zabieram się za realizację jakiegoś kulinarnego pomysłu, zaczynam od sprawdzenia -jak robią to inni. Czytam przepisy, modyfikuję je, łączę. Tym razem, od początku do końca, zrobiłem wszystko po swojemu. Bez oglądania się na świat. Co prawda i tak wiem, że tu i ówdzie ktoś na pewno robi to identycznie. W końcu świat jest wielki. I dobrze. Moja żona zasiadając(...)smaczne, ale... Do ostatniego okruszka "ale" nie zostało rozwinięte, a "bardzo smaczne" pozostało aktualne. Może jednak kapusta i ser dają radę wspólnie? Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru
zadanie-gotowanieodstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, sól, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8-10 części(...)blaszkę, obsypujemy mąką, nacinamy i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut. 4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 25-30 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce. Smacznego
Gotowanie...to proste !mojej babci. Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę węglowodanowy, więc: Skromnie! lub bez. W temacie dodatków sugeruje pamiętać o wszystkim(...)ogórek kiszony, marnowana papryk a, czy pieczarki. Każdy może sięgnąć tu po swoje ulubione przysmaki. Zasada 3 - Deser po pierwszej części obiadu Czyli zapominamy o babkach i innych ciastach po śniadaniu. Z reguły śniadanie startuje ok. 8:00 - 9:00 więc ok. godz 10:00 kończy się. Jeśli boicie się, że to nie wyjdzie samo z siebie to proponuje
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejajko, cukier, sól, aromat i hakami robota wyrabiać ciasto margarynę stopić w garnuszku, do stopionej wlać zimne mleko i dolewać do ciasta w trakcie wyrabiania, ciasto wyrabiać z 10 minut ciasto posypać po wierzchu trochę mąką, misę nakryć talerzem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, u mnie było krócej z 45 minut bo ciasto rosło(...)szybko i mocno dżem z ciemnych winogron, konfiturę niskosłodzoną z czereśni (użyłam swoje przetwory, są u mnie w przepisach) wymieszać z dużym kisielem lub 1,5 paczki zwykłego bez cukru obrane jabłka ze skórki zetrzeć do nadzienia na tarce grubsze oczka, wszystko wymieszać ciasto wyjąć na deskę podsypaną mąką, krótko wyrobić, podzielić na części, ręką ciasto rozciągnąć, nałożyć nadzienie
W Mojej Kuchni Lubiępachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść jego mało urodziwemu wyglądowi – ta niepozorna forma skrywa w sobie jeden z lepszych wypieków dietetycznych, jakim(...)zbliżonych): 120 g mąki kasztanowej 60 g mąki z tapioki 50 g karobu (mączki chleba świętojańskiego) 2 spore przejrzałe banany o wadze około 225 g (bez skóry) 75 g oleju kokosowego 170 g suszonych owoców niesiarkowanych (użyłam mieszanki śliwek, rodzynek, moreli, fig – z przewagą suszonych śliwek) bardzo drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części
Even Better Foodserka homogenizowanego waniliowego (u mnie Danio) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej (do smażenia) Wykonanie: Jajko wymieszać z serkiem waniliowym. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna być dosyć gęsta. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Porcje ciasta nakładać łyżką. Smażyć z obu stron
zadanie-gotowaniemnie w tym miesiącu na blogu będą dominować przepisy na świ ą teczne dania i wypieki. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez sernika. Ten został upieczony na zeszłoroczne Święta,był przepyszny więc jest godny polecenia. ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 125 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)cukrem i proszkiem. Posiekać zimne masło,połączyć je z mąką,dodać żółtka,śmietanę i kakao. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 2-3 godziny. masa twarogowa: 1 kg twarogu 500 ml śmietanki 30% 8 jajek 1,5 szkl. cukru pudru 2 budynie śmietankowe na 3/4 l aromat migdałowy Twaróg zmielić dwukrotnie. Żółtka utrzeć
Kolorowa kuchnia ElkiDziś mam dla Was przepis na mega proste w przygotowaniu ciacho, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Do jego przygotowania potrzebnych będzie tylko kilka składników, najważniejsze to orzechy włoskie, które zastąpią nam mąkę i suszone owoce - nadadzą ciastu słodyczy. Ciasto jest sycące, ale nie jest zbite. Polecam kawałek po treningu lub do pracy na drugie śniadanie. Składniki (na tortownicę(...)suszonych owoców (u mnie mix - jagody goji, maliny, truskawki, trochę rodzynków, kilka szt. pokrojonych daktyli i moreli) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4-5 jajek (w zależności od wielkości) Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Jajka ubić mikserem na puszystą masę. 3. Orzechy zmielić drobno w malakserze
Domowa Cookierenka Agiudają się zawsze. Najbardziej lubię te drożdżowe i te na samych białkach bez proszku do pieczenia. Z okazji Dnia Mamy zrobiłam sobie i reszcie domowników gofry. Przepis pochodzi z bloga Pistachio więc musiały wyśmienicie smakować :) Szwedzkie gofry pszenno-owsiane z kardamonem 75 g rozpuszczonego masła 1 jajko (żółtko i białko osobno) 25 g mąki owsianej 180 g mąki pszennej(...)szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Ubijamy białko na sztywną pianę. W drugiej misce miksujemy mleko z żółtkiem, cukrem, solą i mąkami. Dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę. Pieczemy gofry na złoty kolor, ok 4 minut. Podajemy z dżemem, syropem klonowym
Dzieje kuchennej Wiewiórystronie! Dziękuję @ewelina88022 za wspaniałą inspirację! Składniki: 2 szklanki mąki owsianej lub pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka masła orzechowego 3 łyżeczki kakao 4-5 łyżek miodu (w zależności od tego jak słodkie lubimy) Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat lub stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wyciąć okrągłe
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej 70g masła 70g suszonych daktyli jajko Przygotowanie: Zaczynamy od pocięcia daktyli na malutkie kawałeczki. Im mniejsze tym ciasteczka będą słodsze i smaczniejsze. Proponuję na jeszcze mniejsze kawałki niż u mnie na zdjęciu. Masło rozpuszczamy i przelewamy do miski. Dodajemy jajko, posiekane daktyle i mąkę i wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto możemy rozwałkować i wycinać dowolne kształty albo
Moja Michablogach bo ja ją robię tak: Mieszam mleko, jajko, mąkę, czosnek zgnieciony, sól i pieprz razem. Robi się z tego takie lepkie ciasto. Bułkę tartą wysypuję na inny talerz. Wątróbkę w misce po odlaniu wody solę i dodaję troszkę pieprzu - w tej wersji wątróbka nie twardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej i na oleju smażę(...)stron pod przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie: Więc podsumowując drugie danie koszt jednej porcji z ziemniakami i sałatką wynosi
Tanio smacznie i prostokomentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze do pieczenia. Na początku przesuwało mi się czy zaginało, ale potem już jakoś poszło. I to nawet fajny sposób ;) Dodatkowo z grubego ciasta kratkę, która miała być taka efektowna, zaplata się strasznie długo. A przerabiać na cieńsze(...)chociaż tyle że nic się nie popaliło i ciasteczka wyszły smaczne :) Składniki: (wyszło mi 37 ciastek) 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 kostki masła/margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5? łyżeczki mielonego imbiru (piekłam z 1 i ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche
W kuchni bez szafekpieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce(...)minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną drobno szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Łączymy z jogurtem, mąką i koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli wydaje się nam, że ciasto jest za rzadkie, możemy dodać więcej mąki. Smażymy na rumiano z obu stron. A jogurt oczywiście możecie
Marder&Marder Manufactureszklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach
FitKot