ciastka - 17601 przepisów (strona:255/1174)

Ciasteczka owsiane czekoladowo-kokosowe (chrupiące) 173

połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki. Jeśli je pieczenie w kilku turach - surową masę trzymajcie w lodówce.) Piec (w rozgrzanym(...)piekarniku) około 18 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche.    Możecie zrobić te ciasteczka na taki sposób ( klik ).   Mąka i płatki owsiane do nabycia tu: http://www.mlynystoislaw.pl

Di gotuje
CIASTKA FRANCUSKIE (składane na 2 sposoby) 355

cukru * dowolne owoce (u mnie były to truskawki i borówki amerykańskie) * cukier puder do posypania Wykonanie: Serek typu Philadelphia wymieszać dokładnie z cukrem. Najpierw opiszę jeden sposób zwijania ciastek, następnie drugi. Płat ciasta rozciąć na kwadraty o długości boku około 9 cm. Każdy kwadrat naciąć na rogu ( jak na zdjęciu) na długość około(...)środku. Na sklejony środek ciasta położyć jedna borówkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 15-20 minut. Schłodzone posypać cukrem pudrem. Teraz czas na drugą propozycję zwijania ciastek. Drugie opakowanie ciasta francuskiego również rozkroić na kwadraty o tej samej długości boków. Tutaj użyte zostaną truskawki, które trzeba wcześniej oczyścić. Każdy kwadrat ciasta złożyć lekko

Zrób to smacznie
Ciasteczka owsiane z suszonymi bananami i czekoladą 152

Można je przechowywać (szczelnie zamknięte) nawet ponad tydzień! Upiekłam dwa duże słoje od Friends of Glass - choć wiem, że szybko opustoszeją... Każdy tylko chodzi po domu i podciąga po ciastku (dobra, biorę po kilka)... Cóż... - strasznie kuszą! Spróbujcie! (około 28 sztuk) 200g masła/margaryny 130g cukru 1 jajko 250g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 150g płatków owsianych (dodałam jeszcze(...)bananami oraz posiekaną (nie na drobno!) czekoladą. Z masy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę delikatnie spłaszczyć i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Miedzy ciastkami należy zachować odstępy, ponieważ odrobinę się rozrosną.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione. Początkowo będą delikatne, ale później stwardnieją.) Po ostudzeniu

Di gotuje
Ciasteczka chałwowo-owsiane (z chałwą) 246

kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Każdą kuleczkę obtoczyć w płatkach owsianych i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Ostęp pomiędzy ciastkami powinien być dość spory, ponieważ ciastka rozlewają się na boki. Nie należy ich spłaszczać.) Piec około 15-17 minut w 180 stopniach. Ostudzić (aż stwardnieją) w piekarniku na wysuniętej blaszce.  Chałwę i inne produkty

Di gotuje
Bezglutenowe ciasteczka chałwowo-kokosowe (bez masła i jajek, vege) 221

delikatne. Już sam zapach niezwykle kusi, a po pierwszym kęsie - wyczuwalny jest mocny smak chałwy i kokosa. Trudno oprzeć się pokusie i nie zjeść przynajmniej kilku na raz! Ciastka te nie zawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych(...)włoskiego. Każdą kuleczkę dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-12 minut w 175-180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.)   (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki

Di gotuje
Ciasteczka z kaszy jaglanej i płatków owsianych (z truskawkami i żurawiną) 135

przemycenie" do naszego jadłospisu? Są doskonałą alternatywą dla niezdrowych słodkości i idealnie zaspokajają ochotę na "coś słodkiego". Płatki owsiane i żurawina także nie są obojętne dla naszego organizmu. Ciastka posiadają miękkie wnętrze i przyjemnie chrupiący wierzch.  Całość jest idealnie dopasowana smakowo i kusząco pachnie. Zresztą sami spróbujcie! (13-14 sztuk) 100g kaszy jaglanej z żurawiną i nasionami chia(...)Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach. (Najlepiej użyć opcji grzewczej góra-dół. Osobiście korzystam z piekarnika gazowego i 10 minut przed końcem pieczenia ciastka przewróciłam na drugą stronę. Powinny być całkowicie zarumienione.)   Składniki do ciasteczek znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty

Di gotuje
Przepis na ciasteczka z czekoladą 153

rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie o średnicy 10 cm, wytnij okrągłe ciastka i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciastka przez 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. The post Przepis na ciasteczka z czekoladą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasteczka karmelowo-kokosowe z płatkami owsianymi 151

pomysłem. Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje serduszko i będą (a właściwie już są) często przyrządzane. Sami spróbujcie! (około 20 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków(...)odstępy, ponieważ ciasteczka "nie rozlewają się" na boki, a jedynie odrobinkę rosną do góry.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 13 minut w temperaturze 160 stopni. (Staną się ładnie pomarańczowe.) Ciastka odstawić do wystygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia - stwardnieją

Di gotuje
Eklerki, ptysie i inne "dziwolągi" :) 205

jajka i białka. Zmiksuj na gładką masę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nastaw piekarnik na 200*C (termo obieg). Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na blaszce ciastka w dowolnym kształcie. Piecz około 20 minut u 200*C. Upieczone eklerki przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem budyniowy: ½   l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia(...)puszystą masę, w międzyczasie zimny budyń przetrzyj przez metalowe sitko i dodawaj łyżka po łyżce do masy maślanej. Miksuj do czasu wykorzystania całego budyniu i uzyskania gładkiego kremu. Ciastka przetnij na pół i za pomocą szprychy cukierniczej napełnij eklerki. Wierzch udekoruj według uznania, np. polej polewą czekoladową i posyp cukiereczkami.  Gotowe

Kulinarna (nie)codzienność
Ciastka chałwowo-kokosowe z czekoladą (z mąki graham) 166

suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach. (Powinny być delikatnie(...)zarumienione. Dłużej pieczone nie będą miały miękkiego wnętrza i w całości staną się chrupiące - też pyszne.) Ciastka odstawić do wystygnięcia - stwardnieją i staną się kruche

Di gotuje
KAKAOWE CIASTKA Z MUSLI (bez pieczenia) 170

przygotowanej masy łyżką wykładać na blaszkę małe ciasteczka. Odstawić do stężenia masy, na około 2-3 godziny. Z podanych proporcji wyszło mi 28 ciastek. Do wykonania ciastek wykorzystałam przepis na  ciasto z płatkami owsianymi

Zrób to smacznie
Kruche maślane ciasteczka z czekoladą (jak pieguski)… 165

kolorowe pudełka. Domowe, pachnące na cały dom, jeszcze ciepłe ciastka po prostu nie mają sobie równych :) Do naszych ulubionych od zawsze należały ciasteczka owsiane i najlepsze pod słońcem ciastka z drobinkami czekolady z przepisu Nigelli. Uwielbiamy je i jadamy często (ok, może nawet… Continue reading Kruche maślane ciasteczka z czekoladą (jak pieguski

brunetkawkuchni
Welsh cakes - walijskie ciasteczka smażone (również w wersji pieczonej) 178

Cakes to walijskie przysmaki, które przyrządza się 1-go marca (w dniu Św. Dawida, patrona Walii). Z reguły ciasteczka powinny być smażone - ja natomiast przygotowałam ich dwie wersje. Połowę ciastek usmażyłam (na zdjęciu - te na talerzyku), a resztę upiekłam. Oba rodzaje wyszły baaaardzo pyszne i cudownie pachnące. Sama nie wiem, które są lepsze i przy kolejnej okazji nadal będę(...)225g mąki pszennej (użyłam typu 405 ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 50g masła 50g smalcu 75g cukru 1 jajko 2 łyżki mleka Dodatkowo: 50g czekolady Ponadto: olej do ciastek smażonych (użyłam kokosowego) Czekoladę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wszystkie składniki zagnieść i połączyć z czekoladą. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego kółka

Di gotuje
Ciasteczka miodowe (z karobem) 193

posypki cukrowe (szczególnie ta cynamonowa) okazały się rewelacyjnym pomysłem. Ogólnie rzecz biorąc - ciasteczka wyszły pyyyszniutkie. Od razu urzekły mnie lekko miękkim wnętrzem i cudownym posmakiem miodu. Spróbujcie sami, ponieważ ciastka są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu! (24 sztuk) 250g mąki pszennej 125g masła/margaryny 70g cukru 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki karobu (można(...)wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Nie trzeba ich spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same odrobinę rozejdą się na boki. Odstępy nie muszą być bardzo duże, gdyż ciastka niewiele urosną.) Piec około 12 minut w 180 stopniach. (Początkowo będą mocno mięciutkie, ale podczas stygnięcia - stwardnieją

Di gotuje
Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 154

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną(...)gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.)  Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Di gotuje