dzieci Jak wiecie moje maluchy często towarzyszą mi w kuchni i kochają piec ciasteczka. Więc nie mogło zabraknąć nowych foremek. Tu osobami wybierającymi kształty były oczywiście dzieci wykrawacze do ciastek gwiazdki wykrawacze do ciastek kwiatki wykrawacze do ciastek wąsy – spodobały się synkowi W sumie słodkie wąsy może nosić Ale, ale to nie wszystko, bo jak już
Słodkie okruszkiczyli polewą z białej czekolady, przygotujecie w kilka chwil i to bez pieczenia, w sam raz na upalne dni ;) Składniki na tortownicę 18 cm Spód: 100 g ciastek 70 g masła Masa: 220 ml śmietanki słodkiej 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny 125 g świeżych malin 1-2 łyżki cukru pudru Polewa i dekoracja(...)białej czekolady 15 g masła lub słodkiej śmietanki 30 % mini biszkopciki Spód 1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki. Masa 2. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek. 3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie
Gotowanie...to proste !Miękkie ciastka ptysiowe z delikatnym, puszystym nadzieniem z bitej śmietanki. Nie za słodkie, gdyż samo ciasto parzone nie zawiera dodatku cukru. Niewielka ilość słodyczy jest wyczuwalna jedynie w śmietankowym kremie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ptysie nadziewane bit\u0105 \u015bmietan\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/ptysie-ze-smietanka.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/ptysie-ze-smietanka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)keywords":["cukier puder","Jajka","mas\u0142o","\u015bmietana"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-05T20:23:55+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT25M","totalTime":"PT55M","recipeCategory":["Ciastka"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["12","12 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"310 cal"},"recipeIngredient":["4 jajka","1 szklanka m\u0105ki pszennej","1 szklanka wody","150 g mas\u0142a
ProstePesto.plczas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia. Składniki (na 8 ciastek): duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g szklanka wydrylowanych czereśni 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej łyżeczka cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko łyżka wody Na polewę: łyżka kremowego(...)wody i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kółka – moje miały 10cm średnicy, zmieściło się na blacie idealnie 8 ciasteczek. Na środek każdego ciastka wykładamy po łyżce farszu, brzeg smarujemy żółtkiem i zaklejamy – sklejałam jak pierogi w rękach, było mi tak najwygodniej aby farsz się zmieścił. Sklejony brzeg dodatkowo przyciskamy widelcem
Smaczna StronaCiastka francuskie z kremem z mascarpone to szybki do przygotowania i bardzo smaczny deser. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ciasta z kremem w stylu napoleonek i kremówek. Latem zazwyczaj staram się, aby w kuchni spędzać jak najmniej czasu. Dlatego też nawet ciasta robię takie, w których wykonanie nie trzeba wkładać zbyt dużego wysiłku. Wystarczy tylko upiec(...)wysokich obrotach miksera ubijać, gdyż krem się rozwarstwi. Podczas ubijania kremu, w kuchni nie powinna również być zbyt wysoka temperatura. Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 45 minut Składniki na ciastka francuskie z kremem z mascarpone: 2 opakowania ciasta francuskiego 250 g serka mascarpone (schłodzić) 250 ml śmietanki 30% (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder
Kuchcik gotujeprzez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu eklery u\u0142\u00f3\u017c na metalowej kratce i pozostaw do ostudzenia i odparowania nadmiaru wilgoci. Po wystudzeniu przekr\u00f3j ciastka wzd\u0142u\u017c, na dwie po\u0142\u00f3wki.","text":"Piecz w nagrzanym wcze\u015bniej piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu eklery u\u0142\u00f3\u017c(...)metalowej kratce i pozostaw do ostudzenia i odparowania nadmiaru wilgoci. Po wystudzeniu przekr\u00f3j ciastka wzd\u0142u\u017c, na dwie po\u0142\u00f3wki.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/eklery-z-kremem-smietanowo-truskawkowym\/#wpzoom-rcb-direction-step-15959620954605154","image":""}]},{"@type":"HowToSection","name":"KREM \u015aMIETANKOWY","itemListElement":[{"@type":"HowToStep","name":"\u017belatyn\u0119 wsyp do fili\u017canki i zalej 70 ml ch\u0142odnej wody. Pozostaw do nap\u0119cznienia
ProstePesto.plmascarpone 3 łyżki cukru pudru 240 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 70 ml wody Przygotowanie: spód: Herbatniki kruszymy na "piasek", mieszamy z mąką migdałową oraz rozpuszczonym masłem. Mokrymi ciastkami wykładamy tortownicę lub formę do tarty wysmarowaną masłem. Ciastka dociskamy dłonią do dna i boków formy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut lub jeśli spód ma być chrupiący(...)mało słodki dosłodzić według uznania). Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, łączymy z żelatyną, a potem z masą owocową. Całość przelewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki do stężenia (co najmniej 2 godziny) Wierzch ozdabiamy owocami. Owoce dodatkowo można posmarować tężejącą bezbarwną galaretką (opcjonalnie
