ciastka - 17601 przepisów (strona:190/1174)

Griwech z syropem 172

wachlarzy od dnia publikacji znajdują się na szczycie ostatnio przeglądanych przepisów na tym blogu. Tamtym przepisem wygrałam niedawno mini konkurs, więc pełna energii postanowiłam usmażyć klasyczną formę tych algierskich ciastek i podać je z syropem. Składniki : 470 g mąki pszennej uniwersalnej szczypta soli 120 g masła 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru jajko 100 ml ciepłej wody 2 łyżki(...)Sklejone końcówki odciąć nożem, spłaszczyć sklejenie. Griwech odkładać na ściereczkę. W głębokiej patelni lub rynience rozgrzać olej. Smażyć na nim ciastka z obu stron na złoty kolor. Odkładać ciastka na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Przygotowanie syropu - najlepiej zacząć przed  smażeniem griwech Wycisnąć sok z pomarańczy do garnka. Podgrzewać sok na palniku o małej mocy

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto Kawoszek - Najlepsza Pianka Kawowa 123

kawy ciasto o smaku kawy to już podwójna uciecha... mniam :) <3 Szybkie i jakie pyszne <3 Przepis na formę : 24cm SKŁADNIKI: 250g - 1 opakowanie ciastek maszynkowych firmy Brześć 400g masy krówkowej kajmak 2-3 łyżki alkoholu "sheridan's" 20-30g czekolady do starcia na wierzch 100g kawy cappuccino + 1/4 szkl gorącej wody 1 galaretka cytrynowa(...)gorącej wody 16g cukru waniliowego 500g śmietany 30% WYKONANIE: 1. Na spód blaszki układamy ciastka maszynkowe firmy Brześć (są rewelacyjne) 2.Kajmak delikatnie ogrzewamy wraz z alkoholem. Nakładamy na ciastka, zostawiamy odrobinę na ozdobienie wierzchu. 3. Galaretkę rozrabiamy z wodą, pozostawiamy do ostygnięcia. 4. Cappuccino także rozrabiamy z wodą, i odstawiamy. 5. Śmietanę 30% ubijamy wraz z cukrem waniliowym

Dziś Ja gotuje
Deser jabłkowy 149

mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciastka drobno kruszymy i wsypujemy po czubatej łyżce na dno 4 pucharków. Na ciastka przekładamy tężejącą galaretkę z jabłkami i wstawiamy deserki do lodówki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudem na sztywno i nakładamy na galaretkę jabłkową. Górę deserów posypujemy resztą pokruszonych ciastek. Gotowe deserki przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Milkshake blacky 140

cały rok ( u mnie w domu lody i shake pijemy przez cały rok). Do zrobienia mojego skake'a użyłam pysznych Markiz Blacky od Cukry Nyskie . Polecam  Składniki: 4 ciastka markizy blacky od Cukry Nyskie 2 gałki lodów waniliowych 1 banan 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szkl mleka bita śmietana Przygotowanie: Markizy mielimy bardzo drobno (łyżkę odkładamy do dekoracji(...)przekładamy do kielicha blendera. Do ciastek dokładamy pokrojonego banana, lody, wsypujemy cukier waniliowy i wlewamy mleko. Blendujemy na gładkiego shake'a. Przelewamy do dwóch szklanek. Dekorujemy bitą śmietaną oraz odłożonymi pokruszonymi ciastkami. Podajemy od razu. Przepis na 2-3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kruche Roladki Z Marmoladą I Dżemem - 4 Składniki 148

blaszki ciastek: 200 gr śmietany 18 % 250 g masła 3 szkl mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru (razem z cukrem waniliowym) dodatkowo: marmolada różana cukier puder do obsypania ciastek 1. Wszystkie składniki oprócz marmolady zagniatamy ze sobą, tworząc ciasto, następnie chowamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalki na 10 minut. 2. Po tym czasie ciasto dzielimy(...)drugiej wałkujemy cienkie placki, a następnie wykrawamy prostokąty o  długości 8-10 cm. 3. Na każdy prostokąt nakładamy marmoladę, zwijamy i układamy na blaszce do pieczenia. Ciastka pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut Upieczone roladki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Domowe napoleonki 164

właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem, a kremem budyniowym - lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera(...)krem budyniowy przygotować wg przepisu z  bloga   rozsmarować krem na części ciasta francuskiego. Drugą, upieczoną część ciasta przeciąć na 6 lub 8 równej wielkości kawałków odpowiadających wielkością ciastek i ułożyć na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej ciąć upieczone ciasto francuskie przy pomocy noża-piłki. Wcześniejsze nacięcie znacznie ułatwia porcjowanie, a ciastka zachowują ładny kształt podawć suto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami czyli poWeekendowe Łakocie odc.187 150

