ciasto 3 bit - 6127 przepisów (strona:149/409)

Bombardino – drink dla narciarzy z kawą 146

Składniki: – likier Bombardino (lub Ajerkoniak) – Brandy – espresso – bita śmietana   Sposób przygotowania (1 porcja): 1/2 szklanki likieru połączyć z 1/4 szklanki brandy i wlać do garnka z grubym lub podwójnym dnem. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Można też użyć kąpieli wodnej. Wlać do dużej szklanki z grubym dnem. Powoli (na łyżeczkę) nalewać jedną porcję espresso. Udekorować

MojaQchnia.pl
Mrożona kawa – wszystko, co chciałbyś o niej wiedzieć! 87

miejscu, mrożona kawa wymaga często plastikowych lub papierowych kubków (ostatnimi czasy wygrywa druga opcja – również ze względów ekologicznych), rurek (czy jak kto woli, słomek) i większej liczby papierowych serwetek (bita śmietana i mleko lubią spłynąć po ściankach kubka). Dołóżmy do tego ewentualne przyprawy, czasem bitą śmietanę z wbitym w nią kawałkiem wafelka i już cena szybuje wysoko ponad kwotę, którą

codojedzenia
ROZGRZEWAJĄCE KORZENNE KAKAO 94

posmakuje :) Składniki: * 1 szklanka mleka * 1 łyżka miodu (użyłam lipowego  Skworcu ) * 1 łyżka ciemnego kakao (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam  Skworcu ) * opcjonalnie bita śmietana w sprayu Wykonanie: Mleko wlać do garnka, dodać miód, kakao  przyprawę korzenną. Mleko doprowadzić do wrzenia, mieszając, by nie było grudek kakao. Tak przygotowane kakao przelać do szklanki

Zrób to smacznie
Przepis na kawę po wiedeńsku 104

ekspresu ciśnieniowego lub kawiarki 1-2  łyżki roztopionej czekolady lub 2 łyżeczki czekolady w proszku lub 3-5 kostek czekolady 50 ml mleka pełnotłustego lub śmietany kremówki bita śmietana posypka kakaowa lub cynamonowa lub odrobina zmielonej kawy opcjonalnie do dekoracji płynna czekolada lub syrop czekoladowy opcjonalnie cukier do smaku Uwaga: do kawy po wiedeńsku możemy użyć zarówno mlecznej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Słodkie przeboje na każdą imprezę 124

Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty gości o raczej zachowawczych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Muffinki czekoladowe 156

cukru trzcinowego 2 jajka szczypta soli 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody do dekoracji: cukier puder lub bita śmietana WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Masło stopić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i podgrzewając na małym ogniu również ją roztopić. Na koniec wlać mleko

Passions hobbies life
Pavlova 171

Pavlova jest torcikiem idealnym, jej smak to poezja, jest lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Składniki: 4 białka 250 g cukru pudru śmietanka 30%  1 łyżka cukru pudru świeże owoce Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Następnie ciągle ubijając stopniowo po łyżce dodajemy cukier puder

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto orzechowe 146

jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g zmielonych na proszek orzechów włoskich   Bita śmietana: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich   Jajko, mleko oraz olej wlać do miski, zmiksować. Dodać cukier, mąkę, proszek do pieczenia i orzechy

Simply Food
Toffinek 138

cukru wanilinowego 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa toffi: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) puszka kajmaku/masy krówkowej (510g) 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki żelatyny Bita śmietana: 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżki adwokatu/ajerkoniaku Dodatkowo: opakowanie podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers (140g) 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

PatiGotuje
Galaretka truskawkowa 90

torebki zrobię domową galaretkę z owoców. Galaretka z pomarańczy była super - teraz przyszła kolej na galaretkę truskawkową, robiłam ją już dwa razy i jest świetna. Do tego bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone i pestki granatu. Obowiązkowy listek melisy lub mięty i przepyszny deser gotowy. Polecam!:) Składniki na 4 porcje : 450 g truskawek mrożonych - w sezonie będę

cucinare
Leśny mech 75

wychodzi bardziej zielone, inni tylko odciskają nadmiar wody. Co do masy istnieje wiele pomysłów ja wypróbowałam dwa - masa z bitej śmietanki i serka mascarpone oraz bita śmietana z czerwonym barwnikiem. Czytałam też o masie z bitej śmietany i galaretki więc następnym razem spróbuję też tej opcji.  Składniki na tortownicę 24 cm : na ciasto

cucinare
kajmakowiec ze śliwką 114

Zauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia