składniki: 100 g białek 180 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej dodatkowo: bita śmietana owoce wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy. Do ubitej lśniącej bezy dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do połączenia. Na blaszce wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniarozpuszczonej w 125 ml gorącej wody -500 ml śmietany 30% PONCZ -łyżka kawy rozpuszczalnej -0,5 szkl gorącej wody MASA CZEKOLADOWA -100g czekolady mlecznej -250 ml mleka -1 bita śmietana w proszku "śnieżka" 50g -łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szkl wody Dno blaszki 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujego podstawowym składnikiem jest kawa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik gorącej kawy. Składniki: 500 ml ostudzonej mocnej kawy 500 ml śmietany kremówki 12 % 150 g drobnego cukru bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Kawę i śmietanę schłodzić w lodówce. Zmieszać je ze sobą, dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej zmiksować. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie zmiksować
The Slow Life Wifejeszcze rozpadało, ale po całkowitym wystudzeniu ładnie się wszystko trzyma. Poniżej na zdjęciu tuż po wyjęciu z formy. Smacznego! ps. To białe to moje ostatnie odkrycie, czyli wegańska bita śmietana w spreju Artykuł Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfżółtka 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 2 kopiate łyżki mąki szczypta chili (opcjonalnie) szczypta soli Dodatkowo: masło (do wysmarowania kokilek) kakao (do obsypania kokilek) Do podania: cukier puder, bita śmietana, lody lub owoce Połamaną czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej na średnim ogniu. Odstawiamy ją do lekkiego przestudzenia. W misce ucieramy jajka, żółtka i cukier na gęstą
PatiGotujeskładniki: 200 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy 30 ml whiskey, najlepiej irlandzkiej 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub do smaku) bita śmietana kakao w proszku lub starta czekolada do posypania wykonanie: Do szklanki lub kubka wsypujemy cukier, wlewamy whiskey, mieszamy. Następnie wlewamy świeżo zaparzoną kawę, bez fusów i delikatnie mieszamy. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i oprószamy kakao lub startą czekoladą. Polecam
Domowy Smak Jedzeniakażdej porze roku! Składniki: 2 torebki ryżu 1 szklanka mleka 2 szklanki wody szczypta soli 1/2 kostki masła 2 kg jabłek 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu bita śmietana (opcjonalnie) Wykonanie: Do garnka wlać szklankę mleka i 2 szklanki wody, dodać sól, ugotować ryż . Jabłka obrać zetrzeć na tarce o grubych oczkach wycisnąć nadmiar soku. Naczynie żaroodporne smarujemy
kgwjanczewoleśne 150g skyr naturalny 250g owoców leśnych mrożonych (u mnie to mieszanka jagód, borówek, jeżyn, malin, wiśni i truskawek)+ 2 łyżki mleka 80g granoli owocowej bez cukru truskawki i bita śmietana do dekoracji W wysokiej szklance na zmianę układamy porcje skyru , granoli i świeżo zblendowanych z mlekiem owoców leśnych, które konsystencja będą przypominały gęsty owocowy sorbet. Rozciągamy warstwy słomką
Karo in the Kitchenpłatków owsianych błyskawicznych 450ml mleka pełnotłustego 3,2%* 4 pełne łyżeczki cukru Muscovado (lepiej!) albo trzcinowego ¼ łyżeczki soli 2 shoty mocnego espresso waniliowego, po 50ml każdy opcjonalnie – bita śmietana, granola, i wiórki czekolady do dekoracji *UWAGA – mleko bez laktozy się nie spieni
Karo in the KitchenPolecam Składniki: 5 szt sucharków od Mamut Polska 1 szkl mąki 1,5 szkl mleka 2 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia oraz bita śmietana, owoce Przygotowanie: Sucharki łamiemy na małe kawałki i mielimy na pył, przesypujemy do miski. Dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy. Do suchych składników wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko
słodkie i nie tylko historie kulinarnePrzygotowuje się szybko , skrobia ziemniaczana nadaj e mu lekko ści.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawi ć samo . Ciasto jest proste i pyszne! Sk ł adniki: forma o ś rednicy 20 cm 4 jajka 120 g cukru pudru 1starta skórka cytryny
w mojej kuchnizczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy : 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki mleka 1 łyżka soku z cytryny Bita śmietana 250 ml kremówki (30%) 1 łyżeczka cukru pudru Ponadto: 1 l oleju do smażenia papier do pieczenia garść orzechów arachidowych do posypania Wykonanie: Zagotowałam wodę z masłem i solą
Kuchnia u Krysiróżnych zakątków świata. Na gości czekają tu liczne niespodzianki: największa czekoladowa fontanna w Polsce mierząca 2,20 m, pociągi wożące czekoladowe smakołyki, stare maszyny do produkcji czekolady, bicie pamiątkowych monet. Zapoznać się także można z etapami procesu produkcji czekolady: - zbiory - suszenie -prażenie -łamanie i łuszczenie -mielenie -konszowanie -temperowanie W pijalni można spróbować pysznej pitnej czekolady z różnymi dodatkami
Fiołkowe Talerześnieżny" deser, który posmakuje każdemu - zapewniam ! Deser którym dziś częstuję na blogu, to moja wariacja na temat klasycznego deseru "Eton Mess". Eton Mess to deser bazujący na 3 składnikach - bita śmietana, bezy i owoce. W moim deserze znalazł się jeszcze jogurt. Dodatek jogurtu nadał deserowi nieco lekkości i zmniejszył słodycz. Jogurt sprawił też, że deser nie jest mdły. Do deseru
kolorowotorcikowoaromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę: Budyń śmietankowy 2 szt. Mleko ½ litra Cukier ½ szklanki Bita śmietana (śnieżka) 1 opakowanie Galaretka pomarańczowa 1 szt. Sok pomarańczowy 100% 1 litr Wykonanie masy: Budynie ugotować w 850 ml soku pomarańczowego z dodatkiem cukru, a pozostałym sokiem namoczyć ostudzony
Tradycyjna Kuchnia