ciastka - 17101 przepisów (strona:246/1141)

Smalczyki waniliowe (super kruche ciasteczka ze smalcem) 151

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Tradycyjna kuchnia . Przepis odrobinkę zmodyfikowałam, dodałam cukier i upiekłam ciasteczka w wersji waniliowej. Smalec nadaje ciastkom kruchości i uprzedzając pytania - absolutnieee nie jest wyczuwalny.  Osobiście lubię z nim "pracować" i często używam jako składnika niektórych ciasteczek. Jak wspomniałam - ciasteczka są super kruche (i jednocześnie takie delikatne)! Dodatkowo cudownie pachną(...)gładką masę. (Margaryny nie trzeba stapiać.)  Ciasto rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 1/2-1 cm i wykrawać z niego okrągłe kształty. W powstałych kółkach powycinać mniejsze otworki. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem

Di gotuje
Baletki- domowe ciastka 147

Ciastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem.  Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną się lekko rumiane. Studzimy, smarujemy jedną stronę dżemem i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe

Tagebuch po polsku
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 150

odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko rumiane.) Ostudzić na kratce. (Ciastka bezpośrednio po upieczeniu są dosyć miękkie, ale po wystygnięciu staną się niezwykle chrupiące

Di gotuje
Śniadaniowe ciastka z kakao i płatkami kukurydzianymi (z serwatką w proszku) 142

wyrobach cukierniczych. Niestety w internecie nie mogłam na ten temat nic znaleźć (niby można wszystko?), a pytając innych, ciągle była odpowiedź: "nie wiem, nie mam pojęcia". Ale już wiem! Ciastka dzięki niej posiadają bardzo fajną "skórkę", strukturę i niepowtarzalny efekt smakowy. Podobno jej dodatek (wiążąc wodę) sprawia też brak zakalca (przetestuję) w chlebach i innych cudeńkach cukierniczych. A ogólnie(...)dość lepka, ale taka powinna być.) Niewielkie porcje ciasta (za pomocą łyżki stołowej) - wykładać (zachowując spore odstępy) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu odległości między ciastkami, ponieważ podczas pieczenia urosną. Tak samo nie trzeba ich wygładzać lub idealnie formować - same osiągną swoją gładkość.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10 minut w 180 stopniach. (Uwaga

Di gotuje
Wafle imbirowe 131

przedpołudniowej kawy proponuję pyszne ciastka imbirowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Każdemu będą smakować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych, 1 puszka masy kajmakowej, 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru, 1 tabliczka mlecznej czekolady, czekoladowe kuleczki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Masę kajmakową przekładam z puszki do miseczki. Dodaję mielony imbir i dokładnie mieszam.  2. Na jednym(...)dociskam i odstawiam na około 3 godziny w chłodne miejsce. Następnie wafle kroję na trójkąty. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Rozpuszczoną czekoladą robię na ciastkach esy floresy. Gotowe ciasteczka posypuję czekoladową posypką

Tradycyjna kuchnia Kasi
WŁOSKIE CIASTECZKA WANILIOWO-KAKAOWE 153

wyszukanych składników, a efekt?  Są pyszne, mięciutkie i  rozpływają się w ustach :)  Dodatek skórki pomarańczowej zdecydowanie wzbogacił ich smak. Składniki na jasne ciasto: (na 4 blachy ciastek) 220 g mąki 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 budyń waniliowy z cukrem 115 g cukru pudru 1 łyżka  domowego cukru waniliowego(...)formujemy z każdej wałeczek o grubości palca.  Oba wałeczki łączymy  razem rolując je.  Z otrzymanego długiego, dwukolorowego wałka odcinamy równe kawałki, formując z każdego kawałka kółko. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli do chwili, aż zaczną się lekko rumienić, studzimy na kratce. Oczywiście z dwukolorowego ciasta

Walijskie Pichcenie
Szybkie delicje z żelkami 105

Były zamknięte, z długim terminem ważności... "Nie ma tego złego - co by na dobre nie wyszło..." Szybkie delicje okazały się hitem, a teraz specjalnie kupuję żelki, aby przygotować takie ciastka.   100g żelków 10-12 okrągłych biszkoptów Polewa: 40-50g czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki(...)Żelki rozpuścić w garnku z grubym dnem (szybko tężeją, masa jest dość klejąca i ciągliwa). Czekoladę roztopić z dodatkiem śmietanki. Biszkopty rozłożyć na płaskiej powierzchni i na każdym ciastku ułożyć po 1 łyżeczce masy żelkowej. Po kilku minutach - polać płynną czekoladą. Udekorować wg uznania. (Użyłam posypki cukrowej, startej czekolady oraz zmielonych orzeszków.) Odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy

Di gotuje
Drożdżowe ciasteczka "eSki" 338

Jeśli mam być szczera, to ciastek choć było sporo- już dawno nie ma.  A namówiła mnie na nie (w sumie namawiać mnie wiele nie musiała) Teściowa, z którego zeszytu wzięłam przepis.  Polecam zwłaszcza osobom, które mają małe dzieci, nie dość że można im dać zajęcie, to jeszcze takie domowe słodkości są na pewno zdrowsze od takich zakupionych(...)papierem do pieczenia pamiętając by zachować odstępy pomiędzy nimi. Posypujemy cukrem kryształem i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do zrumienienia (15-20 minut w zależności od grubości ciastek).  U mnie z 3/4 porcji wyszło 5 dużych blaszek, więc jeśli aż tylu nie chcecie, to możecie składniki odpowiednio zmniejszyć

Kuchnia w czekoladzie
Ciastka czekoladowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną 210

moim przypadku (wstyd się przyznać) koniec nastąpił po... 14-tu. Że są pyszne, rewelacyjne - to mało powiedziane.  Zachęcam, abyście sami wypróbowali przepis. U mnie ciastka zdecydowanie wpisały się do grafiku obowiązkowych wypieków i to do tych częstszych. (około 33 sztuk) 170g mąki pszennej  140g masła/margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30g kakao 1 jajko 160g cukru(...)ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!)  Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach (bez termoobiegu, z termoobiegiem - w 180 stopniach). Po 15 minutach pieczenia - ciastka będą chrupiące na zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Po 18 minutach - będą całe chrupiące. Ciasteczka ostudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Di gotuje
Kolorowe kruche ciasteczka 152

kulkę lekką spłaszczyć, obtoczyć w posypce (całą lub jedną stronę) i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Należy pamiętać o zachowaniu dużych odstępów, ponieważ ciastka sporo urosną.) Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-20 minut w 170 stopniach. (Korzystam z piekarnika gazowego.) Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. (Początkowo będą miękkie i delikatne, ale po wystygnięciu

Di gotuje
Mleczne przekładańce na waflach z czekoladą 204

przynajmniej wiem, co jest w środku. Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka polałam tylko częściowo czekoladą, bo już mi się nie chciało jej podgrzewać i nie na wszystko starczyło. Jeśli chodzi o wafle, to wykorzystałam połowę ze standardowego opakowania kwadratowych wafli(...)Można przygotować z całego opakowania, ale wtedy krem i czekoladę przygotuj z podwójnej ilości składników. Nie wiem, jak długo ten krem można przechowywać (ale koniecznie w lodówce). U mnie ciastka wytrzymały do wtorku (a robiłam w niedzielę po południu) i były dalej pyszne. Składniki na ok 15 sztuk: Krem mleczny 1/4 szklanki 250 ml mleka 2-4 łyżek cukru

Anioszek w kuchni
Trufelki kawowo-migdałowe 181

rozpuszczalną na puszystą masę. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 2. Płatki migdałowe siekam nożem. Przygotowanie ciasteczka obtaczam w płatach migdałowych. Ciastka układam na talerzu i wkładam na godzinę do lodówki. Do przygotowania trufelków wykorzystałam płatki migdałowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Płatki migdałowe MAKAR to doskonały dodatek(...)ciast, ciastek i deserów. Produkt spełnił wszystkie moje oczekiwania. Płatki nie były połamane i miały doskonały smak. Warto je zakupić i wykorzystać do przygotowania pysznych wypieków. Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 137

łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy dolać odrobinę mleka.) Z ciasta(...)cukrze i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione. Pieczone dłużej - będą zbyt twarde.) Ciastka ostudzić na kratce

Di gotuje
Rogaliki trzyskładnikowe 164

słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie(...)się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości

Czary - gary w kuchni
Tawa - tawas 128

trzeba było zorganizować coś szybkiego na słodko, a chętnego na szybkie pójście do sklepu zabrakło ;-) sięgnęłam więc po przepis, wyjęłam z szafki wszystko co potrzebne i po kilku minutach ciastka były gotowe :-) a że najlepiej smakują lekko ciepłe, to okazały się strzałem w dziesiątkę :-) SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miękkiego masła(...)tawas na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. Zamiast cukru możecie też wykorzystać płynny miód - można nim polać ciastka lub podać w małych miseczkach i zamaczać je bezpośrednio przed jedzeniem

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania