części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :) Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut, aż będą złoto-brązowe. Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :) Wszyscy(...)sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko... Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;) Smacznego
Lawendowe Niebociasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką. Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka. Upiec ciasteczka(...)złoty kolor. Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem. Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;) Smacznego
Lawendowe NieboBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie, mocno czekoladowe :) Własnie te drugie wskazywaliście jako przepis pożądany więc proszę uprzejmie :) Przepis z "Nigellisimy" zmodyfikowany po mojemu. Ciastka czekoladowe BARDZO 125 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru trzcinowego(...)układamy na blaszce. Możemy je schłodzić ok 30 minut w lodówce lub upiec od razu. Jeśli je schłodzimy w środku po upieczeniu będą nadal lekko ciągnące. Pieczemy ciastka ok 15 minut. Lekko studzimy i przekładamy na kratkę. Możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewióryMiałam intensywny kuchenny dzień. Dwa rodzaje ciastek(...)obiad fasolka, bardzo smaczna ale inna niż wszystkie. Za oknem spadł śnieg i świeciło piękne słońce, na twarzach domowników zagościł uśmiech. Nie tylko z powodu aury zaokiennej ale i ciastek czekoladowych BARDZO! Powiecie na jaki przepis macie ochotę? Czekoladowe ciastka czy czerwona fasolka w czerwonym, kwaśnym sosie??? Przepisy tak czy owak niebawem
Dzieje kuchennej Wiewióryfrancuskie z jednego z dyskontów i przyznam szczerze, że się nie zawiodłam. Pomysł na ciastka powstał spontanicznie z braku czegoś słodkiego w domu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)" Składniki : opakowanie ciasta francuskiego opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania: Ciasto francuskie wyłożyć(...)serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasła 3/4 szklank brązowego cukru 2 jajka 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia duże opakowanie pestek z dyni ziarna słonecznika szczypta soli jajko do smarowania ciastek Sposób przygotowania: Masło i cukier miksujemy do połączenia się składników (cukier powinien się rozpuścić) dodajemy jajka i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą(...)czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdy kawałek rozwałkowujemy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 0,5 cm. Wycinamy okrągłą foremką ciasteczka i układamy blisko siebie ( ciastka nie rosną zbyt mocno) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy (lekko wciskając) pestkami z dyni i słonecznika, następne ponownie smarujemy jajkiem
Słodkie Przyjemnościlekko stężało. Po około 20 minutach z ciasta przygotowujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy po środku każdego ciastka. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około(...)minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Do szklanki cukru pudru wlewamy dwie łyżki wody, gdy zajdzie potrzeba dodajemy resztę i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy. Upieczone i ostudzone ciastka dekorujemy lukrem. Wierzch ciastka ozdabiamy orzeszkami w kształcie jajek. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościLekkie, słodkie, choć prawie bez cukru, najlepsze na ciepło. Francuskie ciastka gruszkowo-jabłkowe z dodatkiem szczypty cynamonu. Jedne z fajniejszych ciasteczek na jesień. Lubicie? Jadacie? Robicie? Przygotowuje się je dosłownie chwile, można zrobić je wieczorem, a rano wstawić na chwile do piekarnika. Idealnie nadają się na drugie śniadanie do kawy lub herbaty. To co, kto chętny?" Składniki : opakowanie(...)rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia. Studzimy. Smacznego
