ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:154/409)

shake truskawkowy z lodami 138

składniki: 300 g truskawek 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych 150 ml mleka opcjonalnie: ok. 30 g cukru lub do smaku (w zależności od słodkości truskawek) bita śmietana do podania wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Podajemy od razu. Na wierzchu możemy udekorować bitą śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
Kawa mrożona z kostek – idealna na upały. I kilka słów o… 164

oraz żółtozłotą barwę. Polecam! A teraz czas na przepis Składniki: 1 szklanka espresso – wykorzystałam ESPRESSO MUJERES od Świeżo Palona 3-4 łyżki gorącego mleka + zimne mleko do uzupełnienia bita śmietana Przygotowanie: Przestudzone espresso (powinno być ciut mocniejsze, jeśli słodzicie możecie dodać cukier, ja nie używam) przelewamy do woreczka na kostki lodu (lub do foremki). Wkładamy do zamrażalnika. Gdy mamy

Słodkie okruszki
Waniliowe naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną 209

szklanka wody gazowanej 2 pełne łyżeczki cukru waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu odrobina oleju do smażenia (ja używam oleju wyłącznie przy pierwszej porcji jaką smażę) słodkie truskawki bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (można użyć miksera) mąkę, mleko, jajka, wodę i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Porcję masy (mała chochelka) wylewamy na rozgrzaną patelnię

Słodkie okruszki
Gofry 137

szklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru kryształ Szczypta soli Dodatkowo do wyboru: - cukier puder - bita   śmietana - ulubione owoce - dżem Przygotowanie: Mleko, wodę, olej oraz żółtka zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrami. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na pianę białka z dodatkiem szczypty soli

W garach u Gosi
Shake truskawkowy. Deser na słoneczne dni. 157

lubicie. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki zamrożonych truskawek 1 szklanka zimnego (!) mleka 4 gałki lodów waniliowych – dziś kupne, ale polecam domowe opcjonalnie cukier do smaku (u mnie 1 łyżka) bita śmietana + dowolna dekoracja (u mnie beza, truskawka i liski świeżej mięty) Przygotowanie: Truskawki wyjmujemy z zamrażalnika i przekładamy do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium z założonym nożem. Dolewamy

Słodkie okruszki
Tęczowy deser 121

uwielbiają - przy poprzednich deserach Fabian marudził że za słodkie że to nie takie itp tutaj bez pytań zjadł cały pucharek :) No bo co tu może być niedobrego, kolorowe galaretki, bita śmietana :) Każdy to uwielbia - więc do sklepu po składniki i przygotowujemy. Składniki: 4 kolorowe galaretki (u mnie czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta) 1 opakowanie śnieżki do ubijania 200ml mleka kilka

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Czekoladowo-orzechowy torcik lodowy 152

dużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów. Składniki: 800ml śmietany 30% 400g gorzkiej kuwertury 200g bezy 300g orzechowego krokantu 2 cukry wanilinowe Dekoracja: bita śmietana płatki czekoladowe różowe cukrowe perełki Wykonanie: 1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki. 2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Lody z gorgonzolą – genialne w smaku, proste w wykonaniu 208

metalowej miski ( tej z zamrażarki) wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, oliwę i pokruszony na naprawdę małe kawałeczki ser, dokładnie całą zawartość mieszamy trzepaczką- uwaga nie przesadzamy, bo wyjdzie nam bita śmietana :( lub jak przesadzimy bardziej to słodkie masło serowe ;) Misę wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę, wyciągamy, mieszamy masę, wkładamy na kolejne 2 godziny i znowu wyjmujemy i mieszamy

Kuchnia na wzgórzu
Kawa mrożona w dwóch wersjach + kilka słów o… 161

sposobu) na pyszną mrożoną kawę… Składniki: W ersja podstawowa: 1 mała filiżanka kawy kostki lodu zimne mleko cukier (jeśli słodzicie) Wersja wzbogacona: odrobina syropu barmańskiego o smaku amaretto bita śmietana szczypta kakao rurka Przygotowanie: Wersja podstawowa: Zaparzamy kawę wg gustu (u mnie z 1 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier). Studzimy. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około

Słodkie okruszki
ciasto 3 bit truskawkowy 183

Zapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe

Kulinarne przygody
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 131

jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka kropel aromatu pomarańczowego 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mleka 1 łyżka cukru Dodatkowo: ulubione dodatki: bita śmietana, owoce, cukier puder itd Przygotowanie: Białka ubijam przez kilka sekund przy pomocy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium. W misce miksuję żółtka z cukrem, mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, sokiem

Słodkie okruszki
Barszcz ukraiński, Trzy billboardy za Ebbing Missouri 143

warty obejrzenia film. Zdobywca 2 Oscarów. Świetna Frances McDormand w głównej roli. Źródło/Source Ukrainian beetroot soup, Three Billboards outside Ebbing, Missouri A nutritious, chockfull of vitamins soup, a bit forgotten so here I am refreshing the idea. Ingredients: a few tbs olive oil/oil, 1 piece white cabbage (I used pointed cabbage ), 2-3 beets, 2 carrots, 1 parsley

Qlinarnie i Qlinarnie
Tarta z truskawkami 144

tarty przez około 20 minut, odstawiam do wystygnięcia. Upieczony spód do tarty Ubijam śmietankę, dodaję cukier puder i jeszcze chwilę ubijam uważając żeby śmietanka się nie zmaśliła. Wykładam bita śmietanę na spód do tarty. Truskawki kroję na połówki i układam na śmietanie. Całość posypuję odrobiną tartej gorzkiej czekolady. Tarta z truskawkami gotowa. Tarta z truskawkami  SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Deser "niebo w gębie" 197

się tylko zamarzy. To, co dziś jedliśmy na deser to dosłownie „niebo w gębie” :) Składniki potrzebne do przygotowania deseru „niebo w gębie”: 2 galaretki Winiary Blue Curacao, bita śmietana w sprayu. Sposób przygotowania: Obie galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiam na blacie do wystudzenia. Gdy galaretki nie są już gorące wstawiam do lodówki

Gotuj Się Kto Może
Śmietanowiec warstwowy 138

bitą śmietanę i galaretkę tyle razy ile warstw chcę uzyskać. Na ogół w tortownicy nie zmieści się więcej niż 4 warstwy śmietanowe i 4 galaretki. Galaretka tężeje wolniej niż bita śmietana, dlatego dobrze jest rozpuszczać ją z wyprzedzeniem. Ja zaczynam przygotowywać kolejną galaretkę w momencie, gdy poprzednią chowam do lodówki do zastygnięcia, wtedy praca idzie dość płynnie. Po wylaniu

Gotuj Się Kto Może