Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 prostokątów. Na każdym rozkładamy szpinak, kawałki wędzonego łososia oraz słodką kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Przed końcem pieczenia na każdym ciastku rozkładamy plastry sera camembert. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciepłych mini tartach rozkładamy resztę sera feta. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem oraz czerwonym pieprzem
VioletoweKucharzeniemiędzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z odrobiną mleka i rozsmarować po wierzchu gotowego ciastka. (*) Czas "pieczenia" może różnić się w zależności od rodzaju kuchenki, dlatego warto obserwować rosnące ciastko. Bywa, że czasami u niektórych osób wystarczą 2 minuty, a u innych więcej
Di gotujekokos, albo z wierzchu posypując przed pieczeniem drobny cukier do wypieków. Zwykłe bo dziecinnie proste, natomiast niezwykłe bo z moim imieniem haha ;) Składniki na około 45 ciastek: * 400 g mąki pszennej * 80 g cukru pudru * 200 g masła- zimnego * 1 jajko * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli Wykonanie: Z podanych wyżej składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby(...)grubość około 4-5 mm. Wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić ciasteczka na około 12-15 minut. Wystudzić na kratce. Przepis idealny na ciastka z wyciskanym wzorkiem
Zrób to smaczniekremówka - z kremem waniliowo-budyniowym. W Łodzi również są oba ciastka, ale nazywa się je już w odwrotny sposób. Natomiast w Krakowie za kremówką uznaje się ciastko z kremem budyniowym, ponieważ napoleonka zawiera krem zrobiony na bazie białek. Ja pochodzę z Białegostoku i przyznam, że od dzieciństwa uwielbiałam napoleonki. Hmm... a z jakim kremem? Szczerze
Di gotujeJeżeli chcemy mieć szybko domowe ciastka, to tylko z gotowego ciasta francuskiego :) Potrzebujemy :) ciasto, dżem lub owoce, jajko ... Ciasto rozwijamy i wycinamy nasze ciasteczka:) Napełniamy dżemem, zawijamy(...)smarujemy rozbitym jajkiem, jeżeli ktoś chce dodaje posypkę... Jak widać ja dodałem posypkę owocową, kakaową i wiórki kokosowe. Pieczemy 20 min w 180 st.C i już :)) Najlepiej prezentuje się ciastko trójkątne, polecam właśnie takie ciastka. Wycinamy kwadrat, nakładamy dżem i składamy :) Smacznego
chleba naszegoZamiast zwykłego tłuszczu (margaryny, masła, oleju) użyłam awokado, jest to dobre rozwiązanie dla osób, które muszą stosować dietę niskotłuszczową. Dodatkowo ciastka zawierają dużo błonnika oraz cynamon co nie będzie skutkować wysokimi skokami cukru we krwi. Składniki: awokado łyżka kakao 2 jajka 2 cm imbiru łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki stewii pół szklanki mąki pełnoziarnistej pół szklanki(...)widelcem. Imbir zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce: awokado, kakao, jajka, imbir, proszek do pieczenia, stewię, mąkę oraz płatki owsiane. Nakładaj łyżką porcje ciastek na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz 10-15 minut
wysmienity180C. Ciastka wkładać papierem do góry, po chwili papier usunąć. Gniazdka smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe ciastka oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
Pełny talerzwałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka. 6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości): 191 kcal 3,5 g białka 12,5 g tłuszczów(...)tłuszczy nasyconych) 22,1 g węglowodanów ogółem 2,1 g błonnika pokarmowego IG** = 42 (niski) Ładunek glikemiczny porcji 3 ciastek = 8 (niski
Vroblewska-fitlifekilku blogach, jak to w karnawale, mignęły mi oponki. Spostrzegawcze moje latorośle również dostrzegły te ciacha i zaczęły domagać się takowych. Odkurzyłam więc stary przepis i tak oto są. Ciastka z bardzo adekwatną nazwą. W zjedzeniu olbrzymich ilości jeszcze ciepłych oponek powstrzymuje mnie jedynie migocząca gdzieś w głowie wizja przyszłości, w której cała zbudowana jestem właśnie z oponek poprzeplatanych(...)nadmiaru mąki i wkładać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć po ok. 3 minuty z obu stron na złocisto-brązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe ciastka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Pełny talerztarteletki są naprawdę bardzo smaczne i warte spróbowania. Nie są trudne w przygotowaniu. Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk mazarynek. W zakładce CIASTKA znajdziecie przepisy na inne smaczne ciastka i babeczki. Żródło Książka Wypieki Najlepsze przepisy z całego świata Polecam! Ciasto 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g cukru 115 g masła 1 jajko
O kuchni z uczuciemKażdą kulkę połóżcie na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów (na standartowej blasze mieści się około 9 takich kulek), spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm. Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną
OliveandThymerolad – mam nadzieję, że ten etap pracy nie nastręczy Wam trudności, bo też w praktyce jest prostszy, niż może na to wskazywać długość opisu. Wasz wysiłek zostanie sowicie wynagrodzony – ciastka są zupełnie nietuzinkowe i smakują fantastycznie! Składniki na ciasto (2 rolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej 75 g migdałów zmielonych(...)blasze – wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ° C, piec około 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone rolady pozostawić na blasze do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu pokroić na prostokątne ciastka. Smacznego! *Najlepiej jest użyć stosunkowo miękkie figi (np. ze świeżo otwartego opakowania), bardzo twarde mogą nie zostać zmiksowane w melakserze o mniejszej mocy – wówczas koniecznym może być ich wcześniejsze, krótkie
Even Better Foodmlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić(...)rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach. Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy. (*) Można też użyć górskich . Wedy polecam je bardziej rozdrobnić
Di gotujeOwsiane ciasteczka firmy Hans Freitag. Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy(...)wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona blogerka Joanna ogłosiła na swoim blogu Liebesbotschaft do wygrania 25 boxów z ciasteczkami owsianymi firmy Hans Freitag. Ciastka lubię, owsiane nawet bardzo, zglosiłam się i o dziwo wygrałam. W środę dostałam
dolcevitainmykitchenksiężyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastkami i piec około 13-15 minut. Wystudzić. Zimne ciastka obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym
Zrób to smacznie