naturalnego 100g oleju kokosowego 1 jajko (duże lub 2 małe) 4 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1/2 szklanki wiórków kokosowych (około 50g) Bita śmietana: 150 ml śmietanki 36% 1 łyżeczka cukru pudru Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przełożyć do miski i pozostawić do ostudzenia. Dodać roztopiony olej kokosowy, jogurt, jajko
Di gotujeminut Składniki na ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2% szczypta soli 1/3 szklanki roztopionego masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: bita śmietana ziarenka granata Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby rozwinął się
Kulinarne przygody GatityKolejny deser o niebiańsko puszystej konsystencji. Smakiem i wyglądem przypomina rajski obłoczek, który zmierza wprost do Twojego podniebienia. Całość wieńczy moje ostatnie odkrycie - bita śmietana kokosowa. Jest o wiele łatwiejsza do zrobienia od tej tradycyjnej i w przeciwieństwie do niej wręcz urzeka smakiem. Podobno urzeka też serce i o kilka stopni podnosi poziom zadowolenia u częstowanej osoby
Kuchnia Ellietartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Masa śliwkowa: 400 g śliwek bez pestek (u mnie mrożone) 120 g cukru trzcinowego Bita śmietana i dekoracja: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 śmietan-fixy 4 kostki mlecznej czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifetwardej, gęstej śmietany. Śmietanę/tłuszcz połączyć opcjonalnie z cukrem pudrem i ubić na sztywno. (Potrwa to bardzo szybko, wysokie obroty miksera nie konieczne.) Przykładowe przepisy: Kokosowa bita śmietana z chałwą lnianą i owocami liofilizowanymi - klik Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego - klik Kokosowy deser z bitą śmietaną i słomką ptysiową
Di gotujemąki ryżowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 250 ml mleka 1 łyżka masła Farsz: 250 g tłustego twarogu 4 łyżki powideł śliwkowych Dodatkowo: bita śmietana cukier puder owoce: np. kiwi, kaki, granat * PRZYGOTOWANIE Ciasto naleśnikowe Mąkę ryżową, kakao, przyprawę do piernika, jajka, mleko oraz rozpuszczone masło wymieszaj trzepaczką lub blenderem, aż składnik się połączą. Patelnię
Food Squaremąki pszennej 200 ml wody 100 g masła 4 jajka 2 łyżeczki cukru szczypta soli bita śmietana: 200 ml 30% śmietanki 4 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie: 1. Ciasto. Przesianą mąkę gotujemy z wodą i masłem. Dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Całość energicznie mieszamy. Po zagotowaniu odstawiamy na 5 minut do wychłodzenia. Następnie dodajemy po kolei jajka, ciągle mieszając. Masa powinna
Pij soki wyciskaneProfiterole to malutkie ptysie wypełnione dowolnym kremem. Nadzienie może być słodkie lub wytrawne. Moje są z kremem pâtissière wymieszanym z bita śmietaną i polane sosem czekoladowym. Schłodzone to niebo w gębie… Składniki (na około 83 szt.) : Ptysie: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g masła szczypta soli Krem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru
Oryginalny smakśrednicy 20 cm) Ciasto: 1 puszka białej fasoli konserwowej 2 jajka 100g jogurtu naturalnego 100g ksylitolu 3 łyżki kakao 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka wiórków kokosowych Do dekoracji: wiórki kokosowe Przygotować ciasto. Fasolę odsączyć z zalewy, przełożyć na sitko i opłukać pod bieżącą wodą. Następnie
Di gotujeznalazłam taki, z którego wychodzą kruchutkie gofry. Pychotka Składniki: 50 dag mąki 1 szklanka cukru 5 jajek 1 margaryna 1 proszek do pieczenia 2 szklanki wody cukier waniliowy Dodatkowo: bita śmietana owoce powidła, wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem firmy ORZECH Sposób wykonania: Margarynę rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać z cukrem mąką, proszkiem do pieczenia, wodą
Cukiernia PychotkiWystarczy zaopatrzyć się w kilka haloweenowych ozdób (zerknijcie do Jumazomy - klik ) i znaleźć jedynie 5 minut na dekorację. (6 sztuk) 6 babeczek/muffinków (u mnie z tego przepisu - klik ) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru Dekoracja: 6 wiśni z konfitury/syropu z gęstym sokiem cukrowe noże Śmietankę z pudrem ubić na sztywno i następnie przełożyć do rękawa
Di gotujedać więcej lub mniej, to zależy od Waszych upodobań. Gorąco polecam Składniki: 2 szklanki wrzącej wody 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 80 g białej czekolady 1 łyżka tahini Dodatkowo: bita śmietana uprażone ziarna sezamu Przygotowanie: W rondelku zagotować wodę i wyłączyć gaz. Dodać posiekaną czekoladę, kawę rozpuszczalną i tahini. Mieszać, aż czekolada się rozpuści i składniki się połączą. Następnie przelać
Oryginalny smakalternatywa dla tych, co mają ochotę na szarlotkę, ale nie posiadają piekarnika. My osobiście zakochaliśmy się w tym cieście od pierwszego kęsa – jabłuszka z lekko cytrynowym posmakiem plus bita śmietana i migdały – mówię Wam: Niebo w gębie! :) Herbatniki można zastąpić biszkoptami. Przepis na tradycyjną szarlotkę znajdziecie tutaj: Prosta szarlotka na kruchym cieście @media (min-width:800px){ .ads-right
Kulinarne Przeboje