże porcje makaronu np. do spaghetti, lub więcej jeśli dodajemy go do zupy): 6 jajek ok.100 gram kremowego serka (ja użyłam Łaciaty bez dodatków) 2 łyżki stołowe mąki kokosowej opcjonalnie- 1/4 łyżeczki czosnku (użyłam sproszkowany) 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu _____________________________ Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Wyłóż blachę(...)bardzo przywrzeć. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj aż powstanie jednolita, gładka masa bez grudek. Wylej masę na papier i rozprowadź szpatułką dokładnie od brzegu do brzegu. Ma być cienka warstwa. Piecz w nagrzanym piekarniku 8 minut. Zdejmij papier z ciastem z blachy i pozwól ostygnąć ok. 5 minut. Użyj szpatułki (u mnie drewniana)aby zdjąć makaron
Marta próbujealuminiowych foremek na muffiny Jan Niezbędny 1. Jajka miksujemy z mlekiem i olejem. 2. Do przesianej mąki z proszkiem dodajemy szczyptę soli, gałkę muszkatołową i czarny sezam. 3. Fetę kroimy z drobna kostkę a szparagi w cienkie talarki. 4. Wymieszane suche składniki wsypujemy do mokrych. Dodajemy ser i warzywa. 5. Tak przygotowanym ciastem napełniamy aluminiowe foremki do 3/4 wysokości. Wierzch(...)Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7. Aluminiowe foremki od Jana Niezbędnego to bardzo wygodny pomocnik w kuchni. Nie odkształcają się podczas pieczenia i można bez obaw przechowywać w nich muffinki. Są wygodne w transporcie a nawet mogą być wielokrotnie używane. Smacznego życzy Kategoria: Przekąski , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: akcesoria kuchenne , czarny
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymiski przesiewam mąkę, dodaję zimne pokrojone masło, jajka, żółtko, śmietanę, sól, cukier, proszek do pieczenia. Ciasto kroję nożem i zagniatam szybko. Wstawiam do lodówki na godzinę do zamrażalnika. Blaszkę o wymiarach 24 cm na 24 wykładam jej spód papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wykładam na spód blaszki, można zetrzeć ciasto na tarce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra(...)dół na 20 minut. Wyjmuje blaszkę i studzę. Na zimne ciasto wykładam zimny budyń Rabarbar kroję na kawałku, myję i osuszam. Przekładam do miski posypuję cukrem i mąką ziemniaczaną. Wykładam na budyń, i ścieram resztę ciasta na tarce. Migdały bez skórki mielę w blenderze. Posypuję ciasto z wierzchu. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni góra dół
wesoła kuchniaprzełożony dżemem żurawinowym. Czyli połączenie słodkiego z kwaśnym. Bardzo pocieszające w chłodne jesienne dni:-) Składniki na małą blaszkę: 400g czerwonej fasoli 5 czubatych łyżek kakao pół szklanki cukru 3 jajka łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 200g dżemu żurawinowego garść suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Białka ubij z cukrem. Ugotowaną fasolę, bądź fasolę z puszki(...)szpatułką z białkami oraz kakaem. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180C przez 40 minut. Kiedy ciasto ostygnie odkrój górę i ją pokrusz. Posmaruj dżemem żurawinowym. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto oraz suszoną żurawinę. Ja jeszcze dodatkowo rozkruszyłam jednego beza na samą górę
wysmienityOd dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak, część zabiegów obeszłam
Dieta moja pasja