Kolejny klasyk, który kiedyś bardzo często u nas gościł na święta, szczególnie lubiana przez moją mamę, ale i ja nie pogardzę kawałeczkiem. Kruche placki, bita śmietana i kajmak z orzechami, prosto, pysznie i bez udziwnień. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki 1 masło (opcjonalnie margaryna) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 1 łyżka śmietany
Cynamonowe szczęściebanany, bitą śmietaną i na koniec posypujemy posypką czekoladową lub kakao. Uwagi: Zanim przełożymy bitą śmietanę do szklanek musimy się upewnić że masa krówkowa nam wystygła ( w przeciwnym razie bita śmietana może się rozpuścić ). Masę krówkową i bitą śmietaną możemy przekładać do szklanek za pomocą rękawa cukierniczego ( ja nakładałam łyżeczką). Deser przechowujemy w lodówce. | TUTAJ znajdziesz
RITA food channelwaniliowego - 4 łyżki miodu lub 5 łyżek syropu klonowego (albo z agawy) lub 4 łyżki cukru - szczypta soli - szczypta cynamonu - łyżka masła - 2 łyżeczki rumu - 80 ml słodkiej śmietany - bita śmietana Przygotowanie: 1) Do garnka wrzucamy kasztany, wlewamy wodę i mleko, dodajemy cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę. 2) Po tym czasie kasztany odcedzamy. Masło
Roślinożerni urlopowiczeznakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyznakomicie i z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. P.S. Do masy serowej nie dodawałam dodatkowego cukru, gdyż według mnie galaretka brzoskwiniowa jest wystarczająco słodka. Dodatkowo bita śmietana oraz posypka z prażonych wiórek kokosowych zawierają cukier, więc cały deser jest słodki, ale nie przesłodzony. Składniki: 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietanki 30% 1 galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo
Kuchnia MagdaLenyWszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę urozmaicić ten krem
Słodki Blogdobrze nam znany krem budyniowy. Łatwo go przygotować a smakuje naprawdę obłędnie, waniliowy o idealnej konsystencji wzbogaconej odrobiną masła. Znakomicie komponuje się z kruchym ciastem, do tego galaretka truskawkowa, bita śmietana i mamy deser idealny. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: Ciasto kruche: 150g mąki tortowej 150g mąki krupczatki 150g masła o temperaturze pokojowej
Słodki BlogSernik ekspresowy w w wykonaniu i według przepisu mojej mamy. Robiąc sernik na weekend pomyślała aby dodać do niego 2 opakowania bitej śmietany i wyszedł świetny. Bita śmietana sprawia że pod wpływem temperatury sernik, aż tak się nie rozpływa. Polecam wypróbować ;). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 galaretki truskawkowe 2 galaretki cytrynowe 1 kg sera z wiaderka 2 opakowania bitej śmietany
Blog kulinarny S9.PLZostał mi kawałeczek ciasta francuskiego, postanowiłam więc zrobić z niego coś na szybko do kawy ;-) Składniki Ciasto francuskie Jajko żółtko Borówki garść Bita śmietana Gotowe ciasto francuskie rozwinąć,pokroić na kwadraty, złożyć na pół (a The post Trójkąty francuskie z borówkami i śmietaną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeśmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników
Kuchnia MagdaLenyśmietaną z jagodami. Coś wspaniałego! Jest on niesamowicie kremowy, a do tego dość wilgotny. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody doskonale równoważą słodycz białej czekolady. Całość dopełnia bita śmietana, która również doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami. Ciężko skończyć na jednym kawałku 😉 Idealne ciasta na co dzień, jak i od święta... Składniki: Spód: 150 g herbatników
Kuchnia MagdaLenymnie jednocześnie deser) gotowe! SKŁADNIKI: szklanka o pojemności 300 ml 4 kostki lodu niecałe 3/4 szklanki mleka zwierzęcego lub roślinnego przestudzone 2 espresso, u mnie z ekspresu do dekoracji bita śmietana z tartą czekoladą, u mnie dodatkowe orzeźwienie – lody śmietankowe PRZYGOTOWANIE: Przygotowuje espresso, studzę na blacie. Do szklanki wsypuję kostki lodu, wlewam do 3/4 wysokości szklanki mleko, następnie espresso
Zasmakuj Kuchnikefiru 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 czubate łyżki cukru pudru 50 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo do ozdobienia ciasta: kilka świeżych borówek amerykańskich do ozdoby bita śmietana do ozdoby (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Ciasto bez pieczenia z borówkami na kefirze: Spód z ciasteczek owsianych: Ciastka owsiane pokruszyć na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera i zmiksować
Kulinarne Przeboje