nawet ponarzekać z tej okazji nie zdążyłam ;) To znaczy, ok, może i coś tam trochę ponarzekałam, ale to raczej z okazji zakwasów, ciężkiego treningu, diety,… Continue reading Kruche ciastka z czekoladą i orzechami
brunetkawkuchnipodczas ich pałaszowania, gdy oprócz cukru mają w sobie jakieś wartości odżywcze. W tym przypadku płatki owsiane, otręby i bakalie :) Mnóstwo bakali, bo takie najbardziej lubię :)) Przepis na te ciastka znalazł się także w zimowym wydaniu magazynu Życie ze Smakiem . Składniki: 100 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je w dłoni i układać w odstępach na blasze. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut
My simple kitchenChciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru(...)grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-23 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Di gotujedobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych fotek by wam je zaprezentować. Ciastka chrupią i naprawdę do kawy są wręcz idealne. Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe 40 minut. Z podanej ilości składników(...)odstępie ok 2-3 cm. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy by nadać im nieco bardziej płaską formę (ciasteczka mocno rosną podczas pieczenia) 8. Ciastka pieczemy 8-10 minut w 190 st C. Smacznego. ***Przepis pochodzi w książki Domowe wypieki
vaniliowoczekoladowacałej rodzinie. Są przepyszne, delikatnie miękkie w środku i cudownie kuszące swoim apetycznym aromatem. Przeważnie do masy dodaję jedynie wiórki kokosowe, ale tym razem użyłam również sezamu - co nadało ciastkom jeszcze bardziej smakowitego charakteru. Możecie je wzbogacić o ulubione nadzienie lub pozostawić bez dodatków. W każdym bądź razie - osobiście uwielbiam wszystkie wersje! A na koniec dodam, że ciasteczka(...)drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka po ostudzeniu (początkowo będą bardzo delikatne) napełnić ulubionym nadzieniem
Di gotujeMasę ciasteczkową nabieramy łyżką i pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki 9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka 10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut 11. Wyjąć z piekarnika, lekko(...)przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie, z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść 12. Mus porzeczkowy - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia
Słodki Kompromisbabeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarne Fantazje MarioliKolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą! Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli(...)pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem
Spektrum Smakułyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak 1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Ciastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama(...)żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
w mojej kuchnipiernika. Jak smakują te pierniczki? Hmm dość powiedzieć, że piekę je 3 raz w tym roku, a Świąt jeszcze nie było Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać(...)będzie dość lepkie. Zagniatamy je, starając się nie dodawać już mąki. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Ciasto wyjmujemy. Ciasto jeszcze chwilkę zagniatamy i wałkujemy. Wycinamy foremką ciastka i układamy je na papierze do pieczenia na blasze. Piecz w 170 stopniach ok 15-20 min. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/boze-narodzenie/pyszne-pierniczki/ MieszamWGarnku Artykuł Pyszne pierniczki pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkumogło ich zatem zabraknąć i w mojej kuchni. Ponieważ dorobiłam się zacnych 3 kg orzechów włoskich, przyszedł czas na ich użycie w orzechowych księżycach. To jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Delikatne, bardzo kruche i przepyszne. U nas znikały bardzo szybko, więc kolejnym razem upiekę na pewno podwójną porcję. Dodawałam, że pięknie pachną w czasie pieczenia? Zamiast zmielonych orzechów(...)włoskich, możecie użyć również mąki migdałowej. Jak dla mnie, ciastka są na tyle słodkie, że nie trzeba dodatkowo ich posypywać cukrem pudrem, ale jeśli lubicie dużą dawkę słodkiego smaku, to wymieszajcie cukier puder z ziarenkami wanilii lub z cukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne, co nie znaczy, że kruszą
Mieszam w GarnkuDzisiaj pomysł na małe, jesienne co nie co do przegryzienia, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Biszkopcikowe ciasteczka dyniowe z dodatkiem chrupiących pestek. CIASTKA DYNIOWE z CHRUPIĄCYMI PESTKAMI Składniki: (na ok. 20 sztuk) 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki cukru 1/2 kg mąki 1 jajko + 1 żółtko 125 g miękkiego masła 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)przybierze płaski kształt,więc nie trzeba go spłaszczać). Na wierzch można położyć kilka pestek dyni. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-18 minut. uwaga: Ciastka zaraz po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, ale podczas studzenia lekko stwardnieją
Bon appetit mon amiekilka moich przepisów : Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami Miodownik kajmakowy Ciasto orzechowe cappuccino Ciasteczka miodowo-orzechowe Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami
Trzeci talerztrzeba rozcinać) i delikatnie pozbywamy się powietrza. Kroimy całość na ciastka w taki sposób, aby powstały kwadraty/prostokąty z kostką w środku i sklejamy boki z każdej strony. Ciastka przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut (180 stopni
Kolorowy Przepisownikciasteczka są zdrowe, pyszne i zdecydowanie je polecam po treningu gdyż zwracają utraconą energię. Ciastka robi się szybo i są bardzo pomocne w walce ze słodyczami. Ciastka buraczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie