ciastka - 17101 przepisów (strona:247/1141)

Waniliowe serca 154

małe grudki (jak kruszonka). Następnie dodajemy jajko, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 - 5 mm i wycinamy ciastka. Wstawiamy do piekarnika(...)nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 15 minut. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, wkładamy je do miseczki razem z cukrem i wodą; dokładnie mieszamy. Przygotowanym lukrem dekorujemy ciastka

Czary - gary w kuchni
Kremówka kokosowa 134

budyniowa, a wszystko to przykryte kokosową pierzynką. Ktoś życzy sobie kawałek? ;) Polecam!      Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Ciasteczkowy spód: 250 g ciastek pełnoziarnistych, np. Digestive 80 g masła, stopionego i przestudzonego   Masa budyniowa: 1,2 l mleka 3 budynie śmietankowe (3x40 g) 6 łyżek cukru 2 łyżki wiórków kokosowych(...)Kokosowa pierzynka: 2 jajka 120 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 140 g masła, stopionego i przestudzonego 220 g wiórek kokosowych     Przygotowanie:   Ciasteczkowy spód: Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka. Dodać do nich stopione, jeszcze ciepłe masełko i wyrobić rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.   Kwadratową formę

Nastoletnie Wypiekanie
Bajaderki 127

składniki "na oko", ponieważ każde ciasto inaczej pochłonie dodatki i będzie potrzebowało innych proporcji) ok. 500 g ciast/ciastek np: muffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana)  100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku(...)łyżkę alkoholu.  W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy  (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę). Gdy masa jest już dobrze wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki

Malinowo w kuchni
ekspresowe ciasteczka z orzechami i czekoladą 663

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru 120 g masła, miękkiego 1 jajko 100 g czekolady deserowej 50 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka marchewkowe z bakaliami 473

krążki, które marchewce zawdzięczają lekko pomarańczowy kolor i swoją miękkość. Ciasteczka przygotowuje się szybko, choć gotowe ciasto uformowane w rulony należy schłodzić przez jakiś czas w zamrażarce. Do przygotowania ciastek można użyć marchewki startej na tarce o drobnych oczkach i bardzo dobrze odciśniętej. Można też tak jak ja wykorzystać tzw. pulpę powstałą z odciśnięcia miąższu od soku w wyciskarce(...)Taka marchewka jest bardzo sucha, więc jeśli będziecie korzystać ze zwykłej tarki, pamiętajcie o jej dokładnym odciśnięciu. Ciasteczka najeżone są bakaliami - nerkowcami, rodzynkami i suszoną żurawiną. Same ciastka są dość słodkie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, mają nieco "babkowy" smak. Z poniższego przepisu przygotować można około 50 sztuk . Ciasteczka marchewkowe z bakaliami Składniki: 275g mąki pszennej 75g mąki ziemniaczanej

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka Wielkanocne 127

rozsmarować na na ciasteczkach. Masa plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty.  Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować. Użyłam gotowej masy cukrowej w kolorze białym i dodatkowo zabarwiłam ją barwnikami na różne kolory

Di gotuje
Ciasteczka z mąki kokosowej dla diabetyków 508

idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były typowymi "łamaczami zębów". Mi - oraz osobie, której je przygotowałam - bardzo przypadły do gustu. Jest to wypiek, który z pewnością będzie częściej realizowany. (około 18 sztuk(...)kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.) Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem - przygotowanym z ksylitolu.      Miseczka widoczna na zdjęciu pochodzi z pracowni rzeźbiarskiej "Graciarnia

Di gotuje
Kruche ciasteczka z dżemem 146

piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.)  Ostudzić na kratce. Na środku każdego (całego) ciastka umieścić odrobinę dżemu/konfitury i przykryć ją/go ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Do wałkowania ciasta śmiało mogę polecić stolnicę silikonową , która jest do nabycia w sklepie: Przyjemne gotowanie

