ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:157/409)

Lava Cake, czyli fondant czekoladowy 178

żółtka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 kopiate łyżki mąki szczypta chili (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: masło (do wysmarowania kokilek) kakao (do obsypania kokilek) Do podania: cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą

PatiGotuje
kawa po irlandzku 135

składniki: 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy 30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku) bita śmietana kakao w proszku lub starta czekolada do posypania wykonanie: Do szklanki lub kubka wsypujemy cukier, wlewamy whiskey, mieszamy. Następnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę, bez fusów i delikatnie mieszamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao lub startą czekoladą. Polecam

Domowy Smak Jedzenia
Ryż zapiekany z jabłkami 218

każdej porze roku!   Składniki: 2 torebki ryżu 1 szklanka mleka 2 szklanki wody szczypta soli   1/2 kostki masła 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Do garnka wlać szklankę mleka i 2 szklanki wody, dodać sól, ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy

kgwjanczewo
Tygodniowy przegląd śniadaniowy – 6 przepisów na zdrowe słodkie śniadania 209

leśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji   W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców leśnych, które konsystencja będą przypominały gęsty owocowy sorbet. Rozciągamy warstwy słomką

Karo in the Kitchen
Kawowa owsianka latte – czysta rozpusta na śniadanie! 225

płatków owsianych błyskawicznych 450ml mleka pełnotłustego 3,2%* 4 pełne łyżeczki cukru Muscovado (lepiej!) albo trzcinowego ¼ łyżeczki soli 2 shoty mocnego espresso waniliowego, po 50ml każdy opcjonalnie – bita śmietana, granola, i wiórki czekolady do dekoracji     *UWAGA – mleko bez laktozy się nie spieni

Karo in the Kitchen
Sucharkowe gofry 156

Polecam Składniki: 5 szt sucharków od Mamut Polska 1 szkl mąki 1,5 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz bita śmietana, owoce Przygotowanie: Sucharki łamiemy na małe kawałki i mielimy na pył, przesypujemy do miski. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko

słodkie i nie tylko historie kulinarne
ciasto do porannej herbaty 130

Przygotowuje się szybko , skrobia ziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny

w mojej kuchni
Pączki hiszpańskie 108

zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5   szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku   z   cytryny   Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto: 1 l oleju do smażenia papier do pieczenia garść orzechów arachidowych do posypania Wykonanie: Zagotowałam wodę z masłem i solą

Kuchnia u Krysi
WYCIECZKA do PIJALNI CZEKOLADY M. Pelczar Chocolatier 122

różnych zakątków świata.  Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet.  Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami

Fiołkowe Talerze
Jogurtowy "Eton Mess" 173

śnieżny" deser, który posmakuje każdemu - zapewniam ! Deser którym dziś częstuję na blogu, to moja wariacja na temat klasycznego deseru "Eton Mess". Eton Mess to deser bazujący na 3 składnikach - bita śmietana, bezy i owoce. W moim deserze znalazł się jeszcze jogurt. Dodatek jogurtu nadał deserowi nieco lekkości i zmniejszył słodycz. Jogurt sprawił też, że deser nie jest mdły. Do deseru

kolorowotorcikowo
Placek pomarańczowa rozkosz 124

aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę: Budyń śmietankowy 2 szt. Mleko ½ litra Cukier ½ szklanki Bita śmietana (śnieżka) 1 opakowanie Galaretka pomarańczowa 1 szt. Sok pomarańczowy 100% 1 litr Wykonanie masy: Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony

Tradycyjna Kuchnia
Blondasek bardzo jesienny, bo z jabłkami (gruszkami) i orzechami włoskimi... 148

Dzieci zjadły i zawołały o więcej. Nawet Daniel (13 miesięcy) skonsumował spory, napchany orzechami kawałek. Ciasto bardzo dobrze zgrałoby się na przykład z lodami waniliowymi, albo bita śmietana, czy sosem  custard . A przy okazji braku kalorycznych dodatków i w towarzystwie kubełka dobrej kawuni też będzie super...     Przepis z bloga  Dagmary . Składniki: (blaszka 20/20cm) 125 g masła

Lejdi of the house
Cuppa cuppa cuppa cake... 157

składniki deseru. Gotowa masę wlej do foremki. Piecz około 20-25 minut, lub do czasu, aż będzie złotawo-brazowe i sprężyste w dotyku. Podawaj na ciepło z lodami i/lub bita śmietana

Lejdi of the house
Tort malinowo-czekoladowy z galaretką 194

Zapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Francuskie rurki z nadzieniem 213

wedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić na paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony

Kuchnia domowa Ani