Dziś znowu troszkę Was pokuszę świątecznymi słodkościami. Tym razem mam dla Was chrupiące owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym. Są obłędne! Uważam, że wszelkiego rodzaju ciastka i ciasteczka idealnie sprawdzają się na świątecznym stole, no i pięknie wyglądają 💗. Owsiane markizy z kremem czekoladowo-orzechowym Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 60 g brązowego cukru 60 g miękkiego(...)kratce. Składniki kremu umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej dokładnie mieszając. Dodajemy mielone orzechy i odstawiamy do przestudzenia. Gdy krem zacznie gęstnieć przekładamy nim ciastka
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie: Mąkę, zmielone orzechy lub migdały, margarynę (najlepiej Ramę, bo jest miękka i lekko słona), cukier puder szybko zagniatamy na ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, a potem wycinamy foremkami różne kształty. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy ok.12-15 min. w 180 stopniach. Upieczone ciastka obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem
Bon appetit mon amieObłędny i puszysty krem chałwowy 💙 z dodatkiem chrupiących ciastek i borówek. Dla mnie hit zdecydowanie i polecam spróbować go chociaż raz w życiu (chociaż myślę, że na jednym razie się nie skończy! 🤪). WSKAZÓWKI: Opcjonalnie dodaj do deseru borówki i sezam - bardzo pasują :) Jeżeli chcesz mieć bardzo, bardzo "chałwowy" mus możesz dodać więcej tahini lub do gotowego musu dodać pokruszoną(...)śmietanki 30% 50 g czekolady białej 2 łyżki mleka 3 łyżeczki cukru pudru (może być np. z erytrolu lub ksylitolu) 3 łyżki tahini (pasta sezamowa) Dowolne bardzo chrupiące ciastka (idealne będą cantucci) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na "bitą śmietanę". Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tahini. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy masę
CzarnawisienkaKostka piernikowa wykonana z biszkoptu piernikowego, oblana polewą czekoladową z korzenną nutą i obsypana wiórkami kokosowymi. Pyszne ciasteczka w świątecznym stylu. Mięciutkie, pulchne kawałki ciasta biszkoptowego
Kuchnia MagdaLenyOrzeszki to ciasteczka, które zna chyba każdy. Kruche, pyszne ciastka, wypiekane w specjalnej maszynce lub patelni, swoim kształtem przypominają orzechy, stąd ich nazwa. Nadziewać je można tak naprawdę według własnych upodobań, może to być np masło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele. Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie(...)Składniki na ciastka: * 4 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru pudru * pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej * 200 g masła * 2 jajka * 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię
Zrób to smacznieKruche ciastka z serem – kruche pierożki z serem ze skórką pomarańczową. Upiekłam ciastka w formie pierogów, ale można zrobić rogaliki, lub dowolny kształt. Ciasto : 2 żółtka, 200 g mąki pszennej, 130 g masła, 60 g cukru pudru, nadzienie : 200 g sera białego, 1 żółtko, 100 ml cukru pudru, świeżo starta gałka muszkatołowa, 1 – 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
królestwo garówrolad – mam nadzieję, że ten etap pracy nie nastręczy Wam trudności, bo też w praktyce jest prostszy, niż może na to wskazywać długość opisu. Wasz wysiłek zostanie sowicie wynagrodzony – ciastka są zupełnie nietuzinkowe i smakują fantastycznie! Składniki na ciasto (2 rolady): 180 g płatków owsianych zmielonych na mąkę (certyfikowanych dla wypieku bezglutenowego) lub mąki owsianej, 75 g migdałów zmielonych(...)blasze – wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 25 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone rolady pozostawić na blasze do całkowitego wystudzenia, po wystudzeniu pokroić na prostokątne ciastka. Smacznego! The post Fig rolls – wegańskie ciasteczka z nadzieniem z suszonych owoców appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better FoodDługie jesienne wieczory to najlepszy czas, by zawinąć się w koc i poleniuchować z kubkiem herbaty i ulubionym ciastkiem. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na pyszne migdałowo-cynamonowe ciasteczka – trudno poprzestać na jednym! Lista zakupów (2–3 porcje) 200 g miękkiego masła 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 duże garście łuskanych migdałów (+ opcjonalnie 1 dodatkowa garść(...)robotem kuchennym). Dodajemy mąkę oraz zmielone migdały i wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki, a następnie lekko je ugniatamy, tworząc z nich dyski. Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w pewnych odstępach od siebie – urosną podczas pieczenia. Jeśli chcemy je udekorować migdałami, teraz jest właściwy moment. Pieczemy ciasteczka w temperaturze
Proste-przepisy.plnadzieniem Składniki kostka masła (200 g) 3½ szklanki mąki (420 g) szklanka śmietany 18% (230 g) 3⅓ szklanki marmolady (400 g) Czas przygotowania: 30 + 45 minut pieczenia Liczba ciastek: około 45 rogalików Przygotowanie Masło siekamy, dodajemy mąkę i śmietanę , a następnie dobrze wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części , a później jedną z nich rozwałkowujemy dość cienko(...)Tłuszcze 213 g 5 g Węglowodany netto 534 g 12 g Błonnik 14 g Z powyższego przepisu powstaje około 45 rogalików. Zobacz również #wegetariańskie #słodkości #rogaliki #ciastka #bezjajek #bezorzechów #Wielkanoc #ulubione #masło #śmietana #mąka #marmolada #czasochłonne(>60min) Artykuł Kruche rogaliki z nadzieniem – bez cukru i jajek pochodzi z serwisu WegePrzepis
WegePrzepisDziś zapraszam na pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane z kawałkami czekolady oraz orzeszkami ziemnymi. Wielkość ciasteczek zależy preferencji, ja zwykle robię dość duże, więc wyszło mi 12 sporych ciastek. Ciasteczka robi się bardzo szybko, są idealne na przekąskę, pysznie smakują zwłaszcza w towarzystwie kawy lub herbaty :) Składniki (ok.12 dużych ciastek): 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej
Healthy food explorerstopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc na ciastkach charakterystyczny wzorek. Ciastka powinny mieć około 7-8 mm (można zrobić cieńsze). Tak przygotowane ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyjdzie duża blaszka
Słodkie okruszkizdrowiu i dozwolone są przy chorobach autoimmunologicznych, np. przy zapaleniu tarczycy Hashimoto albo cukrzycy typu I. Zaręczam, że smakują lepiej niż wyglądają 🙂 Jak zrobić takie proste i zdrowe ciasteczka? Ciastka paleo kokosowo-bananowe, dozwolone przy Hashimoto: banan – 2 sztuki, najlepiej dojrzałe wiórki kokosowe – 1,5 szklanki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że warto na samym początku zacząć(...)foremkę do papieru do pieczenia, wypełniałem ją łyżką ciasta i palcami je formowałem w środku foremki. Następnie ostrożnie podnosiłem foremkę, pilnując, by ciasteczko zostało na papierze. Na koniec udekoruj ciastka wiórkami kokosowymi i piecz 20-30 minut w 180°C . Podane powyżej ilości wystarczą na mniej więcej 10 większych albo 16 średnich ciasteczek. Kokos i banany uczulają wyjątkowo rzadko
PaleoSMAKlubi ciasteczek na deser, do pochrupania przy kawusi? No wiadomo, że to coś cudownego! Ja proponuję Wam wypróbować te pyszne proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni – są całkiem zdrowe, cudownie czekoladowe i idealnie nadają się zarówno da kawy, jak i do herbatki. Read More Artykuł Proste ciastka czekoladowe z pestkami dyni pochodzi z serwisu
FlymetothespoonWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone
Kuchnia MagdaLeny