ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:473/867)

KOPYTKA DYNIOWE 142

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się

Ostra na Słodko
Zupa zacierkowa 148

gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.W międzyczasie przygotować zacierki. Do miseczki wbić jajko, dodać mąkę (tyle żeby ciasto się dobrze rozwarstwiało, tak jak do kruszonki) i wyrabiać zacierki, rozcierając w palcach mąkę z jajkiem.  Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Do ugotowanego wywaru z ziemniakami dodać zacierki, wymieszać, żeby się nie posklejały i chwilę razem pogotować(...)podsmażyć cebulę, dodać boczek i podsmażać, aż cebula będzie lekko brązowa, a z boczku powstaną skwarki. Podsmażoną cebulę z boczkiem lekko wystudzić, przecedzić przez sito i dodać do zupy (bez tłuszczu).Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.Zupę wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i podawać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Cebulę należy bardzo dobrze podsmażyć, tak aby miała lekko brązowy kolor

Gospodyni Miejska
Ciasto orzechowo - budyniowe 312

150g masła, 2/3 szklanki cukru, 2 jajka, 2 łyżki miodu, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną, dodać cukier. Wbić jajka, dodać miód i posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto.Podzielić na dwie części. Każdą częścią wylepić dno natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Jedną część piec 10 minut w temp(...)posiekać. Masło stopić wraz z cukrem i miodem, dodać orzechy. Wymieszać i ciepłą masę wyłożyć na nieupieczony blat ciasta. Piec około 10-15 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem budyniowy:3 szklanki mleka, szklanka cukru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 250g masła. W 1/2 szklance mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem

Z miłości do słodkości
Sękacz domowy- przepis podstawowy 307

przygotowuje a J. próbuje i w razie konieczności doprawia po swojemu...Choć czasami zdarzy mi się skubnąć mały kęs ale szybko pojawiają się skutki mojej słabości... Składniki: 5 jajek 250 gram masła 1 szklanka mąki krupczatki 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szklanki cukru ( użyłam szklanki pojemności 250 ml,) 15 gram proszku do pieczenia Wykonanie: Masło wraz(...)oraz proszek do pieczenia mieszamy razem i dodajemy do utartego masła.Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do naszego ciasta delikatnie mieszamy (nie miksujemy)Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu.Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy

NaKońcuJęzyka
NALEŚNIKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 170

Pyszne, delikatne-bardzo puszyste, szybko znikające.  Polecam podawać z konfiturą jagodową, malinową lub morelową lub tylko posypane ksylitolem. A w sezonie letnim wystarczy rozdrobnić

Smaczne Zdrowe
DOUGHNUT'S NA MĄCE ORKISZOWEJ 207

Dla urozmaicenia , dla wielbicieli drożdżowych wypieków- pączusie z dziurką , tzw.noughnut's. Ciasteczka uwielbiane przez dzieci, myślę, że nie tylko moje. U mnie mąż z dziećmi

Smaczne Zdrowe
Delikatnie cytrynowa babka. Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. 1898

przepis na wspaniałą delikatnie cytrynową babkę. Upiekłam ją, aby osłodzić domownikom (i sobie) dni zmagania się z chorobą. Choć zmęczenie doskwiera nie umiem obyć się jednak bez gotowania lub pieczenia. Niedziela, kawa lub herbata, ukochana rodzina i słodki wypiek. Spróbujcie. Taką babkę przygotowuje się naprawdę szybko i łatwo, nie potrzebujemy do niej nawet miksera, a jej delikatnie cytrynowy smak(...)być ciepła, ale nie gorąca! Do miski ze składnikami wbijamy 3 całe jajka, mieszamy całość kuchenną trzepaczką. Następnie wlewamy ciepłą (! nie gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom . Pieczemy

Słodkie okruszki
Empanadillas: Post Scriptum 200

piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka.  Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie smażenia pierożki szybciej się przypiekają, trzeba zatem smażyć tylko kilka naraz, by nadążyć z ich odwracaniem i zdejmowaniem(...)smaku i odstawić do ostudzenia.  EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi

KUCHARNIA
Keks czekoladowy 182

keks to specjalność mojej szwagierki.  Jest niezwykle wilgotny i bardzo, ale to bardzo aromatyczny.  Do tego banalny w przygotowaniu.  Spokojnie można obejść się bez robota.  U szwagierki jadaliśmy zawsze wersję z całej porcji, pieczoną w 24 cm tortownicy.  Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie.  Podaję dwie wersje(...)jajka / 1 jajko  Wykonanie: W garnku zagotować owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę i kakao.  Jak całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować na małym przez 10 minut.  Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.  Dodać jajka, mąkę, migdały, proszek i sodę i wymieszać (można to zrobić łyżką). Ciasto przelać