Słodkie Przyjemnościimprezie) jadłam bardzo smaczne, kruche i wielkie (!) ciasteczka z kawałkami czekolady. Smakiem przypominały pieguski, ale wyglądem amerykańskie ciasteczka. Pomyślałam, że jakoś nie widzi mi się płacić tyle za kilka ciastek (cena była dość wysoka) dlatego postanowiłam przygotować je sama w domu. Zadanie nie należało do najprostszych, ponieważ, nigdzie w sieci nie było, podobnego przepisu, a ja miałam straszną ochotę(...)tych którzy w kuchni czują się jak ryba w wodzie i tych, którzy na co dzień omijają ją szerokim łukiem. Dlatego polecam ten przepis wszystkim smakoszom słodkości. Psst. ciastka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni, ale po co, jak można zrobić nowe? :) Składniki : 120 g masła 100 g cukru 240 g mąki pszennej 1 szklanka mleka
Słodkie Przyjemnościczasu chodził mi po głowie, aż wychodził swoją drogę do słoiczka. Już nie mogę doczekać się reakcji obdarowanych! W słoiczku możecie zamknąć suche składniki na ciasteczka lub już gotowe ciastka. Ja wykorzystam chyba obie opcje. Jeśli wybierzecie suche składniki, dacie obdarowanemu idealny prezent, który będzie mógł zatrzymać na "czarną godzinę(...)nieważne, czy będzie to głośno krzycząca potrzeba słodkości, w dni "pustej lodówki", czy niezapowiedziana wizyta przyjaciół. Dla łasuchów podobnych Mikołajowi polecam opcję drugą, zamknięte w słoiczku gotowe, maślane ciastka. Och, czy może być coś lepszego?! Lepiąc ciasteczka i kładąc je na blaszce, postarajcie się zrobić jak najmniejsze kuleczki - ciastka i tak urosną, nawet 3x, a duże ciężko
Gotowanie to kochaniesię to strzałem w dziesiątkę! Część zrobiłam z M&M'sami i cieszyłam się jak dziecko, kiedy natrafiłam na jednego lub kilka razem, pałaszując ciasteczko. To chyba najlepsze ciastka kakaowe, jakie istnieją. Wielkie, baaardzo mocno kakaowe, z nutą czekolady, która rozpływa się w ustach... Już jedno ciasteczko zaspokaja nawet największy głód słodyczy. Jadąc do Dziadków zawsze staram się(...)macie w planach odwiedziny u rodzinki, znajomych, przyjaciół...lub chcecie wykorzystać jeszcze tych kilka dni na świąteczne (wręcz wskazane) obżarstwo przed spisaniem i wcieleniem w życie postanowień noworocznych- te ciastka są dla Was IDEALNE. Spróbujcie! MOCNO KAKAOWE CIASTKA Z M&M'S Składniki (ok.18 ciasteczek): 4 łyżki margaryny 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 1 jajo
Gotowanie to kochanietwarde) - 2 jajka - ½ szklanki białego wina wytrawnego - olej roślinny do smażenia Dodatkowo: - 1 opakowanie kremu ajerkoniakowego - 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (do kremu) - cukier puder do oprószenia ciastek Ciasto przygotowujemy, jak na cannoli i poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy(...)Krem ajerkoniakowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zamiast tego kremu możemy dać ubitą śmietanę lub krem z mascarpone. Na wystudzone ciastka nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim ciastkiem. Gotowe oprószamy cukrem pudrem. Markizy z kremem ajerkoniakowym sprawdziły się jako deser. Ciasto ciągle to samo, ale w nowej odsłonie, smakuje również rewelacyjnie. Myślę, że to jeszcze nie koniec
mojewypiekiinietylkolodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią(...)różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć
CoolinarniePLGrecki Bakomy) ciastka (u mnie owsiane) cukier (można posłodzić owoce podczas miksowania, ale ja zrezygnowałam) Sposób przygotowania: 1. Brzoskwinie miksujemy na mus. 2. W pucharku układamy warstwami: pokruszone ciastka, jogurt, mus brzoskwiniowy. Czynność powtarzamy. 3. Na wierzch nakładamy kleksa z jogurtu, kawałek ciastka i ozdabiamy miętą. Smacznego!!! Źródło: In my kitchen
Kuchnia domowa Aninależy do puszystych wypieków, jest raczej zbity i zarazem kremowy. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia smaków, warto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki: Spód: 220 g ciastek kakaowych 50 g masła 20 g margaryny Palma „Bielmar” Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu(...)serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g czekolady deserowej 6 jajek 2 łyżki mąki pszenne Dodatkowo: kilka ciastek kakaowych 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: Spód: Ciastka zmiksować lub włożyć do woreczka foliowego i dokładnie rozbić tłuczkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i margaryną. Dno tortownicy
Oryginalny smak