mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki koniaku 1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku 4 jabłka cukier puder bita śmietana Sposób przygotowania : Masło z cukrem utrzeć za pomocą miksera na puszysty krem. Stopniowo dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Czekoladę połamać i umieścić w misce nad gotująca się wodą. Mieszać
Gosia gotujewymieszaj dokładnie w sporej misce. Zostaw na 30 minut. Smaż z obu stron na dobrej, nieprzywierajacej patelni i na odrobinie oleju. Pyszne ze wszystkim - dżem, bananella , Nutella, golden syrup, bita śmietana i co tam jeszcze. Szczególnie zjadliwe po dniu w szkole
Lejdi of the housełyżka stopionego masła szczypta soli sos truskawkowy: 1 opakowanie truskawek mrożonych "Hortex" (bez szypułek) 1 łyżka masła masła pół szklanki cukru trzcinowego sok z rozmrożonych truskawek szczypta kardamonu bita śmietana i starta czekolada do dekoracji Za pomocą trzepaczki zmiksuj mleko z jajkiem i szczyptą soli. Cały czas mieszając dosypuj kakao i mąkę, a na końcu wlej stopione masło. Gdy ciasto
Gotuj Sam!Świetny, szybki i prosty przepis na efektowny, walentynkowy deser. ;) Składniki: - świeże, duże i jędrne truskawki - ulubiony szampan - polewa toffi - polewa biała czekolada - posypki do dekoracji - sos czekoladowy - sos toffi - bita śmietana + mała strzykawka jednorazowa z igłą Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i dokładnie suszymy. Na każdą truskawkę odmierzamy ok. 1 ml szampana i powoli wstrzykujemy. Umieszczamy owoce w lodówce
DominikaDolciSkładniki: 1 op. herbatników owsianych z żurawiną od Cukry Nyskie 30 g masła 1 galaretka truskawkowa bez żelatyny (na 375 ml) kilka świeżych truskawek (3-4 szt) bita śmietana kolorowa posypka Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy wałkiem albo w blenderze bardzo drobno. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce (ok. 30 sekund) i dodajemy do rozkruszonych ciastek, mieszamy. Na dno silikonowych foremek do babeczek
słodkie i nie tylko historie kulinarne200ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50ml wrzątku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka Mus czekoladowy: 100g mlecznej czekolady 120ml śmietany 30% Dekoracja: bita śmietana 1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. 3. Do garnka wlać mleko, śmietanę
Szalona Kuchnia Ewelinydwukolorowy, bardzo smaczny deser. Składniki : kubek śmietany 30% -250 ml 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru kryształu Sok Jagoda-mięta Hortex 2 łyżki żelatyny kilka mrożonych jagód Bita śmietana w sprayu do dekoracji kilka listków mięty lub szałwii Wykonanie tego deseru jest bardzo proste. Śmietanę przelewamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i łyżkę żelatyny Dokładnie mieszamy i odstawiamy
Kasia i jej kobiecy światłyżki cukru 100 g masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 2 opakowania galaretki cytrynowej szczypta niebieskiego barwnika spożywczego dodatkowo: 1 opakowanie galaretki niebieskiej ok. 15 sztuk niebieskich bezików bita śmietana i cukrowe ozdoby do dekoracji Białka ubić na sztywno. Nadal ubijając powoli dosypywać cukier. Następnie dodać żółtka a później olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaróżnych zakątków świata. Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami
Fiołkowe Talerzeokoło 15 min, aby "odpoczęło" Rozgrzać gofrownicę i chochelką nakładać porcje ciasta, rozprowadzając dokładnie po kratkach. Piec około 4 min z każdej strony. Podawać posypane cukrem pudrem lub z bita śmietaną, owocami lub jak kto woli. S macznego
Radość kipiąca uśmiechem.serową: 1 kg sera na sernik (może być z wiaderka) 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżeczki kakao + ew. bita śmietana do dekoracji (ja wykorzystałam resztę kremu śmietanowego z jednorożca) Ciasteczka na spód kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy roztopione masło i mieszamy lub blendujemy. Gotowa masa powinna mieć konsystencję
Ciastkozercyskładniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Do ubitej lśniącej bezy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniarozpuszczonej w 125 ml gorącej wody -500 ml śmietany 30% PONCZ -łyżka kawy rozpuszczalnej -0,5 szkl gorącej wody MASA CZEKOLADOWA -100g czekolady mlecznej -250 ml mleka -1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g -łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy. Składniki: 500 ml ostudzonej mocnej kawy 500 ml śmietany kremówki 12 % 150 g drobnego cukru bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Kawę i śmietanę schłodzić w lodówce. Zmieszać je ze sobą, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zmiksować
The Slow Life Wifejeszcze rozpadało, ale po całkowitym wystudzeniu ładnie się wszystko trzyma. Poniżej na zdjęciu tuż po wyjęciu z formy. Smacznego! ps. To białe to moje ostatnie odkrycie, czyli wegańska bita śmietana w spreju Artykuł Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf