Mój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe) ser gouda lub mozzarella ulubiony dżem (truskawkowy) żółtko(...)środku każdego układamy łyżkę startego sera, zostawiając czyste brzegi. Składamy na pół, zlepiamy brzegi a czubkiem noża robimy małe dziurki, nacięcia z wierzchu ciasta. Surowym jajkiem smarujemy każde ciastko, posypujemy szczyptą soli. Pieczemy na papierze do pieczenia przez jakieś 10-15 minut. Podajemy z dżemem, najlepiej truskawkowym
prawdziwe jedzenieprostu znakomity, delikatny i aksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności. Składniki; spód: 70 g masła, roztopionego 140 g ciastek pokruszonych Ciastka rozdrobnić(...)piasek, dodać roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche. Składniki na masę serową : 900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka 250g drobnego cukru [polecam brązowy] 3 łyż. mąki pszennej
Wypieki UliBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Masę kajmakową rozgrzać, płynna i ciepłą wylać na ciasta i ułożyć na niej następną warstwę ciastek. 2. Zagotować 2 szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami i obiema(...)mąkami, wlać do wrzącego mleka. Gotować masę budyniową przez 2-3 minuty, a następnie zmiksować, aby masa była gładka. Gorącą masę budyniową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwa ciastek. Całą foremkę owinąć folią spożywczą i na kilka godzin wstawić do lodówki, aby ciasta zupełnie zmiękły. 3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie
Apetyczna babeczkaPyszne, kruche ciasteczka- godne polecenia :) Początkowo miałam problem z opanowaniem maszynki do wyciskania ciastek... wyłożyłam balszkę papierem do pieczenia i wyciskałam ciasteczka w powietrzu... zrezygnowana, odpaliłam kompa i zaczęłam czytać ... okazało się, że maszynka musi bezpośrednio przylegać do blaszki i nie może być żadnego papieru do pieczenia, bo po przylepieniu ciastka do balszki, jednocześnie odrywa się od maszynki(...)cukrem pudrem. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka oraz cukier waniliowy, mielone migdały, miękkie masło i olej. Zagniatamy ciasto, tak by połączyć wszystkie składniki. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnikremu orzechowego. Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny, kremowy, o intensywnym orzechowym smaku. Sernik czarno-biały z Nutellą Składniki: Spód: 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo 60 g roztopionego masła 1 łyżka Nutelli Masa serowa: 1 kg twarogu do serników 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 1 opakowanie budyniu(...)waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii 250 g Nutelli Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego owoce do ozdoby Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka, Nutellę i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ciasteczkowej. Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy. Wkładamy
Mania Gotowanianiego ciasteczka. Następnie ciastka stemplujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciastka około 12 - 15 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w blaszanych puszkach. insertCookd("bd3bbd637ec6c466386c6b5c2ce18519
Kulinarne przygody Gatitywyszedł bardzo jasny, dodałyśmy do niego kapkę czerwieni. Sernik jest rewelacyjny, na pewno będzie powtórka, tylko musimy się zaopatrzyć we wszystkie kolory tęczy. Kolorowy sernik Składniki: Spód 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwu lub trzykrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej(...)rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, dodajemy do nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników
Kulinarne przygody Gatityczęści. Takie ciasto z mąką gryczaną ma fajny smak. Składniki na masę : 500 g śmietany tortowej 36 % czubata łyżka żelatyny, kilka łyżek cukru z wanilią 2 paczki ciastek Katarzynek Przygotowanie masy : Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody - dobrze mieszać do rozpuszczenia żelatyny Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, dodając w trakcie przestudzoną, ale nadal płynną żelatynę - ubijać. Przygotowanie(...)łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy dżem z czarnej porzeczki, a na dżemie układamy ciastka katarzynki, na nich masę budyniową. Na wierzchu jest drugą część biszkoptu. Podczas przedświątecznego rozgardiaszu zaginął mi przepis i dlatego przegapiłam ten istotny fakt :( sorry
