have każdej imprezy! Poniżej lista - na pewno wybierzesz coś dla swojej rodziny. Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy(...)ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Chcesz być na bieżąco
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzapachy unoszące się z kuchni. Wspaniale, jeżeli gotujemy ze świadomością dobrych wyborów. Wyborów najlepszych produktów, bo przecież tworzymy dla tych, których kochamy:) Zapraszam na pyszne i zdrowe ciastka marchewkowe, przygotowane na bazie ekologicznej mąki Szymanowskiej i Oleju Polskiego Rzepakowego. Marchewkowe ciasteczka z ekologicznej mąki Składniki (na ok. 10 ciastek): 1 szklanka mąki (u mnie Ekologiczna(...)jednolitą masę. Wsyp mieszankę mączną, całość zmiksuj. Do ciasta wmieszaj startą marchew, rodzynki, orzechy i płatki. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, nakładaj łyżką stołową porcje ciasta, formując ciastka. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz przez 20 minut. Rozkoszuj się smakiem w dobrym towarzystwie:) inspiracja kulinarna: dolcevitaczylislodkiezycie.blogspot.com
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCiastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności. Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny(...)stół możesz podsypać lekko mąką kukurydzianą. Szklanką lub foremką wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 12-15 minut. Ciastka pozostaw do wystygnięcia na minimum 24 godziny ( ważne!). Po wskazanym czasie czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dowolnie udekoruj ciasteczka. Smacznego
Kuchnia bezglutenowasmalcówki.Takie ciastka to smaki dzieciństwa często piekła je nasza babcia. Dawno o nich zapomniałam ale ostatnio przeglądałam książkę Siostry Anastazji i natknęłam się na ten przepis. Ciastka wyszły pyszne i szybko się je robi. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g smalcu 1/4 l kwaśnej smietany 300 g mąki pszennej(...)nałożyć po łyżeczce powideł i zlepić dobrze ze sobą dwa przeciwne rogi. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Moje ciastka piekły się około 15 minut. Zimne ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) mamy okres przedświąteczny i większość z Was ma dużo zajęć ale kawkę lubicie i pewnie ciasteczka też :) Dzisiaj mam dla Was propozycję błyskawicznych biszkoptowo-makowych ciasteczek z powidłami. Ciastka są przepyszne i szybko znikają z talerza. Zapraszam :) Składniki : 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka(...)oleju 1 łyżka maku do ciasta i troszkę do posypania 1 mały słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia ciastek Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku. Chwilę ubijamy mikserem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mak, olej i delikatnie mieszamy.Rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką napełniamy ciastem, wyciskamy równe kopczyki ciasta
Sama słodycz i szczypta chiliNiemieckie księżyce waniliowe, choć dla mnie bardziej orzechowe ;). Orzechy dominują, ciastka są bardzo kruche i stworzone na wigilijny stół. Vanillekipferl zrobiłam do szkoły na Dzień Języków Obcych. Zrobiły furorę! Polecam z całego serducha ;). Składniki: (na ok. 35 sztuk) Ciasto: 270 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów(...)czasie z kuli ciasta odrywać kawałeczki (u mnie po ok. 20 g) i formować z nich półksiężyce. Ciasto może się nieco kruszyć- tak ma być :). Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie- ciastka podczas pieczenia mogą minimalnie rozejść się na boki. Blaszkę z księżycami włożyć do lodówki
Nastoletnie Wypiekaniedodać miód z masłem i zagnieść ciasto. :Podsypać mąką, rozwałkować i foremkami wycinać ciastka o grubości około 3 mm. Przenieść je na blaszkę wyścieloną papierem. Następnie w każdym ciastku mniejszą foremką wyciąć okienko. W każde włożyć landrynkę. Za pomocą patyczka lub wykałaczki w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Wstawić do piekarnia nagrzanego do 180*C i piec około(...)minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić na chwilę, żeby masa z landrynek zastygła. Najlepiej zdejmować ciastka z blachy podsuwając je od dołu łopatką do ciasta, żeby się nie połamały
