Kwiatowy akcent walentynkowy w postaci ciastek, a nie bukietu był trafnym wyborem. Wielu obawia się aromatu lawendy, kojarząc go z kosmetykami. Niepotrzebnie, bo zastosowany z umiarem działa wyłącznie na plus. Przyznam, że z drżeniem ręki odmierzałam ilość kwiatowej pasty, co w efekcie zakończyło się lekkim niedoborem ;) W przepisie uwzględniłam już tę zmianę. Ciasteczka przygotowywałam z córką, której zagniatanie ciasta(...)foremką wykrajać kształt serc. Ciastka ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez ok 15 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wierzch każdego ciastka obtoczyć w polewie
zadanie-gotowanieprawda zrobiłam bez musu, bo chciałam go ozdobić różyczkami marcepanowymi. Wyszedł obłędny jak wszystkie przepisy ze strony Kwestia Smaku. Składniki: Spód: 1 paczka (160 g - 190 g) czekoladowych ciastek z dziurką, 50 g roztopionego masła, 2 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa: 500 g gęstego twarogu sernikowego, 500 g serka mascarpone, 3 łyżki mąki(...)wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Spód: Ciasteczka pokruszyć (np. w melakserze lub tłuczkiem w misce). Kakao mieszać z roztopionym masłem aż nie będzie grudek, dodać do ciastek i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy i starannie uklepać a następnie dokładnie wygładzić łyżką. Warstwa ciastek ma zachodzić na łączenie spodu i boków tortownicy. Wstawić do lodówki
Państwo Wojtczuk gotująwiadomo wujek google wie wszystko - przepis na różowe ciasteczka również zna:) Karolinka bardzo lubi pomagać w kuchni tak, więc pomysłem na różowe ciasteczka była zachwycona - wszystkich obdarowała ciastkami w jej ulubionym kolorze. Szczerze mówiąc w smaku nie są one zachwycające jadłam lepsze;) Przepis na różowe ciasteczka: Znalazłam go na blogu https://krewimleko.wordpress.com/ Składniki: 400 g mąki(...)ciasto. U nas tę czynność najpierw zrobił robot za nas. Córka tylko trochę poprawiła, formułując kulę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy i wybijamy ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 10 minut - nie wolno ich spiec, aby kolor był ładny różowy. A oto nasze różowe ciasteczka :) Wspólne kucharzenie nie tylko pozwala
Pani domowaponiżej jest lista domowych słodyczy. Jestem pewna, że wybierzesz coś dla siebie 😉 Domowe słodycze Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy(...)ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Domowe toffifee Co Lila jadła w środę? - mnóstwo
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWalentynek, może będziecie chcieli tak cudownie zgrzeszyć, bo sernik jest wart każdego kęsa :) Inspiracja: Moje Wypieki z moimi zmianami. Składniki na formę ok. 23cm: na spód: 160 g ciastek kokosowych 100 g masła, roztopionego (1/2 kostki) 3 łyżeczki kakao Na masę serową: 1 szklanka jogurtu greckiego lub naturalnego, w temperaturze pokojowej 250 g mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze(...)byćtaka, aby w tortownicy się nie rozsypywała, a pod wpływem rąk kleiła potem do tortownicy, spód po zastygnięciu masła wtedy nie będzie się kruszył). W przypadku braku malaksera - ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym masłem i kakao. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć
Fabryka pomysłówkakaowej części jak i z białej. Następnie w każdym kółku wycinamy serduszko (lub dowolny kształt) i zamieniamy miejscami-czyli serduszko z jasnego ciasta wkładamy na miejsce serduszka ciemnego ciastka. Tak postępujemy z całym ciastem .Mi z podanych proporcji wyszło 30 ciastek Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor około
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuOstatnio prezentowałam wam moje wariacje na temat włoskich catuccini i dzisiaj będę kontynuowała tę podróż. Właściwie tak jak pisałam wcześniej catuccini ( przepis tutaj )to odmiana innych ciastek, które znane są pod nazwą biscotti. Nazwa biscotti oznacza dwukrotnie pieczone. Przepis tradycyjnie zawiera migdały, czasem orzechy piniowe. Ja nie byłabym sobą gdybym czegoś od siebie nie dodała, lub czegoś(...)minut w 160 stC. Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy. 6. Po wystudzeniu kroimy kromeczki o grubości 2-3 cm i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczmy a raczej dosuszamy ciastka w 160 stC przez 20 minut do lekkiego zarumienienia. Smacznego. ***Wpis zawiera lokowanie produktu
