sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square . Składniki na około 15 serniczków: Spód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego(...)śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby 1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając. 3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym
Mała Cukierenkaścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie lekko zarumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wkładamy do miseczki i umieszczamy ją nad gotującą się wodą, miseczka(...)może dotykać wody), dodajemy olej i mieszamy. Skórkę cytrynową odsączamy z syropu, kroimy na mniejsze kawałeczki, mieszamy z cukrem pudrem (niekoniecznie). Zimne ciastka polewamy czekoladą i ewentualnie posypujemy skórką cytrynową. Gotowe
Rozpustne gotowaniegalaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować. Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczone, lekko ostygnięte masło - połączyć składniki. Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą
kolorowotorcikowopodczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie z pełnoziarnistych ciastek kakaowych. Spód: 250 g pełnoziarnistych ciastek kakaowych ok. 100 g masła Masa z kaszy: 1,5 szklanki błyskawicznej kaszy manny Kupiec 3 i 1/2 szklanki mleka 100 g masła 2/3 szklanki drobnego cukru Warstwa(...)borówki amerykańskiej 400 g drobnych truskawek Galaretki rozpuścić we wrzątku w półgodzinnym odstępie czasu - każdy kolor osobno, w 3,5 litra płynu. Ciasteczka zmielić w malakserze, masło stopić. Do ciastek dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki do stwardnięcia. Do garnka wlać mleko, dodać masło oraz
Czerwień i błękitszklanki miałkiego cukru 3/4 mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa porzeczkowa 1/2 litra dżemu z czarnej porzeczki 2 budynie śmietankowe z cukrem 2 szklanki mleka Ciastka herbatniki około 35 sztuk 1 puszka kajmaku Na wierzch 200 ml. kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 3/4 szklanki dżemu z czarnej porzeczki(...)biszkopt i wyrównać. Na masę porzeczkową wyłożyć ciasta, na to rozsmarować masę kajmakową, jednak wcześniej lekko ją podgrzejcie, gdyż schłodzona ciężko się rozsmarowuje. Na to druga i ostatnia warstwa ciastek. Kremówkę należy ubić z cukrem i na końcu dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę (1/5 szklanki wrzątku). Gotową masę szybko wylać na ciastka i równomiernie rozsmarować
Jadło i czytadłoCiastka powstały z przypadku ;)...Nagły atak na słodkie :D Pod ręką miałem ciasto francuskie i puszkę mang...cóż mi zostało bez wychodzenia do sklepu ;) Składniki ciasto francuskie puszka mango 2 łyżki cukru łyżka żelatyny Przygotowanie Mango osączamy z zalewy ,kroimy w kostkę. Cukier(...)mieszamy z żelatyną ,dodajemy do pokrojonego mango. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka ,wykładamy nimi foremkę do muffinek ,lekko podpiekamy w temperaturze 200°C (ok. 1-2 min). Do każdego ciastka nakładamy mango i zapiekamy 20 min w tej samej temperaturze. Ciastka schładzamy i przekładamy do lodówki na godzinę przed podaniem (można podać z bitą śmietaną
R'n'G Kitchensklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square . Składniki na około 15 serniczków: Spód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego(...)śmietany (niekoniecznie) całe truskawki do ozdoby 1. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji góra-dół. 2. Do zmielonych ciastek dodać roztopione masło i wymieszać. Do papierowych foremek wykładać po około 2 łyżeczki zmielonych herbatników, lekko dociskając. 3. Ser wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, budyniem i jajkami na jednolitą masę mikserem ustawionym
