ciastka - 17101 przepisów (strona:184/1141)

Grzebyki 103

Grzebyki to jeden z tych słodkich deserów, który wszyscy uwielbiają. Grzebyki Jak dla mnie grzebyki to są takie duże, kruche ciastka o śmiesznym kształcie. Bazą grzebyków jest ciasto drożdżowe. Oczywiście każde grzebyki wypełnione są marmoladą lub dżemem. Grzebyki po upieczeniu śmiało można zamrozić, gdyż mrożenie w zupełności nie zmienia ich smaku ani konsystencji. Nie zapomnijcie też o konkursie, który(...)twardszej marmolady użyjecie tym lepiej. Jeśli sięgniecie po dżem może się zdarzyć, iz w trakcie pieczenia wypłynie on z grzebyków. Dlatego osobiście polecałabym tylko i wyłącznie marmoladę. Lubisz ciastka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciastka do herbaty z żurawiną . The post Grzebyki appeared first on MeCooks

mecooks
Sernik dyniowy z polewą czekoladową 150

łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 600-700 g dyni muscat (zważonej po obraniu i usunięciu nasion) 2 łyżki ekstraktu waniliowego Składniki na spód: około 200 g ciastek Oreo lub Neo 50 g roztopionego masła Składniki na polewę czekoladową: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki Wykonanie: 1. Purée z dyni: Dynię umyj i przekrój na 2 kawałki(...)miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. 2. Przygotuj spód : Z ciastek usuń masę. Ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Formę wyłóż papierem do pieczenia – ale uwaga – sam spód ! Tortownicę owiń 2 – 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową

Moja pasja smaku
Ciasteczka orzechowe 304

Tylko pięć składników, a tak pyszne ciastka! Ten prosty przepis na ciastka orzechowe zostanie już z nami na długi czas. Robi się je szybko, a smakują nieziemsko. Maślane, kruche, pachnące.. po prostu wspaniałe! Te ciasteczka bardzo miło szykuje się z dziećmi. Polecam też mój przepis na ciastka owsiane , które są jednym z najpopularniejszych przepisów na moim

AniaGotuje.pl
Całoroczne ciasto w 10 minut z kremem mascarpone, malinami i białą czekoladą 119

biała czekolada i pysznie chrupiące ciasteczka francuskie tworzą naprawdę idealne połączenie. Ciasto widoczne na zdjęciach sfotografowałam po około 10 minutach chłodzenia, choć można ten etap pominąć lub wydłużyć, aby ciastka lekko zmiękły. Przyznam, że uwielbiam tą ciasteczkową cukrową posypkę. W tytule napisałam również, że moja propozycja jest całoroczna. Oznacza to, iż możecie użyć malin świeżych lub mrożonych(...)czekolady Przygotować krem. Śmietankę z cukrem ubić na sztywno i stopniowo połączyć z serkiem mascarpone. Następnie na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą ściśle ułożyć paluszki francuskie. (Ciastka można także dodatkowo ułożyć na bokach, aby powstało ich podwyższenie.) Część paluszków, które pozostaną należy pokruszyć, a resztę odłożyć do dekoracji. Na ciastkach ułożyć maliny (mrożone odmrozić

Di gotuje
Tęczowy sernik na zimno 158

Zapraszam na pyszny tęczowy sernik na zimno. Używając kolorowych galaretek możemy stworzyć pięknie wyglądający deser. Spód ciasta to zmiksowane ciastka Markizy Blacky od Cukry Nyskie . Zachwycone będą dzieci i dorośli. Polecam Składniki: 500 g sera twarogowego 180 ml jogurtu naturalnego 220 ml śmietanki 36% 135 g markiz blacky od Cukry Nyskie 40 g masła 1 galaretka szafirowa 1 galaretka(...)galaretka czerwona 1 galaretka niebieska oraz: bita śmietana, posypka kolorowa tortownica o śred, 26 cm Przygotowanie: Markizy rozdrabniamy razem z kremem na drobno. Rozpuszczamy masło i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy folią aluminiową i przesypujemy ciastka. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Wstawiamy blaszkę z ciasteczkowym dnem do lodówki. Do sporej miski wlewamy zimną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pełnoziarniste ciasteczka dyniowe 113

DUŻE, mocno słodkie, bardzo dyniowe, chrupiąco-miękkie ciacha. Idealne na jesień! Jeżeli macie pod ręką dynię szybko róbcie z niej puree, a z puree te smakowite ciastka! Mniam! Składniki na 12 dużych ciastek: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej 1/2 szkl. erytrolu 1/2 szkl. płatków owsianych 1 szkl. puree z dynii (pieczona, zblendowana dynia) 1/4 szkl. oleju rzepakowego(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładamy łyżką masę i formujemy ciastka. Pieczemy przez 15 minut

Czarnawisienka
Ciasteczka owsiane 167

Kolejna odsłona ciastek owsianych tym razem z wykorzystaniem musu z jabłek czy innego dżemu najlepiej domowej roboty. Ja do tych ciastek wykorzystałam domowy dżem z brzoskwiń. Składniki: 250 g musu jabłkowego/ średniej wielkości słoik dżemu brzoskwiniowego 250 g płatków owsianych jajko cynamon Przygotowanie: Mus jabłkowy/dżem brzoskwiniowy wyłożyć do miski, dodać cynamon, jajko i płatki owsiane(...)składników. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy spłaszczyć w dłoniach. Ciasteczka należy piec do lekkiego zarumienienia w 180 stopniach ok 12 minut. Czas pieczenia zależny od wielkości przygotowanych ciastek

