amoul to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do tego celu przeznaczonej ręcznie wykonywanej, drewnianej foremki taabeh, podłużna zarezerwowana jest dla ciasteczek z nadzieniem pistacjowym, kopułkowata dla tych z nadzieniem z orzechów włoskich, a płaska, okrągłą(...)mahlep (czyli zmielonych ziaren wiśni wonnej) warto jednak się o to pokusić, bo ciasteczka przygotowane według tradycyjnej receptury są przepyszne. Jeśli nie jesteście skłoni do zakupu foremki taabeh, można ciastka formowac w dłoniach. Przechowują się doskonale w szklanym pojemniku, choć nie sądzę, żeby długo tam poleżały ;) Składniki na ok 40 szt. Czas przygotowania
Słodki Kompromisszkl mąki pszennej 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki amoniaku 1/2 kostki margaryny 1 jajko 1 żółtko - do ciasta 2 łyżki śmietany 18% białko zostawiamy do posmarowania ciastek cukier do posypania ciasteczek Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier puder, amoniak, margarynę posiekaną na kawałki, jajko, żółtko(...)śmietanę. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką. Ciasto kroimy na pół. Rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każde ciastko rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez ok. 20 minut. Sprawdzajmy czy są już żółte, złote. Smacznego
Kucharka Tarka i MiarkaDodatkowo podsyłam swoje przepisy na desery, gdzie wykorzystacie kakao. Wystarczy najechać na nazwę, wcisnąć i przekieruje Was do przepisu :) Omlet czekoladowy z borówkami Krem czekoladowy z daktyli Ciastka kaszaki Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej Sernik waniliowo kakaowy w 10 minut Kawowe naleśniki z kremem mascarpone Szybki murzynek na maślance Domowe markizy Sernik zebra Omletowy naleśnik z serem(...)Czekoladowiec na maślance Omlet kakaowy z orzechami Jaglanka czekoladowo orzechowa z bananem Murzynek z twarogiem i kaszą Proteinowy fit Kopiec kreta Czekoladowy fit sernik z wanilią Kakaowe placuszki-oszukane ciastka
Zdrowie i pysznie na talerzurodzynki, ziarna słonecznika i dyni) Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą drewnianą łyżką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką nabierać porcję masy, dłońmi formować kule, spłaszczyć. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 16-18 minut. Z podanych składników wyszło mi 12 większych ciastek
Zrób to smacznieczekoladę mieszamy. Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy (jeśli chcemy cienkie ciastka trzeba mocniej spłaszczyć). Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego ciastka można włożyć po parę cukierków. Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok 15-20 minut. Smacznego :) Polecam również pyszne ciasteczka owsiane KLIK
Pani na deserskromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły je przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak(...)sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem. Biały ser można równie dobrze zastąpić marmoladą. Samo ciasto można wykorzystać także do upieczenia klasycznych kruchych ciasteczek z cukrem. Wystarczy z ciasta wyciąć foremką odpowiednie kształty
Trzeci talerzpowstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte i pokrojone w plastry grubości mniej więcej 1 cm, z wyciętymi gniazdami nasiennymi pół szklanki cukru(...)kratka). Na tak przygotowanym cieście układamy plaster jabłka i obficie posypujemy cukrem cynamonowym. Paski ciasta zakładamy na plaster jabłka i zlepiamy. Tak postępujemy z resztą ciasta i jabłek. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde z nich smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy je przez około 10-12 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemlodówce. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Z przygotowanej masy uformuj ciasteczka i ułóż na blaszce do pieczenia. Ciastka piecz w rozgrzanym piekarniku przez 10- 12 minut. Studź ciastka na kratce a następnie przechowuj w puszce... lub zjedz od razu. Nie wszystkie na raz :) Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSwego czasu moją największą kulinarną zmorą było pieczenie ciastek, zawsze miałam problem by nadać im odpowiednią chrupkość. Zwyczajnie mnie nie lubiły i albo wychodziły gumowe albo za twarde. Ostatnio robiłam kilka podejść do różnych wariantów i teraz moje opory przed nimi są znacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie(...)prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem z książką w ręce. Nie wiem jak Wy, ale ja doceniam takie chwile dla siebie i staram się je coraz
Fabryka pomysłówMożna delikatnie w rękach nadać im okrągłą formę, formują kulkę, którą na blasze należy nieco rozpłaszczyć, za pomocą dłoni lub łyżki. Należy zostawić między ciastkami nieco odstępu ponieważ ciastka podczas pieczenia jeszcze urosną. Pieczemy je w nagrzanym piekarniku do ok. 180°C przez 10-12 minut. Przydatne: Czas przygotowania: ok. 10-15 minut Czas pieczenia ok.10-12 minut
rozgotowanawszystko razem miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszce włożonej papierem do pieczenia formuję podłużne ciasteczka. Ciastka piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po przestudzeniu ciastka przekrawam wzdłuż na pół. 2. Mleko gotuję z cukrem i orzechami włoskimi do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimną masę orzechową
Tradycyjna kuchnia Kasiwięc ich koszt jest niewielki. Jednak ostatnio zaopatrzyłam się w wielki słoik pysznego crunchy i śmiało mogę je polecić do wykorzystania nie tylko w ciasteczkach. Pycha! (około 12 ciastek) 200g masła orzechowego (użyłam crunchy - Woj-Len ) 130g cukru (1/2 szklanki o pojemności 250 ml) 1 jajko Wszystkie składniki dokładnie połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałej(...)pieczenia. Kuleczki lekko docisnąć dłonią lub za pomocą widelca i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 12 minut w 180 stopniach, a następnie ostudzić na kratce. (Ciastka początkowo będą delikatne, ale szybko stwardnieją
Di gotuje