Proste Potrawywyjścia na plażę proponuję dietetyczne ślimaki z ciasta krucho-drożdżowego. Bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Ostatnio chyba już całkowicie przerzuciłam się na mąki pełnoziarniste, polecam:) Składniki na 20 ciastek 500 ml mleka 25 dag cukru brzozowego 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży lub małe opakowanie drożdży suchych 1 jajko kakao 0,5 kg mąki orkiszowej 20 dag masła(...)częścią ciasta. Zwijamy go w roladę i kroimy na plastry. Ciastka kładziemy na przygotowanej do pieczenia blaszcze i zostawiamy je na około 15 minut żeby trochę spęczniały. Ciastka pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygną będą gotowe do zjedzenia, Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzietradycją, przygotowuję się na święta Bożego Narodzenia . Ich wyjątkowo krucha konsystencja i zdolność do rozpływania się w ustach jest powodem, dla którego w Hiszpanii nazywane się je "sypkimi ciastkami". Najlepsze polvorones w Hiszpanii wypiekane są w Estepie, w regionie Andaluzja. Klasyczne polvorones przygotowuje się na smalcu - to właśnie(...)gwarantuje ich wyróżniającą się kruchość . Jeżeli macie opory, zastąpcie smalec masłem, ale myślę, że jednak warto zaryzykować. Ja miałam DUŻE opory, ponieważ nie lubię zapachu smalcu, ale w gotowych ciastkach naprawdę nie czuć. Ciasteczka same w sobie są mało słodkie, dlatego trzeba je obficie obsypać cukrem pudrem - wtedy smakują wyśmienicie:) Ciasteczka bardzo zasmakowały mojemu Mężowi, były też przebojem
Chilli Czosnek i Oliwaliterę S. Jako, że używamy gotowego ciasta francuskiego, przygotowanie palmier jest dziecinnie proste i doskonale nadaje się dla osób niedoświadczonych - zmieszać cukier z masłem potrafi każdy, a zawijanie ciastek nie jest wcale trudne. Ciasto francuskie ma to do siebie, że gdy urośnie w czasie pieczenia, maskuje wszystkie niedoskonałości. Warto trzymać opakowanie takiego ciasta na wszelki wypadek - ciasteczka możecie(...)pysznego jedzenia - mam nadzieję, że na Waszym świątecznym stole pojawią się wszystkie Wasze ulubione potrawy:) Wesołych Świąt !!! Cynamonowe palmier-francuskie zawijaski na podstawie przepisu z frenchfood.about.com na ok. 50 ciastek Składniki: 3 łyżki masła, roztopionego 80 g cukru granulowanego 1 1/2 łyżeczki cynamonu 1 gotowe ciasto francuskie (prostokątne) Przygotowanie: Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Przelej roztopione masło
Chilli Czosnek i Oliwapożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek. Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow jak na zdjęciu. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. Składniki: 4 jajka 80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta(...)wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek ciadtka wychodzą wyższe. Foremki wkladam do piekarnika
prawdziwe jedzenieciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly to zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam(...)piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac z owocami zrobic
Klaudynkowa kuchniaDietetyczna wersja ciastek owsianych wzbogacona o dużą ilość bakalii. Ciasteczka są bardzo pożywne i szybkie w przygotowaniu. Na pewno nie są tak pyszne jak te z użyciem masła, ale również bardzo mi smakowały. Różnica jest przede wszystkim w kruchości. Osoby nie będące na diecie śmiało mogą dodać zamiast mleka około 150 g masła:) Ciasteczka owsiane z bakaliami bez mąki(...)składników jogurt mleko oraz roztrzepane jajko. Masę wyrabiamy dokładnie ręką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy w odstępach porcje masy i rozpłaszczamy formując kształt ciastka. pilnujemy Wkładamy ciastka do piekarnika, pieczemy około 25-30 minut. Pilnujemy aby się nie przypiekły. Studzimy na kratce
Mania Gotowania