Ostatnie upały nie zachęcają do włączania piekarnika, ale mnie naszła ochota na jakieś ciasteczka, które można by było zabrać ze sobą jako słodką przekąskę. Poszperałam w sieci i znalazłam inspirację na wykorzystanie resztki sezamu z szafki. W ten sposób powstały ghriba bahla, czyli marokańskie ciasteczka sezamowe. Świetnie smakują z herbatą miętową 😋 Składniki (na ok. 60 ciasteczek): 140 g sezamu 500 g mąki 120 g cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 ml oleju 160 g miękkiego masł... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)