Połączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego
Bulliopasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis naUwielbiam tłusty czwartek objadanie się bez opamiętania... w domu smażymy z Mamą zawsze chrust. Jednak w tym roku tak się złożyło, że nie mogłam pojechać
sierotka maRysia w kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przeglądając ostatnio moje zapasy w zamrażalce, natknęłam się na mrożone śliwki. Pomyślałam co by można było z
Marta GotujeTrudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu
Kuchnia Łukaszaplacków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony jest woreczek do pieczenia z zapinką. W naszym ogrodzie dynie nie rosną, dostałam sporą od Grażyny z bloga Grażyna gotuje. Musiałam ją jakość(...)Postanowiłam więc przygotować placki z surowej dyni z jajkiem, mąką, czosnkiem, świeżym tymiankiem i przyprawami. Przyznaję, że te placki z dyni są rewelacyjne w smaku. Dynia to bardzo modny składnik wielu jesiennych dań. Doskonale nadaje się do pieczenia z ziołami, można z niej robić pyszne kremowe zupy. Może zastąpić marchewkę w cieście. Niektórzy jednak wolą z dyni zrobić lampiony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWigilia! Jeszcze jedno ciasto upiekłam, sernik straciatella z wiśniami. Jest pyszny, puszysty, taki prawdziwy sernik, który można jeść w nieskończoność. Sernik to typowe świąteczne ciasto ale można je również upiec bez żadnej okazji. Smakosze sernika jak ja nie mają nic przeciwko temu. Chociaż latem staram się mniej używać piekarnika i częściej przygotowuję sernik na zimno to jednak pieczony sernik(...)średnich obrotach miksera przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj jajka i zmiksuj przez 1 minutę na większych obrotach na jednolitą masę. Wlej śmietankę i miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pokruszoną czekoladę i wiśnie. Wymieszaj szpatułką. Wyłóż masę serową na spód, wyrównaj powierzchnię. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez godzinę. Upieczony sernik wyjmuj
codojedzeniawiśni kandyzowanych 0,5 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3/4 szklanki posiekanych migdałów (najlepiej bez skórki) 1 cytryna 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego ok. szklanka rumu lub whiskey (ew. pół szklanki rumu/whiskey + pół szklanki mocnej herbaty) szklanka brązowego cukru 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 220g masła Wykonanie: Dzień przed pieczeniem mieszamy ze sobą(...)jajku (cały czas miksując na małych obrotach) i po trochę mąki - aż do wykończenia składników. Mieszamy z namoczonymi dzień wcześniej owocami. Przelewamy masę do tortownicy (u mnie 26cm) pokrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temp. 140 stopni przez ok. 2 godziny. Już po 1,5 godziny dobrze jest sprawdzić czy przypadkiem ciasto
Mania Wypiekaniamiski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję mąkę, sok z cytryny i miksuję do połączenia się składników – ciasto jest gotowe. Z gotowego ciasta, formuję w dłoniach nie za duże kulki (troszkę mniejsze od orzechów włoskich). Obtaczam bardzo dokładnie w cukrze pudrze(...)nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 15 minut. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Grzanie mam ustawione na góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasteczka zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia. Popękane ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeDzień dobry Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić
Smaki Armineskładniki: jajka 3 sztuki "L" sól 1 szczypta, cukier puder 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 szczypta, olejek śmietankowy 1 łyżeczka, mleko 0,5-07 litra, gruszki 3 sztuki większe, kakao 1 łyżka czubata, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba składniki temperatura pokojowa = białka ze szczyptą soli ubić(...)mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy
W Mojej Kuchni Lubięubijamy na sztywną pianę. Jak będą ubite dodajemy po jednym żółtku. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy delikatnie do jajek. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto pieczemy około 20 minut. Sprawdzamy czy upieczone drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy. Składniki masa: 500 g serka mascarpone(...)owoców leśnych 1. Do misy miksera dajemy śmietankę, ubijamy, do ubitej dajemy serki i cukier puder. Delikatnie miksujemy, nie za długo, żeby składniki się połączyły. Odbieramy troszkę masy bez borówek do wysmarowania wierzchu ciasta. Do reszty masy dajemy umyte, osuszone borówki i mieszamy (trochę borówek zostawiamy na wierzch). Masę dzielimy na dwie połowy. Przełożenie ciasta: biszkopt - smarujemy
kruche babeczkijajka 2 łyżki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę, smalec, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy(...)folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię to za pomocą wałka bez rączek. Tak przygotowane ciasto posypujemy bułką tartą. Dodatkowo: kilogram rabarbaru 300 g dżemu truskawkowego 100% Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na wielkość
kulinarnyswiatdomiGofry to jeden z lepszych deserów moim zdaniem. Smakują zarówno dzieciom jak i dorosłym łasuchom. Jeśli jesteście w posiadaniu gofrownicy z mocą powyżej 1000 W, możecie
Zdrowie i pysznie na talerzunależy wymieszać masło orzechowe, jajko, mleko oraz olej, a w drugiej - mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać banana uprzednio pokrojonego w kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości(...)suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej. (*) Masło orzechowe powinno być 100% i bez zbędnych dodatków - u mnie
Di gotujełyżeczki soli -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 jajko -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku Przygotowanie Miód rozpuścić w letniej wodzie, Dodać drożdże i odstawić na kilka minut aż zaczną pracować. W misce umieścić mąkę,jajko, jogurt naturalny, sól i proszek do pieczenia. Dodać rozczyn. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce
Zielona Kuchniamuszę pisać. Jest po prostu pyszny! Piernik z mascarpone Składniki: Piernik: 280 g cukru 300 g mąki 200 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 8 jajek 2 płaskie łyżeczki sody opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Wymiary formy 33 cm x 24 cm. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą(...)Ucieramy do połączenia składników. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy je stopniowo do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160° z termoobiegiem (w 180° bez termoobiegu) przez około 50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone chwilę ubijamy
PatiGotujekorzeń pasternku - 1 ziemniak - 1 jajko - 4 łyżki mąki z tapioki do kupienia tutaj lub mąki ziemniaczanej - 1 łyżka suszonego koperku - 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Warzywa trzemy na tarce: pasternak na dużych oczkach, ziemniak na najmniejszych. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dobrze mieszamy. Nakładamy po łyżce ciasta ba blachę wyłożoną papierem(...)sztuk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni - termoobieg. Pieczemy 30 minut. Podajemy z kiszonymi : ogórkami, papryką, rzodkiewką lub z surówką. Ciepłe smarujemy masłem albo polewamy dobrym olejem - bez również są dobre
Szkrab Je Samjajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć. Smacznego Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g) 50 g drobnego cukru do wypieków Sposób przygotowania ciasteczek: Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy na nim ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta(...)robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu. Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy
Zasmakuj Kuchnicytryny 2 łyżeczki mąki pszennej bu dyń śmietankowy puszka mleka skon densowanego niepełna szklanka musu z dyni (pieczonej lub surowej) łyżka soku z cytryny Spó d: 100g ciasteczek oreo (bez śmietankowego śro dka) 100g maslany herbatników 150g roztopionego masła Lukier: szklanka cukru pu dru sok z 1 limonki Przygotowanie: Masło roztapiamy w ron delku i stu dzimy(...)sło dzone) oraz mus z dyni umieszczamy w wysokiej misce i szybko miksujemy. Mąkę i bu dyń przesiewamy do masy serowej i szybko miksujemy, aby nie napowietrzyć ciasta. Każ de z jajek do dajemy o d dzielnie miksując do je dnolitego koloru. Na koniec do dajemy skórkę z otartej cytryny i wyciskamy łyżkę soku. Masę przelewamy na przygotowany wcześniej spó
ChilliJemyMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na TORT TIRAMISU ze strony MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone
Opowieści z piekarnikaJak ciasto marchewkowe to dlaczego nie placuszki? Są puszyste w środku i rumiane na zewnątrz. Zawarte w nich marchewki i mąka kokosowa nadają lekkiej, naturalnej słodyczy
JaglusiaPozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy (lub ekstrakt), sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw na godzinę do lodówki(...)dwóch pomarańczy, w rondelku podgrzej sok z pomarańczy z cukrem, następnie dodaj około 5 cl likieru Curaçao, skórkę pomarańczy i 1 łyżkę koniaku (opcjonalnie). Dodaj miękkie masło, ubijaj bez przerwy sos trzepaczką rózgową (lub zmiksuj), Podgrzewaj przez około minutę, cały czas, mieszając, aż do uzyskania gęstego, gładkiego syropu. Obierz pomarańczę odłożoną na bok ze skórki i podziel na cząstki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPiernik w wersji dla zapracowanych - błyskawiczny, bez użycia miksera, wystarczy podgrzać i wymieszać składniki rózgą kuchenną. Piernik jest mięsisty, wilgotny i pyszny. Przełożony powidłami śliwkowymi, najlepiej własnej roboty, długo zachowuje świeżość i można go przechorowywać do 7 dni. Także jeśli nie zdążyliście w tym roku zagnieść ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym(...)miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowa z pszenna w ilości pół na pół) (300 G) 1 łyżeczka sody oczyszczonej SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 100 g czekolady (użyłam mlecznej i gorzkiej
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepisu mojej mamy... Składniki: 10 dkg drożdży 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 całe jajka roztrzepane 1 szklanka oleju 3/4 szklanki ciepłego mleka 4 szklanki mąki tortowej szczypka soli owoce według uznania (tylko nie mrożone) Sposób przygotowania: Składniki ułóż w głębokiej misce według kolejności podanej powyżej, zamieszaj drewnianą łyżką i pozostaw pod przykryciem na 3 godziny(...)blaszkę. Kruszonka: 0,5 margaryny 1 szklanka mąki 0,5 szklanki cukru Składniki razem połącz aż powstanie kruszonka. Na wierzch ciasta przed posypaniem kruszonką możesz wyłożyć dowolne owoce. Pieczenie: Piecz około 1 godz. w temp. 180 st. Drożdżówka bez owoców
Z notatnikaktóry upiekłam ma wielu zwolenników, bo jest smaczny, bez dodatków i pasuje do wszystkiego... Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej przez sito) 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250 ml ciepłej wody 30 g miękkiego masła 1 łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania chleba: 1 jajko 1 łyżeczka mleka Wykonanie: Rozkruszone(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Masło roztopiłam i wystudziłam. Do miski wsypałam pozostałą mąkę z solą, dodałam wyrośnięty rozczyn i resztę wody. Wymieszałam. Dodałam przestudzone masło. Wyrobiłam na gładkie ciasto. Tak żeby się nie kleiło. Ciasto uformowałam w kulę, włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyłam
Kuchnia u KrysiA więc wiosna, a więc maj, w ogródkach zielono i pojawił się rabarbar - pierwszy "owoc" z którym można robić pyszności. Za mną chodziło ciasto drożdżowe, ale
Cynamonowe szczęścieMaliny + kokos = coś pysznego! Ciasto jest alternatywą dla tradycyjnych wypieków, które zawierają dużą ilość masła i białego cukru. Wbrew ogólnemu przekonaniu, zdrowe desery nie są suche i bez smaku. Wręcz przeciwnie. Po prawie dwóch latach eliminowania cukru i gotowych słodkości mogę z ręką na sercu stwierdzić, że nigdy nie powróciłabym do poprzednich nawyków żywieniowych. Słodkie batony czekoladowe, żelki(...)zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę 4 łyżki wiórków kokosowych (nie mielimy
Chocolate Muffin Blogzimnej wodzie. W maszynce zemleć mięso, następnie podsmażoną cebulkę i odciśniętą bułkę. Do masy mięsnej dodać przyprawy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać (najlepiej ręcznie lub hakiem do zagniatania ciasta). Wbić jajka. Całość dobrze wyrobić. Foremkę (u mnie 13x23 cm) posmarować za pomocą pędzelka olejem. Wyłożyć plasterkami boczku tak, aby wystawały poza krawędzie formy. Do przygotowanej foremki włożyć połowę mięsnej masy(...)mięso powinno odchodzić od brzegów foremki. Sok, który się zbierze w środku foremki, ostrożnie odlać (można go wykorzystać do przygotowania sosu). Pieczeń delikatnie wysunąć na blaszkę i dopiec jeszcze bez foremki aż boczek po bokach się zrumieni. Wystudzić i schłodzić przed krojeniem. Smacznego
