Dzieci zjadły i zawołały o więcej. Nawet Daniel (13 miesięcy) skonsumował spory, napchany orzechami kawałek. Ciasto bardzo dobrze zgrałoby się na przykład z lodami waniliowymi, albo bita śmietana, czy sosem custard . A przy okazji braku kalorycznych dodatków i w towarzystwie kubełka dobrej kawuni też będzie super... Przepis z bloga Dagmary . Składniki: (blaszka 20/20cm) 125 g masła
Lejdi of the houseskładniki deseru. Gotowa masę wlej do foremki. Piecz około 20-25 minut, lub do czasu, aż będzie złotawo-brazowe i sprężyste w dotyku. Podawaj na ciepło z lodami i/lub bita śmietana
Lejdi of the houseZapraszam na pyszny urodzinowy tort malinowo-czekoladowy z galaretką. Biszkopt, bita śmietana z mascarpone oraz maliny i Nutella to idealne połączenie na obchody 33 urodzin :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldwedle uznania - bitą śmietaną, kremem budyniowym lub gotowym nadzieniem cukierniczym. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko odrobina cukru do oprószenia rurek Dodatkowo: nadzienie o smaku waniliowym Lauretta lub bita śmietana lub krem budyniowy Sposób przygotowania: 1.Ciasto pokroić na paski o szerokości 1-1,5 cm. Foremki na rurki posmarować margaryną, nawinąć na nie paski ciasta zaczynając od węższej strony
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanka mąki pszennej ( 200 g ) MASA JABŁKOWA : 1- 1/5 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe BITA ŚMIETANA : 400 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru 2 cukry waniliowe po 16 g PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej ubijając dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolidzień. Spróbujcie Składniki: (na 1 porcję) 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka 2 pełne łyżeczki kawy zbożowej (u mnie Inka) szczypta cynamonu – do nabycia w Kuchnie Świata bita śmietana Syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem łamiemy gorzką czekoladę, następnie wlewamy mleko i zaczynamy całość podgrzewać na małym ogniu (mieszamy
Słodkie okruszkiprzez sito i miksując na wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 30 cm wyścieliłam papierem do pieczenia. Ciasto wylałam do tortownicy i piekłam 45 minut w temp. 170 st. C. Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix dodatki: - borówki - czekolada starta na grubych oczkach Aby dobrze ubić bitą śmietanę, przelałam ją do garnka, w której
Receptura smakuświąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi. Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich 140 g masła Składniki
Słodki Zakątekkonkuruję z teściową o tytuł Mistrzyni Serników:) Jej Isaura albo sernik z brzoskwiniami nie mają sobie równych. Ale i ja nie jestem w ciemię bita, szybko się uczę, a do tego opracowałam już swój sposob na pyszne serniki. I nieskromnie powiem, że tym czekoladowym sernikiem mogłabym wygrać niejedną konkurencję. Sernik smakuje kremowo-czekoladowo, jest wilgotny, a jednocześnie nie brakuje
Obiad gotowylaska wanilii ● 4 żółtka jajek ● 100 g drobnego cukru ● 40 g maizeny ● 6 g żelatyny w płatkach Beza włoska: ● 200 g drobnego cukru ● 75 g wody ● 4 białka jajek Bita śmietana: ● 150 ml śmietany kremówki 36% ● 1 łyżka cukru pudru ● 1 laska wanilii Niezbędne akcesoria: ● rękaw cukierniczy ● termometr ● wałek do ciasta Przygotowanie ciasta ptysiowego: W rondlu zagotuj wodę z masłem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskanastępnie przekrawamy na dwie części. MASA JABŁKOWA: • 1,5 l jabłek prażonych • 2 galaretki cytrynowe Jabłka przełożyć do garnka, dodać galaretki i podgrzać, mieszając aż galaretki się rozpuszczą, odstawić. BITA ŚMIETANA: • 400 ml śmietanki 30% • 2 x śmietan fix • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka cukru Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrami, na koniec dodać śmietan
KUCHNIA POLSKAUkładamy kolejno: kruche ciasto ciepłe jabłka kruche ciasto ciepłe jabłka (odstawiamy wszystko do wystudzenia) Gdy jabłka są już chłodne wykładamy bitą śmietanę, na chwilę wstawiamy placek do lodówki żeby bita śmietana stężała. Gdy śmietana trochę się zetnie polewamy wszystko czekolada. Artykuł Placek z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmoże być tłustsza) 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku Najpierw przygotowujemy masło. Śmietankę wlewamy do misy miksera i ubijamy na największych obrotach. Po kilku minutach, bita śmietana zacznie się rozwarstwiać i wytrąci się kefir. Jeśli podczas ubijania, będzie za bardzo chlapać, można zmiejszyć obroty. Gdy zauważymy wyraźne grudki masła, wyłączamy mikser. Powstałe masło odsączamy i kilkukrotnie
Mienta blogPolka Dot. Polecam! Koktajl pierniczkowy Składniki na 2 porcje: 400ml mleka 6 pierniczków (bez lukru, czekolady czy posypki) 1 łyżka kakao pół łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki miodu bita śmietana do podania w wersji dla dorosłych 50ml whiskey Wykonanie: Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy pokruszone pierniczki, miód, kakao oraz cynamon i podgrzewamy aż pierniczki zaczną się rozpadać (najlepiej jednak koktajl zmiksować
Smak mojej kuchniporcje) 1/3 szklanki drobnych perełek z tapioki (1 szklanka = 250 ml) 3 szklanki mleka kokosowego 3 łyżki cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 szczypta soli Dodatkowo: bita śmietana z mleczka kokosowego - klik Perełki z tapioki należy wsypać do garnuszka, zalać mlekiem kokosowym i odstawić na godzinę. Następnie dodać cukier waniliowy oraz sól i zagotować. Całość gotować na małym
Di gotuje