ciastka - 17601 przepisów (strona:222/1174)

Muffiny z Musli 142

Ciastka te są chrupiące i słodkie z dużą ilością bakalii i prażonego słonecznika. Do zrobienia takich muffinów można wykorzystać ulubione dodatki. Łatwo je zrobić a ich jedyną wadą jest to, że bardzo się kruszą. Mimo wszystko moim zdaniem warto je przygotować. Składniki: 100 - 150 g łuskanego słonecznika 70 g masła 2  łyżki cukru musli bakalie (rodzynki, kandyzowane ananasy(...)jest bardzo gorący. Musli wymieszać z bakaliami i ze słonecznikiem. Tak przygotowaną mieszankę polać miodem i dokładnie wymieszać. Formować kulki ściskając je tak, żeby wszystkie składniki się skleiły. Uformowane ciastka włożyć do papilotek na muffiny. Jeśli ciastka się bardzo kruszą można je przełożyć do foremek na muffiny lub babeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego

Mama Gotuje
Ciastka owsiane 127

Ciastka owsiane są pyszne i bardzo sycące, dlatego najlepiej zrobić je małe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować(...)niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto zwilżyć ręce wodą. Piec w temperaturze 180 o C przez około 15 minut do momentu aż ciastka będą miały złoty kolor

Mama Gotuje
Ciasteczka z mąki z ciecierzycy 111

Jakiś czas temu kupiłam mąkę z ciecierzycy ale nie miałam pomysłu co z niej zrobić. W końcu zdecydowałam się na upieczenie ciasteczek. Ciastka wyszły pyszne, choć trochę twarde, ale to w niczym nie przeszkadzało. Składniki: 2 szklanki mąki z ciecierzycy 100 g masła ½ szklanki cukru 3 łyżki oliwy 2 łyżki wody 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Wszystkie(...)plastry o grubości ok 5 mm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w  temperaturze 180 o C przez 15 - 17 minut do momentu aż ciastka się zarumienią. Ciastka ostudzić

Mama Gotuje
Ciasteczka z mąki ryżowej 172

mąki pszennej 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 margaryna Wykonanie: W misce wymieszać obie mąki i cukier. Dodać jajka i margarynę a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wycinać ciastka foremkami(...)robić kulki z małych porcji ciasta, rozgnieść je i poukładać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w  temperaturze 180 o C do momentu aż ciastka się zarumienią przez około 10 - 15 minut. Ciastka ostudzić

Mama Gotuje
Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym 154

urodzinowy, który będzie trwał nieprzerwanie od maja do lipca. Idealne do podania dla gości są ekspresowe przekąski z ciasta francuskiego. Szczególnie dla tych niezapowiedzianych gości są idealnym kulinarnym ratunkiem. Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym to moja propozycja na taką szybką do tego pyszną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego gruszki 1 op. sera pleśniowego orzechy włoskie 1 łyżka(...)posypujemy serem, wciskamy w ciasto połówkę gruszki, którą posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Pieczemy ok. 15 minut (do zarumienienia ciasta) w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wyjmujemy Ciastka francuskie z gruszką i serem pleśniowym z piekarnika i zajadamy z apetytem podając do nich np. czerwone półwytrawne wino. Smacznego! The post Ciastka francuskie z gruszką i serem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wiosenne ciastka z mango curd 186

solą, cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i żółtkami. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki, by odpoczęło. Następnie cienko rozwałkować. Dużą foremką w kształcie kwiatka wykrawać ciastka. W połowie ciastek wyciąć małą foremką otwory. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w temperaturze 175 o C. Po wystygnięciu przełożyć

Czerwień i błękit
wiosenne ciastka z kremem i fiołkami 131

wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, środki nakłuwamy widelcem i obciążamy np. fasolą. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 100 g śmietany 30 lub 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed

Domowy Smak Jedzenia
Francuskie "cukiereczki" 144

Mieszam, aż  wszystkie składniki połączą się ze sobą. Masę orzechową nakładam na środek pierwszego prostokąta, przykrywam drugim, brzegi smaruję rozmąconym żółtkiem i sklejam oba prostokąty ze sobą. Końce ciastek zawijam jak papierek od cukierka.  Blachę opłukuję zimną wodą i układam na niej ciastka. Wierzch ciastek smaruję żółtkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 165

odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną  blaszkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego(...)zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę, kroję wzdłuż z jednej strony.  Kremówkę ubijam na sztywno, dodając do masy cukier waniliowy i zagęstniki do śmietany. Masą napełniam przekrojone ciastka. Truskawki myję dokładnie pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroje na ćwiartki lub połówki, w zależności od wielkości truskawek. Układam na masie śmietankowej,  składam ponownie ciastka, układam

Ciasteczkowy Potwór
Sernik orzechowy - Biały Michałek 334

ceny i każdej poświęconej mu minuty. Po prostu bomba - nie tylko smakowa ale i kaloryczna - za to w wersji exclusive :)  SKŁADNIKI: (tortownica 26-28 cm) Spód: 1 op. ciastek zbożowych - u mnie Sasanki 100 g orzechów ziemnych niesolonych 100 g masła Ser: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie w wiaderku firmy President) 250 g mascarpone 150 g Białych(...)mąki ziemniaczanej 4 duże jajka Wierzch:   70 ml śmietanki 30 % 100 g białej czekolady  150 g Białych Michałków orzechy ziemne niesolone 1. Spód: Masło rozpuścić. Orzechy i ciastka zmielić przy pomocy blendera (ewentualnie można włożyć je do woreczka i rozmiażdżyć wałkiem do ciasta). Dodać rozpuszczone masło i wymieszać wszystko ręką - powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Spód

Kto ugości moich gości?
Kruche cynamonowe gwiazdki, maślane ciastka 161

przyjemność. Ciasto po schłodzeniu wyśmienicie się rozwałkowuje, nie wspomnę już o wykrawaniu. Zachowują swój kształt po upieczeniu, więc nie ma obaw, że przy wycinaniu za pomocą skomplikowanych foremek, kształt ciastek rozpłynie się podczas pieczenia.  'kruche cynamonowe gwiazdki, maślane ciastka' Składniki (na ok.30 gwiazdek): - 100g zimnego masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 1-1,5 szklanki mąki(...)formując dysk. Wsadzić do lodówki na min.25 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na posypanej mąką, stolicy na grubość ok 1mm. Wycinać dowolne kształty (z ciasta, które zostało po wypełnieniu blachy ciastkami, uformować dysk i umieścić w lodówce). Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 13-15 minut (do złotego koloru). Po upieczeniu wystudzić na kratce. Smacznego

CookYourself
Ciasteczka z jabłkiem 157

Ahhh co to były za ciasteczka! Tak nam posmakowały, że jednego dnia piekłam je dwa razy. Upiekłam prawie 10 blach ciastek, które do następnego dnia nie dotrwały. Pyszne, delikatne w smaku, idealnie słodkie z rozpływającym się w buzi jabłkiem (użyłam gruszkowych) i do tego pachnący cynamon. Ahh czego chcieć więcej?? Polecam z czystym sumieniem. Przepis(...)nawet "awansował" do wpisania go w mój zeszyt z przepisami, a uwierzcie mi, że do tego zeszytu nie trafiają byle jakie przepisy ;) 'ciasteczka z jabłkiem' Składniki (na ok 100 ciastek "na jeden kęs"): - 500g mąki pszennej - 300g masła - 3 żółtka - 2 jajka + 1 jajko na wierzch - 2 opakowanie drożdży instant (14g) lub 30g świeżych - 150ml jogurtu naturalnego lub śmietany

CookYourself
Sernik adwokatowy z czekoladą 171

jadłam. Na prawdę ciężko poprzestać na jednym kawałku. Koniecznie musicie go wypróbować, ja zrobię go jeszcze nie raz. SKŁADNIKI: (na tortownicę 24-26cm) SPÓD:   1 op. czekoladowych ciastek (dowolnych - ja  użyłam czekoladowych Hitów) SER: 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka) 1 szkl cukru 4 jajka L lub 5 jajek M 4 łyżki mąki pszennej(...)szkl (250 ml) adwokatu (ajerkoniaku) WIERZCH: 1 czekolada mleczna(połowa idzie do środka sernika) 1. Ciastka dokładnie pokruszyć i wylepić nimi spód tortownicy. 2. Ser ubić z cukrem, dodawać pojedynczo jajka, a następnie mąkę i adwokat - cały czas miksując. 3. Czekoladę zetrzeć na tartce. Połowę dodać do masy serowej, wymieszać (reszta zostanie użyta do posypania wierzchu). 4. Całość wylać

Kto ugości moich gości?
Owsiane ciastka bez pieczenia 202

Zawsze warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciastka. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem, zawsze robiła je moja siostra:) Ja trochę wzbogaciłam je o suszone owoce i ziarna. Robię je dla moich chłopaków, gdy w domu nie ma nic słodkiego:) Składniki: 250g masła lub margaryny,  150g herbatników,  1 i 1/2 szklanki cukru,  6 łyżek(...)płatkami owsianymi dodać do stopionej masy. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w chłodne miejsce, by masa przestygła. Następnie kłaść łyżką na papier do pieczenia małe porcje tworząc okrągłe ciastka. Odstawić, by ciastka całkiem zastygły. Bardzo delikatnie odklejać je od papieru

Z miłości do słodkości
Morskie ciasteczka na patyku 135

najbardziej lubię te ciasteczkowe lizaki - są bardzo wdzięcznym produktem do dekorowania. Przez to same mogą stać się słodką dekoracją na różne okazje lub prezentem dla rodziny / przyjaciół. Ciastka na patyku pojawiły się już na blogu tutaj w roli polepszacza nastroju. Dzisiaj powracają jako wspomnienie z wakacji, ale na pewno pojawią się jeszcze nie raz. Do przygotowania cake pops można(...)zamrażarce przez 15 minut. W tym czasie niebieskie drażetki rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyka do lizaków maczać w rozpuszczonej czekoladzie, następnie włożyć w ciastko mniej więcej do połowy. Ponownie schłodzić – lodówce 1 godzinę. Po tym czasie czekoladę ponownie rozpuścić i dodać olej. Schłodzone lizaki wyjąć z lodówki. Maczać pionowo w rozpuszczonej czekoladzie, wyciągnąć i poczekać

Pełny talerz