vaniliowoczekoladowaciasto. Rozwałkować cienko, szklanką wycinać kółka. W połowie kółek wyciąć 2 lub 3 dziurki. Piec ok 10-15 minut w 180 stopniach, ciastka muszą być zrumienione. Po wystudzeniu ciastka przekładać dżemem - na całe kółko położyć cienką warstwę gęstego dżemu i delikatnie przykryć kółkiem z dziurkami. Posypać cukrem pudrem (mi z jednej porcji wyszło około 30 ciastek, dużo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieproszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy(...)ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Domowe przekąski (paluszki, krakersy, chipsy) Domowe batoniki (z masłem orzechowym) Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji
lady-och-mistrzyni.blogspot.comZawsze kupowałam ciastka w sklepie, ale gdy zaczęłam sama piec ciastka, są o niebo lepsze. Dlatego, aby zrobić ciasteczka, otrzymałam od Protonik bardzo fajne wzorki foremek. Dziękuję ślicznie za foremki. Nadchodzi święto Walentego, więc na tę okoliczność przygotowałam pyszne ciacha, serca przebite strzałą amora. Foremki bardzo łatwe w użyciu, dają bardzo ładny wzór, dlatego polecam firmę Protonik , gdzie(...)nożem. Następnie zrobić kopczyk, dodać żółtka, i obydwa cukry, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić, schłodzić przez godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować. Foremkę oprószyć dokładnie mąką (najlepiej zanurzyć całą w mące). Ciastka wykrawać stopniowo. Przyłożyć oprószoną foremkę do ciasta, odcisnąć trochę, ponownie oprószyć w mące, znów odcisnąć trochę, po 3 oprószeniu odcisnąć do końca. Piec w 180st. C do czasu zarumienienia
Kuchnia Danusiwiaderka) - 4 jajka - szklanka cukru pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód(...)słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy
Wypieki ReneKiedy przychodzi nagła ochota na coś słodkiego, a w domu nawet cukierka... Warto skusić się na własnoręcznie przygotowane, domowe łakocie :) Ciastka owsiane bez pieczenia do przygotowania są ekspresowe! Po krótkim schłodzeniu nie kleją się do rąk, a w 100% zaspokajają głód słodyczy! W smaku są po prostu doskonałe! Ale kaloryczne :) Do ich przygotowania najlepiej użyć płatków owsianych(...)uzyskać jednolitą masę - masa będzie szybko gęstnieć, ale też się studzić, bo już samo dodanie płatków zmieni temperaturę całości. Łyżką lub dłonią nabieramy porcje masy i formujemy ciastko (od nas zależy czy będzie ono płaskie czy w formie kulki lub jeszcze innej), układamy na desce z papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki, aby je schłodzić. Smacznego
Kolorowy Przepisownikdelicje. składniki: 1 kg zmielonego sera, może być z wiaderka 50 g masła 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny 6 łyżek cukru* 1 średnia cytryna** 1 galaretka cytrynowa ciastka delicje biszkopty do wyłożenia formy Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Cytrynę dokładnie umyć. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę, odstawić na trochę aby napęczniała. Następnie(...)wstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już zimna i zacznie tężeć wystawić sernik z lodówki. Na wierzchu ułożyć ciastka delicje. Zalać tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki aby galaretka dobrze stężała. * Ilość cukru można zwiększyć jeśli wolimy bardziej słodki sernik. ** Zamiast cytryny można dać limonkę
Monia miesza i gotujebudyń waniliowy 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej orzechowej 200 g ciastek jasnych typu herbatniki 200 g ciastek ciemnych typu herbatniki (jeżeli robimy dużą blachę polecam opakowania ciastek po ok. 300 g) 200 g orzeszków ziemnych nie solonych Wykonanie: Dwie i pół szklanki mleka wraz
W Moim Magicznym Domustopni C. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką ryżową. Przy pomocy szklanki wykrawamy nasze ciasteczka. Powinno wyjść ich łącznie 12-14. Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 15 minut w 150 stopniach C . kremowe nadzienie: 50 g płatków jaglanych 50 g mleka w proszku odtłuszczonego 3 łyżki(...)krem warto schłodzić wcześniej w lodówce, przez wypełnieniem ciastek. Uwaga! Z tych proporcji zostaje spora część kremu. Możecie go wykorzystać do innego deseru lub po prostu upiec więcej ciastek. :) czekoladowa polewa : 20 g gorzkiej czekolady łyżka kakao odrobina mleka Czekoladę łamiemy na kosteczki, umieszczamy w miseczce z kakao i odrobiną mleka. Rozpuszczamy w mikrofalówce przez
Kuchnia Ellie