Mała Cukierenkagolden syropu lub miodu 125 ml mleka (pół szklanki) 375 ml śmietanki kremówki (1 i 1/2 szklanki) 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub wódki DODATKOWO: kilka ciastek typu petit beurre (ja użyłam kakaowe) Wykonanie: Mleko i połowę szklanki śmietanki kremówki wlałam do rondelka, wsypałam cukier i podgrzewałam do czasu rozpuszczenia cukru. Nie wolno doprowadzić do zagotowania(...)lodówki na kilka godzin. Zwykle mieszankę przygotowuję rano, a do maszyny wlewam wieczorem i potem mrożę całą noc. Gotową masę lodową z maszyny do lodów przełożyłam na warstwę ciastek ułożonych na dnie naczynia i kolejną warstwę ciastek wyłożyłam na wierzch. Po wyciągnięciu lodów z zamrażarki lody świetnie się zarówno kroi jak i formuje gałki. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedługości ok. 10 cm lub mniejsze. Piec 15 minut w 200*C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciastka. Końcem ostrego noża zrobić małe nacięcie na ich boku, aby para uleciała. Wstawić na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Wyjąć, wystudzić. Krem: 600 ml mleka 5 żółtek(...)Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką. Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin Blogpolane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie! SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła Masa serowa: 350 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 250 g mascarpone 125 g cukru 3 jajka(...)nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka zmiksować z cukrem. Dodać twaróg sernikowy
Kto ugości moich gości?Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie było monotonnie. Ciągle te same ciacha szybko się nudzą, a ponieważ nie jadamy kupnych, kombinujemy i tworzymy ciągle nowe. Do niektórych się wraca częściej do innych mniej. Te należą do tej pierwszej grupy, choć przygotowywałam(...)mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g twardego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) Dodatkowo: - jajko do posmarowania ciastek - ksylitol lub gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche
Smaczne ZdroweSzybki do zrobienia i na dodatek smaczny deserek...Zrobiłam go w ramach akcji Ciasta na niedzielę ... jogurt owocowy lub naturalny truskawki ciastka syrop czekoladowy Ciastka pokruszyć, truskawki umyć i pokroić na mniejsze części.W pucharkach układać warstwami pokruszone ciastka , jogurt i truskawki.Polać syropem czekoladowym
Moje domowe kucharzenieMoja córka dostała od swojej tureckiej przyjaciółki przepisy, o których wspominałyśmy już w poprzednich postach ( ciastka zebra , ciastka kawowo-orzechowe ). Wczoraj wypróbowałam kolejne ciasteczka i ponownie jestem bardzo mile zaskoczona. Ciastka są kruche i delikatnie kawowe. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrymoim urodzinowym spisku Składniki: 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 2 duże banany 150g masła mała puszka masy krówkowej (kajmakowej) 380g paczka ciastek Digestive z czekoladą lub Ciastek Holenderskich z czekoladą (180-200g) wiórki czekoladowe lub tabliczka gorzkiej czekolady (80-100g) 1-2 saszetek ŚmietanFix lub Fixu do śmietany kilka łyżek cukru pudru ( ilość(...)uznania - do bitej śmietany) Wykonanie: Ciasteczka miażdżymy razem z miękkim masłem (ciastka można zmielić w blenderze), by uzyskać spójną konsystencję. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24cm - na spód i tworzymy także mały brzeg o wysokości ok. 1-2cm. Masę ciasteczkową należy mocno ugniatać (wgnieść w tortownicę), by stała się spoista i jak najmniej się kruszyła. Tortownica
Mania Wypiekaniapodobnie jak te na bazie banana są raczej gumiaste i bardzo wilgotne. Mówi się trudno, ostatnio moje paskudy zrobiły się dość wybredne niestety... Przepis pochodzi z broszurki lidlowej. Ciastka jablkowo owsiane 165 g jabłek, obranych i startych na grubych oczkach 1 duże jajko po 50 g płatków owsianych, całych i zmielonych po 5 g proszku do pieczenia(...)cynamonu 20 g miodu Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by płatki napęczniały. Nakładamy na blachę wyłożoną papierem ciastka. Ja nabierałam po łyżce ciasta i formowałam okrąg. Spłaszczamy. Pieczemy ok 15 minut w 160 st.C. Studzimy przed zdjęciem z blachy. Nie mam już 20 lat, nie mam głowy pełnej marzeń i wiary, że się
Dzieje kuchennej Wiewióry