lekkiego ostudzenia, gdy masa zacznie delikatnie tężeć wylewamy ją na banany. Możemy delikatnie poruszać foremką aby równomiernie rozprowadzić masę pomiędzy bananami. Wkładamy ciasto do lodówki i szykujemy bitą śmietanę. Bita śmietana: – 250 ml śmietanki kremówki 36% – 2 zagęstniki do śmietany (śmietan-fix) – opcjonalnie łyżeczka cukru pudru Bitą śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem i zagęstnikami. Przekładamy
RelaxtimeDelikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka
Słodka Stronanaleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Dodatki ulubione lody bita śmietana czekolada Naleśniki z lodami Wykonanie Zaczynamy od przygotowania patelni, będzie nam potrzebna taka niezbyt duża. Roztapiamy na niej łyżkę masła, margaryny lub oliwy. Następnie zabieramy się za suche składniki
NaleśnikiJuż prawie koniec jagodowego sezonu dlatego pomyślałam ,że upiekę serniczek jagodowy . Nie jest zbyt słodki a bita śmietana świetnie komponuje się ze smakiem jagód. Polecam bo jest bardzo łatwy do zrobienia a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny ;) Składniki na blaszkę 26 cm : Spód : - 210 g ciastek owsianych - 1 duża łyżka kakao - 30 g masła Masa serowa : - 650 g twarożku
Wypieki Renemieszamy i odstawiamy . śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach ,pod koniec dodajemy cukier puder , Składamy torciki , na dolne bezy wyciskamy (najlepiej szpryca czyli tzw rękawem cukierniczym ale można też łyżką ) bita śmietanę , układamy kilka plasterków truskawek , kładziemy drugi krążek bezowy ,na wierzch wyciskamy porcję bitej śmietany i układamy kilka plasterków truskawek , wstawiamy i przechowujemy w lodówce ,sosem polewamy tuż
Wypieki Renepomarańczową galaretką , wstawiamy do lodówki , jak zastygnie układamy po plasterku ananasa i zalewamy galaretką ananasową ,odstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin . Ubijamy bitą śmietanę ,przed podaniem dekorujemy desery bita śmietaną i listkami mięty
Wypieki Reneroku. Część zamroziłam, części nie mogłam się oprzeć i zjadłam, a część postanowiłam wykorzystać na ostatnie w tym ciasto. Tym razem powstały mini kopce kreta, wilgotne czekoladowe, babeczki, puszysta bita śmietana, a w środku niespodzianka - truskawka :). Moim domownikom smakowały bardzo, dlatego dzielę się z Wami przepisem i polecam jeśli jeszcze gdzieś znajdziecie jakieś truskawki. Składniki (na ok 20 babeczek
Cynamonowe szczęściezimnego mleka 1 dojrzały banan (obrany ze skórki, pokrojony w plasterki i schodzony w zamrażalniku przez około 30-40 minut) cukier trzcinowy do smaku (ja pomijam) opcjonalnie: bita śmietana, kakao do oprószenia WYKONANIE: Schłodzonego banana zblenduj dokładnie z mlekiem, wlej kawę i ponownie zmiksuj całość, ewentualnie dosłodź do smaku. Przelej do szklanki. Gotowe! Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną i oprószyć
Słodko-Słony Świat Ilonykawy rozpuszczalnej (można pominąć jeśli babeczki są także dla dzieci) 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki + 400 g śmietany kremówki (bita śmietana w proszku jako utrwalacz), masa krówkowa (kajmak) W misce mieszamy razem mąką, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. W osobnej misce mieszamy kakao i kawę rozpuszczalną. Do mąki
Ciastkozercymąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam
Ciastkozercymąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Gotową masę przelać do wiśni mieszając. Gotować chwilę, aż masa zgęstnieje, po czym wyłączyć palnik i dodać żelatynę, wymieszać. Bita śmietana: Zimną ś mietanę przelać do miski i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i zmiksować do połączenia składników, na koniec wsypać
Passions hobbies lifeczarnych oczyszczonych mrożonych lub świeżych 3 łyżki cukru pudru lub więcej (wedle upodobania) 1 op. galaretki truskawkowej lub owoce leśne 1 szklanka wody kilka kostek czekolady garść rodzynek opcjonalnie: bita śmietana w sprayu (lub odłożona z ubitej śmietanki) do dekoracji Przygotowanie: Porzeczki wrzuć do garnuszka i postaw na małym ogniu. Dodaj 1/3 wody i mieszaj co chwilkę przez kilka minut
Anioszek w kuchnilikier. Składniki: na dwie porcje w szklankach latte, te w których ja zrobiłam wystarczyło mi na 4 porcje 200 ml bombardino 100 ml spienionego mleka 100 ml espresso bita śmietana kakao lub czekolada to posypania Przygotowanie: Bombardino podgrzewamy delikatnie w garnku i wlewamy do szklanki. Delikatnie wlewamy do niego spienione mleko, a później espresso. Na koniec dekorujemy bitą śmietaną
Lili w kuchnidodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy
Gotowanie i blogowanie