ciastka - 17101 przepisów (strona:241/1141)

CYNAMONOWE CIASTKA OWSIANE Z CZEKOLADĄ (albo bez) 164

Każdą kulkę połóżcie na blasze wyłożonej papierem, pamiętając o zachowaniu sporych odstępów (na standartowej blasze mieści się około 9 takich kulek), spłaszczcie ręką lub spodem dużej łyżki- powinny powstać ciastka o grubości ok 0,5 cm. Pieczcie około 10-12 minut - do zarumienienia, studźcie na kratce. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę. Spód wystudzonych ciastek maczajcie lub smarujcie roztopioną

OliveandThyme
Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców 177

rolad – mam nadzieję, że ten etap pracy nie nastręczy Wam trudności, bo też w praktyce jest prostszy, niż może na to wskazywać długość opisu. Wasz wysiłek zostanie sowicie wynagrodzony – ciastka są zupełnie nietuzinkowe i smakują fantastycznie! Składniki na ciasto (2 rolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej 75 g migdałów zmielonych(...)blasze – wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 ° C, piec około 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone rolady pozostawić na blasze do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu pokroić na prostokątne ciastka. Smacznego! *Najlepiej jest użyć stosunkowo miękkie figi (np. ze świeżo otwartego opakowania), bardzo twarde mogą nie zostać zmiksowane w melakserze o mniejszej mocy – wówczas koniecznym może być ich wcześniejsze, krótkie

Even Better Food
Sasanki - ciastka owsiane z sezamem w czekoladzie (z nutą kawy) 149

mlekiem. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 20-30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać z niego (np. szklanką) okrągłe ciasteczka. Ciastka przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia i wstawić(...)rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach, po czym ostudzić na kratce. Czekoladę rozpuścić z łyżką masła i opcjonalnie wymieszać z kawą, a następnie posmarować (jednostronnie) po ciasteczkach. Ciastka odstawić do momentu zastygnięcia polewy.  (*) Można też użyć górskich . Wedy polecam je bardziej rozdrobnić

Di gotuje
Ciasteczka owsiane. 169

Owsiane ciasteczka firmy Hans Freitag. Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy(...)wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona blogerka Joanna ogłosiła na swoim blogu Liebesbotschaft do wygrania 25 boxów z ciasteczkami owsianymi firmy Hans Freitag. Ciastka lubię, owsiane nawet bardzo, zglosiłam się i o dziwo wygrałam. W środę dostałam

dolcevitainmykitchen
KRUCHE KSIĘŻYCE MOCNO WANILIOWE 130

księżyca. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180'C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastkami i piec około 13-15 minut. Wystudzić. Zimne ciastka obtoczyć w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym

Zrób to smacznie
Kruche ciastka z czekoladą i orzechami… 170

nawet ponarzekać z tej okazji nie zdążyłam ;) To znaczy, ok, może i coś tam trochę ponarzekałam, ale to raczej z okazji zakwasów, ciężkiego treningu, diety,… Continue reading Kruche ciastka z czekoladą i orzechami

brunetkawkuchni
Ciastka owsiane z bakaliami 140

podczas ich pałaszowania, gdy oprócz cukru mają w sobie jakieś wartości odżywcze. W tym przypadku płatki owsiane, otręby i bakalie :) Mnóstwo bakali, bo takie najbardziej lubię :)) Przepis na te ciastka znalazł się także w zimowym wydaniu magazynu Życie ze Smakiem . Składniki: 100 g masła 200 g cukru pudru 2 jajka 180 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Wsypać bakalie i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je w dłoni i układać w odstępach na blasze. Ciastka piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut

My simple kitchen
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą 123

Chciałam wykorzystać resztki kleiku ryżowego oraz zachciało mi się ciasteczek owsianych z czekoladą. Postanowiłam więc połączyć wszystkie te składniki i właśnie tak powstały jedne z najlepszych i super chrupiących ciastek. Są naprawdę rewelacyjne i praktycznie rozpływają się w ustach. Daleko im do twardości, nie kruszą się, a jednocześnie zachwycają swą chrupkością. Jeśli wolicie słodkie rzeczy - możecie dodać więcej cukru(...)grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-23 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Po ostudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Di gotuje
Kruche ciasteczka pomarańczowe z czekoladą 157

dobrze się przechowują w szczelnych pojemnikach nawet powyżej 1 tygodnia, chodź ostatnim razem gdy je robiłam znikły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić fajnych fotek by wam je zaprezentować. Ciastka chrupią i naprawdę do kawy są wręcz idealne. Złociste lub lekko zarumienione smakują wybornie i pomyśleć że na ich przygotowanie wystarczy nie całe 40 minut. Z podanej ilości składników(...)odstępie ok 2-3 cm. Wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy by nadać im nieco bardziej płaską formę (ciasteczka mocno rosną podczas pieczenia) 8. Ciastka pieczemy 8-10 minut w 190 st C.  Smacznego.  ***Przepis pochodzi w książki Domowe wypieki

vaniliowoczekoladowa
Ciasteczka z kleiku ryżowego (z konfiturą) 146

całej rodzinie. Są przepyszne, delikatnie miękkie w środku i cudownie kuszące swoim apetycznym aromatem. Przeważnie do masy dodaję jedynie wiórki kokosowe, ale tym razem użyłam również sezamu - co nadało ciastkom jeszcze bardziej smakowitego charakteru. Możecie je wzbogacić o ulubione nadzienie lub pozostawić bez dodatków. W każdym bądź razie - osobiście uwielbiam wszystkie wersje!  A na koniec dodam, że ciasteczka(...)drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka po ostudzeniu (początkowo będą bardzo delikatne) napełnić ulubionym nadzieniem

Di gotuje
Dyniowe ciasteczka z konfiturą porzeczkową i czekoladą 75

Masę ciasteczkową nabieramy łyżką i  pomagając sobie drugą wykładamy na blachę w dość dużych odstępach, gdyż ciastka rozlewają się na boki 9. Spłaszczyć łyżką i na każde ciastko nałożyć 1 łyżeczkę musu porzeczkowego i za pomocą patyczka rozprowadzić go po ciasteczka 10. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 10 minut 11. Wyjąć z piekarnika, lekko(...)przestudzić, następnie przełożyć na kratkę, ciastka tuż po upieczeniu są bardzo miękkie,  z czasem twardnieją i łatwiej je przenieść 12.  Mus porzeczkowy  - porzeczki obieramy z ogonków, dodajemy do rondla razem z cukrem i sokiem z cytryny i gotujemy ok 10-15 min, następnie przecedzamy przez sito, mocno dociskając łyżką, odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia

Słodki Kompromis
BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ 119

babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach.  Ciastka pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Orzechowe love 166

Kolejny przepis na ciasteczka last minute :) Orzechowe ciastka ze smakowitą konfiturą!  Znajdziecie go również w mojej publikacji w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po 0,5 szklanki orzechów włoskich i migdałów odrobina startego świeżego imbiru 4 łyżki masła szczypta soli(...)pieczemy ok. 5-8 min. Upieczone ciasteczka układamy na kratce, i kiedy będą już zupełnie wystudzone posypujemy je cukrem pudrem, a następnie nakładając po pół łyżeczki konfitury na pełne ciastko, przykrywamy je ciastkiem z okienkiem

Spektrum Smaku
Kruche ciastka z powidłami, bezą i orzechami włoskimi 317

średnich obrotach miksera. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Masę bezową wyłożyć na schłodzone ciasteczka, dobrze rozsmarować po ich powierzchni. Na górę dać kawałek orzecha włoskiego. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 30 minut. U mnie trwało jakieś 5 minut krócej. Upieczone ciasteczka wyjąć z piekarnika i ostudzić. Smacznego!   Źródło: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Piernikowe ciasteczka z ajerkoniakiem 176

łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml) ajerkoniak 1 1/2 filiżanki (172g) cukru pudru 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Ciastka dużo rosną ,ja niestety zrobiłam za duże ,ale z „pomocnikami”piekłam. Dlatego tez wyrosły ogromne  i musiałam przekrawać .Nic innego nie pozostało jak piec szybko druga partię sama(...)żaroodpornej. Dodawać cukier puder porcjami ,energicznie trzepać trzepaczką ,do połączenia składników. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty to po prostu dodać ciut wody .Smarować ciastka lukrem , przechowywać w szczelnie zamkniętym  pojemniku

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania