każdym razem trochę inaczej. To upiekła na maśle z olejem. Dodałam również muscovado cukier, który nadał ciastu lekko ciągnącą konsystencję. Bardzo mi smakowała taka wersja czekoladowego ciasta. Bita śmietana i słodkie truskawki to świetny dodatek do niemalże każdego ciasta. Ciasto czekoladowe Składniki: foremka 15 cm x 25 cm 50 g masła 50 ml oleju 50 g gorzkiej czekolady, 70 % kakao
codojedzeniapięknym różowym kolorze. Każda mała dziewczynka (i nie tylko) będzie nim zachwycona. Polecam Składniki: 200 g truskawek 1 banan 1 łyżka miodu lipowego Huzar 1 szkl mleka waniliowego oraz: bita śmietana i kolorowa posypka Przygotowanie: Myjemy truskawki i odcinamy szypułki. Przekładamy truskawki do kielicha blendera, dodajemy banana oraz miód lipowy. Na koniec wlewamy mleko waniliowe (lub zwykłe) i blendujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneWypróbujcie koniecznie. Cenowo wychodzi podobnie jak to kupione w sklepie, ale smak dużo lepszy. Składniki: 660 ml śmietanki 30% szczypta soli Wykonanie: Śmietanę ubijamy mikserem. Najpierw zrobi się bita śmietana. Nie przerywamy miksowania. Śmietana się zważy. Dalej miksujemy. Zacznie wytrącać się masło. Do zimnej wody zbieramy ubite masło, zmieniamy wodę, aż będzie czysta. Ma to na celu zmycie
Z Majeczką w kuchnipół szklanki śmietanki 30% (zimnej!) 1 banan 1 łyżka miodu – u mnie lawendowy nektarowy Miód Hiszpański Huzar 2 łyżki płatków migdałowych lub wcześniej rozdrobione całe migdały sos czekoladowy bita śmietana Przygotowanie: Z obranego banana odkrawamy 4-5 plasterków. Kroimy je na półplasterki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy płatki migdałów i miód, włączamy gaz i chwilę smażymy całość delikatnie mieszając
Słodkie okruszkijajka Nieco mniej niż 1/3 szklanki stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Cukier do smaku, może być też waniliowy Ulubione dodatki : syrop klonowy, dżem, czekolada, bita śmietana czy owoce Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować mikserem. Powstałe ciasto odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Następnie smażyć placuszki porcjami na niedużej patelni na złoty kolor. Rada : placuszek
W garach u Gosiskładniki: 300 g truskawek 250 g lodów śmietankowych lub waniliowych 150 ml mleka opcjonalnie: ok. 30 g cukru lub do smaku (w zależności od słodkości truskawek) bita śmietana do podania wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładką konsystencję. Podajemy od razu. Na wierzchu możemy udekorować bitą śmietaną
Domowy Smak Jedzeniaoraz żółtozłotą barwę. Polecam! A teraz czas na przepis Składniki: 1 szklanka espresso – wykorzystałam ESPRESSO MUJERES od Świeżo Palona 3-4 łyżki gorącego mleka + zimne mleko do uzupełnienia bita śmietana Przygotowanie: Przestudzone espresso (powinno być ciut mocniejsze, jeśli słodzicie możecie dodać cukier, ja nie używam) przelewamy do woreczka na kostki lodu (lub do foremki). Wkładamy do zamrażalnika. Gdy mamy
Słodkie okruszkiszklanka wody gazowanej 2 pełne łyżeczki cukru waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu odrobina oleju do smażenia (ja używam oleju wyłącznie przy pierwszej porcji jaką smażę) słodkie truskawki bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: W misce dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką (można użyć miksera) mąkę, mleko, jajka, wodę i cukier waniliowy z prawdziwą wanilią. Porcję masy (mała chochelka) wylewamy na rozgrzaną patelnię
Słodkie okruszkiszklanka mleka ¾ szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru kryształ Szczypta soli Dodatkowo do wyboru: - cukier puder - bita śmietana - ulubione owoce - dżem Przygotowanie: Mleko, wodę, olej oraz żółtka zmiksować dodając mąkę wymieszaną z proszkiem i cukrami. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na pianę białka z dodatkiem szczypty soli
W garach u Gosilubicie. Spróbujcie. Składniki: 2 szklanki zamrożonych truskawek 1 szklanka zimnego (!) mleka 4 gałki lodów waniliowych – dziś kupne, ale polecam domowe opcjonalnie cukier do smaku (u mnie 1 łyżka) bita śmietana + dowolna dekoracja (u mnie beza, truskawka i liski świeżej mięty) Przygotowanie: Truskawki wyjmujemy z zamrażalnika i przekładamy do misy wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium z założonym nożem. Dolewamy
Słodkie okruszkiuwielbiają - przy poprzednich deserach Fabian marudził że za słodkie że to nie takie itp tutaj bez pytań zjadł cały pucharek :) No bo co tu może być niedobrego, kolorowe galaretki, bita śmietana :) Każdy to uwielbia - więc do sklepu po składniki i przygotowujemy. Składniki: 4 kolorowe galaretki (u mnie czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta) 1 opakowanie śnieżki do ubijania 200ml mleka kilka
Smacznie Pysznie Kaloryczniedużą ilością gorzkiej czekolady i orzechów to świetna propozycja dla fanów zimnych deserów. Składniki: 800ml śmietany 30% 400g gorzkiej kuwertury 200g bezy 300g orzechowego krokantu 2 cukry wanilinowe Dekoracja: bita śmietana płatki czekoladowe różowe cukrowe perełki Wykonanie: 1. Kuwerturę i bezy pokroić nożem na małe kawałki. 2. Śmietanę ubić na sztywno, miksując dodać cukier wanilinowy, pokrojoną kuwerturę, bezę oraz orzechowy
Szalona Kuchnia Ewelinymetalowej miski ( tej z zamrażarki) wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, oliwę i pokruszony na naprawdę małe kawałeczki ser, dokładnie całą zawartość mieszamy trzepaczką- uwaga nie przesadzamy, bo wyjdzie nam bita śmietana :( lub jak przesadzimy bardziej to słodkie masło serowe ;) Misę wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę, wyciągamy, mieszamy masę, wkładamy na kolejne 2 godziny i znowu wyjmujemy i mieszamy
Kuchnia na wzgórzusposobu) na pyszną mrożoną kawę… Składniki: W ersja podstawowa: 1 mała filiżanka kawy kostki lodu zimne mleko cukier (jeśli słodzicie) Wersja wzbogacona: odrobina syropu barmańskiego o smaku amaretto bita śmietana szczypta kakao rurka Przygotowanie: Wersja podstawowa: Zaparzamy kawę wg gustu (u mnie z 1 czubatej łyżeczki kawy rozpuszczalnej + cukier). Studzimy. Do wysokiej szklanki wsypujemy kostki lodu (do około
Słodkie okruszkiZapraszam na kolejne ciasto bez pieczenia. Tym razem będzie to inna odmiana wszystkim znajego ciasta 3 bit :) nie zawiera masy kajmakowej ale ma pyszny mus truskawkowy :) Polecam ! Składniki: * herbatniki 450 g Warstwa budyniowa * 500 ml mleka * 200 g masła * 3 łyżki cukru * 2 budynie śmietankowe Warstwa truskawkowa: * 500 g truskawek zmiksowanych świeżych lub mrożonych * 2 galaretki truskawkowe
Kulinarne przygody