Pełny talerzpiekarniku przez 30 minut! Gotowe! Smakuje pysznie bez dodatków, ale my lubimy dodać mu troszkę gracji - przykryć ubitą śmietanką z mascarpone i udekorować kawałkami truskawek, ziarenkami granatu i wiórkami gorzkiej czekolady! Ciasto jest chrupkie z zewnątrz, a wilgotne i lekko płynne w środku! Smakuje absolutnie fantastycznie! Koniecznie spróbujcie, bo to takie ciasto last minute - idealne dla niezapowiedzianych gości(...)bardziej skomplikowanego i czasochłonnego! Przepis pochodzi ze strony Top with Cinnamon . Bardzo polecamy! Składniki: 135 g solonego masła, 55 g kakao, 350 g cukru,* 130 g mąki, 3 jajka Mąkę, cukier i kakao wsypać do miski i wymieszać, dodać roztopione i przestudzone masło oraz roztrzepane jajka - całość wymieszać przy pomocy trzepaczki i przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy
Plate of Joyciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka brązowy cukier 150 g jajko 2 szt posiekana gorzka czekolada 100 g gorzka czekolada do polania
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamisie miksera. Powinno być bardzo gładkie i elastyczne. Formę do pieczenia smarujemy masłem, piekarnik podgrzewamy do 50⁰C. Ciasto dzielimy na 15 równych części i formujemy bułeczki. Każdą część ciasta rozpłaszczamy w okrąg, zawijamy do środka krawędzie pracując wzdłuż obwodu, zakładając jedną na drugą. Odwracamy łączeniem do dołu i ciągnąc bułki dłonią po powierzchni blatu ruchem ‘do siebie’ jeszcze bardziej(...)minut do wyrośnięcia. Po podrośnięciu bułki wyjmujemy, piekarnik rozgrzewamy do 190⁰C. Bułki można naciąć nożyczkami na czubku na krzyż, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem, lub zostawić całkowicie gładkie i bez dodatków. Wstawiamy bułki do rozgrzanego piekarnika na środkową półkę i pieczemy je przez 18-20 minut. Jeszcze podrosną, jeszcze się napuszą i przyrumienią z wierzchu. Wyjmujemy
Karo in the Kitchenmocno czekoladowe i pełne chrupiących orzechów! Dodatkowym atutem jest łatwość jego przygotowania. (Tortownica o średnicy 24 cm) 250g płatków owsianych 400 ml mleka 2% 120g masła 220g cukru 3 jajka 80g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g orzechów włoskich (posiekanych) 100g czekolady gorzkiej (posiekanej) Płatki owsiane zalać gotującym się mlekiem i odstawić(...)pieczenia i całość dokładnie wymieszać. Dodać 2/3 posiekanych orzechów oraz czekoladę. Gotową masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Wierzch ciasta posypać resztą orzechów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut (bez termoobiegu). Przed wyjęciem ciasta z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy jest wypieczone (suche w środku
Di gotujenapowietrzyć - dodać cukier, sól, jajka+żółtko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte, tylko z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać mąką i włożyć z powrotem do niej ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe(...)miejsce na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy . Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 45x25cm. Posmarować dżemem, zostawiając 3-4cm ciasta bez farszu przy jednym z krótszych boków. Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając
Grunt to przepis!posypania na wierzch Wykonanie: Owoce oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałka. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.Olej mieszamy z mlekiem i octem. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszankę olejowo - mleczną . Miksujemy na gładką masę -ciasto jest dość gęste i tak ma być. Z mąki, tłuszczu, cukrów(...)zagniatamy kruszonkę. Dużą prostokątną foremkę o wymiarach 28x25 cm wyścielamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzch wysypujemy równomiernie owoce. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Studzimy przez pierwsze 15 minut przy uchylonych drzwiczkach, potem wyciągamy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazblendowane) 1 jajko lub banan (albo obydwa ;) ) 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany (u mnie w melasie) Kaszę jaglaną zblendować dokładnie z tahini i syropem daktylowym. Dodać jajko albo rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek
Przepysznik - BLW i nie tylkoświąt bez baby wielkanocnej. Moja mama, jak co roku upiekła ukochaną przeze mnie, intensywnie pachnącą adwokatem, pijaną babkę :) Natomiast ja odeszłam trochę od tradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto(...)usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego 2/3 szklanki brązowego cukru 4 jajka 200 g masła 80 g zmielonych orzechów laskowych 2 łyżki syropu o smaku orzechów makadamia ( można pominąć) 50 ml mleka sok z połowy limonki masło i bułka tarta do wysmarowania foremki lukier
DefinicjaSmakuPrzepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednym jajku . Dodać syrop klonowy i wanilię. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do utartej masy na przemian dodać mąkę i mleko, mieszając na niskich obrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie(...)Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty. Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop klonowy i gotować bez mieszania, aż osiągnie 210 stopni Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut
w mojej kuchnimąki pszennej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko (roztrzepane do posmarowania) A jak to zrobić: Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ciasto (powinno odchodzić od ręki). Przełożyć do dużej miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia
Kuchnia w opałachprzełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI Z WANILIĄ 150g mąki 125g miękkiego masła 150g cukru 2 duże jajka 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół laski wanilii 6 łyżeczek domowej wody różanej (przepis powyżej) Piekarnik nagrzewamy do 250*C. Formę do magdalenek nacieramy olejem. Jajka ubijamy mikserem z cukrem do uzyskania gładkiej(...)miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy
les mirabellesDyniowe ciasto fasolowe z białą czekoladą* i malinami *w środku i na zewnątrzJej, jakie to było dobre *.* Mistrzostwo! (ta skromność xd)Późne śniadanie, bo przecież w końcu mogę takie zjeść, to czemu nie. Bez pośpiechu(powiedzmy) i leniwie.A zaraz czas wziąć się do roboty, bo mama zagania już do sprzątania xdPrzepis:150g białej fasoli z puszki100g(...)gęstego pure z dyni hokkoido25g mąki żytniejszczypta sody oczyszczonej1/3 łyzeczki proszku do pieczeniacynamoncoś do posłodzenia1/5 tabliczki białej czekolady + do podania(jak najwięcej Fasolę zmiksować z jajkiem na gładką masę, wymieszać z resztą składników. Dodać pokrojoną czekoladę. Przełożyć do naczynka żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez ok.30min. Podawać obowiązkowo z jeszcze większą ilością czekolady
More food, love and dreamstrzeba wytrzymać ;) Ciężko było, oj ciężko ;) Mój tata zawsze powtarzał, że z postu wyłączone są kobiety ciężarne i matki karmiące - one mogą i powinny zjeść więcej, ale bez przesady, nie ma objadania się. Reszta może się przegłodzić, to nam na zdrowie tylko wyjdzie. I choć tata mało uczestniczył w naszym wychowaniu, to tego dnia bardzo(...)swojego dzieciństwa, żeby krokiety z kapusta były u nas na wigilię, ale to własnie one kojarzą mi się z postem :)Ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mleka,1,5 szklanki zimnej wody,2 jajka,pół łyżeczki soli,czubata łyżeczka cukru,olej do smażenia.Wszystkie składniki połączyć razem do uzyskania gładkiego ciasta. (Powinno mieć konsystencję gęstej
Codzienna kuchnia niecodziennajajka łyżeczka kakao kilka łyżek mleka Sposób wykonania: Na stolnicy wysypać przesianą mąkę, dodać gorący miód, wymieszać. Dodawać kolejno sodę, przyprawę, kakao, mleko ciągle mieszając. Na końcu jedno jajko - cały czas wyrabiając przy tym ciasto.Całość wyrabiać przynajmniej 10 minut aż będzie gotowe do rozwałkowania. Następnie na posypaną mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość
pieprzny smaczeksolą i proszkiem. Miętę bardzo drobno posiekać, wymieszać z mąką.Jajka roztrzepać, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Wlać do suchych składników, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi do otrzymania gładkiej masy.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować kulkę i dość mocno(...)dużych odstępach.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.Ostudzić na blasze (ciastka są bardzo miękkie tuż po upieczeniu).Smacznego!A dzisiaj robię pierwsze w tym sezonie lody - bez maszynki, więc trzymajcie kciuki, żeby wyszły dobre
Pożeraczka, czyli raz adobrze