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.Piekarnik nagrzać do 180 stopni . Odpoczęte ciasto, podzielić na mniejsze porcje. Porcje ciasta rozwałkować na grubości 3-4 mm. Wycinać ciastka za pomocą(...)foremki do pierniczków i ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrobić i zrobić kolejną porcję ciastek. Wierzch ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przetrzeć mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki
Moje domowe kucharzeniewiśnie z cukrem gotowane na sos spód: 160 g ciastek czekoladowych 60 g masła ciasto: 750 g sera półtłustego 4 jajka 2/3 szklanki cukru drobnego 1 budyń śmietankowy 1 i 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 cytryny 30 dkg wiśni sos wiśniowy: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier
wesoła kuchniaklik) a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl i zabarwiłam ją barwnikami. Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki 1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)wymieszać z wódką (lub wrzątkiem), tak powstały lukier posłuży jako klej. Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty z masy cukrowej i przyklejać do ciastek za pomocą gęstego lukru. Resztę dekoracji zrobić za pomocą pisaków i cukrowych ozdóbek. Od razu po udekorowaniu przebić masę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaza pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. Górę ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przecieramy mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Pierniczki
Kuchnia Łukaszapozbyć się zapachu cebuli lub czosnku z dłoni ; posyp jedną rękę sodą oczyszczoną, dodając odrobinę wody, aby uzyskać pastę, a następnie umyj tą pastą obie dłonie; potem opłucz ręce. Ciastka grzyby Według tego samego źródła kiedy skończy nam się proszek do pieczenia, a mamy w domu sodę oczyszczoną, sami możemy taki proszek przygotować: Sposób nr 1: zmieszać 1/4 łyżeczki(...)łyżeczki sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki octu bądź soku cytrynowego oraz 1/2 szklanki słodzonego mleka. Z użyciem sody oczyszczonej i przepisów z mojego bloga możecie upiec miodownik kajmakowy , ciastka kokietki (btw, teraz już rozumiem, po co ten ocet!), ciastka grzyby czy bieszczadzkie racuchy z dyni . Mieszanie sody oczyszczonej z proszkiem do pieczenia Niektóre przepisy podają
Trzeci talerzcukru 1 łyżka aromatu śmietankowego 3 jajka 1 łyżka octu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia - ok. 3/4 L cukier puder do posypania ciastek mąka do podsypywania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto - będzie dość "luźne". Blat i wałek posypujemy mąką - robimy placek o grubości ok. 1 cm. Wykrawamy(...)szablonów (u mnie gwiazdki i choinki). Pozostałą część ciasta (ścinki), która zostanie po wycinaniu, zagniatamy i ponownie rozwałkowujemy - wycinamy kolejne sztuki. Na dużej patelni dobrze rozgrzewamy olej - wrzucamy nasze ciastka i smażymy partiami na złoty kolor (z obu stron). Usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy - aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serowe przysmaki wkładamy do pojemnika lub układamy na talerzu
Alutka-Gotujefolię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1 godzinę (ale w lodówce może czekać nawet do następnego dnia). Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wycinamy pożądane kształty (w połowie ciastek wycinamy otwory) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. Pamiętajmy, że ciasteczka mają się tylko delikatnie zarumienić. Upieczone ciasteczka studzimy, a następnie(...)jeśli nie mamy dżemu z malin równie dobrze możemy użyć powideł śliwkowych lub innego, gęstego dżemu (u mnie z truskawek). Na każdym pełnym ciastku równomiernie smarujemy dżem, przykrywamy ciastkiem z dziurką i gotowe
Rozpustne gotowanieFormę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20-23 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i pozostawić do ostudzenia. Muffiny można posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (Do pojemnika warto włożyć skórkę od jabłka(...)ciastka zbyt mocno nie stwardniały
Di gotuje