Motylkowa Kuchnia
Kawowy sernik nowojorski 173

kawy rozpuszczalnej liofilizowanej 3 łyżki drobnego cukru Dekoracja 100 ml śmietany kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy(...)się rozpuścić podczas kiedy sernik się piecze. Sernik wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na wierzchu polewę kawową. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut góra - dół. * użyłam ciastek degistive ** użyłam serka philadelphia Notes - wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową - masy serowej nie należy zbyt długo miksować. W przeciwnym wypadku serniczki mocno urosną, a potem opadną

Wędrówki po kuchni
Sernik na zimno z malinami - i cóż, że jesienią 168

się w: - 1 kg sera mielonego, mój ulubiony to Mój ulubiony z Wielunia - 3 galaretki, u mnie malinowe - 400g śmietanki 30% lub 36% - 130g cukru bardzo drobnego - 220g kakaowych ciastek kruchych (mogą być inne, ja polecam mooocno kakaowe Blacky z Cukrów Nyskich) - 130g stopionego masła - 500g i 400g gorącej wody - maliny lub inne owoce, ilość wg upodobań   Wszystkie(...)ciastka zmielić czy zblendować, grunt, by stały się sypkie jak piasek. Połączyć  z płynnym masłem i wymieszać, piasek ma wyglądać jak mokry. Dużą 28 lub 30cm tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód, można zbędne części papieru zacisnąć poza tortownicą. Łatwiej będzie na koniec wytargać go spod ciasta. Przygotowany spód można odłożyć do lodówki i zająć się galaretkami

I tu będę miała takie te
SERNICZEK CZARNO-BIAŁY 214

Obłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki cukru pudru, 1 op. cukru(...)wanilią 5 łyżeczek żelatyny 1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do dekoracji) Spód: 1 op.ciasteczek Blacky, 60 g rozpuszczonego masła WYKONANIE Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę, równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy

słodki bratek
budyniowe ciasteczka KASZTANY 110

Kasztan znaleziony po drodze z przedszkola stał się inspiracją do upieczenia ciasteczek w jesiennym klimacie. Kruche, delikatne, o wyraźnym smaku kakao ciastka są idealne dla dzieci na podwieczorek. Córce tak się spodobały, że zrobiłyśmy drugą porcję i zabrała całe pudełko żeby poczęstować koleżanki.  Ten przepis jest świetny do wykorzystania kiedy chcemy coś upiec z dzieckiem. Nawet trzylatek spokojnie(...)całości) i wmieszać do niego cynamon. Pozostałe ciasto połączyć z kakao.  Z kakaowego ciasta lepić kulki wielkości kasztana. Z cynamonowego ciasta ulepić tyle małych kuleczek ile mamy ciemnych ciastek. Jasne kuleczki przyklejać na ciemne i lekko spłaszczać.  Ciastka układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.  Przed pieczeniem wstawić ciasteczka do lodówki na godzinę- muszę się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TOFFIFEE – pyszne ciasto bez pieczenia 1359

masy krówkowej 300 g nutelli 300 g masła orzechowego solonego z kawałkami orzechów 330 ml śmietanki 30% 1 śmietan fix (można pominąć) 1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia. 2. Ugotować budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy i cukier rozmieszać z pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Wyłączyć(...)wyłożyć połowę masy krówkowej, przykryć suchymi herbatnikami. Na nich rozsmarować masło orzechowe (jeśli masło jest gęste i „suche” dodatkowo można wyłożyć 1-2 łyżki masy krówkowej, żeby kolejna warstwa ciastek lepiej się przykleiła. Na to ułożyć maczane w mleku krakersy. 5. Rozsmarować nutellę, przykryć herbatnikami. 6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć

Kto ugości moich gości?
Sernik z mandarynkami i figami 148

lato jak i chłodniejsze dni do kawki.   Łatwy i tani a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam :) Składniki na blaszkę 24cm: spód: - 210g ciastek owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki 30% - 1 jajka - 1 budyń waniliowy - 80g cukru pudru - 5 mandarynek  - 1 brzoskwinia  do ozdoby: - 1 galaretka mandarynkowa - 1 mandarynka(...)figi Sposób wykonania: ciastka rozdrabniamy w mikserze,  mieszamy z roztopionym masłem, wykładamy mieszankę na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową, wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, na środkowej półce wkładamy dużą głęboką blachę z wodą (ok 1-1.5litra). W tym czasie obieramy mandarynki ze skórki (tej białej

Wypieki Rene
Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo 138

jajka 150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 spore łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: 8-10 ciastek oreo 50g mlecznej czekolady Masa serowa: 1. Śmietankę kremówkę przelać do rondelka i zagotować. 2. Czekoladę połamać i gorącą śmietanką zalać czekoladę. Odczekać około 30 sekund i mieszać(...)masę czekoladową – ganache i wymieszać mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. 6. Gotową masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem ciasteczkowym i wyrównać. Pokruszyć 8-9 ciastek oreo i poukładać je na wierzchu sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut

Mała Cukierenka
Ciastka waniliowo-kakaowe 113

Ciastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem. Moja propozycja na miły dzień(...)wyrób ciasto. Robię to już ręką. Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka. Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół). Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo lekko

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania