święta. Nie zawiera jajek, dużej ilości tłuszczu, zawiera tylko jedną łyżkę ksylitolu zamiast ogromnej ilości cukru (nawet można ją pominąć), a podstawą nie jest mąka pszenna, tylko żytnia. Więc na co czekacie? Bierzcie się do pracy i róbcie zdrowe, dyniowe ciacho! Forma o średnicy 20cm, ok. 10 porcji, jedna ok. 170kcal. Składniki na ciasto: - 300-350g puree z dyni(...)otrzymania jednolitej masy. Całość przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. W tym czasie możemy przygotować krem, ale ciasto smakuje wspaniale i bez niego. Składniki na czekoladowy krem daktylowy : - 100g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na czas pieczenia - 100ml mleka sojowego - 30g kakao bez cukru Daktyle zalewamy
Be Fit Be StrongOrzeźwiający, przepyszny, kremowy sernik na zimno z kawałkami czekolady, puszystym biszkoptem i galaretką z kawałkami truskawek. Wyjątkowy smak, który urzeknie niejednego fana truskawek.Sernik przygotujemy jeszcze szybciej
Słodka Stronajasny (do przekrojenia): - 6 jajek - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 5 płaskich łyżek mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli Biszkopt ciemny: - 4 jaja - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - szczypta soli - syrop z kwiatów czarnego bzu (link) do nasączania biszkoptów Masa(...)użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt - ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Lekko wystudzony przekrajam wzdłuż ostrym, długim nożem. Przygotowuję ciemny biszkopt - wykonuję
Wielopokoleniowobędę wracać do tego przepisu, tym bardziej, że wykonanie jest bardzo proste, zawiera mało drożdży, zawiera mąkę pełnoziarnistą i płatki owsiane (u mnie górskie). Chleb jest z tych bez dziur ale za to skórka jest chrupiąca. Aha, może się zdziwicie, że tyle miodu i soli, ale zaufajcie mi chlebek nada się i do wędlinki i do dżemu. Składniki(...)jajko do posmarowania przed pieczeniem (ewentualnie) może być też kilka łyżek mleka np 4 pestki dyni (do dekoracji) Do dużej misy np. tej od miksera wsypać płatki, zalać wodą, ostawić na 20 min. Po tym czasie dodać resztę składników, wymieszać, najlepiej robotem/mikserem na niskich obrotach hakiem do drożdżowego. Wyrabiać do momentu aż wszystkie składniki się połączą, a ciasto będzie odklejać
moj przepis napotrzeby, ale z czystego lenistwa. 😔 Moim skromnym zdaniem, są w niektórych przepisach zabiegi, które są zbyteczne. 😊 kg twarogu ( u mnie Ulubiony) 5 jajek duży kubek śmietany ( 400) 18% 400-450 g herbatników 2 jasne budynie bez cukru 2 łyżki manny cukier waniliowy cytryna szczypta soli cukier według smaku mieszanka keksowa Polewa: kostka masła 4 łyżki kakao(...)dużo suchych składników. Wtedy dodajemy łyżkę lub dwie mleka czy też wody. Mieszamy aż wszystko będzie takie jak być powinno. Nigdy takiej polewy nie wyrzucamy! Wylewamy na zimne ciasto i gotowe. Dając bakalie należy wiedzieć, że one później utrudniają krojenie. Utrudniają, ale także dodają uroku, a więc jak tam kto uważa. Moi goście ambitnie zgadywali co to za ciasto
Dieta moja pasjanich jajka i mieszamy dokładnie. W ten sposób o wiele łatwiej nadać jajkom jednolitej konsystencji niż później w cieście. Robimy w mące dołek i wlewamy drożdże z jajkami, mieszamy łyżką, aż mąka się wchłonie. Na koniec dodajemy olej, mieszamy jeszcze kilka razy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 – 40 minut, aż masa podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodajemy(...)mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu. Aby sprawdzić temperaturę tłuszczu, wrzucamy na patelnię odrobinę ciasta. Powinno ono zaraz po zetknięciu z tłuszczem zacząć rosnąć. Jeżeli z ciastem nic się nie dzieje, oznacza to, że tłuszcz jest za zimny. Jeśli natomiast zwija się bez wyraźnego powiększania objętości, tłuszcz jest zbyt gorący. Jeśli tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, maczamy
Kuchnia Na Wypasiebył ten przepis , jak zwykle z moimi małymi modyfikacjami. Specjalnie dla tego sernika piekłyśmy w tygodniu pierniczki , by na weekend móc się delektować pysznym ciastem. Piekłam w tortownicy o śr.25cm. W oryginale był bez spodu, u mnie spód na kruchych ciastkach maślanych ze słonecznikiem (takie miałam pod ręką, a że trudno było oderwać słonecznik, były z nim), dzięki(...)mielonego twarogu (u mnie z wiaderka dość gęsty) - 200g cukru (dałam trzcinowy) - 40g mąki ziemniaczanej lub proszek budyniowy - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 200g słodkiej kremówki - 3 jajka - 200g pierników (ja dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także w polewie
Smaczne Zdrowesztuki, jajka 2 sztuki, cukier puder 1 łyżka, sól - szczypta, mąka tortowa 2-2,5 szklanki, cukier waniliowy 2 opakowania, mleko 1/2 litra, proszek do pieczenia - szczypta, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = do białek wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać mleko, mikserem połączyć składniki dodać do ciasta pokrojone jabłka(...)wymieszać na gorącym "głębokim"oleju smażyć z każdej strony około 3 minuty złociste placuszki, odkładać na ręcznik papierowy, można posypać cukrem pudrem placuszki jabłkowe bez drożdży o smaku waniliowym są bardzo smacznym posiłkiem na obiad, podwieczorek, kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeśli nie boicie się nowych smaków, to polecam wypróbować ten przepis. Jedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 60g ogórków konserwowych – 30g jogurtu naturalnego typu greckiego – 20g mąki żytniej razowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego) Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto na patelnie, wyrównać i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć
Smaki Arminejajko Sól do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy porządnie ze skóry i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy, również ścieramy do ziemniaków. Jeśli mimo użycia „starych” ziemniaków, nadal puszczają dużo wody, to należy ją odcisnąć. Dodajemy jajko i sól i mieszamy. I teraz tip na chrupkość: na patelni rozgrzewamy olej tak, aby ciasto ziemniaczane położone
Kate's Kitchenmąki pszennej • szczypta soli • 100g masła • 1 jajko • 3 łyżki lodowatej wody Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić np przy pomocy malaksera. Kulę ciasta owinąć folią i wstawić na ok 30 minut do lodówki lub na 15 minut do zamrażalki. Formę do tarty o średnicy 24 cm natłuścić i wysypać kaszą manną. Ciastem wylepić dokładnie spód i boki oraz ponakłuwać widelcem(...)nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 minut. Składniki na nadzienie : • 500g mielonej wołowiny • 2 łyżki oliwy • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej
KUCHNIA POLSKAproblemem jest biszkopt. Nie ważne czy z proszkiem do pieczenia czy bez, nigdy mi nie wychodzi i jest za niski aby go przekroić. Porzeczkowca miałam okazję kilka razy jeść i bardzo mi zasmakował więc w końcu i ja spóbowałam go upiec. Ciasto się udało, biszkopt ładnie wyrósł. Ciasto w sumie nie jest trudne, wystarczy biszkopt przełożyć serową masą(...)komponują smakowo. Mojej rodzince porzeczkowiec zasmakował i już musiałam piec go ponownie. składniki: biszkopt 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 5 łyżek kakao 5 jajek 1/2 szklanki drobngo cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 500 g kremowego serka, ja użyłam Wieluń z wiaderka 200 g miękkiego masła
Monia miesza i gotujetrzcinowy. Następnie dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec dodać jogurt naturalny. W osobnej misce wymieszać ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, sodę, cukier z prawdziwą wanilią i mielony kardamon. Do składników mokrych wsypać składniki sypkie i zmiksować. Następnie dodać sok i skórkę z pomarańczy i krótko zmiksować. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości(...)czym włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczone muffiny wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Chcę Wam zaproponować również krótki film, dzięki któremu dowiecie się jak zmiksować ciasto bez bałaganu. #beko #ciastojakzobrazka
Passions hobbies lifecałe jajka 150 ml oleju 350 ml maślanki lub kefiru ORAZ: dowolne sezonowe owoce, większe należy pokroić kawałki czekolady lub kolorowe cukierki cukier puder do posypania WYKONANIE: Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami. Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem i solą przesiewamy. Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem
Pani na deserLekarz zalecił 5 dni bez wstawania z łóżka… palmy i baseny zamieniliśmy na kanapę w pokoju. Na szczęście noga już wyleczona, ale lekki smutek został a pogoda nie pomaga. Odwrócone ciasto z figami Drukuj Prep time 20 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 20 min Proste jesienne ciasto ze świeżymi figami, migdałami(...)Emily Ingredients 5-6 świeżych fig 2 łyżki miodu 180 g masła (musi być miękkie więc trzeba pamiętać i wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki) ¾ szklanki brązowego cukru 3 jajka 230 g mąki owsianej (albo orkiszowej) 100 g migdałów zmielonych 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 230 ml jogurtu naturalnego Instructions Brzegi okrągłej formy
Cooking for Emily