Bon appetit mon amieprzechodziło zapachem blachy. Na dnie blachy ułożyłam pierwszą warstwę herbatników (ok. 20szt). Masę kajmakową/krówkową włożyłam na kilka minut do gorącej wody, żeby łatwiej się rozsmarowała na ciastkach. Następnie rozprowadziłam ją równomiernie na herbatnikach i przykryłam drugą warstwą ciastek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 500ml mleka zagotowałam z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wsypałam powoli kaszę manną(...)ciągle mieszając, gotowałam kaszę aż dość mocno zgęstniała. Gęstą gorącą masę wyłożyłam do tortownicy i przykryłam kolejną warstwą ciastek. Ciasto odstawiłam do wystygnięcia. 1,5szkl. mleka zagotowałam. Wrzuciłam do niego zmielone orzechy włoskie i cukier puder i wymieszałam. Zmniejszyłam ogień na minimalny. W pozostałym mleku rozmieszałam proszek budyniowy i przelałam go do gotującego się mleka z orzechami. Ciągle mieszając
Waniliowe Improwizacjeużywam mielonego z wiaderka 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1 opakowanie ciastek z czekoladą "Digestive" 80 g stopionego masła kilka owoców jeśli robimy wersje z wkładką Instructions Ciastka kruszymy w blenderze lub w misce przy pomocy drewnianej pałki, dodajemy stopione masło(...)dokładnie mieszamy. Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotami i nakładamy po ok. 2 łyżki pokruszonych ciastek lekko je ubijając. Następnie do miski wkładamy sery, cukier, białka i mąkę, wszystko miksujemy do połączenia składników, krótko. Nakładamy do foremek tyle masy, aby były wypełnione do 3/4 wysokości. Piekarnik powinien być nagrzany wcześniej do temperatury 180 st C, a przed włożeniem serniczków
SprawdzonaKuchnia.pltroszkę więcej czasu proponuję więc wykorzystać go na przedświąteczne dekorowanie pierniczków. Podrzucam dziś kilka zdjęć lukrowanych ciasteczek. Mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do tworzenia pięknych wzorów na świątecznych ciastkach:) Tak upiększone pierniczki mogą być cudownym i smacznym prezentem dla bliskich i znajomych. Choinka udekorowana własnoręcznie lukrowanymi piernikami zrobi wrażenie na każdym, nawet na kapryśnej cioci 😉 Podaję proporcje składników(...)zabezpieczony nie będzie obsychał. Życzę owocnej, wytrwałej i miłej pracy! Print Lukrowanie pierniczków .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Lukier idealny do dekorowania ciasteczek. Course Ciastka Cuisine Polska Keyword białka Prep Time 8 minutes Author Anna Ingredients 1 białko 1 1/2 szklanki przesianego cukru pudru ulubione barwniki papier do pieczenia Instructions Z białek i cukru
SprawdzonaKuchnia.plKeyword dynia, twaróg Prep Time 10 minutes Cook Time 1 hour 20 minutes Total Time 1 hour 30 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 150 g ciastek owsianych 70 g białej czekolady 70 g masła Składniki na masę serową 1 kg twarogu 120 g drobnego cukru 150 g mascarpone skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki(...)soku z pomarańczy 4 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej Dodatkowo słoiczek dżemu pomarańczowego lub pomarańczowo – dyniowego Instructions Ciastka rozkruszyć w blenderze lub w misce używając do tego drewnianej pałki. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do pokruszonych ciastek, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową, zapiąć obręcz
SprawdzonaKuchnia.pldodatkiem wiórków kokosowych i musu z czekolady? Taki deser z dobrą kawą na tarasie w pełnym jesiennym słońcu to sama przyjemność. Spód przygotowałam w wersji błyskawicznej z rozdrobnionych kruchych ciastek jest to najprostszy i najszybszy sposób na jego zrobienie! Przygotowanie masy serowej jak zwykle jest banalnie proste, należy pamiętać tylko o dwóch punktach udanego sernika. Pierwszy to temperatura składników(...)Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, twaróg Cook Time 1 hour 15 minutes Total Time 1 hour 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 150 g kruchych ciastek czekoladowych 30 g masła 20 g ciemnej czekolady 20 g białej czekolady Składniki na masę serową 530 g twarogu półtłustego lub tłustego trzykrotnie mielonego 120 ml śmietany
SprawdzonaKuchnia.plCuisine Polska Keyword jagody, twaróg Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 150 g ciastek pełnoziarnistych lub innych kruchych ciasteczek 40 g masła Składniki na masę 950 g dobrego twarogu do zmielenia lub gotowego trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej 4 śrrednie jajka w temperaturze(...)białej czekolady 1/2 szklanki jagód leśnych Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C, opcja górnej i dolnej grzałki. Formę o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć na drobny pył, dodać do nich rozpuszczone masło, wymieszać, masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku, masę wysypać na dno, ubić i wyrównać. Wszystkie składniki na masę serową umieścić
SprawdzonaKuchnia.plserka mascarpone 10 g gorzkiego kakao 4 łyżki cukru pudru lub tyle ile uznacie za stosowne Dodatkowo 1 duży banan dojrzały suszone banany drobno połamane-do dekoracji kilka ciastek do dekoracji boków biszkoptu mogą to być pokruszone biszkopciki lub kruche ciastka czekoladowe, owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki(...)dołu) nasączyć, nałożyć porcję kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem również posmarowanym dżemem, nasączyć górny blat biszkoptu pozostałym ponczem. Pozostały kremem rozsmarować na boki i wierzch tortu, obsypać kruszonymi ciastkami i drobno siekanymi suszonym bananami. Tort przechowujemy w chłodnym miejscu najlepiej pod przykryciem. Smacznego! [one-half-first] [/one-half-first] [one-half] [/one-half] Artykuł Czekoladowy tort z masłem orzechowym pochodzi z serwisu
SprawdzonaKuchnia.pl