doskonały by go wykorzystać do ciast, czy własnie do racuchów. Na blogu można znaleźć kilka przepisów na racuchy, np: na jogurcie kozim z brzoskwiniami drożdżowe na kefirze czy drożdżowe z jabłkami W niedzielę możemy sobie pozwolić aby posiedzieć razem przy stole, porozmawiać, popijać poranną kawę i delektować się śniadaniem i urokiem niedzielnego poranka, bez pośpiechu dnia codziennego(...)mamy dobry humor od samego rana. Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym to cudowne odkrycie, tak jak sam cukier lawendowy. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 2oo g jogurtu greckiego 1 jajko 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej szczypta proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej 1 łyżka cukru lawendowego olej do smażenia szczypta soli cukier lawendowy do posypania PRZYGOTOWANIE: Do metalowej miski wbijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszamy wszystkie składniki. Ciasto: Do maki dodajemy jajka, olej, sól oraz wodę najlepiej na początku wlać połowę wody i wyrazie potrzeby dolewać. Ciasto dokładnie zagnieść powinno być gładkie oraz elastyczne. Dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy(...)uważając aby farsz nie dotykał brzegów. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Pierogi można podawać z tłuszczykiem, skwarkami, lub bez żadnej okrasy. rrarossa@gmail.com
RAROSSAŚwiąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej(...)masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4-5 łyżek wody 1 czubata łyżka cukru Składniki na masę makową: 400 g gotowej masy makowej (mała puszka) 2 jajka (żółtka i białka osobno) 1/4 szklanki cukru 50 g masła Składniki na kruszonkę: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1/4 kostki margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie
Przysmaki Karolkiwszystko posiekać nożem a potem rozetrzeć palcami. Jajko roztrzepać widelcem, wymieszać z miodem i śmietaną, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Potem wyjąć z lodówki, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 4-5 mm. Z ciasta foremkami wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożenej(...)Piec ok 15 minut w zależności od wielkości. Pierniczki wystudzić i dowolnie udekorować. Ciastka po upieczeniu są miekkie ale po wystudzeniu twardnieją (ale daja się gryść bez połamania zębów) i jeszcze następnego dnia są twardawe ale potem zaczynają już mięknąć. Dla złagodzenia korzennych smaków udekorowaliśmy je polewą czekoladową i takimi tam różnościami które mieliśmy pod ręką. Jeśli lubicie korzenne
Monia miesza i gotujemięciutkie kluseczki kładzione z twarogiem na słodko lub na słono. Jak zrobić kluski kładzione? Jak zrobić pierogi leniwe? Potrzebne są tylko proste składniki. Są przygotowane tylko z twarogu, mąki, jajek oraz odrobiny soli. Kluski leniwe lub pierogi leniwe to doskonały pomysł na dość szybki i ekonomiczny obiad. Leniwe możesz podać na słodko, na słono, z masełkiem oraz bułką tartą. Kluski(...)kawałki. Tak powstają tradycyjne kluski leniwe. Kluski – pierogi leniwe kładzione przygotowuje się jeszcze szybciej, ponieważ ciasto zrzuca się bezpośrednio do wrzącej wody łyżką lub widelcem. Zapraszamy na przepis i Polecamy! Kluski – pierogi leniwe kładzione Składniki: twaróg półtłusty: 360 g jajka: 2 szt. mąka pszenna: 200 g mąka ziemniaczana: 1 łyżka sól: 1 płaska łyżka olej: 1 łyżka masło
Kuchnia Na WypasieW zasadzie nie miałam pisać tego posta, gdyż torcik bezowy gościł już u mnie na blogu. Poproszono mnie jednak o publikację, więc zapraszam na jesienną wersję
Pieguskowa Kuchniaokoło 300 g) łyżeczka soli 2 łyżki mąki kokosowej (33 g) 2 łyżki oleju (20 g) świetnie sprawdzi się olej smakowy 2 jajka 1/3 łyżeczki pieprzu Czas przygotowania : 15 minut + 15 minut smażenia Ilość : 2 porcje (8 sztuk) Przygotowanie Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię przenosimy(...)patelni rozgrzewamy olej , polecam olej czosnkowy z tego przepisu . W międzyczasie do cukinii dodajemy mąkę kokosową , jajka oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z siemieniem lnianym świetnie smakują w towarzystwie sosów
WegePrzepisJakiś czas temu zobaczyłam ciasto mandarynkowe w którymś z przepisów Nigelli i postanowiłam: zrobię! Jej ciasto było z cukrem, a ja postanowiłam trochę poeksperymentować i cukru
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Jajka to nie tylko główny składnik wielkanocnego stołu, chociaż wtedy jemy ich na potęgę! Z jajek można stworzyć zarówno proste potrawy, które sprawdzają się w sytuacjach
Kulinarne Przebojemojprzepisna.pl | Mini serniczki dla alergika Mini serniczki kakaowe dla alergika to propozycja dla tych, którzy co są na diecie pozbawionej glutenu, cukru, tłuszczu, mleka czy jajek
moj przepis nacukier drobny – 150 g * jajko – 2 szt * budyń śmietankowy – 1 op / 60 g * herbatniki – ok. 25 szt MUS: * truskawki – 250 g * cukier puder – 8 łyżek * sok z cytryny – 1 łyżka * żelatyna – 10 g * śmietana kremówka 36% – 250 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA(...)lodówki. BEZA WŁOSKA: 140 g cukru zalewamy wodą, mieszamy, stawiamy na ogniu i gotujemy aż osiągnie temperaturę 118C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka pod koniec dodając resztę cukru. Do ubitych białej cieniutkim strumieniem wlewamy syrop cukrowy zwiększając przy tym obroty miksera na maksimum. Miksujemy do całkowitego wystudzenia ( ok. 10-15 minut ), a następnie dekorujemy schłodzone ciasto. BEZĄ DEKORUJEMY
Ostra na SłodkoWczoraj był sernik jak najbardziej świąteczny, a dziś przekąska zdecydowanie przedświąteczna :-) Babeczki lub jak ktoś woli muffinki w tej wersji są ideale zarówno na podwieczorek jak
Czary - gary w kuchniSkładniki:siemię lniane mielone 1 łyżeczka mąki: ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej i jaglanej po 2 łyżki mleko sojowe lub ryżowe około 200 ml
głodny alergikKalorycznie, słodko i pysznie :) Karnawał wciąż trwa, zatem zapomnijmy o kaloriach i zajadajmy się taka pychotka jaka jest Migdałowiec według przepisu siostry Anastazji. Proste w wykonaniu
Różne smaki w kuchni