mnie niosą zapach iście świąteczny. Przepis na nie znalazłam w dodatku Tchibo do jakiejś gazety a jego autorką jest Liska z bloga White Plate, zmieniłam go nieznacznie. Ciastka czekoladowo-kawowe z wiśniami 200 g miękkiego masła 200 g cukru trzcinowego Demerara 50 g zwykłego cukru 50 g ciemnego kakao 3 płaskie łyżeczki świeżo zmielonej kawy (ja zastąpiłam kawą Inką(...)wymieszaną masę chłodzimy ok pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Przy pomocy łyżeczki formujemy ciasteczka. Układamy je na blasze w sporych odstępach. W każde ciasteczko wtykamy wiśnię. Ciastka pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na blasze gdyż z początku są miękkie. Możemy je przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet tydzień, moje zniknęły znacznie szybciej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffinki walentynkowe 105

niż wszystkie! Także jeśli szukacie inspiracji na walentynkowe słodkości to polecam zaprezentowane muffinki. Są naprawdę proste w przygotowaniu i zapewniam, że każdy z Was może pysznie zaskoczyć ukochaną osobę. Ciastka wystarczy odpowiednio ozdobić, a to również nic trudnego. Poza tym muffinki smakują rewelacyjnie oraz zawsze ładnie wyrastają! Mięciutkie, kusząco pachnące... zresztą co ja będę więcej pasać... Koniecznie spróbujcie(...)muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.   Piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.   Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Udekorować wg uznania. (*) Tym razem użyłam tulipanów , które podkreśliły walentynkowy charakter muffinków. Dodatkowo ciastka umieściłam na podkładzie (co prawda pod tort

Di gotuje
Bajaderki 184

Dzisiaj zapraszam na pyszne Bajaderki z Ciastek Regionalnych od Cukry Nyskie . Składniki: 1 opakowanie ciastek regionalnych Cukry Nyskie 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki dżemu 10 dkg bakalii (kokos, rodzynki, żurawina suszona) aromat rumowy kokos do obtoczenia bajaderek Mleko, cukier, masło i kakao zagotowujemy. Wystudzone mieszamy z pokruszonymi ciastkami

Kuchnia u Bietki
Ciastka maślane z marmoladą 258

Tradycyjne ciastka maślane z marmoladą to jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Mój przepis na te domowe ciasteczka karbowane z marmoladą lub dżemem jest prosty, sprawdzony i wart zapamiętania! - prawdziwy smak tradycyjnych ciastek - tylko kilka sprawdzonych składników - wspaniałe ciastka na każdą okazję

AniaGotuje.pl
Ciasteczka cynamonowe 127

chowamy do lodówki na kilka minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy duże kółka szklanką i w środku każdego małe kółko kieliszkiem. (jeśli chcemy przełożyć ciastka dżemem połowę ciastek robimy bez kółka w środku) 6. Pieczemy 15 minut. 7. Na ciasteczka bez kółka w środku nakładamy dżem i przykładamy ciastkiem z kółeczkiem. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Testowanie z "Cukry Nyskie" 141

Wczoraj dotarła do mnie paczuszka do testowania od firmy "Cukry Nyskie" . Cukry Nyskie - produkują ciastka, wafle, markizy, krakersy i biszkopty już od ponad 65 lat. Zapraszam po informacje na temat produktów tej firmy . W czasie istnienia na rynku Spółdzielnia Pracy Cukry Nyskie otrzymała wiele nagród i wyróżnień. Oto niektóre z nich: Srebrny Laur Kompetencji i Umiejętności w kategorii "Załoga(...)Najlepszy Produkt Opolszczyzny (1993, 1995) Po więcej informacji na temat firmy zapraszam tutaj W mojej paczce znalazły się : Herbatniki Petit Beurre: pełnoziarniste i kakaowe Markizy: orzechowe, kakaowe oraz chałwowe Ciastka fit & free bez dodatków cukru: czekoladowe i waniliowe Wafelki Pałeczki: orzechowe i kakaowe Ciastka regionalne Dziękuję za paczuszkę i zabieram się za testowanie

Kuchnia u Bietki
Ciastka owsiane 145

Dziś mam dla Was świetny przepis na pyszne ciastka owsiane czekoladowe. Ciastka owsiane z tego przepisu nie wymagają pieczenia i nie mają w swoim składzie mąki, a ich przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 15 minut! Continue reading Ciastka owsiane at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Rafaello kokosowo karmelowe na herbatnikach 139

części i do jednej z nich dodajemy masę kajmakową. Mieszamy. Formę wykładamy folią spożywczą, na spód kładziemy 1 warstwę ciastek, masę kokosową, ciastka masa kajmakowo - kokosowa, ciastka, polewa z rozpuszczonej w mleku białej czekolady

Życie zaczyna się w kuchni