Sto kolorów kuchni
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 171

koniec na wolnych obrotach miksera dodaję przesiane   mąki. Teraz dzielę zrobione ciasto na 4 części i do każdego dodaję inny barwnik. Wykładam papier do pieczenia TYLKO na spód blachy i wylewam po kolei ubarwione ciasta. Staram się żeby każda warstwa kolorowego ciasta była rozłożona  równomiernie na całą powierzchnię blachy. Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni(...)minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia.  Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga 600 ml. Najpierw ubijam

Kuchnia Viki
Sposoby na przetrwanie jesieni 149

zapiekamy przez 20 minut w piekarniku. I gotowe! Zapach cynamonu w domu, to najlepszy uszczęśliwiacz wszystkich, zaraz wszyscy są w kuchni ;-). Zdrowsze wersje prostych ciast jak ciasto marchewkowe z grubą warstwą czekolady. Ciasto marchewkowe to dla mnie nieodłączny element jesieni, i pomyśleć, że jeszcze cztery lata temu nie wiedziałam jak smakuje i jak je się robi.... Muffiny marchewkowo-cynamonowe, które(...)miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu i połowę szklanki wody, jabłka duś na patelni aż się rozprażą. W osobnej misce wymieszaj szklankę mleka, 2 jajka, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, nie pełną szklankę mąki pszennej, 3 łyżki cukru. Z ciasta usmaż naleśniki na wysmarowanej masłem patelni i przełóż gorącymi jabłkami. Całość oprósz cynamonem a jeśli miałaś na prawdę ciężki dzień dołóż łyżkę

SMYKWKUCHNI
Bułeczkowe miseczki 155

rozmyslania o wyjadaniu rozmoczonego miąższu z jadalnej miseczki, o odrywaniu po kawałku brzegu chlebka aby później zamoczyć go w sosie lub zupie i smacznie zjeść. I to wszystko prawie bez zmywania naczyń Kiedyś na weselu przyjaciółki jadłam cudowny gulasz który właśnie był nalany do chlebowych miseczek i od tamtej pory zaczęła się moja mania miseczkowa - jednak brak odwagi powstrzymywał(...)jedno rozbełtane jajko do posmarowania kilka łyżek mleka - ok 3 Do dzieła!!! W przypadku świeżych drożdży - podgrzewamy delikatnie mleko i dokładnie mieszamy w nim drożdże z odrobiną mąki, szczyptą cukru i soli - konsystencją ma przypominać śmietanę - odstawiamy aby wyrosło - taka mieszanka powinna bardzo szybko urosnąć. Mieszamy wyrośnięte drożdże z resztą mąki, wodą, solą, oliwą - dokładnie zagniatamy aż ciasto będzie odchodzić

sierotka maRysia w kuchni
Placki z cukinii ze świeżymi ziołami. 121

łyżki oliwy jeśli pieczemy w piekarniku lub olej do smażenia na patelni   Przygotowanie: Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki i delikatnie odsączyć z soku, który powstanie. Dodać jajko i dokładnie wymieszać, po czym dosypywać po łyżce mąki, cały czas mieszając. Czosnek i zieloną część zieloną dymki (liście) kroimy w cienkie plasterki(2-3 mm), a cebulę z dymki(...)najlepiej dodać do ciasta oliwę lub olej, my dodajemy 3 łyżki, można też mniej. W piekarniku pieczemy na papierze do pieczenia, pod spód papieru można wyłożyć folie aluminiową – będzie mniej sprzątania Placki pieczemy w pierwszej fazie w 220°C z termoobiegiem przez 6-7 minut, po czym zmniejszamy do 180°C i już bez termoobiegu pieczemy jeszcze przez

rozgotowana
A jednak smażyłam... 184

sprawdzić pocztę (tatuś odgrażał się emaliami), i tak jakoś zawędrowałam na blog Daktyle w czekoladzie. I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym(...)dodać resztę cukru i mleka, wodę wbić jajko, wsypać sól i zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm. Jeśli będzie się mocno kleiło, podsypać mąką. Z ciasta wycinać niewielkie kółka, na przykład kieliszkiem, układać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kwadratowe pączusie - Schmalzgeback 141

nuda dla mających ochotę na karnawałowe obżarstwo dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki: 280g mąki (nawet do 300g) 70g cukru łyżeczka cukru waniliowego 20g świeżych drożdży 50g smalcu 180ml mleka jajko łyżeczka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie) olej i smalec (do smażenia) cukier puder (do posypania) Wykonanie: Mleko podgrzać (ma być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiać do miski i zrobić(...)minutach dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące dodać mąki (ja dodaję, aż do momentu gdy przy wyrabianiu zaczyna odchodzić choć trochę od ręki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto lekko urośnie. Po tym czasie wyciągnąć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość palca

Mania Wypiekania

Proponowane wyszukiwania