truskawek i kruchy spód z ciastek? Czego chcieć więcej! Idealny deser na romantyczny wieczór we dwoje! Składniki (na 4 porcje, należy przygotować 4 obręcze cukiernicze): Spód: 150 gram ciastek owsianych lub herbatników 30 gram rozpuszczonego masła Mus mango: 1 dojrzałe mango 3 łyżeczki żelatyny w proszku + odrobina wrzątku 3-4 łyżki cukru 80 ml schłodzonej kremówki, 36% kilka(...)gram świeżych truskawek (lub rozmrożonych) 2 łyżki cukru kilka kropel soku z cytryny 50 ml śmietanki kremówki, 36% 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wrzątku świeże truskawki do dekoracji i mięta Ciastka miksuję w malakserze na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie miksuję. Obręcze stawiam na desce, wyłożonej folią spożywczą i rozdzielam między nie masę ciasteczkową, którą ugniatam następnie łyżką
Mango Papajaotrząsnąć, jeśli foremka będzie za mało rozgrzana to ciastka nie będą od niej odchodzić. 3. Foremkę w cieście należy zanurzać najwyżej do 3/4 wysokości. Jeżeli zanurzymy całą, ciastka nie będzie dało się zdjąć. 4. Ciasto słodzimy minimalnie, aby cukier nie karmelizował się w trakcie smażenia a ciasto nie przywarło przez to do foremki. 5. Do zimnego tłuszczu(...)warto dodać 2 łyżki spirytusu, aby ciastka nie wsiąkały tłuszczu. Z podanej porcji wychodzi bardzo dużo rozetek. Składniki: 2 jajka 1 szklanka + 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka cukru szczypta soli cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania Wszystkie składniki zmiksować na gładko, odstawić ciasto na 20 minut. Przed pierwszym zamoczeniem w cieście foremkę włożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaponad 132 tys. odwiedzin mojego bloga :) Wszystkim gościom bardzo dziękuję za wizytę, serdecznie Was pozdrawiam i zapraszam do kontynuowania odwiedzin :) Składniki (na 4 porcje): ok. 150 g ciastek (u mnie były to pierniczki , których wciąż sporo w pojemniku i szkoda wyrzucić) ok. 300 g zmielonego twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła(...)ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła. Do masy dodać orzechy. Całość dobrze wymieszać i ustawić na palniku, by nieco podprażyć. Gdy masa ciasteczkowa będzie stygnąć
Weekendy w domu i ogrodziebakalii (rodzynki, morele lub inne) – 3/4 szklanki gorącej wody – 2 łyżki masła – łyżka miodu – pół szklanki brązowego cukru lub zwykłego białego ( lub bez jeżeli ktoś woli mało słodkie ciastka) – płaska łyżeczka sody oczyszczonej – płaska łyżeczka soli ( najlepiej zdrowej, himalajskiej) PRZYGOTOWANIE: W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej masło. Płatki owsiane zmiel w blenderze (ale nie na mączkę). Następnie(...)też wersję z polewą czekoladową, też smaczne :) POLEWA CZEKOLADOWA 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru 1,5 łyżki masła Wszystko chwilę zagotować cały czas mieszając. Ciastka poukładaj na kratce i polewaj lekko przestudzoną polewą. Możesz je posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. REKLAMA
Calzonella.comdowolnym kształcie. Ja postanowiłam ,że moje będą serduszkami. Ciastka pieczemy w temp. 180* C przez około 10-15 minut. Aż się zarumienią. Lukrujemy i ozdabiamy według gustu. Ciastka są kruche i słodkie :) jeżeli chcemy zredukować smak słodyczy, najlepiej zrobić lukier cytrynowy , bądź do ciasta dać mniejszą ilość cukru pudru
W Moim Magicznym Domuwyłączyć palnik i mieszając miód, doprowadzić do płynnej postaci). Do miodu dodać twaróg i wodę różaną. Wymieszać na gładką masę. Herbatniki rozłożyć na papierze do pieczenia (3 x 5 ciastek). Ciastka posmarować masą twarogową(...)grubości. Na środku ułożyć banan przekrojony wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście
Weekendy w domu i ogrodzieciasteczka, są genialne. Zawsze chodziłam do cukierni z babcia i kupowała mi "małą" torebeczkę tych ciasteczek, dlatego może potem byłam taka gruba :( Długo szukałam idealnego przepisu na te ciastka, trudno było znaleźć ten jedyny, lecz po wielu modyfikacjach... Udało się! Składniki: 3 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)cienko. na środek nakładamy dżem, marmoladę lub parę wiśni odciśniętych z soku i łączymy dwa przeciwległe boki i mocno zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, do złotego koloru. Ostudzone ciastka dekorujemy lukrem
Piekę, bo lubięInspiracją do tych kruchych ciastek znów był przepis Marty Stewart. Nie są piękne, a wierzcie mi ich smak rekompensuje brzydotę. Wytrzymają przechowywane w pudełku ponad tydzień. Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka(...)ciasta zawiniętych w folię, po czym formowanie ich bezpośrednio przed pieczeniem. Nie będę kłamać, cisto jest kruche, i ciężko się z nim pracuje. Ten pierwszy sposób jest łatwiejszy. Piecz ciastka na środkowej półce piekarnika w temp. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze
greenscarfkońcu się doczekało, że zrobiłam. Teraz wiem, że jest pyszne. Bez pieczenia, szybkie do zrobienia, mało pracy. Koniecznie musicie wypróbować, bo warto. Składniki Spód ciasta 170 g ciastek herbatników 90 g masła Ciastka pokruszyć na drobno, wlać roztopione masło i wymieszać. Powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Wyłożyć dno tortownicy (o średnicy 26 cm.) i mocno ubić. Włożyć(...)zalać 1/5 szklanki wody i poczekać aż napęcznieje, po czym podgrzać delikatnie, ale nie gotować. Wlać do sera i miksować chwilę. Masę podzielić na dwie części. Połowę wylać na ciastka, a na wierzch ułożyć biszkopty. Do drugiej części dodać galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody i przestudzoną .Wszystko zmiksować. Wyłożyć masę na biszkopty i wyrównać. Dekoracja ciasta 2 niebieskie
O kuchni z uczuciemBardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa - znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :) SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek
Moje Kuchenne RewelacjePadał śnieg. Zachciało mi się w sobotni poranek korzennych ciastek a w szafce stał słoik melasy. Zastanawiałam się do czego jej użyć aż w końcu znalazłam ten przepis. Dzieciaki lepiły bałwana przed domem i jeździły z Małżonem na sankach a ja kulałam kulki z ciasta. Słodkie, o lekko karmelowym posmaku, korzennie rozgrzewające. Z wierzchu chrupią a w środku(...)połączenia i otrzymania gładkiej masy. Z masy formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinniśmy zachować spory odstęp między ciastkami ponieważ sporo urosną. Pieczemy w temp. 175 st.C przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku sernik wypadł genialnie, jest aksamitny, kremowa czekolada wręcz rozpływa się w ustach, a ja odpływam. Sami się przekonajcie, bo warto. Sernik czekoladowy z pomarańczą składniki: 200 g zbożowych ciastek czekoladowych 80 g masła 250 g serka mascarpone 250 g twarogu śmietankowego 120 g cukru trzcinowego 3 jajka 200 g gorzkiej czekolady 1 pomarańcza wykonanie: Ciasteczka mielimy na "piasek(...)Masło należy roztopić i połączyć z ciastkami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy ciasteczka. Dokładnie je wygładzamy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Oba serki miksujemy z cukrem i jajkami. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę. Gotową masę przekładamy na spód z ciastek. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 150°C Sernik
Przysmaki Karolkiciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch rodzajów nadzienia jedno to Konfitura figa z makiem od firmy Eterno drugie nadzienie to Konfitura z płatków róży od firmy Ogródek Dziadunia . Ciastka są pyszne, kruche
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Spód: 250 g herbatników kakaowych 100 g miękkiego masła Łyżka mąki kokosowej Składniki na mase mascarpone: Śmietana 30% – 250ml 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki serka mascarpone 4 ciastka oreo 8 zmielonych ciastek oreo Dodatkowo: pierścienie cukierniczo-kucharskie Wykonanie: Spód: Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i mąką a następnie wykładamy
Podróż w kulinariazielona masa budyniowa 1 l zielonego soku typu "kubuś" 3 budynie śmietankowe bez cukru (na 0,5 l mleka) 2 łyżki cukru oraz 350 ml śmietanki 30 % 2 opakowania ciastek "delicje" 2 galaretki agrestowe Składniki na biszkopt przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Blaszkę o wymiarach 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)się grudy. Zieloną masę trochę przestudzić i wylać na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Gdy przestygnie i będzie letnia ułożyć na niej ciastka delicje lekko wciskając w masę, ciastka układamy warstwą czekolady do góry. Ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia. Jedną galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wody, drugą rozpuścić zgodnie z przepisem w 500 ml wody. Odstawić
Monia miesza i gotuje