Di gotuje
Żytnie ciasteczka z orzechami i skórką pomarańczową 121

rozwałkowujemy wycinamy ciastka. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy do połączenia składników. Przestudzona polewamy upieczone ciastka. (ja dodatkowo posypałam suszona skórką pomarańczową

Bon appetit mon amie
Mini ptysie 149

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut .    krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym.  Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając(...)jest wstawić na około 30 minut do lodówki.) Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką. Napełniamy nią upieczone, ostudzone ptysie robiąc niewielką dziurkę z boku lub od spodu ciastka

Bon appetit mon amie
Sernik pomarańczowy 155

pomarańczy sok z 1 pomarańczy  wierzch: 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku pomarańczowego Przygotowanie: spód: Ciasteczka czekoladowe rozkruszamy na pył. Masło rozpuszczamy a ostudzone łączymy z ciastkami. Taką masę wykładamy na dno tortownicy, dociskamy dłonią i odstawiamy do lodówki. masa serowa:   Do misy miksera wkładamy przemielony ser biały (użyłam już gotowego sera na sernik z wiaderka), dodajemy(...)śmietanę, cukier, mąkę ziemniaczaną (zamiast mąki można dodać budyń waniliowy albo śmietankowy -proszek). Miksujemy do połączenie składników. Następnie dodajemy startą skórkę i sok pomarańczowy, mieszamy Masę serową przelewamy na ciastka, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni pieczemy 60-70 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku wierzch: 1 szklankę soku pomarańczowego podgrzewamy. Do gorącego soku wsypujemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia

Bon appetit mon amie
Ciastka owsiane z orzeszkami ziemnymi i żurawiną 99

Nabieramy porcję ciasta, formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją na dłoni. Przygotowane ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190*C. Ciastka powinny mieć złoty kolor. Po upieczeniu zostawiamy je do wystudzenia i stwardnienia, ciepłe mogą się rozpadać

Gotowanie i blogowanie
Czekoladowe ciastka pełnoziarniste (z żurawiną) 161

bardzo łatwo je przypiec i staną się gorzkie.) Po tym czasie ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. (Bezpośrednio po upieczeniu będą miękkie, ale potem stwardnieją.) Rada: Ciastka przed pieczenie można schłodzić w lodówce i należy pamiętać, aby piekarnik był rozgrzany. W przeciwnym wypadku istnieje prawdopodobieństwo, że ciasteczka roztopią się. Tak samo może stać się, jeśli masło

Di gotuje
Ciastka francuskie jabłkowo-migdałowe 184

Ciastka z gotowego ciasta francuskiego nadziewane jabłkami, uprażonymi mielonymi migdałami, cynamonem i posypane płatkami migdałowymi. Ekspresowy i pyszny deser do kawy lub herbaty. Polecam Składniki (na 16 ciastek) : 3 duże jabłka (użyłam jonagold) 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g) 4 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 jajko(...)kwadratu zrobić po kilka nacięć. Nałożyć farsz i przykryć ponacinaną stroną (jak kołderką ). Widelcem docisnąć brzegi ciasta i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 14 minut. Smacznego

Oryginalny smak
Ciastka z mąki kasztanowej - obłędne w smaku 154

jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że najlepsze jakie jadłam! Pachną przepięknie, ich zapach wypełnia cały dom i od razu przywołuje piękną złotą jesień.  Składniki: (szklanka ma 250ml) 1 szklanka mąki kasztanowej od Symbio 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1850 0,5 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 5 czubatych łyżek oleju kokosowego extra virgin(...)oleju ciągle zagniatając ciasto. Będzie się lekko kruszyło. Ciasto formujemy w wałek i wsadzamy do lodówki na godzinę. Z zimnego ciasta odcinamy nożem kawałki i układamy na blaszce.  Ciastka pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 180*C. Po upieczeniu zostawiamy je na blaszce do wystudzenia, nie przekładamy na kratkę. Na zdjęciach: złoty talerzyk deserowy - Antykwariat

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania