ciastka - 17601 przepisów (strona:223/1174)

Sernik na zimno z truskawkami 462

takiego słowa ;) ) się na maksa. Dlatego zapraszam na ciasto, które jest dziecinnie łatwe. Dosłownie. Większością zajął się mój sześcioletni synek. I przez to muszę zaznaczyć, że faktyczne ilości ciastek i truskawek mogą się odrobinę różnić. Były nieco podjedzone. ;) Nie powinno to jednak wpłynąć na efekt końcowy. Sernik jest kremowy i delikatny. Galaretka również(...)jest mocno usztywniona żelatyną. Może nawet bardziej przypomina bardzo gęsty mus. Ciasto bardzo wszystkim smakowało, więc z pełną odpowiedzialnością gorąco polecam. Składniki na kwadratową tortownicę 24x24: Spód 320 g ciastek typu Oreo (mogą być też Neo, Orito, itp.) 60 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na piasek, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, zostawić po kilka

Pełny talerz
Ciasteczka z m&m's 172

tylko On, a nie ja ;) Takie imprezy wymagają słodkości. Najlepiej kolorowych, jak te ciasteczka, które Chłopcy osobiście dekorowali. Takie wspólne pieczenie ma w sobie pewną magię. Może przez to ciastka są takie pyszne, a potem w magiczny sposób znikają. Jeśli macie ochotę przekonajcie się sami. ;) Składniki na ok. 30 ciastek: 200 g masła miękkiego 120-150 g cukru(...)mąkę z kakao, zagnieść ciasto. Jeżeli jest trudne do formowania kulek, schłodzić w lodówce. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczyć. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każde ciastko wcisnąć po kilka m&m'sów. Piec w 170°C (termoobieg) przez 10-15 minut. Zostawić na 2 minuty na blasze. Przełożyć i studzić na kratce. Smacznego

Pełny talerz
Deser czarownicy z ziemią i robalami 93

dokładny przepis się nie prosi ;) Składniki na 4 porcje: 250 g mascarpone 200 g kajmaku 100 g kremowego serka 100 g draży (takich okrągłych lub słodkich kamyczków) 180 g ciastek typu oreo żelki dżdżownice, gąsienice, robale ilość dowolna 4 gałązki ziół (np. mięta, melisa) Ciastka oreo drobno pokruszyć lub zmielić. Mascarpone, kajmak i serek dokładnie połączyć. Dodać draże(...)wymieszać. Połowę kremu rozłożyć do przygotowanych doniczek/miseczek. Posypać niewielką ilością pokruszonych ciastek. Rozłożyć resztę kremu, na kremie ułożyć po kilka robali. Posypać ciasteczkową ziemią. Na wierzchu ułożyć jeszcze po kilka dżdżownic, gąsienic. Na środek każdej porcji wcisnąć gałązkę ziół. Smacznego! Przepis dodaję do akcji

Pełny talerz
Tęczowy sernik 187

skondensowanego. Na spód ciasta dajemy zmielone ciasteczka, a na wierzch bitą śmietanę. Inspiracja: Moje wypieki .   Tęczowy sernik Proporcje na tortownice o średnicy 19 cm Składniki Spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g twarogu dwukrotnie zmielonego 3 jajka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżeczka  domowej esencji waniliowej 1 łyżka mąki(...)rozdrabniamy  blenderem lub w malakserze, dodajemy do  nich roztopione chłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w masie

Kulinarne przygody Gatity
Banoffe pie 294

ciasto chodziło za mną od długiego czasu. Połączenie ciemnych ciastek, bananów i pysznego karmelu... na same wspomnienie ślinianki zaczynają mi pracować :). Pyszne pod każdym względem. Goście zadowoleni, wszystkim smakowało. Jedną z wad był fakt(...)szybko się skończyło ;).  W tym cieście/deserze zawitała nowość SM Mlekovita świetna śmietanka 36%. I nie ma już mowy, żeby się nie udało ;) Składniki na spód: 350 g ciastek Oreo 75 g  osełki Mlekovita    Składniki na sos karmelowy: szklanka cukru,  4 łyżki wody,  50 g osełki Mlekovita ,  180 ml śmietanki Polskiej

Malinowe Pocałunki
Pieguski biszkoptowe 112

mieć lejącą konsystencję. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blasze ( można użyć papieru do pieczenia ) wylewamy ciastka łyżką deserową , zachowując między nimi odległość co najmniej 1-2 cm . Ciastka pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 10 minut  , 3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy ciastka cukierkami

Smakowite Dania
Biret, czyli kruche ciasteczka – koperty z jabłkami 149

grubość około 3 – 5mm, podsypując co pewien czas mąką, po czym wykrawamy kwadraty około 10 x 10cm. Na każdy kwadrat kładziemy kawałek jabłka i składamy w kopertę. Na górę ciastek można zrobić pomponik :) Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pamiętając o tym by między ciasteczkami pozostawić nieco odstępu. Ciasteczka pieczemy na jasnozłoty kolor w temperaturze 180°C, około(...)minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciastek posypujemy je cukrem pudrem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Sernik czekoladowo-cytrynowy z kruszonką 194

wygląda bardzo ładnie, a smakuje wyjątkowo. Goście z pewnością nie będą rozczarowani. Sernik czekoladowo-cytrynowy z cytrynowo-migdałową kruszonką Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 45 g masła 1 łyżka kakao masa serowa: 700 g serka kremowego 200 g cukru 4 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 100 g ciemnej czekolady(...)otarta z 1 cytryny 25 g mąki pszennej 25 g cukru 50 g mielonych migdałów Ciastka na spód dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ugnieść, dłonią lub łyżką, masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej. Przygotować kruszonkę: Mąkę przesiać, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z truskawkami 159

Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu, a takiego poszukiwałam. Efekt końcowy - pusta blacha do umycia :)  Składniki na spód  170 g ciastek kruchych 70 g masła masa 500 g twarogu (użyłam półtłustego) 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka żelatyny 400 kram truskawek świeżych 300 ml śmietany(...)kremówki 30 % Sposób przygotowania Dno tortownicy (moja ma 25 cm średnicy) wyłożyć pokruszonymi ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dać tortownicę do lodówki. Twaróg wymieszać blenderem aż powstanie gładka masa, dodać cukry i przez chwilę jeszcze zmiksować. Galaretkę razem z żelatyną wsypać do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuścić, przelać do miseczki i wstawić do zimnej wody. Truskawki

pink envelope
Dzień kawy kawusi 119

jakiś czas temu i od tego czasu, jak tylko zajrzę do kuchni to chrupię. Nie suszyłam ich, bo planuję je zjeść na bieżąco, a najbardziej lubię takie świeże. Do ciastek potrzebne będą mielone- te wilgotne trochę ciężej się mieli, ale również się nadają. A jak zmielicie orzechy, to już właściwie cała ciężka robota odwalona.   A to dlatego(...)zamrażarce, wtedy można skrócić czas schładzania). Zimne ciasto wyjmujemy, kroimy na plasterki i stemplem odbijamy wzór (można je też po prostu rozplaszczyć widelcem, tworząc na wierzchu wzór kratki). Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem i jeszcze na ok 10 minut wsadzamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Schłodzone ciasteczka pieczemy 10-12 minut, aż nabiorą delikatnej złotej barwy

les mirabelles
Wałkiem zdobione ciasteczka. 157

Pech chciał, że otwierając nowy nóż i chcąc wyjąć go z niezniszczalnego opakowania zatrzymał się on prawie na kości mojego kciuka. Złość była wielka, bo wszystko przygotowane do robienia ciastek. Jednak musiały zaczekać, aż palec się wygoi.  Jednak w końcu nadszedł ten dzień i upiekłam swoje ciasteczka sygnowane nazwą mojego bloga. Pełna obaw o to czy napis będzie(...)bezpodstawne. Oprószając wałek delikatnie mąką napisy nie zapchały się ciastem. Jedyną czynnością, jaką musiałam wykonać po skończonej pracy to przetarcie wałka szmatką. Napis był bardzo wyraźny i po wyjęciu ciastek z piekarnika zastanowiłam się czy je jeść, czy podziwiać.  (wszystkie informacje na temat oferty znajdziecie klikając w baner powyżej) Składniki: 600 g mąki pszennej  100g cukru pudru

Malinowe Pocałunki
107. Ajerkoniakowiec 87

duże paczki ciastek pepitek 400 g cukierków krówek 1/4 szklanki mleka  0,5 l kremówki 30% 100 g masła 4 łyżki cukru(...)pudru 1 1/2 szklanki ajerkoniaku 5 łyżeczek żelatyny 2 dowolne galaretki Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek, przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody.  Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak

Jadło i czytadło
117. 3 Bit 326

wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek. Na samym końcu ubita kremówkę z cukrem i fixem. Na wierzch ścieramy czekoladę

Jadło i czytadło
141. Sernik na zimno 113

owocowe owoce ciastka pepitki ok. 2 paczek Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku. Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą wodą. Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej wody). Ciastka układamy na dno blachy (ok. 30x 40 cm ). Żółtka jajek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Ja to robię w rondelku na bardzo małym ogniu, tak aby się(...)masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy owoce, ja miałam mix owocowy tzn. maliny, truskawki, borówki, morele. Na to tężejąca galaretka i gotowe. UWAGA: Po przygotowaniu ciasta

Jadło i czytadło
149. Ciasto kajmakowo - budyniowe 664

kajmaku waniliowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 0,5 litra kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki orzeszków arachidowych solonych 2 duże paczki ciastek typu pepitki lub be-be Budyń(...)gotujemy zgodnie z przepisem, nie dodajemy jednak cukru. Do ugotowanej, gorącej masy dodajemy kajmak pozostawiając 2 łyżki, które będą potrzebne do polania wierzchu ciasta. Na blasze układamy jedną warstwę ciastek, na to wylewamy masę kajmakowo-budyniową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Masę

Jadło i czytadło